Re: BETCLIC 1 LIGA - sezon 2025/2026. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

226
wijamurzyn pisze: piątek, 20 czerwca 2025, 12:52
respest pisze: wtorek, 17 czerwca 2025, 17:17 Pikka się doczekałem, ale Żemło ma chyba jakieś haki na trenerów. Chyba że on dostanie personalizacje jakąś.
Gratulacje, wygrałeś :)
Gdybym był wredny, to bym powiedział, że niepodpisanie nowej umowy to była najlepsza akcja Żemły podczas całego pobytu w Opolu. Na szczęście nie jestem, więc powiem tylko, że mimo wszystko dzięki za te lata i powodzenia poza Opolem, tak będzie lepiej i dla Piotrka i dla nas. :)

Lucas Ramos też już zaprezentowany. I w sumie bym mimo wszystko wzruszył ramionami, bo nie spodziewam się po nim wiele, ale przy dzisiejszej informacji, że Polonia Bytom jest bliska podpisania Adama Deji z Łęcznej, to jednak mnie zakłuło w serduszku. Wielokrotnie pisałem o nim, to na prawdę solidny piłkarz jak na 1 ligę, wręcz wzmocnienie pod kątem walki o coś więcej niż utrzymanie i boli, że pójdzie do finansowo na pewno niższej półki niż Odra, bo to znaczy, że spokojnie można było o niego powalczyć i to właśnie takie nazwiska pokazały by, że mamy ambicje powalczyć o coś więcej. Bo na razie transfery ok, ale żadne nazwisko nie porywa.

Re: BETCLIC 1 LIGA - sezon 2025/2026. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

229
wijamurzyn pisze: piątek, 20 czerwca 2025, 15:35 Wójcik, Haluch, Abramowicz
Piroch, Chrzanowski, Pochcioł, Szrek, Spychała, Bartosz, Milos, Szkliński, Purzycki, Mida, Tront, Dudziński, Nowak, Prikryl, Osipiak, Muratović, Kobusiński. Nie liczę jeszcze Łyszczarza, bo nie wiem czy jest już w pełni zdrowy i Zawady.
Kilku z nich oficjalnie jeszcze nie ma kontraktu na nowy sezon.

Pomimo wszystko trochę szkoda Żemły ale On sam był już chyba zmęczony Opolem. Rewolucji ciąg dalszy. Prezes oznajmił że podejmują ryzyko i kadra będzie mniejsza niż w minionym sezonie ale przyjdą lepsi (drożsi) zawodnicy.

230
„Prezes oznajmił że podejmują ryzyko i kadra będzie mniejsza niż w minionym sezonie ale przyjdą lepsi (drożsi) zawodnicy.”

Biorąc pod uwagę dotychczasowe transfery, trudno to zauważyć. Lisiński mówił również o tym, że wyciągnęli wnioski z błędów, które popełnili w poprzednim sezonie. Tymczasem już rysuje się analogiczna strategia w polityce transferowej. Chodzi o duży nacisk na kupowanie zawodników z drużyn, które spadły z ligi. Usilnie szukamy wzmocnień w Kotwicy, ponadto interesuje nas zawodnik z drużyny, która cudem uratowała pierwszoligowe szlify. Niepokoi również to, że przychodzą do nas zawodnicy zaawansowani wiekowo. Miloš za kilkanaście dni skończy 32 lata, Ramosowi w styczniu stuknęła trzydziestka. Kendzia - 28 lat, czyli w tym przypadku jeszcze OK. Zdecydowanie brakuje 20-24 latków. Trudno zauważyć, aby nasi spece od transferów eksplorowali II ligę. A może przegrywamy rywalizację z innymi klubami? Trudno orzec, bo jeśli nie ma się insiderskiej wiedzy, jesteśmy zdani na spekulacje. Biorąc pod uwagę dotychczasowe ruchy kadrowe, jestem raczej pesymistą.

Bardzo zdziwiło mnie, że po raz kolejny szansę dostał Skrobacz. Fatalna jesień, mizerna wiosna. Na tym obszarze nie widzę sensownych podstaw do optymizmu. Wiosną nie pomogły nawet wydatne wzmocnienia. Dziwi to tym bardziej, że Skrobacz dostał szansę, natomiast Noconiowi podziękowano za usługi. Lisiński w wykrętny sposób tłumaczy, że Nocoń nie został zwolniony, bo skończył mu się kontrakt. Czy po tak udanym sezonie nie powinien jednak zostać podpisany kolejny? Lisiński i spółka w poprzednim sezonie popełnili kilka kardynalnych błędów, niektóre były wręcz kompromitujące. Teraz kibice mają liczyć na „Nowy Początek”? Problem w tym, że prezes sprawia wrażenie nie tylko osoby niekompetentnej, ale także niereformowalnej. Szkoda, że prezydent Wiśniewski kieruje się zasadą „mierny, ale wierny”.

Statystycznie rzecz biorąc, trudno liczyć na to, że w kolejnym sezonie do utrzymania wystarczy podobna ilość punktów. Nie pozostaje nam nic innego, jak liczyć na to, że w ciągu najbliższych dni doczekamy się jakościowych transferów. Czas najwyższy, bo sezon coraz bliżej. W pierwszej i trzeciej kolejce gramy bardzo ważne mecze z drużynami, z którymi prawdopodobnie będziemy walczyli o utrzymanie (Chrobry, Pogoń). Jeśli po trzech kolejkach będziemy mieli znikomą ilość punktów, szybko zrobi się nerwowo. Trzeba wystrzegać się takiego scenariusza wydarzeń.

249
Kris88 pisze: niedziela, 22 czerwca 2025, 5:33 Bartosz na wylocie czy jakiś inny powód nieobecności na obozie ?
Gdyby był kontuzjowany, to by napisali.

Z tym Perezem rzeczywiście największa cisza była, ja go poza bramkami nie zapamiętałem, ale wiele osób pisze, że to zdecydowanie najlepszy ruch transferowy Odry, wręcz z miejsca stanie się najważniejszym graczem i należy mu tylko oddać piłkę a wyczaruje cuda. Pożyjemy, zobaczymy, ja czekam jeszcze na Krekovica i mogą nas spokojnie nazywać drugą Kotwicą. I mimo że wolałbym jednak ruchy jak w Tychach, przy całej mizerii poprzedniego sezonu, to transfery ze spadkowicza z Rzeszowa można uznać za najbardziej trafne (szczególnie Łyszczarza, ale też i Muratovica), także nie jest tak, że ze spadkowicza nie można ciekawych graczy wyciągnąć.

Sparing z Widzewem wyglądał ok, szczególnie (nic nowego) boki obrony Szrek/Spychała, dostępny do obejrzenia tu: https://www.youtube.com/watch?v=igo0lRQyCS0
Najbardziej jednak podobała mi się atmosfera na stadionie. I tak jak dzisiaj odwiedziłem jeden ze stadionów, na którym graliśmy za czasów 4 ligi, to przypomniała mi się ta atmosfera meczów-festynów w podopolskich miejscowościach, gdzie były samochodowe wyjazdy w kilkaset osób, grill, piwo i święto dla miejscowych. Tak samo byłem kiedyś na sparingu Odry w Czechach, gdzie podobnie robi Opava, która wszystkie letnie sparingi gra na stadionach w regionie, budując tym samym markę klubu i trochę żałuję, że Odra nie decyduje się na podobny ruch, grając te sparingi zamiast na Północnej czy Oleskiej, to, przynajmniej częściowo, w Krapkowicach, Ozimku, itd.

A jeszcze co do składu, to na tą chwilę wygląda to moim zdaniem tak jak w załączniku poniżej. Ewidentnie brakuje przynajmniej jednego środkowego obrońcy (szkoda, że nie wiemy jak poważna jest kontuzja Pochcioła), Prikryl i Perez to dla mnie ta sama pozycja, ale biorąc pod uwagę, że Czech był MVP poprzedniego sezonu, a Salwadorczyk (btw mamy przyrost kibiców stamtąd, to chyba jakaś gwiazda w tamtych realiach) jest ponoć takim magikiem, to nie wyobrażam sobie, że któryś siedzi na ławce, także brakuje jeszcze dodatkowej "10" lub jakiegoś mocnego nazwiska na skrzydło (wiadomo jak jest zdrowiem Nowaka). No i trzeci napastnik i biorąc pod uwagę, że Lisiński mówił, że będziemy schodzić z liczebności kadry, to nie przewiduje więcej ruchów. Także gdybym miał stawiać, to przyjdzie Kreković lub Michalik, 1-2 środkowych obrońców (Biernat?) i jakiś napastnik na głęboką rezerwę (Iwao? ponoć sprawa ciągle w toku) i tyle. Wielkich nazwisk bym się nie spodziewał.
Załączniki
lineup (1).png lineup (1).png Przejrzano 445 razy 116.5 KiB

250
respest pisze: niedziela, 22 czerwca 2025, 16:03
Kris88 pisze: niedziela, 22 czerwca 2025, 5:33 Bartosz na wylocie czy jakiś inny powód nieobecności na obozie ?
Gdyby był kontuzjowany, to by napisali.

Z tym Perezem rzeczywiście największa cisza była, ja go poza bramkami nie zapamiętałem, ale wiele osób pisze, że to zdecydowanie najlepszy ruch transferowy Odry, wręcz z miejsca stanie się najważniejszym graczem i należy mu tylko oddać piłkę a wyczaruje cuda. Pożyjemy, zobaczymy, ja czekam jeszcze na Krekovica i mogą nas spokojnie nazywać drugą Kotwicą. I mimo że wolałbym jednak ruchy jak w Tychach, przy całej mizerii poprzedniego sezonu, to transfery ze spadkowicza z Rzeszowa można uznać za najbardziej trafne (szczególnie Łyszczarza, ale też i Muratovica), także nie jest tak, że ze spadkowicza nie można ciekawych graczy wyciągnąć.

Sparing z Widzewem wyglądał ok, szczególnie (nic nowego) boki obrony Szrek/Spychała, dostępny do obejrzenia tu: https://www.youtube.com/watch?v=igo0lRQyCS0
Najbardziej jednak podobała mi się atmosfera na stadionie. I tak jak dzisiaj odwiedziłem jeden ze stadionów, na którym graliśmy za czasów 4 ligi, to przypomniała mi się ta atmosfera meczów-festynów w podopolskich miejscowościach, gdzie były samochodowe wyjazdy w kilkaset osób, grill, piwo i święto dla miejscowych. Tak samo byłem kiedyś na sparingu Odry w Czechach, gdzie podobnie robi Opava, która wszystkie letnie sparingi gra na stadionach w regionie, budując tym samym markę klubu i trochę żałuję, że Odra nie decyduje się na podobny ruch, grając te sparingi zamiast na Północnej czy Oleskiej, to, przynajmniej częściowo, w Krapkowicach, Ozimku, itd.

A jeszcze co do składu, to na tą chwilę wygląda to moim zdaniem tak jak w załączniku poniżej. Ewidentnie brakuje przynajmniej jednego środkowego obrońcy (szkoda, że nie wiemy jak poważna jest kontuzja Pochcioła), Prikryl i Perez to dla mnie ta sama pozycja, ale biorąc pod uwagę, że Czech był MVP poprzedniego sezonu, a Salwadorczyk (btw mamy przyrost kibiców stamtąd, to chyba jakaś gwiazda w tamtych realiach) jest ponoć takim magikiem, to nie wyobrażam sobie, że któryś siedzi na ławce, także brakuje jeszcze dodatkowej "10" lub jakiegoś mocnego nazwiska na skrzydło (wiadomo jak jest zdrowiem Nowaka). No i trzeci napastnik i biorąc pod uwagę, że Lisiński mówił, że będziemy schodzić z liczebności kadry, to nie przewiduje więcej ruchów. Także gdybym miał stawiać, to przyjdzie Kreković lub Michalik, 1-2 środkowych obrońców (Biernat?) i jakiś napastnik na głęboką rezerwę (Iwao? ponoć sprawa ciągle w toku) i tyle. Wielkich nazwisk bym się nie spodziewał.
Krekovic nie przyjdzie do nas. Poza tym, wczoraj po raz pierwszy od dłuższego czasu graliśmy innym ustawieniem, a mianowicie z wahadlowymi i kto wie czy to nie będzie nasze nowe ustawienie wyjściowe na nowy sezon.