Pogoda na Oleskiej jest zawsze !!!
A w sobotę będzie taka :
Re: 30. k.: Odra Opole - Błękitni Stargard (sb. 13.05 g.16)
52W ekstraklasie wszystkie mecze Odry będą transmitowane i telewizyjni kibice dalej takimi pozostaną. Zatem transmisją bym się nie martwił, Niech chwała Odry niesie się jak najdalej.
53Błędem jest kombinowanie z punktami na tym etapie. trzeba ich zebrać jak najwięcej i najlepiej wygrać te ligę. Życie (czyt.komisje pzpn) płata rozmaite figle. Mam nadzieję że błędów kierownictwo drużyny nie popełniło i nikt nam już ciężko wypracowanych punktów nie odbierze i tzw "zielony stolik" będzie zastawiony szampanem a nie wnioskami tych co przegrali. KTO ŻYW MELDUJE SIĘ O 16 W SOBOTĘ NA OLESKIEJ. CZAS RYKNĄĆ NA CAŁĄ POLSKĘ : PIERWSZA LIGA, PIERWSZA LIGA -OKS !!!!
54Ale historia pięknie zatacza krąg. W sobotę sędziować mecz Odry będzie pan Mirosław Górecki. Ten sędzia gwizdał na Oleskiej 30.07.2016 w pierwszej kolejce II ligi. Odra wówczas wygrała ze Stalą Stalowa Wola 3:0 i zaczęła rysować koło historii ku pierwszej lidze. Niech 13 maja 2017 drugoligowy okrąg dla Odry się zamknie i rozbłyśnie pierwszoligowym blaskiem.
55Dobrze, że zawody będzie prowadził ten arbiter. Zdecydowanie jeden z najlepszych w II lidze.
56Zachęcam do kupowania biletów jak najszybciej i ci którzy na A, o stawienie się tam już o 15.30.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.
57Co.
Tu.
Się.
Tu.
Się.
Błękitni w Opolu zagrają bez sześciu podstawowych zawodników oraz bez dwóch podstawowych młodzieżowców. Z powodu kontuzji tradycyjnie nie zagrają Grzegorz Rogala i Radosław Wiśniewski, których brakowało także w ostatnich meczach. Dodatkowo kontuzje w ostatnich meczach wyeliminowały ze składu Wojciecha Fadeckiego, Pawła Lisowskiego, Filipa Karmańskiego i Karola Orłowskiego. Karę za żółte kartki będzie musiał odpokutować Piotr Wojtasiak. Zabraknie także Macieja Liśkiewicza, który w ten weekend zmienia stan cywilny. Dodatkowo jakby tego było mało na ławce trenerskiej zabraknie pierwszego trenera Krzysztofa Kapuścińskiego, którego w Stargardzie zatrzymały bardzo ważne sprawy rodzinne.
58:)))
Ciężko było tego nie przewidzieć - utrzymanie mają w kieszeni, awansu nie chcą. Niektórym po prostu zależy na PJS, tym bardziej frajerstwem będzie nie wykorzystanie tego jak wszystko się składa pod nas. Ale w klubie chyba tego nie dostrzegają.
Gdyby walczyli o utrzymanie, to nagle by się okazało, że prawie wszyscy byli by dostępni.
Ciężko było tego nie przewidzieć - utrzymanie mają w kieszeni, awansu nie chcą. Niektórym po prostu zależy na PJS, tym bardziej frajerstwem będzie nie wykorzystanie tego jak wszystko się składa pod nas. Ale w klubie chyba tego nie dostrzegają.
Gdyby walczyli o utrzymanie, to nagle by się okazało, że prawie wszyscy byli by dostępni.
59No to wygląda na to że będziemy grać przeciwko drugiemu "garniturowi" i jeszcze bez trenera.
60PJS? Dostrzegają, z tego co wiem to powinniśmy być jutro zadowoleni, chociaż raczej nie ma co liczyć na "pełne szaleństwo", a raczej wykorzystywanie tego co mamy.Ale w klubie chyba tego nie dostrzegają.
61Jesteśmy jedną z drużyn, która korzysta z najmniejszej ilości juniorów w sezonie. Jak w sobote nie 'aktywujemy licznika' ze 2-3 nowych juniorow, najlepiej wychowanków, to nie ma szans na sukces. Zobaczycie co się będzie działo w kwestii PJS u innych w miarę klarowania się tabeli.
62Tylko jutro jest ostatnia szansa na nowych zawodników, a większość klubów które z nami rywalizują jeszcze walczy o utrzymanie. Jestem umiarkowanym optymistą. Chyba nie chcielibyśmy jednak kompromitujących meczów na koniec? ;)
63Pytasz mnie o zdanie? Cel uświęca środki, po sobotnim awansie możemy przegrywać wszystko po 0-5, te mecze nie mają już żadnego znaczenia (co jest dużym handicapem, nie każdy może sobie na to pozwolić - niejako to nagroda za świetny sezon). Jedyny warunek, to danie szansy i ogrywanie młodych. Zresztą mój punkt widzenia już przedstawiłem dość szczegółowo.
Co do innych klubów, które się liczą w PJS - Błękitni, Siarka i Olimpia E już o nic nie walczą (na awans ich nie stać, zresztą trener Siarki powiedział wprost na konferencji po meczu z Wartą, że o 1 lidze już zapomnieli - mimo tylko 6 pkt straty do Radomiaka!), zaraz dołączą do nich Bełchatów i Legionovia. Dodatkowo ktoś z dwójki Warta lub Stal nie spadnie i są nie do dogonienia w PJS. Realnie patrząc mamy szansę na max 3 miejsce, czyli 0,5 mln zł, ale to wiąże się z odrobieniem ok. 2 tys. pkt do Bełchatowa = mimo wszystko 'lekkim szaleństwie'.
Co do innych klubów, które się liczą w PJS - Błękitni, Siarka i Olimpia E już o nic nie walczą (na awans ich nie stać, zresztą trener Siarki powiedział wprost na konferencji po meczu z Wartą, że o 1 lidze już zapomnieli - mimo tylko 6 pkt straty do Radomiaka!), zaraz dołączą do nich Bełchatów i Legionovia. Dodatkowo ktoś z dwójki Warta lub Stal nie spadnie i są nie do dogonienia w PJS. Realnie patrząc mamy szansę na max 3 miejsce, czyli 0,5 mln zł, ale to wiąże się z odrobieniem ok. 2 tys. pkt do Bełchatowa = mimo wszystko 'lekkim szaleństwie'.
64Zobaczymy, powiedziałem co wiedziałem, inni to liczyli ;) Oby się udało!
65Nie po to płacę za wejście, żeby oglądać manto 0:5 bo ktoś ma fetysz PJS. Naoglądałem się już dość kompromitujących porażek przy Oleskiej, tak że prosiłbym o nie psucie mi tak fantastycznego sezonu.respest pisze:Pytasz mnie o zdanie? Cel uświęca środki, po sobotnim awansie możemy przegrywać wszystko po 0-5, te mecze nie mają już żadnego znaczenia (co jest dużym handicapem, nie każdy może sobie na to pozwolić - niejako to nagroda za świetny sezon). Jedyny warunek, to danie szansy i ogrywanie młodych. Zresztą mój punkt widzenia już przedstawiłem dość szczegółowo.
Nie, nie chcemy was tu!
To nasz kraj!
Nie nie chcemy was tu!
I nie cofniemy się!
To nasz kraj!
Nie nie chcemy was tu!
I nie cofniemy się!
66Na pewno żaden sponsor sobie nie życzy kompromitacji na koniec takiego sezonu. Z tego co wiem określono pewien możliwy do zrealizowania plan w którym kasę z PJS dostajemy - jaką to już kwestia innych zmiennych na które nie mamy wpływu. Zobaczymy.
67Zgadzam się PJS nie może być priorytetem tylko czymś przy okazji i albo się uda albo nie. Nie wyobrażam sobie aby ludzie którzy przyjdą na następne mecze oglądali porażki i nieudolną grę bo nowi kibice tylko się zniechęcą ,a to wszystko przez chęć zdobycia "paru" tysięcy. Choć dobrym pomysłem jest aby w końcówce sezonu dać szansę młodzieży ale z tym też nie przesadzać aby nie tracić na jakości gry.
68ludzie naprawdę wrzućcie na luz z tym pjs bo tak jak Rudy napisał to co niektórzy tu maja fetysz z tym pjs. Trener wie co robi, zarząd wie co robi, a my jesteśmy od tego aby zapełnić trybuny i kibicować
69Ale ja sobie doskonale zdaję sprawę, że większość jest takich kibiców jak Ty, których interesuje tylko doraźny wynik, bo 'nie po to płacą za bilet'. 'Fetysz PJS', mówicie? A to przypadkiem nie kibice, podczas odbudowy klubu, chcieli, żeby Odra oparta była na graczach z regionu, żeby inwestować w szkolenie, zespół juniorów? Żeby dawać im szansę, aby uniknąć błędów przeszłości (przypomnijcie sobie kto został z klubem po upadku - podpowiedź: byli juniorzy). Oczywiście wszystko z głową, trener Furlepa oszczędnie korzystał z młodych, odniósł sukces, który był głównym celem i za to ogromne brawa, nikt się nie czepia. Ale kiedy jest okazja, nie obwarowana negatywnymi reperkusjami (!!! ba, jeszcze PZPN daje za to konkretne pieniądze!), to już sprawdzenie po awansie juniorów w lidze jest dla niektórych 'be', bo nie daj Boże by przegrali (prawdziwa kompromitacja; już nie będę wspominał o tym, że 0-5 to była z mojej strony hiperbola). Krótka pamięć, zero konsekwencji w działaniu. I to nie fetysz PJS, to fetysz Odry.Rudy pisze:Nie po to płacę za wejście, żeby oglądać manto 0:5 bo ktoś ma fetysz PJS. Naoglądałem się już dość kompromitujących porażek przy Oleskiej, tak że prosiłbym o nie psucie mi tak fantastycznego sezonu.
Współczuję klubowi i trenerowi, bo rzeczywiście musieli by być szalenie odważni, żeby zaryzykować i narazić się trybunom.
Mówiąc 'parę tysięcy' masz na myśli równowartość 1/4 budżetu klubu? Czy może masz informacje, że do Odry wejdzie szejk z setkami milionów? Już nie deprecjonujmy kwot, bo są, jak na obecne realia, bardzo kuszące.Polak'o pisze:Nie wyobrażam sobie aby ludzie którzy przyjdą na następne mecze oglądali porażki i nieudolną grę bo nowi kibice tylko się zniechęcą ,a to wszystko przez chęć zdobycia "paru" tysięcy.
I nie oszukujcie się, że na ostatnie mecze sezonu przyjdą tysiące nowych kibiców. A czy się zniechęcą? Na stadionie jest prosta zależność - rywal fajny, to i ludzie przychodzą. Jak przyjedzie Górnik Zabrze to będzie 4-5 tys., jak przyjadą Wigry Suwałki to dobrze jak będzie 1,5 tys. Cały sezon gramy fajnie, a frekwencyjnie jest bez szału.
Kończę, bo niektórych i tak nie przekonam, pozostaje mi z ciekawością czekać na sobotę.
70Można nie grać młodzieżowcami tylko później nie płaczcie że na Opolszczyźnie nie ma piłkarzy na dobrym poziomie. Na razie Odra to 80 % zaciąg z sąsiednich województw. Po co Azoty inwestują w szkółkę, jak trener w I lidze będzie miał wymóg jednego młodzieżowca i pewnie poza ten obowiązek się nie wychyli. Gdzie będą grali w przyszłym sezonie Niemczyk, Sobczyński czy Wolny ? Na pewno w Odrze ?
71Panowie, "na co wasze swary głupie"?
Trener, zarząd i działacze klubu wspólnie znaleźli sposób, aby i wilk był syty i owca cała. Według nich sposób ten zapewni pieniądze z PSJ, ale oczywiście inne kluby też mają swoje plany. Nie da się tego zaplanować, tak jak nie da się zaplanować wygrania ligi.
Z tego co wiem, to kadra trenerska również nie zgadza się co do tego, że "juniorzy" muszą się ograć, a wręcz przeciwnie - ich zdaniem niektórych mogłoby to bardziej skrzywdzić niż im pomóc. Nie znam się - przekazuję co słyszałem. Mamy zgłoszonych wychowanków, można pewnie liczyć, że będą dużo grali.
Trener, zarząd i działacze klubu wspólnie znaleźli sposób, aby i wilk był syty i owca cała. Według nich sposób ten zapewni pieniądze z PSJ, ale oczywiście inne kluby też mają swoje plany. Nie da się tego zaplanować, tak jak nie da się zaplanować wygrania ligi.
Z tego co wiem, to kadra trenerska również nie zgadza się co do tego, że "juniorzy" muszą się ograć, a wręcz przeciwnie - ich zdaniem niektórych mogłoby to bardziej skrzywdzić niż im pomóc. Nie znam się - przekazuję co słyszałem. Mamy zgłoszonych wychowanków, można pewnie liczyć, że będą dużo grali.
72Tak jestem kibicem, który wyżej ceni doraźny wynik, bo chłopaki z regionu, którzy mogą nam zapewnić dobre wyniki mają jakieś 8-10 lat. Jak na razie miejscowe talenty mogą nam zapewnić emocje ze Skałką Żabnica czy inną Piotrówką. Też myślałem takimi kategoriami jak byłem na spotkaniu założycielskim Oderki ale trzy sezony w trzeciej lidze i spadek po roku z drugiej skutecznie wybiły mi z głowy wiarę w talent opolskich piłkarzy.
Nie, nie chcemy was tu!
To nasz kraj!
Nie nie chcemy was tu!
I nie cofniemy się!
To nasz kraj!
Nie nie chcemy was tu!
I nie cofniemy się!
73Chętnie widziałbym w drużynie wychowanków Odry, ewentualnie zdolną młodzież z Opolszczyzny, jednak realia są takie jakie są. W nowym sezonie młodzieżowcami nie będą już Weinzettel, Sobczyński i Niemczyk. Kto zostaje z obecnej pierwszej drużyny, nie licząc bramkarzy? Stasiowski, Sypek i Kowalski. Z tej trójki tylko Kowalski mógłby poradzić sobie na pierwszoligowych boiskach (pod warunkiem, że będzie nadal robił systematyczne postępy i nabierze doświadczenia). W tej sytuacji nie pozostaje nam nic innego, jak szukać jakiegoś zdolnego młodzieżowca. Trudno będzie takiego znaleźć na Opolszczyźnie. Wprawdzie jest kilku wyróżniających się chłopaków, jednak to raczej melodia przyszłości. My potrzebujemy zawodnika, który w sierpniu 2017 roku poradzi sobie na pierwszoligowym froncie. Sztab trenerski na pewno ma już różne pomysły, jak rozwiązać ten problem, bo przecież trudno liczyć tylko na Kowalskiego. Może przytrafić mu się (odpukać!) kontuzja, obniżka formy. Licho nie śpi. W I lidze musimy mieć alternatywne rozwiązania w tej kwestii.
Skoro jesteśmy już przy meczu z Błękitnymi. W maju 1982 roku graliśmy na Oleskiej z tą drużyną, wówczas na poziomie II ligi (obecnie I liga). W słabiutkim Stargardzie grał wówczas 19-letni Wiesław Wraga. Kręcił wtedy naszą obroną niemiłosiernie. Bramkę na 1:1, którą strzelił w końcowej fazie meczu trudno było zapomnieć. Stadiony świata. Coś w stylu Messiego – sam wymanewrował naszych obrońców i Kapicę i strzelil do pustej bramki. W następnym sezonie grał już w łódzkim Widzewie. Strzelił fenomenalną bramkę w niezapomnianym meczu z Liverpoolem. Mały kurdupelek strzela Angolom bramke głową z 16 metrów! Warto popatrzeć.
https://www.youtube.com/watch?v=o8YV7pNyYgw
Talenty są tylko trzeba potrafić je wyłowić.
Skoro jesteśmy już przy meczu z Błękitnymi. W maju 1982 roku graliśmy na Oleskiej z tą drużyną, wówczas na poziomie II ligi (obecnie I liga). W słabiutkim Stargardzie grał wówczas 19-letni Wiesław Wraga. Kręcił wtedy naszą obroną niemiłosiernie. Bramkę na 1:1, którą strzelił w końcowej fazie meczu trudno było zapomnieć. Stadiony świata. Coś w stylu Messiego – sam wymanewrował naszych obrońców i Kapicę i strzelil do pustej bramki. W następnym sezonie grał już w łódzkim Widzewie. Strzelił fenomenalną bramkę w niezapomnianym meczu z Liverpoolem. Mały kurdupelek strzela Angolom bramke głową z 16 metrów! Warto popatrzeć.
https://www.youtube.com/watch?v=o8YV7pNyYgw
Talenty są tylko trzeba potrafić je wyłowić.
74A dlaczego młodzi nie prezentują wysokiego poziomu ? Ano dlatego, bo ich klub pałętał się po niskich ligach. Granie w Ekstraklasie czy I lidze daje klubom wiedzę i umiejętności w jakim kierunku iść i jak szkolić swoich piłkarzy. Czy grają u nas jakieś talenty z niższych lig ? Nie. Grają zawodnicy, którzy doświadczenia nabierali na wyższych poziomach rozgrywkowych. Dajmy szanse młodym, aby też te cenne doświadczenie zdobywali. Odra musi dorobić się jakieś modelu wprowadzania młodych do zespołu seniorów. Nic samo się nie urodzi i nie spadnie z nieba. Nasi juniorzy jak będą grali tylko z zespołami ze słabego województwa to na klasowych zawodników nie wyrosną, choćby mieli nie wiadomo jakich trenerów w szkółce. Tylko trzeba to robić z głową. Może warto wybrać się do Tarnobrzegu po nauki.
75W końcówce sezonu Odra gra z drużynami walczącymi o utrzymanie : Olimpia, Kotwica, Polonia B. Jak myślisz , jakie wpisy pojawią się w necie po sugerowanych przez Ciebie wynikach ? Po co Odrze ten smród ?respest pisze: Cel uświęca środki, po sobotnim awansie możemy przegrywać wszystko po 0-5, te mecze nie mają już żadnego znaczenia '.