14. kolejka: Odra Opole - Warta Poznań (pt. 25.10.2013)

1
Kolejny mecz na Oleskiej. Tym razem gramy z liderem - Wartą Poznań. Co niestety nie jest pocieszające, rywal ma fantastyczny bilans meczów wyjazdowych. 5 zwycięstw i tylko 1 porażka. A w bramkach 13:4. Przegrali tylko z Rozwojem w Katowicach (po golu w 90 minucie). Odra u siebie przegrała tylko raz, wygrała 4 x i 3 x remisowała. Warta jest jednym z głównych faworytów do walki o 1 ligę. Jednak jak pamiętamy, Odra potrafi grać z silnymi zespołami - przykład z Rakowem. Obiektywnie mówiąc będzie bardzo ciężko powtórzyć taki mecz, nawet remis będzie naszym sukcesem. Kluczem do dobrego wyniku powinno być skuteczne odcięcie od podań bramkostrzelnych Rasiaka i Ciarkowskiego. Obaj mają już na koncie 14 goli. A jeśli zagramy szeroko skrzydłami, wykorzystamy ofensywny potencjał bocznych obrońców, będzie szansa na stworzenie sytuacji strzeleckich.
ODRA OPOLE 1945

Re: 14. kolejka: Odra Opole - Warta Poznań (pt. 25.10.2013)

2
Jak patrzyłem na terminarz przed sezonem, to stwierdziłem że o punkty w ostatnich meczach będzie bardzo ciężko i że na koniec jesieni Odra zanotuje zjazd w tabeli. Niestety, tabela podzieliła się już na dwie wyraźne grupy, a my stoimy na czele tej słabszej. Różnice punktowe niewielkie i teraz cieszymy się z 8 miejsca, ale nie dałbym sobie ręki uciąć, że na koniec listopada nie wyprzedzi nas Jarota.

Mecz z Wartą ma podwójne znaczenie - bardzo potrzebujemy punktów, ale jest to też mecz z gatunku tych, które przyciągają widzów na stadion. Remisu z Gryfem za kilka miesięcy nikt nie będzie pamiętał (całe szczęście), natomiast zwycięstwo lub nawet remis po dobrym meczu (tu na myśl przychodzi mi np. 2:2 z Polonią Warszawa w 1 lidze) budują pozytywny wizerunek Odry. Właśnie dlatego warto zagrać na 200%, ale liczę że chęć pokazania się, gdy po drugiej stronie gra napastnik z niezłym dorobkiem w Championship zadziała motywująco na piłkarzy.

Co tu dużo mówić, ta jesień mocno nas wszystkich zawodzi. Wygrajmy z Wartą i Górnikiem, bo to będą mecze, które można później wspominać, spróbujmy uciułać jakiś remis na wyjeździe i módlmy się o lepszą wiosnę.

3
Potwierdzam co napisal kolega Ziobro. Jezeli wygramy z Warta, a potem z Gornikiem Walbrzych to i zima bedzie cieplejsza, bedzie temat do wspomnien w przyszlosci i bedzie szansa na utrzymanie sie w tej tak dlugo oczekiwanej drugiej lidze. A, ze nie jestesmy bez szans pilkarze pokazali Nam deklasujac Rakow Czestochowa. Wierze, ze damy rade, ale szczesciu trzeba dopomoc. Kto moze MUSi byc z druzyna !

4
Snajper poprawnie wpisz login przedmówcy bo napiszę "sniper". To tak dla rozładowania atmosferki. Mecz z Wartą pokaże co jest warta Odra. Niezły slogan wyszedł. Oby w piątek stało się to co zdarzyło się w Opolu 54 lata temu : "Z wyjątkiem może pierwszego kwadransa, bardzo nerwowego, w którym naszym chłopcom., szło jak z kamienia. Karny Jarka, bity zresztą niezbyt precyzyjnie, przywrócił porządek na zielonej murawie. Od tego momentu inicjatywa niemal bez przerwy spoczywała w rękach opolan, którzy regulowali tempo spotkania i nadawali ton grze. Strzelili Warcie 5 bramek, bo odnosiło się wrażenie, że na tyle mieli ochotę" Koledzy piłkarze miejcie ochotę w piątek ! My kibice prosimy Was !

5
zestan pisze:Snajper poprawnie wpisz login przedmówcy bo napiszę "sniper". To tak dla rozładowania atmosferki. Mecz z Wartą pokaże co jest warta Odra. Niezły slogan wyszedł. Oby w piątek stało się to co zdarzyło się w Opolu 54 lata temu : "Z wyjątkiem może pierwszego kwadransa, bardzo nerwowego, w którym naszym chłopcom., szło jak z kamienia. Karny Jarka, bity zresztą niezbyt precyzyjnie, przywrócił porządek na zielonej murawie. Od tego momentu inicjatywa niemal bez przerwy spoczywała w rękach opolan, którzy regulowali tempo spotkania i nadawali ton grze. Strzelili Warcie 5 bramek, bo odnosiło się wrażenie, że na tyle mieli ochotę" Koledzy piłkarze miejcie ochotę w piątek ! My kibice prosimy Was !
Oczywiscie przepraszam kolege Zebro, glupio wyszlo z tym ziobro .
Co do meczu z Warta najwiekszym problemem bedzie brak Tomka Copika, ale niech trener Zuraw zaskoczy Nas, a przede wszystkim przeciwnika i ustali taki sklad i taktyke, ze znowu mordki nam beda sie cieszyc jak po meczu z Rakowem.

11
Wejdźmy w dobry humor przed dzisiejszym meczem :
"Pędzi Rasiak przez boisko,
bramka przeciwnika blisko,
Cały stadion wiwatuje:
Rasiak! Rasiak! a on pluje...
W tyle została obrona,
bramkarz aż ze strachu kona...
Wie że Rasiak mocno strzela,
rękę urwie mu cholera...
nie daj Boże trafi w głowę
i zostawi dzieci, wdowę...
Co tu robić gdzie się schować,
skąd kryjówkę skombinować?
Rasiak składa się do strzału,
bramkarz mdleje już pomału...
Strzał i piłka siedzi w bramie,
tylko coś się trener łamie...
Chociaż stadion wiwatuje
Janas coś się kiepsko czuje,
coś wyzywa go od ch...ja...
RASIAK STRZELIŁ SAMOBÓJA !!! "

19
Michał Mularczyk - zapamiętajcie to nazwisko. Wierzę, że może nie jutro, za tydzień czy miesiąc, ale za jakiś czas będzie widniał jako Michał M. Żal piłkarzy Odry, którzy zdominowali faworyta ligi, a w zamian dostali karnego z kapelusza i multum dziwnych decyzji przeciwko nim.

A Warta MUSI awansować. Za duży budżet, za duże koneksje (oczywiście urocza pani prezes jest tylko "twarzą", za sznurki pociąga ktoś inny). Reszta zespołów walczy o 2 miejsce.

Zazwyczaj jestem stonowany w osądach, ale tutaj nawet nie starano się zachować pozorów. Odechciewa się interesować polską piłką.

20
respest pisze:Michał Mularczyk - zapamiętajcie to nazwisko. Wierzę, że może nie jutro, za tydzień czy miesiąc, ale za jakiś czas będzie widniał jako Michał M. Żal piłkarzy Odry, którzy zdominowali faworyta ligi, a w zamian dostali karnego z kapelusza i multum dziwnych decyzji przeciwko nim.

A Warta MUSI awansować. Za duży budżet, za duże koneksje (oczywiście urocza pani prezes jest tylko "twarzą", za sznurki pociąga ktoś inny). Reszta zespołów walczy o 2 miejsce.

Zazwyczaj jestem stonowany w osądach, ale tutaj nawet nie starano się zachować pozorów. Odechciewa się interesować polską piłką.
prezes dupy dała i efekty widoczne ..
NIE DLA SMÓŁKI W OPOLU

22
Moja relacja:
Dzisiejszy mecz pokazał, że Odra potrafi grać z czołówką II ligi. Nie tylko w mojej opinii byliśmy zespołem lepszym. Dużo gry skrzydłami, włączanie się bocznych obrońców było na porządku dziennym. Obrona "czyściła" dośrodkowania przeciwnika, a środek wyprowadzał kontry. Zasłużenie do przerwy zeszliśmy z prowadzeniem 1:0. W drugiej części też było dobrze. Stworzyliśmy kilka sytuacji bramkowych (dwukrotnie piłki na 3 metrze nie sięgnął Kocur). Warta miała okres lepszej gry ok. 65 minuty. Potem wróciło do normy i to Odra dyktowała warunki. Mimo, że piłkarze byli zmęczeni tempem, grali o podwyższenie wyniku. Imponował Tomek Wawrzyniak, Grzegorz Skrzypczak (rajdy bokiem) czy walczący w ofensywie Marcin Kocur. Po wejściu Dawida Tomanka oglądaliśmy jego szarże prawym skrzydłem - szkoda, że zabrakło czasem dokładności. Niestety, ok. 79 minuty arbiter dyktuje karnego dla Warty i robi się 1:1. Odra ruszyła do ataku, mieliśmy idealną sytuację , jednak rywale wybili piłkę z linii bramkowej. Nie chcę nawet komentować, co działo się w końcówce. Błąd za błędem arbitrów spowodował, że Odra nie mogła wygrać tego meczu. Nawet sam spiker był zaskoczony poczynaniami "sprawiedliwych". Kibice zasłużenie pożegnali tych, którzy powinni być najbardziej obiektywnymi na boisku. W dniu dzisiejszym Odra była zespołem lepszym, grającym ładną dla oka piłkę. Szkoda, że sędziowie zepsuli takie widowisko.
ODRA OPOLE 1945