Re: NICE 1 LIGA - sezon 2017/18. Runda jesienna. Spekulacje, transfery

1504
Pieprzenie przez 45 minut o dwóch meczach faktycznie jest irytujące. Te ich „analizy” wybranych meczów są nudne jak flaki z olejem. Rozumiem jeszcze, że jeden z komentatorów myli się, mówiąc Tomasz, zamiast Tobiasz Weinzettel. Zdarza się. Kiedy jednak słyszę po jakimiś czasie, że w pierwszej kolejce Górnik Łęczna przegrał z… Rakowem Częstochowa 0:3 to ręce opadają. Problem w tym, że tych błędów jest tam stanowczo za dużo. W czasie transmisji meczu GKS Tychy – Stal Mielec dowiedziałem się od komentatorów, że Mateusz Gancarczyk w poprzednim sezonie grał w Odrze na obronie. Facet prowadzący studio powiedział dziś, że GKS Tychy ostatni raz grały w ekstraklasie 30 lat temu – no to się ładnie machnął. Nie chce mi się nawet tego dalej ciągnąć, bo było tego więcej. Zdecydowanie bardziej podobał mi się komentarz meczów II ligi na Łączy Nas Piłka – przede wszystkim dobrze przygotowani pod względem merytorycznym prowadzący. Polszmat jak zwykle serwuje kaszankę.

1507
Już pisałem, że niestety po Polsacie nie spodziewam się niczego wielkiego, skoro 'twarzą' tej telewizji jest m.in. największy ignorant Kołtoń. Dzisiaj przeszli samych siebie, gdzie po puszczeniu skrótów m.in. Odry prowadzący już zadając pytanie prosił o bardzo krótką wypowiedź. Więc na pytanie czy spodziewali się tak dobrej gry beniaminków każdy z ekspertów odpowiedział jednym zdaniem. A mecze pokazywane na antenie wałkowali kilkanaście razy dłużej niż pozostałe 7 meczów, mimo, że sam Łapiński powiedział, że za bardzo nie ma co analizować, bo się wynudził i z meczu Tychy-Stal przygotował akcje 'bardziej do pośmiania niż analizy'. Żenua.

1520
Dzisiejszy dzień jest dla mnie na swój sposób bardzo ważny, może nawet najważniejszy z punktu 'kibicowskiego życia'. Niestety nie doświadczyłem Odry w najwyższej lidze, grającej o najwyższe cele (jak pewnie większość z nas). Wiadomo, że jak każdy kibic mam marzenia zobaczenia Odry w Ekstraklasie, potem europejskich pucharach - na przysłowiowych 'salonach'. O wiele lepiej pamiętam jednak rozbijanie się po opolskich wioskach i ta wielka piłka wydawała mi się dość odległa. Dzisiaj dostałem jej namiastkę. Wiadomo, że nie jest to zawodnik w prime-timie, ale ten transfer daje nadzieję, że za kilka lat i takie mogą się nam przytrafić (coś jak casus Ljuboji w Legii). Jednym zdaniem - symbolicznie dzisiaj opuszczamy peryferia piłki nożnej, wierząc, że już nigdy na nich się powrotnie nie znajdziemy.

1521
respest pisze:Dzisiejszy dzień jest dla mnie na swój sposób bardzo ważny, może nawet najważniejszy z punktu 'kibicowskiego życia'. Niestety nie doświadczyłem Odry w najwyższej lidze, grającej o najwyższe cele (jak pewnie większość z nas). Wiadomo, że jak każdy kibic mam marzenia zobaczenia Odry w Ekstraklasie, potem europejskich pucharach - na przysłowiowych 'salonach'....
Dobrze wiedzieć że nie tylko ja mam takie odczucia.
Jako, że jestem Opolskim słoikiem, Odrę poznalem co prawda jeszcze będącą w 1 lidze, ale juz na równi pochyłej, potem nastąpiły wspomiane już wycieczki krajoznawcze po Opolszczyźnie, z których, przysłowiową truskawką na torcie, był wyjazd bodajże do Grodkowa gdzie aby dostać sie na "sektor" gości trzeba było się w zasadzie przedzierać przez jakieś chaszcze :-) . Spełniły się moje marzenia dotyczące Odry. Dlatego,że dzisiejszy sukces jest efektem budowy klubu od podstaw na zdrowych zasadach, twardo stapajac po ziemi. Nie zjawił się żaden "inwestor" który wyłożył kase i oczekuje wyników. Nie wydaje sie wiecej niż wplywa do klubowej kasy. Wszystko co osiagnieto, zawdzieczamy pracy i zaangażowaniu wielu osób i dzięki im za to.
Wierzę że wspominany awans do Ekstraklasy, i pokazanie się na salonach to tylko kwestia czasu, pod warunkiem że Odra nadal będzie budowana w oparciu o rzeczywistość.

P.s. ten czas to bedzie początek czerwca 2018 roku ;-)

1523
Mamy już poukładaną drużynę, w której panuje dobra atmosfera. Wprowadzenie Daisuke ma ten stan wzmocnić. Musi to odbywać się z głową, i decydować ma o tym trener, i tylko On. Piłka nożna jest grą drużynowa, i niech każdy zawodnik ma świadomość i poczucie ze jest ważną częścią tego zespołu, czy nazywa się Daisuke Matsui, Mateusz Sypek czy też Mateusz Bodzioch. Gwiazdy są ważne, ale drużyna nade wszystko.