Runda jesienna się skończyła, a skoro poruszany jest temat transferów, to i ja dorzucę obiecane 'trzy grosze'. Przy okazji zaznaczam, żeby potraktować moje typy transferowe jako zabawę. Według mnie transfery powinny być zrobione już z myślą o 1 lidze, natomiast niekoniecznie muszą być to zawodnicy z wyższych lig. 2 liga ma w swoich 'zasobach' wielu bardzo ciekawych graczy, którzy już teraz są gotowi na grę w wyższej lidze, a nigdy w niej nie grali, można więc założyć, że są głodni sukcesów. Wypaliło to z dolnośląskim zaciągiem, który nie grał wyżej niż 2-3 liga (Brusiło, Wepa, Peroński, Mateusz G.), wolę więc tak, niż zgrane nazwiska.
Kto powinien pożegnać się z drużyną? Krysian i Staroń. Krótko: nic nie wnoszą teraz, tym bardziej nie będą przydatni dalej. Z tego co tu zostało przedstawione na forum, to możliwe jest też odejście Marca.
Kogo nam brakuje? Wielu z Was zauważa, że Odrze brakuje napastnika. Ja się z tym zgadzam, a dodatkowo dorzucę jeszcze dwie pozycje: środkowy pomocnik i prawy obrońca.
Na początku jednak wrzucę listę graczy, którzy zwrócili w tej rundzie moją uwagę (obok ich pozycje):
Gryf: R.Chwastek LO/LP
Kotwica: R.Szywacz PO, P.Giel N
Legionovia: M.Wodecki LP/PP/N
Olimpia E.: J.Bojas LP/PP, P.Piceluk N
Olimpia Z.: B.Biel LP/PP, F.Piasecki N
Puszcza: M.Staniszewski BR, M.Czarny ŚO, M.Domański ŚP, K.Łączek LO/LP
Radomiak: M.Świdzikowski ŚO, M.Spychała PO, B.Sulkowski LO, Leandro N
Raków: T.Petrasek ŚO, R.Figiel ŚP, P.Oziębała PP
Rozwój: M.Wrzesień ŚP
Siarka: M.Stefanik ŚP, H.Tomalski LP, M.Żebrakowski N
Stal: A.Gębalski N
Napastnik - Potrzeba nam typowego snajpera, który sam stworzy sobie sytuacje. Najbardziej widziałbym w Odrze (kolejność nieprzypadkowa): P.Piceluk (Olimpia E.), P.Giel (Kotwica), Wodecki (Legionovia), F.Piasecki (Olimpia Z.). Wszyscy oni praktycznie w pojedynkę ciągną swoje dość słabe zespoły. Szczególnie ciekawy jest Piceluk, który, jak to mówi Tomasz Hajto, 'statystyki ma niemożliwe' już od kilku sezonów, więc myślę, że dałby gwarancję kilkunastu goli na sezon.
Środkowy pomocnik - Chodzi tutaj, używając piłkarskiej nomenklatury, o typową "8", zawodnika kreatywnego, który potrafi zagrać jakąś fajną prostopadłą piłkę za plecy rywala, ale też zanotuje odbiór przed własnym polem karnym. Kogoś do pary z typowym defensywnym pomocnikiem ustawionym obok (Wepa/Peroński). Marzeniem jest R.Figiel z Rakowa, ale może być to nierealne. Widzę więc tu dwójkę: M.Domański z Puszczy lub R.Niziołek z MKSu. Fajnie by było jakby do formy sprzed roku wrócił też Ałdaś.
Prawy obrońca - Część forumowiczów poruszało też temat Trznadla. Dla mnie to fajny zmiennik, ale na pewno nie gracz na pierwszy skład w 1 lidze. Tu też widzę dwie opcje - albo ściągamy Orłowicza z MKSu, albo przesuwamy tam na stałe Brusiłę i myślimy o skrzydłowym. Tutaj z kolei mam 3 bardzo dobrych kandydatów: H.Tomalski (Siarka), Wodecki (Legionovia), K.Łączek (Puszcza). Szczególnie ten pierwszy zrobił na mnie wrażenie - bardzo dynamiczny, najczęściej strzelający gracz w lidze, podejrzewam, że również najczęściej dryblujący. TOP3 ligi. Trzeba też pamiętać, że na wiosnę pewnie wróci też J.Gancarczyk, oby w formie sprzed kontuzji, choć to niewiadoma.
Dodam też, że chciałbym, żeby Odra na wiosnę zgłosiła do ligi dużo młodych, najlepiej wychowanków. Mała analiza: kończymy z bardzo dobrymi 39 pkt, wcześniej wyliczyliśmy (biorąc pod uwagę wyniki poprzednich sezonów), że awans gwarantuje 60, czyli brakuje 21. Inaczej 7 wygranych na 15 meczów, przy (czego nie życzę) możliwym wycofaniu Polonii B. - 6. Im wcześniej to zrobimy (a już jeden z Was zauważył, że pierwsze mecze są z teoretycznie słabszymi rywalami; dodatkowo potem całą "grupę pościgową" podejmujemy u siebie), tym wcześniej możemy zacząć walczyć o Pro Junior System. Straty nie są duże, a obsadzając więcej niż połowę składu juniorami można bardzo szybko je nadrobić. Obecnie zajmujemy 12 miejsce (właściwie 10, bo nie liczą się kluby z miejsc spadkowych), ale wyobraźmy sobie (komfortową) sytuację, kiedy inni walczą o utrzymanie, a my możemy spokojnie zbierać cenne punkty, przy okazji ogrywając młodych w lidze. Same korzyści. Myślę, że klub nie powinien pogardzić kilkuset tysiącami złotych. ;) Przypomnę też, że aby wynik piłkarza mógł się liczyć do końcowej klasyfikacji PJS, to musi on rozegrać min. 5 meczów oraz zaliczyć w nich min. 270 minut (na razie wymóg spełnili tylko Weinzettel, Kowalski i Niemczyk).
Przy okazji jeszcze pozwolę sobie przedstawić moją "11" rundy jesiennej 2 ligi: T.Weinzettel (Odra) - Ł.Winiarczyk (Odra), M.Czarny (Puszcza), T.Petrasek (Raków), M.Spychała (Radomiak) - H.Tomalski (Siarka), R.Figiel (Raków), T.Wróbel (Rozwój), P.Oziębała (Raków)/D.Koczon (Siarka) - Leandro (Radomiak), Piceluk (Olimpia E.)
Koczon z Wróblem nieuwzględnieni wcześniej z racji swojego wieku.
Zachęcam do komentowania, dyskusji i przedstawiania swoich pomysłów. ;)