Re: Sezon 2016/17. Runda wiosenna. Spekulacje, transfery

26
Wydaje mi się, że 7 zwycięstw powinno dać nam awans, a te powinniśmy zanotowac w pierwszych 10 kolejkach. Mecz w Częstochowie zapewne będzie o pietruszkę w takiej sytuacji.

Nie chciałbym też sytuacji, w której ostatni mecz sezonu (o ile PB dogra sezon do końca) rownalby się z tym, że nam będzie brakować zwycięstwa do awansu a Polonii do utrzymania...
Nie ma tutaj dla was miejsca, bo nie macie jaj
Słuszna sprawa, smutna prawda, tak musi być

27
Jeśli poważnie klub myśli o awansie to drużynę należałoby wzmocnić pod kątem pierwszej ligi już w przerwie zimowej a latem też nie można próżnować i postarać się o kolejne wzmocnienia. Patrząc na wyniki drużyn, które awansowały w poprzednim sezonie wygląda to tak, że przeskok jest ogromny.
Nie, nie chcemy was tu!
To nasz kraj!
Nie nie chcemy was tu!
I nie cofniemy się!

32
Akurat sensownego dwudziestolatka to można wyciągać i z III ligi, chociaż akurat z takiej Polonii pewnie trudniej kogoś wyciągnąć niż z innych klubów z dołu tabeli. Nakrosius to chyba żart...
Zdecydowanie wzmocnienia z I ligi by się przydały, niektórzy po prostu odstaja. Na pewno obrona (naszym obrońcom zdarza się grać futbol na "tak"...) i napastnik. Staron przepadł, Brychlik jest cienki.

33
Runda jesienna się skończyła, a skoro poruszany jest temat transferów, to i ja dorzucę obiecane 'trzy grosze'. Przy okazji zaznaczam, żeby potraktować moje typy transferowe jako zabawę. Według mnie transfery powinny być zrobione już z myślą o 1 lidze, natomiast niekoniecznie muszą być to zawodnicy z wyższych lig. 2 liga ma w swoich 'zasobach' wielu bardzo ciekawych graczy, którzy już teraz są gotowi na grę w wyższej lidze, a nigdy w niej nie grali, można więc założyć, że są głodni sukcesów. Wypaliło to z dolnośląskim zaciągiem, który nie grał wyżej niż 2-3 liga (Brusiło, Wepa, Peroński, Mateusz G.), wolę więc tak, niż zgrane nazwiska.

Kto powinien pożegnać się z drużyną? Krysian i Staroń. Krótko: nic nie wnoszą teraz, tym bardziej nie będą przydatni dalej. Z tego co tu zostało przedstawione na forum, to możliwe jest też odejście Marca.

Kogo nam brakuje? Wielu z Was zauważa, że Odrze brakuje napastnika. Ja się z tym zgadzam, a dodatkowo dorzucę jeszcze dwie pozycje: środkowy pomocnik i prawy obrońca.

Na początku jednak wrzucę listę graczy, którzy zwrócili w tej rundzie moją uwagę (obok ich pozycje):
Gryf: R.Chwastek LO/LP
Kotwica: R.Szywacz PO, P.Giel N
Legionovia: M.Wodecki LP/PP/N
Olimpia E.: J.Bojas LP/PP, P.Piceluk N
Olimpia Z.: B.Biel LP/PP, F.Piasecki N
Puszcza: M.Staniszewski BR, M.Czarny ŚO, M.Domański ŚP, K.Łączek LO/LP
Radomiak: M.Świdzikowski ŚO, M.Spychała PO, B.Sulkowski LO, Leandro N
Raków: T.Petrasek ŚO, R.Figiel ŚP, P.Oziębała PP
Rozwój: M.Wrzesień ŚP
Siarka: M.Stefanik ŚP, H.Tomalski LP, M.Żebrakowski N
Stal: A.Gębalski N
Napastnik - Potrzeba nam typowego snajpera, który sam stworzy sobie sytuacje. Najbardziej widziałbym w Odrze (kolejność nieprzypadkowa): P.Piceluk (Olimpia E.), P.Giel (Kotwica), Wodecki (Legionovia), F.Piasecki (Olimpia Z.). Wszyscy oni praktycznie w pojedynkę ciągną swoje dość słabe zespoły. Szczególnie ciekawy jest Piceluk, który, jak to mówi Tomasz Hajto, 'statystyki ma niemożliwe' już od kilku sezonów, więc myślę, że dałby gwarancję kilkunastu goli na sezon.

Środkowy pomocnik - Chodzi tutaj, używając piłkarskiej nomenklatury, o typową "8", zawodnika kreatywnego, który potrafi zagrać jakąś fajną prostopadłą piłkę za plecy rywala, ale też zanotuje odbiór przed własnym polem karnym. Kogoś do pary z typowym defensywnym pomocnikiem ustawionym obok (Wepa/Peroński). Marzeniem jest R.Figiel z Rakowa, ale może być to nierealne. Widzę więc tu dwójkę: M.Domański z Puszczy lub R.Niziołek z MKSu. Fajnie by było jakby do formy sprzed roku wrócił też Ałdaś.

Prawy obrońca - Część forumowiczów poruszało też temat Trznadla. Dla mnie to fajny zmiennik, ale na pewno nie gracz na pierwszy skład w 1 lidze. Tu też widzę dwie opcje - albo ściągamy Orłowicza z MKSu, albo przesuwamy tam na stałe Brusiłę i myślimy o skrzydłowym. Tutaj z kolei mam 3 bardzo dobrych kandydatów: H.Tomalski (Siarka), Wodecki (Legionovia), K.Łączek (Puszcza). Szczególnie ten pierwszy zrobił na mnie wrażenie - bardzo dynamiczny, najczęściej strzelający gracz w lidze, podejrzewam, że również najczęściej dryblujący. TOP3 ligi. Trzeba też pamiętać, że na wiosnę pewnie wróci też J.Gancarczyk, oby w formie sprzed kontuzji, choć to niewiadoma.

Dodam też, że chciałbym, żeby Odra na wiosnę zgłosiła do ligi dużo młodych, najlepiej wychowanków. Mała analiza: kończymy z bardzo dobrymi 39 pkt, wcześniej wyliczyliśmy (biorąc pod uwagę wyniki poprzednich sezonów), że awans gwarantuje 60, czyli brakuje 21. Inaczej 7 wygranych na 15 meczów, przy (czego nie życzę) możliwym wycofaniu Polonii B. - 6. Im wcześniej to zrobimy (a już jeden z Was zauważył, że pierwsze mecze są z teoretycznie słabszymi rywalami; dodatkowo potem całą "grupę pościgową" podejmujemy u siebie), tym wcześniej możemy zacząć walczyć o Pro Junior System. Straty nie są duże, a obsadzając więcej niż połowę składu juniorami można bardzo szybko je nadrobić. Obecnie zajmujemy 12 miejsce (właściwie 10, bo nie liczą się kluby z miejsc spadkowych), ale wyobraźmy sobie (komfortową) sytuację, kiedy inni walczą o utrzymanie, a my możemy spokojnie zbierać cenne punkty, przy okazji ogrywając młodych w lidze. Same korzyści. Myślę, że klub nie powinien pogardzić kilkuset tysiącami złotych. ;) Przypomnę też, że aby wynik piłkarza mógł się liczyć do końcowej klasyfikacji PJS, to musi on rozegrać min. 5 meczów oraz zaliczyć w nich min. 270 minut (na razie wymóg spełnili tylko Weinzettel, Kowalski i Niemczyk).

Przy okazji jeszcze pozwolę sobie przedstawić moją "11" rundy jesiennej 2 ligi: T.Weinzettel (Odra) - Ł.Winiarczyk (Odra), M.Czarny (Puszcza), T.Petrasek (Raków), M.Spychała (Radomiak) - H.Tomalski (Siarka), R.Figiel (Raków), T.Wróbel (Rozwój), P.Oziębała (Raków)/D.Koczon (Siarka) - Leandro (Radomiak), Piceluk (Olimpia E.)

Koczon z Wróblem nieuwzględnieni wcześniej z racji swojego wieku.

Zachęcam do komentowania, dyskusji i przedstawiania swoich pomysłów. ;)

34
Pewnie transfery z MKSu są możliwe. Orłowicz którego wszyscy ciągną do Odry od jakichś 10 lat ;) Pytanie, czy po kontuzji będzie w formie?

Bardzo mi się podoba ten pomysł z juniorami i oby faktycznei taka możliwość się pojawiła ;)

Z tego co wiem, to nazwiska które orbitują wokół klubu to raczej 1 liga - pytanie czy uda się stamtąd ściągnąć piłkarzy pasujących tutaj mentalnie (od paru lat całe szczęście nie mamy problemó z brakiem walki o każdą piłkę).
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

35
Orłowicz to niewiadoma, także preferowałbym opcję drugą, tym bardziej, że Brusiło radzi sobie tam bardzo dobrze.

No ja się właśnie boję, że będzie typowe dla polskiej ligi jechanie na nazwisku, jak kiedyś przyszedł do Odry Jarka. Teraz dużo piłkarzy może zwęszyć okazję, bo Odra ma kasę, stabilną sytuację, miasto jest fajne do życia, więc złożą CV. A ja jednak wolałbym dać szansę takiemu Tomalskiemu, który w 1 lidze zagrał 4 mecze i to jakieś ogony, a jest dość perspektywiczny. ;)

37
respest - fajna analiza dzieki. w wiekszosci sie zgadzam, ale zebysmy nie byli w 1szej lidze chlopcami do bicia, zmniejsze Twoja liste o tych najkonkretniejszych ktorzy raczej nie zawioda naszych oczekiwan : Niziolek z FC Kluczbork na juz, zeby sie zgrywal, Giel z Kotwicy, LEANDRO i Figiel. Z obroncow mimo wszystko srodkowy jako dodatek dla naszych Michal Czarny, super walczak, warunki i bardzo dobry wiekowo - zastanawiam sie tylko dlaczego po tylu latach odszedl z Stalowej Woli do Puszczy. Mysle, ze chcialby jeszcze pokazac sie na wyzszym poziomie w swojej karierze.. Fajna lista prawdopodobnie nikt z nich do Nas nie trafi. Co do Orlowicza to nie mam przekonania, uwazam, ze juz na tym etapie sie zatrzymal, wiec wzmocnieniem bylby tylko tymczasowym. Lepiej mlodszego i szybkiego zawodnika.
Wodecki tez ciekawy, ale raczej ciezko mu bedzie z aklimatyzacja. Jakos pilkarze z tamtych stron nigdy sie u nas nie sprawdzali. Ale to teoria. Musi byc dobry napastnik przy ktorym bedzie Nam sie doskonalil nasz super Joker Wolny, bo w 1-szej lidze bedzie mu jeszcze trudniej. Wolny musi dac z siebie wszystko.

41
Argument o zgrywaniu jest o tyle ważny, że przerwa między rundami, w przeciwieństwie do zaledwie miesięcznej letniej przerwy między sezonami, jest dość długa i można wypracować pewne schematy o wiele lepiej. W lecie to zawsze trzeba szybko wchodzić, nierzadko łapie się jakiś wspólny język z kolegami po kilku kolejkach (dobrym przykładem Przystalski). Dlatego uważam, że pod kątem transferów nadchodzące miesiące będą o wiele ważniejsze od lipca.

Z Niziołkiem jest tylko ten problem, że ma oferty z czołowych klubów 1 ligi. Tak przynajmniej mówił prezes MKSu.

43
Dobrą zasadą jest jak kiedyś powiedzieliśmy - jeśli chcesz awansować do ligi wyżej działaj jak klub z wyższej ligi. Tak więc zrobiłem małe podsumowanie skąd kluby I ligowe pozyskują nowych zawodników. Na podstawie 90 minut w okresie letnim 2016 roku kluby I ligowe pozyskały 207 zawodników, w tym :

99 zawodników z Ekstraklasy lub I ligi - co stanowi 48% wszystkich pozyskanych
26 zawodników z zagranicy - 13 %
34 zawodników to klubowe rezerwy lub juniorzy - 16 %
48 zawodników pozyskano z niższych lig (II, III, IV liga) - 23 %

Szczegółowo beniaminkowie pozyskali :

GKS Tychy - pozyskało 6 zawodników w tym: 3 zawodników z Ekstraklasy /I ligi , 1 zawodnik z zagranicy, 1 zawodnik rezerwy/junior, 1 zawodnik z III ligi.
Stal Mielec - pozyskała 10 zawodników w tym: 3 zawodników z Ekstraklasy /I ligi, 3 zawodników z zagranicy, 1 zawodnik rezerwy/junior, 3 zawodników po jednym z II, III i IV ligi.
Znicz Pruszków - pozyskał 9 zawodników w tym: 4 zawodników z Ekstraklasy /I ligi, 3 zawodników z rezerwy/junior, 2 zawodników z III ligi.
Wisła Puławy - pozyskała 8 zawodników w tym: 5 zawodników z Ekstraklasy /I ligi, 1 zawodnik z zagranicy, 2 zawodników z III ligi.

Tak więc jeśli Odra chce coś znaczyć w I lidze musi pozyskiwać co najmniej 50 % zawodników z wyższych lig niż ta w której jest obecnie. Niektóre zespoły jeśli połączyć źródło pozyskiwania - Ekstraklasa, I liga i zagranica to mają ten wskaźnik nawet ponad 70%.

44
"Są 3 rodzaje kłamstw, z czego największym są statystyki." Czyli mam rozumieć, że jakiś gość, który figuruje w kadrze zespołu 1 ligi, ale nie zagrał ani minuty jest lepszy niż gwiazda klubu 2 ligi? Puławy czy Znicz ściągnęły ligowych wyjadaczy i nic im to nie daje. Kompletnie nie kupuję takich wyliczeń, na każdego piłkarza-kandydata trzeba patrzeć indywidualnie, a nie "bo pasuje do algorytmu".

45
Zdecydowanie trzeba uważać na te "ekstraklasowe" nazwiska. Zobaczcie, jak łatwo można zaliczyć zjazd - taki Stawarczyk z Ruchu dopiero co grał w pucharach, a 2 lata później gra w Puszczy. Rozpoznawalne nazwisko, ale jakoś ligi nie podbija. Rachwał w Bełchatowie miał być motorem napędowym zespołu i też lipa. Świerczok w Tychach to samo.
Najlepsi zawodnicy II ligi + dobrze sprawdzeni zawodnicy z I ligi i do awansu powinno wystarczyć. Później w lecie 3 mocne transfery + ew. uzupełnienia, w zimie za rok to samo i do utrzymania oraz okrzepnięcia w I też powinno wystarczyć. Przy jednoczesnym intensywnym rozwoju organizacyjnym na koniec sezonu 2017/2018 powinniśmy mieć:
- utrzymany w I lidze zespół
- zespół z doświadczeniem w I lidze
- dużo lepszy organizacyjnie klub
- intensywnie pracujących robotników na stadionie (o to najbardziej się boję)
- plan na podbój I ligi, stabilną i obiecującą sytuację finansową -> otwarta droga do jeszcze lepszych transferów

46
Moja opinia była subiektywna ale uważam że trzeba łowić młodych zdolnych i to że Polonia jest na spadku to mi nie przeszkadza jeśli widać że jakiś zawodnik jest ciekawym piłkarzem , zdolnym i nabiera doświadczenia w wieku 20 lat ( Kluska ) który jako pomocnik ma 5 goli i widać że jest czołowym zawodnikiem drużyny. Teraz widzę kolejny ciekawy zawodnik , Adrian Klimczak rocznik 97 Gryf Wejherowo pomocnik w poprzednim sezonie podstawowy zawodnik w tym tak samo dodatkowo w tym sezonie 4 gole również dobry wynik. Odkąd zaczął karierę gra właściwie od 1 minut. Jeden sezon w 3 lidze i teraz 2 sezon w 2 lidze.

47
Jacelinho pisze:Moja opinia była subiektywna ale uważam że trzeba łowić młodych zdolnych i to że Polonia jest na spadku to mi nie przeszkadza jeśli widać że jakiś zawodnik jest ciekawym piłkarzem , zdolnym i nabiera doświadczenia w wieku 20 lat ( Kluska ) który jako pomocnik ma 5 goli i widać że jest czołowym zawodnikiem drużyny. Teraz widzę kolejny ciekawy zawodnik , Adrian Klimczak rocznik 97 Gryf Wejherowo pomocnik w poprzednim sezonie podstawowy zawodnik w tym tak samo dodatkowo w tym sezonie 4 gole również dobry wynik. Odkąd zaczął karierę gra właściwie od 1 minut. Jeden sezon w 3 lidze i teraz 2 sezon w 2 lidze.
Nie chce byc marudny, ale porownajmy wyczyn Kluski ( 20 lat suoer ale to juz pilkarze cala geba ) do naszego Marca (22 ) - ile minut zagrali w tej lidze, ile goli i asyst, to Marzec wychodzi na DIAMENT godny ekstraklasy. A jak wyglada sytuacja Marca na dzis , wszyscy wiemy. Jestem za tym zeby sklad uzupelnic jakims juniorem, ale jednym z najlepszych w tej lidze, o ile to mozliwe, bo czesto tacy sa najdrozsi, no i wstrzasnac " ponoc " leniwym Marcem