Jakże miło zapowiadać taką kolejkę. 30 seria rozgrywek II ligi może wyłonić pierwszy zespół, który awansuje na zaplecze Ekstraklasy. I tym zespołem jest Odra! Zaledwie rok po wygraniu III ligi (a potem barażu) Opolanie są już jedną nogą w I lidze. Niewiele brakowało a awans moglibyśmy świętować nawet dzisiaj. Jednak zwycięstwie Radomiaka każe nam poczekać jeszcze troszkę.
Nasi rywale to solidny zespół drugoligowy, zajmuje 7. lokatę z 41 punktami. Do miejsca barażowego tracą 9 punktów.
A Odra potrzebuje w tym meczu zwycięstwa aby bez względu na inne wyniki świętować! Po kapitalnym meczu w Katowicach trudno wskazać jakieś inne rozwiązanie jak nie zwycięstwo Odry.
Re: 30. k.: Odra Opole - Błękitni Stargard (sb. 13.05 g.17)
2Ja może będę monotematyczny i nudny, ale w słusznej sprawie - przypominam fragment mojego postu sprzed tygodnia:
respest pisze:(...) Dodatkowo od meczu z Błękitnymi bije licznik 5 meczów do końca, a przypominam, że aby punkty do PJS były liczone, to zawodnik MUSI rozegrać 5 meczów, a w nich łącznie min. 270 minut. Dlatego też jeśli chcemy powalczyć o PJS, a szansa jest naprawdę duża, to plan jest prosty: wygrywamy najbliższy mecz, a potem skład zestawiamy z młodych (najlepiej wychowanków) + dajemy szansę kilku mniej grającym seniorom, aby sprawdzić ich pod kątem 1 ligi. Dobrze, że w walkę o utrzymanie ciągle zamieszanych jest dużo zespołów; im dłużej będą musieli walczyć ze sobą, tym lepiej dla nas - wiadomo, że nie sprzyja to stawianiu na młodych, bo cel nr 1 to utrzymanie.
Jak mógłby wyglądać skład wystawiany od meczu z Błękitnymi? Na szybko: Ziarko (M) (wiąże z nim większe nadzieje na przyszłość, Kowalczyk pewnie po sezonie odejdzie, tym bardziej, że od przyszłego sezonu 3 bramkarzem będzie M.Turek z rocznika 2001) – Winiarczyk, Grądowski (M,W), Przystalski, Sobczyński (M,W) - Pietruszka/Grabas (M,W), Niemczyk (M,W), Sypek (M), Stasiowski (M), Wrzesień/Mat. Gancarczyk - Wolny/Lakwa (M,W) i na zmiany kilku innych juniorów-wychowanków (wchodzących za seniorów lub Sypka/Stasiowskiego jak przekroczą 270 minut; brakuje im odpowiednio 209/212 minut). Jedynie w prestiżowym meczu z Rakowem wyszedłbym najmocniejszym składem lub tylko z kilkoma młodymi, ale wtedy na zmiany wpuścił tych, którym tego 5-tego meczu do PJS by brakowało (Sypek czy Stasiowski już by odpadli). W podanej wyżej propozycji składu, za sam jeden mecz dostalibyśmy punkty za 3xM i 4xW, przy pełnych 90 minutach aż 990-1170 pkt (do wyprzedzających nas Polonii W i Rybnika tracimy ok.700)! A przecież można pójść jeszcze dalej i za któregoś seniora dać jeszcze jednego wychowanka albo na bramce zostawić Weinzettela. Przemnożcie to sobie razy 4 pełne mecze (bo z Rakowem weszli by na jakieś minuty) - 4 tysiące (lub więcej, przy jeszcze odważniejszym zestawieniu składu) punktów dodatkowo, które nic nas nie będą kosztowały. Minusem może być 5 porażek, ale myślę, że będziemy gotowi przełknąć tę gorzką pigułkę, bo awansu to nie powinno odebrać, swoje już zrobiliśmy. Korzyści za to sporo, bo 1) oczywiście PJS i kasa, w najlepszym przypadku prawie 1/4 rocznego budżetu, 2) przegląd młodzieżowego 'wojska' przed 1 ligą i sprawdzenie, kto da sobie radę na tle seniorskim, 3) ogrywanie młodych. Oczywiście nie ma też mowy o żadnym odpuszczaniu meczów, młodzi mają grać najlepiej jak potrafią. Przy okazji jednak apel do trybun o wsparcie, bo wiadomo, że wtedy poziom drużyny może być niższy, ale dla tych młodych chłopaków to było by dopiero przetarcie i nie każde zagranie musi im wyjść. (...)
3Fajnie jakby takie posty czytał ktoś z klubu. Kawał dobrej pracy!
ODRA OPOLE 1945
4Szczerze powiedziawszy to ten plan się nie uda , nie wierzę w to że trenera Furlepę to obchodzi. Woli być 1 w tabeli.
5A co nam da 1 miejsce w tabeli? Oprocz watpliwego prestizu. Nie zapominajmy tez, ze Rakow traci do nas punkt, a w perspektywie mecz w Czestochowie, gdzie faworytem mimo wszystko nie bedziemy.
6Ciężki to będzie mecz ponieważ , Błękitni lubią remisować , pechowo przegrali z Rakowem 1:0 , nie zdziwicie się jak będzie remis choć pragnę wygranej i zaklepanego awansu.Brychlik znowu gola strzelił , szkoda że go oddaliśmy , byłby lepszym rezerwowym niż Staroń i Wolny choć szkoda naszego jokera Dawida bo już nawet do 18 się nie łapie :/
7Pamiętajmy, że Radomiak jedzie do Poznania na mecz z walczącą o utrzymanie Wartą. Też nikt im nie podaruje wygranej.
Zresztą, wszystkie karty i tak rozdaje Odra :)
Zresztą, wszystkie karty i tak rozdaje Odra :)
ODRA OPOLE 1945
8Mnie najbardziej cieszy, że Odra po prostu z meczu na mecz wydaje się lepszą drużyną. Widać ciągły postęp w tym co robią.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.
9Dokładnie tak. Też sobie wczoraj pomyslalem, że Odra z maja 2017 najprawdopodobniej spokojnie wygralaby z Odrą z jesieni 2016. Jeżeli utrzymany ten progres, to w 1 lidze będzie dobrze.
10To jeśli w następnej kolejce wygrają Odra i Radomiak to mamy awans już pewny ?
11Tak.
12Żeby nie awansować to:Jacelinho pisze:To jeśli w następnej kolejce wygrają Odra i Radomiak to mamy awans już pewny ?
- Odra nie może zdobyć ani jednego punktu do końca sezonu
-Radomiak nie może stracić ani jednego punktu do końca sezonu.
Czyli w praktyce wydaje się to nie możliwe.
13Jestem jak najbardziej za, ale chyba szanse na wykorzystanie tego planu są niewielkie. Jedna rzecz to ambicja trenera- nie możemy jej krytykować, już zdążył się zapisać w naszej historii z najlepszym wyjazdem. Z drugiej strony ambicja zawodników - myślę że Furlepa wie, że jeśli nie da niektórym szansy to rozejdą się w przyszłym sezonie. Ostatnia sprawa to wizerunek Odry - spadając na 2 albo 3 miejsce nie zrobimy tak dobrego wrażania na aktualnych sponsorach (szczególnie ważne Azoty). Łatwiej możemy też uzyskać nowych sponsorów w wypadku zajęcia pierwszego miejsca.respest pisze:Ja może będę monotematyczny i nudny, ale w słusznej sprawie - przypominam fragment mojego postu sprzed tygodnia:
[...]
W tych kategoriach może się okazać, że mniej namacalne korzyści mogą być wyższe niż konkretne pieniądze z PJS. Mam pełne zaufanie do trenera Furlepy. Choć dalej uważam, że tylko młodzież da nam przyszłość i Twój plan jest świetny.
#oleska4ever
14I właśnie za Radomiaka trzymam kciuki - jak nie wygrają, to awansuje też Raków. A wolę żeby Odra była pierwsza:)
Poza tym wolę I lige z Radomiakiem niż z Puszcza, tym bardziej że w ważnych momentach dostają od nas lanie:)
Poza tym wolę I lige z Radomiakiem niż z Puszcza, tym bardziej że w ważnych momentach dostają od nas lanie:)
16Myslicie, ze dla Azotow robi roznice czy awansujemy z 1 czy 2 miejsca? To tylko awans z trzeciego na drugi szczebel rozgrywkowy, co by nie mowic peryferie wielkiej pilki. Jakas medialnosc zaczyna sie dopiero w 1 lidze. A na prawde ciezko zapracowalismy przez caly sezon na posiadanie przywileju (jako jedyna obecnie druzyna) do powalczenia o PJS, nie zrozumialbym jesli bysmy z tego nie skorzystali, tym bardziej ze wystarczy zglosic tylko 3-4 juniorow, nie jest to jakas rewolucja. No i oczywiscie to ma duze uzasadnienie z punktu widzenia trenera, w przyszlym sezonie limity beda, a Niemczyk, Weinzettel i Sobczynski odpadna. Kowalski zlapie kontuzje i co? Do skladu wskoczy ktos, kto nie zagral ani jednego pelnego meczu nawet na szczeblu 2-ligowym? Wierze ze w klubie sa madrzy ludzie, ktorzy podpowiedza sztabowi to i owo, inaczej sie bardzo rozczaruje.
17Ja tam liczę na to, że pobijemy wszelkie rekordy frekwencyjne. Takie wydarzenie (awans przy Oleskiej do 1 ligi) miał miejsce ostatnio 30 lat temu.
18I oby młyn w końcu nie przyniósł wstydu.
Odra jest najważniejsza !
19Aha, juniorzy (walczący o CLJ, to także bardzo ważny cel dla Odry w tym sezonie) wczoraj wygrali arcyważny mecz z drugą w tabeli Pomologią i mają nad nią 6 pkt przewagi. Nad trzecim Kluczborkiem 9 pkt i w perspektywie mecz u siebie. Może jeszcze nie wszystko rozstrzygnięte, ale nawet absencja kilku w najbliższych meczach nie powinna pokrzyżować planów, tym bardziej, że obaj rywale będą ze sobą jeszcze grali. Bilans Odry w sezonie: 18-3-0.
20Ja myślę, że aby pozyskać nowych fanów Odry do sektora A to stowarzyszenie JO już dziś powinno zacząć agitację w przedszkolach jak Odra :) , bo na dzisiejszą młodzież nie ma już co liczyć.zielu pisze:I oby młyn w końcu nie przyniósł wstydu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 maja 2017, 12:16 przez Do przerwy 0:1, łącznie zmieniany 1 raz.
21Cholera jak ja żałuję że nie będę mógł być na meczu , taka feta i świętowanie ominie :/
22Sprawdziłem jak wyglądają bramki w końcówkach meczów po 80 minucie i:
Odra zdobyła ich 12 zyskując tym 9ptk.
Puszcza zdobyła 9 (w tym 2 z karnych) zyskując 14ptk.
Raków zdobył 8 (1 z karnego) zyskując 6ptk.
Radomiak zdobył 4 (1 z karnego) zyskując 5ptk.
Z tym że każda bramka Puszczy w końcówce daje jej punkty.
Odra zdobyła ich 12 zyskując tym 9ptk.
Puszcza zdobyła 9 (w tym 2 z karnych) zyskując 14ptk.
Raków zdobył 8 (1 z karnego) zyskując 6ptk.
Radomiak zdobył 4 (1 z karnego) zyskując 5ptk.
Z tym że każda bramka Puszczy w końcówce daje jej punkty.
23Chciałbym zwrócić uwagę na jedną sprawę, nie koniecznie pieniądze z PJS (jedno z końcowych miejsc premiowanych finansowo) przewyższą premię za zajęcie 1-szego miejsca w lidze i tym samym awansu o klasę rozgrywkową wyżej. Inną sprawą jest podejście trenera do paru zawodników którzy ostatnio niezbyt często albo wcale nie pokazują się na murawie, ewentualnie dogrywają końcówki. Takich trener powinien sprawdzać z myślą o ewentualnej przydatności do zespołu w przyszłym sezonie. Niestety, treningi to całkiem co innego niż mecze o stawkę i z treningów nie da się wyciągnąć wszystkich wniosków odnośnie poszczególnych zawodników.
24A jest w ogóle jakaś dodatkowa kasa? Bo raczej nie ma.
Ciekawostka - dziennikarz ze śląska (geograficznego, nie klubu) widział Odrę po raz pierwszy z Rozwojem i ogromnie się zachwycał, wróżąc nam bardzo radosny przyszły sezon.
Ciekawostka - dziennikarz ze śląska (geograficznego, nie klubu) widział Odrę po raz pierwszy z Rozwojem i ogromnie się zachwycał, wróżąc nam bardzo radosny przyszły sezon.
25O której jest mecz? Przez transmisję tvp3 zmieniono godzinę na 16?