17
autor: Carduel
Co do Brusiły. Miał dostać 5, bo faktycznie zupełnie nic nie dawał w ofensywie. Ale stwierdziłem, że dam ocenę wyżej skoro Kiełb kompletnie nie mógł się odnaleźć na jego stronie, właśnie przez dobrą grę Rafała we własnej strefie w defensywie. A za to trzeba w większej mierze oceniać obrońcę, nawet bocznego.
Moder, moim zdaniem, zagrał słabe spotkanie. Co odzwierciedlają doskonale także statystyki (poniżej). Był bardzo niecelny, przegrywał pojedynki, nie kreował sytuacji (0 kluczowych podań), strzelał z nieprzygotowanych pozycji, co skutkowało niecelnymi uderzeniami i oddaniem piłki przeciwnikowi. Nie pomagał też jako pierwsza linia obrony. A najbardziej rzuca się w oczy, w ostatnich dwóch spotkaniach, jego skupianie się wyłącznie na tym co dzieje się w jego najbliższym sąsiedztwie. Nie rozgląda się przed podaniem, nie wie jak ustawieni są koledzy w innych strefach boiska. Bardzo często traci piłki, bo jest zaskakiwany przez przeciwnika - a wystarczy obrócić co jakiś czas głowę, żeby to skontrolować. Tak jak robi Niziołek, Habusta, czy nawet Czyżycki.
Oceny nigdy nie będą obiektywne, bo coś takiego nie istnieje. Każdy patrzy na świat subiektywnie, tylko stara się być jak najbliższej obiektywizmu. Każdy też patrzy na piłkę inaczej. Ja zarabiam na analizie spotkań i ocenianiu zawodników, więc sądzę, że wychodzi mi to całkiem dobrze. Nie patrzę na wynik, nie patrzę na nazwiska, nie patrzę też czy ktoś akurat strzelił hat-tricka, bo to ma marginalne znaczenie. Oceniam grę i przydatność dla zespołu w danym spotkaniu. Na spokojnie, nie będąc w tłumie ludzi, którzy sugerują własny osąd. Mogę każdą akcję przewinąć i obejrzeć dokładnie raz jeszcze. Myślę, że te oceny są bliskie obiektywizmu. Szczególnie patrząc na średnie sezonowe. Pierwsza dziesiątka + któryś napastnik, to w tej chwili chyba faktycznie najsilniejsza XI. Za wysoko jest jedynie Czyżycki. Ale on akurat opuszczał te bardzo słabe spotkania, stąd wyższa średnia.
Jeśli ktoś nie zgadza się z moimi ocenami, to chętnie podyskutuję, merytorycznie. Można też zawsze tworzyć własne oceny.
Załączniki
Screenshot.png
Przejrzano 10483 razy 150.85 KiB