Re: Sezon 2013/2014 - spekulacje

203
W mojej ocenie największą zaletą trenerów Żurawia i Mielnika było dobre przygotowanie fizyczne zespołu. Nie było sytuacji, że naszym brakowało sił, łapali ciężko oddech czy łapały ich skurcze. O dobrym przygotowaniu fizycznym świadczy też mała ilość kontuzji w zespole w ostatnim roku. Byłem wiele razy na treningach i raz zespół trenował mocniej, raz mniej intensywnie, ale to normalne w procesie szkoleniowym

204
Ciekawe słowa Michała Listkiewicza (był obserwatorem na meczu Jarota Jarocin - Ostrovia Ostrów):
"Wiem, że niektóre Wojewódzkie związki piłki nożnej nosiły się z zamiarem złożenia propozycji, aby II liga pozostała w obecnym formacie. Natomiast czy tak się stało, to nie mam takowej wiedzy. Trwają dyskusje dotyczące zarówno drugiej oraz trzeciej ligi, bo też się mówi o reformie tej klasy rozgrywkowej. Moim zdaniem to wszystko powinno być kompatybilne i zharmonizowanie. Reforma w pierwszej, drugiej, trzeciej i czwartej lidze muszą się zazębiać i nie powinny być oderwane od siebie. Mam nadzieję, że wszystko zostanie rozegrane w należyty sposób. Dużo się dzieje i powstają ładne obiekty sportowe, chociażby jak tutaj w Jarocinie. Degradacja drużyn byłaby zabójcza dla piłki, dlatego warto to wszystko jeszcze przemyśleć, aby „nie wylać dziecka z kąpielą”.

Orientuje się ktoś może, czy jest szansa żeby reforma II ligi jednak nie weszła w życie?

208
?! Nie wiem co mam o czyms takim pomyslec. Szykowali sie do podjecia decyzji tygodniami, a na koniec taka kompromitacja. Nie wiem jaki to bedzie mialo wplyw na cala sytuacje, mam tylko nadzieje, ze pilkarze godnie pozegnaja trenera dobrym rezultatem. Zreszta kto wie, czy trener odejdzie czy pozostanie.
Zasada prosta : Nie mialem wynikow, ale z kasy nie zrezygnuje dobrowolnie.

209
DZIADOSTWO

Jak mozna kogos zwolnic z pracy, nastepnie zwolnic z wykonywania obowiazkow z pracy do konca okresy wypowiedzenia(czyli przymusowy urlop) a nastepnie go przywrocic. Trener w tej sytuacji nie musi wcale sie zgodzic na powrot z urlopu na ktorym jest i jechac na mecz. To tylko jego dobra wola jak sie tam pojawi.
No chyba ze ma podpisany konkrakt a nie umowe o pracę co bardzo prawdopodobne ale z tego co mi wiadomo to tam tak samo dzialo prawo pracy przy umowie o prace i przy kontrakcie

A co z treningami? czy znow zespol trenuje? Jak to niby wyglada?

Ja na jego miejscu domagalbym sie teraz 100% wynagrodzenia za nastepne pol sezonu do czego ma pelne prawo. I dla tego wyslali go na urlop az sie dogadaja z nim (niby że za porozumieniem stron) a nie od razu zwolnili gdyz zapewne podpisana z nim umowa/kontrakt nie zawiera takiej mozliwosci.

Poza tym chcialem zwrocic uwage ze nigdzie trener sie nie wypowiada co swiadczy o jego profesjonalizmie!! I zapewne do czasu definitywnego zamkniecia sprawy nic nie bedzie mowil

DZIADOSTWO

211
Skończy się na tym, że po meczu w Jarocinie trener Żuraw wyleci ponownie. Nastąpi wtedy czas na poszukiwanie nowego trenera i rozwiązanie kontraktu ze starym. Inaczej tego nie widzę...
Jak po takim wydarzeniu trener ma ponownie zaufać zarządowi? Podobna sytuacja jest z piłkarzami, po odejściu Żurawia zapewne w szatni odbyły się mocne rozmowy, ciężko znowu będzie stworzyć optymalny kolektyw...
Jednym słowem dno!
Piłkarze lecą w chuja!
Trenerzy lecą w chuja!
Działacze lecą w chuja!

Profesjonalny klub pełną gębą!

212
Ja bym chciał, żeby trener podkreślał swój profesjonalizm raczej wynikami drużyny. W Jarocinie ustawić skład i taktykę powinni zastępcy. Trener Żuraw będzie tylko dla formalności. Żeby później nie było gadania, wróciłem zrobiłem wam wynik, nie mieliście racji. Nie rozumiem tylko dlaczego trzeba było potwierdzać w trybie pilnym uprawnienia dla trenera młodzieżowego (do czego w końcu nie doszło). Miał nieaktualne ?

213
Do przerwy 0:1 pisze:Ja bym chciał, żeby trener podkreślał swój profesjonalizm raczej wynikami drużyny. W Jarocinie ustawić skład i taktykę powinni zastępcy. Trener Żuraw będzie tylko dla formalności. Żeby później nie było gadania, wróciłem zrobiłem wam wynik, nie mieliście racji. Nie rozumiem tylko dlaczego trzeba było potwierdzać w trybie pilnym uprawnienia dla trenera młodzieżowego (do czego w końcu nie doszło). Miał nieaktualne ?
Ja jak zwykle tylko w kwestii formalnej. Obaj trenerzy mają uprawnienia UEFA "A". To tak, jak mieć prawo jazdy, ale nie opłacić OC. Mozna jeździć, ale nie do końca. Właśnie o to OC chodziło.
Pozdrawiam!

214
24opole spekuluje, że w kręgu możliwych nowych trenerów Odry jest Jan Furlepa i Dariusz Dzwigała. Ten drugi jeszcze na wiosnę prowadził wraz Tomaszem Hajto Jagielonię Białystok, był II trenerem. Samodzielnie pracował w III i II lidze ze Startem Otwock, póżniej z Radomiakiem Radom w III lidze. Ma uprawnienia PZPN Pro czyli może prowadzić zespół w ekstraklasie, podobnie jak Jan Furlepa. Mamy zakończnie sezonu w I i II lidze więc może jeszcze inni trenerzy pojawią się na rynku bez pracy. Trzeba każdego kandydata przesietlić, aby nie podjąć złej decyzji. Marginesu na błędy juz nie mamy.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 25 listopada 2013, 11:13 przez Do przerwy 0:1, łącznie zmieniany 1 raz.

217
24opole pisał zdaje się o trzech kandydatach - dwóch w Jarocinie + Furlepa.

Co do wymienionych kandydatów, trudno cokolwiek o nich powiedzieć. Żuraw był dobrym piłkarzem, który zasmakował futbolu w Bundeslidze. Zestawiając z nim Dźwigałę, to faktycznie nie wygląda dobrze - Dźwigała trenerem był w Otwocku, w Białymstoku tylko asystentem, jako piłkarz grał najwyżej w Ekstraklasie. Furlepa - dziwna postać jak dla mnie. Gość nie pierwszej młodości, a nigdy nie wybił się powyżej III-ligowych bagien. Ale jest kilka argumentów za nim - dobre wyniki w biednym Bielsku (również fakt, że pod jego okiem odpalił Kocur - wcześniej strzelał bardzo mało bramek, ale pytanie na ile miał na to wpływ Furlepa). Do tego dochodzi awans z Rybnikiem do II ligi w naprawdę dobrym stylu.

Nie mam rozeznania na rynku trenerskim i nie umiem chyba ocenić kto by się nadał. Pewnie fajnie by było mieć kogoś młodego, kto rokuje, ale też ma ambicję, żeby się wybić do wyższych lig. Takim trenerem był właśnie Żuraw, ale trochę go to wszystko przerosło, a perspektywy były raczej negatywne niż pozytywne. Po meczu z Rakowem, który powinien dać kopa i być przełomem, Odra nie wygrała żadnego meczu. Podoba mi się jak pewnie zmierza po utrzymanie Rozwój Katowice - nierealne, ale chętnie widziałbym na stanowisku trenera Odry np. Dietmara Brehmera.

To pewnie myśl na większe rozwinięcie, ale tak sobie pomyślałem, że naprawdę spotkał nas niekorzystny zbieg wydarzeń. Akurat po naszym awansie reformują ligę i w tym sezonie da się tylko bardzo awansować, awansować albo spaść. Od meczu z Rakowem była padaka - remisy i porażki, ale decyzja o zwolnieniu trenera w żaden sposób się nie broniła, bo jakiś tam styl jednak był i zawsze było poczucie, że tak niewiele zabrakło. Po zakończeniu rundy widać, że zabrakło nam jednak bardzo dużo. Co najgorsze, pierwsza ósemka (licząc, że Polonia odzyska 3 z 5 zabranych pkt), to drużyny będące od początku faworytami do utrzymania. Wyjątkiem jest Wałbrzych, który niesamowicie odpalił i ma taką przewagę nad nami, że wiosny nam nie starczy na to odrabianie. Z drugiej strony to 7 pkt straty do bezpiecznej strefy i 16 meczów do rozegrania. Cel chyba dużo łatwiejszy niż awans z III ligi.

218
W naszej 2 lidze trenerzy długo nie utrzymują posady. Czyżby to specyfika tego sezonu czy standard.
Chrobry Głogów - Ireneusz Mamrot od 12.2010
Górnik Wałbrzych - Maciej Jaworski od 05.2013
Warta Poznań - Marek Kamiński od 06.2013
Bytovia Bytów - Paweł Janas od 08.2013
Rozwój Katowice - Dietmar Brehmer od 05.2013
Raków Częstochowa - Jerzy Brzęczek od 02.2010
Zagłębie Sosnowiec - Mirosław Smyła od 10.2013
Ostrovia 1909 - Marek Nowicki od 06.2013
Polonia Bytom - Artur Skowronek od 10.2013
Gryf Wejherowo - Dariusz Mierzejewski od 07.2013
Błękitni Stargard - Krzysztof Kapuściński od 05.2013
MKS Kluczbork - Andrzej Konwiński od 05.2012
Odra Opole - P.Walaszczyk od 11.2013
KS Polkowice - Zbigniew Mandziejewicz 10.2013
Ruch Zdzieszowice - Ryszard Okaj od 05.2013
UKP Zielona Góra - Tomasz Arteniuk od 11.2013
Calisia Kalisz - Mirosław Dymek od 09.2013
Jarota Jarocin - Jędrzej Kędziora od 10.2013

219
LooZ^ pisze:Obaj ci kandydaci jak dla mnie beznadziejni i przynajmniej o klasę mniejszym potencjałem od Żurawia.
tu się nie zgodzę, Żuraw juz swój potencjał "udowodnił" i został rozliczony za wyniki.
a na trenera patrzy sie, tak jak jego ostatni wynik, czyli zero zwycięstw na wyjazdach

niestety ale do Furlepy się nie równa choćby właśnie stażem na rynku trenerskim plus to co wymienił zebro, za to mogę go porównać właśnie do Dźwigały (którego kojarzę raczej tylko jako piłkarza grającego w ekstraklasie w kilku zespołach) - z przyczyn wymienionych w nawiasie, czyli piłkarz - nie trener.

Żuraw swoją szanse dostał, zrobił awans i niestety ale na więcej go nie stać.

Poza tym piszesz o Żurawiu to samo co o Polaku, a na trenerce znasz się tyle co ja.
Nie ma tutaj dla was miejsca, bo nie macie jaj
Słuszna sprawa, smutna prawda, tak musi być

221
Po ostatnich wynikach w tej lidze stwierdzam, że jakiekolwiek próby typowania kto wygra mecz są bezcelowe. Odra przegrywająca z drużyną z którą w pierwszym meczu bardzo wysoko wygrała, Raków przegrywający z Calisią, Wałbrzych przegrywający ze Stargardem a to tylko ostatnia kolejka. Prawda jest taka, że jak przepracują porządnie zimę i na każdy mecz wyjdą odpowiednio zmotywowani to mogą walczyć jak równy z każdym.

223
Pawlikus pisze:Po ostatnich wynikach w tej lidze stwierdzam, że jakiekolwiek próby typowania kto wygra mecz są bezcelowe. Odra przegrywająca z drużyną z którą w pierwszym meczu bardzo wysoko wygrała, Raków przegrywający z Calisią, Wałbrzych przegrywający ze Stargardem a to tylko ostatnia kolejka. Prawda jest taka, że jak przepracują porządnie zimę i na każdy mecz wyjdą odpowiednio zmotywowani to mogą walczyć jak równy z każdym.
Prawdopodobnie działa efekt "nowej miotły" czyli nowego trenera. Sam nie wiem z czego naprawdę się to bierze. Przychodzi nowy trener i błysk zespół zaczyna wygrywać. Nowy energizer ? A co do Furlepy to jakim cudem nic nie wie, a do Sosnowca przyjeżdża jego asystent wg. 24opole