#14 - Odra Opole - Warta Poznań (śr. 24.10 g.19)

1
W środę zostanie rozegrana zaległa, 14. kolejka. Tym razem będziemy gościć Wartę Poznań, która dziś pokonała u siebie Chrobrego Głogów. Wobec naszego remisu oba zespoły dzielą tylko 3 punkty (na korzyść Odry). Warta na wyjazdach gra równo: po 2 remisy, wygrane i porażki. 4 gole strzelone i 6 straconych. Czyli średnio za każdym razem jednego tracą. Czy to znak, że Odra wygra 1:0? Na pewno u siebie jesteśmy faworytem. Tym bardziej, że czeka nas teraz sporo trudnych wyjazdów i koniecznie trzeba punktować w Opolu.
ODRA OPOLE 1945

Re: #14 - Odra Opole - Warta Poznań (śr. 24.10 g.19)

6
Znowu Po kwadransie myślałem że będzie miazga z warty a tu głupia bramka i nerwowka do końca. Brakuje nam instynktu zabójcy i jak tylko robi się troch e bezpieczniej to podświadomie oddajemy do inicjatywę. Gra w sumie nie najgorsza, 3 punkty są ale jeszcze sporo pracy przed nami. I nie Chodzi mi o wygrane w każdym meczu tylko więcej koncentracji i sprytu w kluczowych momentach. Gdyby na tym polu było lepiej to mielibyśmy przynajmniej 7 punktów więcej. To samo jeśli chodzi o wyjazdy - jak dojrzejemy do tego żeby wszędzie grać swoje i na wyjeździe z drużyną potencjalnie słabsza (w każdym razie nie znacząco lepsza) nie czaic się tylko przejmować inicjatywę to w kolejnych sezonach będziemy jak miedz w poprzednim sezonie czy raków w tym - pół klasy wyżej niż reszta ligi.

7
Najważniejsze są 3 punkty.
Jeśli chodzi o przebieg spotkania to scenariusz do którego Odra mocno nas przyzwyczaiła tzn. mocno nierówno.
Z drugiej strony aż strach jak Rumak doprowadzi do sytuacji że przez 90 minut będziemy grali tak jak przez pierwsze 20 min z Wartą :)
Do tego było 6 stopni a odczuwalna chyba z minus 6 ;)

P.s. Czy ktoś mi wytlumaczy dlaczego Niziołek kompletnie nie oddaje strzałów na bramkę? Rumak mu zakazał?

11
PIĘKNE SŁOWA TRENERA: " Przede wszystkim, na początku chcę bardzo mocno podziękować wszystkim kibicom, którzy przyszli na stadion. W taką pogodę to była sztuka. Wiatr, zimno… Muszą naprawdę kochać Odrę i piłkę. Przyszli i nam pomagali. Dziękuję! Jako zespół dedykujemy im to zwycięstwo. Na pewno dziś na to zasłużyli."
TAK PANIE TRENERZE. WCZORAJ NA OLESKIEJ BYLI PRAWDZIWI KIBICE.

14
Oceny. Krótko - dobry mecz, szczególnie po lewej stronie i w środku boiska. Szkoda tylko, że nie na zero z tyłu, bo tak powinny się takowe mecze kończyć.

Szromnik 7 - Brusiło 6, Baranowski 5, Bodzioch 7, Winiarczyk 8 - Habusta 7 - Janus 6, Moder 5, Niziołek 8, Rybicki 8 - Martin Gomez 5

Średnia:

Czyżycki - 5,6 (10 meczów ocenionych)
Baranowski - 5,4 (14)
Niziołek - 5,3 (15)
Habusta - 5,3 (14)
Szromnik - 5,2 (10)
Rybicki - 5,1 (14)
Janasik - 5,1 (9)
Mikinić - 5 (4)
Winiarczyk - 4,8 (13)
Bodzioch - 4,8 (9)
Moder - 4,7 (14)
Martin Gomez - 4,7 (11)
Brusiło - 4,4 (5)
Weinzettel - 4,4 (5)
Janus - 4,2 (15)
Skrzypczak - 3,7 (3)
Szota - 3,4 (8)
Dudu - 3 (3)
Bonecki - 2,5 (2)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 grudnia 2018, 21:47 przez Carduel, łącznie zmieniany 1 raz.

15
Carduel pisze: niedziela, 28 października 2018, 20:13 Oceny. Krótko - dobry mecz, szczególnie po lewej stronie i w środku boiska. Szkoda tylko, że nie na zero z tyłu, bo tak powinny się takowe mecze kończyć.

Szromnik 7 - Brusiło 6, Baranowski 5, Bodzioch 7, Winiarczyk 8 - Habusta 7 - Janus 6, Moder 5, Niziołek 8, Rybicki 8 - Martin Gomez 5

Średnia:

Baranowski - 5,4 (14)
Niziołek - 5,3 (15)
Habusta - 5,3 (14)
Szromnik - 5,2 (10)
Rybicki - 5,1 (14)
Janasik - 5,1 (9)
Mikinić - 5 (4)
Winiarczyk - 4,8 (13)
Bodzioch - 4,8 (9)
Moder - 4,7 (14)
Martin Gomez - 4,7 (11)
Brusiło - 4,4 (5)
Weinzettel - 4,4 (5)
Janus - 4,2 (15)
Skrzypczak - 3,7 (3)
Szota - 3,4 (8)
Dudu - 3 (3)
Moder ocena 5 ? przecież chłop był jednym z lepszych na boisku...Jedynie wolne słabo bił a tak to klasa i ocena 8
TYLKO ODRA OKS !!!

16
pitek88 pisze: niedziela, 28 października 2018, 20:30
Carduel pisze: niedziela, 28 października 2018, 20:13 Oceny. Krótko - dobry mecz, szczególnie po lewej stronie i w środku boiska. Szkoda tylko, że nie na zero z tyłu, bo tak powinny się takowe mecze kończyć.

Średnia:

Baranowski - 5,4 (14)
Niziołek - 5,3 (15)
Habusta - 5,3 (14)
Szromnik - 5,2 (10)
Rybicki - 5,1 (14)
Janasik - 5,1 (9)
Mikinić - 5 (4)
Winiarczyk - 4,8 (13)
Bodzioch - 4,8 (9)
Moder - 4,7 (14)
Martin Gomez - 4,7 (11)
Brusiło - 4,4 (5)
Weinzettel - 4,4 (5)
Janus - 4,2 (15)
Skrzypczak - 3,7 (3)
Szota - 3,4 (8)
Dudu - 3 (3)
Moder ocena 5 ? przecież chłop był jednym z lepszych na boisku...Jedynie wolne słabo bił a tak to klasa i ocena 8
Zdecydowanie, ja przyczepie się jeszcze do 6 dla Brusiły. Ofensywnie z jego strony nie było właściwie nic, a porównując do Winiara to przepaść.

17
Co do Brusiły. Miał dostać 5, bo faktycznie zupełnie nic nie dawał w ofensywie. Ale stwierdziłem, że dam ocenę wyżej skoro Kiełb kompletnie nie mógł się odnaleźć na jego stronie, właśnie przez dobrą grę Rafała we własnej strefie w defensywie. A za to trzeba w większej mierze oceniać obrońcę, nawet bocznego.

Moder, moim zdaniem, zagrał słabe spotkanie. Co odzwierciedlają doskonale także statystyki (poniżej). Był bardzo niecelny, przegrywał pojedynki, nie kreował sytuacji (0 kluczowych podań), strzelał z nieprzygotowanych pozycji, co skutkowało niecelnymi uderzeniami i oddaniem piłki przeciwnikowi. Nie pomagał też jako pierwsza linia obrony. A najbardziej rzuca się w oczy, w ostatnich dwóch spotkaniach, jego skupianie się wyłącznie na tym co dzieje się w jego najbliższym sąsiedztwie. Nie rozgląda się przed podaniem, nie wie jak ustawieni są koledzy w innych strefach boiska. Bardzo często traci piłki, bo jest zaskakiwany przez przeciwnika - a wystarczy obrócić co jakiś czas głowę, żeby to skontrolować. Tak jak robi Niziołek, Habusta, czy nawet Czyżycki.

Oceny nigdy nie będą obiektywne, bo coś takiego nie istnieje. Każdy patrzy na świat subiektywnie, tylko stara się być jak najbliższej obiektywizmu. Każdy też patrzy na piłkę inaczej. Ja zarabiam na analizie spotkań i ocenianiu zawodników, więc sądzę, że wychodzi mi to całkiem dobrze. Nie patrzę na wynik, nie patrzę na nazwiska, nie patrzę też czy ktoś akurat strzelił hat-tricka, bo to ma marginalne znaczenie. Oceniam grę i przydatność dla zespołu w danym spotkaniu. Na spokojnie, nie będąc w tłumie ludzi, którzy sugerują własny osąd. Mogę każdą akcję przewinąć i obejrzeć dokładnie raz jeszcze. Myślę, że te oceny są bliskie obiektywizmu. Szczególnie patrząc na średnie sezonowe. Pierwsza dziesiątka + któryś napastnik, to w tej chwili chyba faktycznie najsilniejsza XI. Za wysoko jest jedynie Czyżycki. Ale on akurat opuszczał te bardzo słabe spotkania, stąd wyższa średnia.

Jeśli ktoś nie zgadza się z moimi ocenami, to chętnie podyskutuję, merytorycznie. Można też zawsze tworzyć własne oceny.
Załączniki
Screenshot.png Screenshot.png Przejrzano 10486 razy 150.85 KiB