Teren stadionu zostanie poszerzony o nasyp przy stacji Opole Wschodnie #potwierdzoneinfo ;)
https://www.youtube.com/watch?v=LIJ6U1UAewU
Re: Stadion dla Odry
252Stadionu przy Oleskiej nie chce prawie nikt - miasto, mosir, klub, sasiedzi i wiekszosc kibicow. Nowy stadion przy Oleskiej nie powstanie.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.
253Póki co żadnych konkretnych działań związanych z budową nowego stadionu nie ma, takie są fakty. Zatem i lokalizacja nie jest przedmiotem żadnych wiążących rozważań. Jedyna aktywność w tym temacie, to ta na forum, no i te sprzed kilku lat, a one krążyły wokół Oleskiej. Prezydent Wiśniewski napomknął o planach budowy ok 2019, ale to terminy wkraczające już w obszary kolejnego rozdania samorządowego, zatem dosyć asekuranckie.LooZ^ pisze:Stadionu przy Oleskiej nie chce prawie nikt - miasto, mosir, klub, sasiedzi i wiekszosc kibicow. Nowy stadion przy Oleskiej nie powstanie.
254Napisałem ci jak wyglądają fakty - naucz się z nimi żyć, bo innych nie będzie.
255Apeluje o czytanie ze zrozumieniem.
i trzymanie poziomu, bo to forum kibiców Odry Opole, a nie szambo.
Statystyki aktywności forum, wyjazdowe, zainteresowania działaniami Odry dołują niech to da do myślenia nam wszystkim. bez wyjątku,
Szanujmy się.
i trzymanie poziomu, bo to forum kibiców Odry Opole, a nie szambo.
Statystyki aktywności forum, wyjazdowe, zainteresowania działaniami Odry dołują niech to da do myślenia nam wszystkim. bez wyjątku,
Szanujmy się.
256To że Prezydent Wiśniewski nie ma konta na forum i nie zdaje nam codziennych relacji z tego jak przebiega planowanie nowego stadionu to nie znaczy, że "żadnych konkretnych działań nie ma".
258Miasto Sosnowiec (z którego 90% Polaków sobie kpi) też przygotowuje się do nowego stadionu.
259Wróciłem do tekstu prezydenta Wiśniewskiego z Facebooka, w którym mówi o warunkach budowy nowego stadionu, a dokładnie tego cytatu :
"AW - Dokładnie - musimy mierzyć w projekt na ok. 60 mln zł . Remont Okrąglaka kosztuje 40 mln zł i miasto finansuje go w 2 lata."
Czyli Pan Wiśniewski twierdzi, że stadion na 10-15 tys. ludzi można zbudować za 60 mln, jeśli za remont Okrąglaka dał 40 mln zł ? Pojemność Okrąglaka będzie 3,6 tys. osób. Arka Gdynia dała za swój "goły" stadion bez zaplecza 80 mln.
"AW - Dokładnie - musimy mierzyć w projekt na ok. 60 mln zł . Remont Okrąglaka kosztuje 40 mln zł i miasto finansuje go w 2 lata."
Czyli Pan Wiśniewski twierdzi, że stadion na 10-15 tys. ludzi można zbudować za 60 mln, jeśli za remont Okrąglaka dał 40 mln zł ? Pojemność Okrąglaka będzie 3,6 tys. osób. Arka Gdynia dała za swój "goły" stadion bez zaplecza 80 mln.
260Tylko, że Arka oddała stadion w 2011 roku. Teraz pewnie podobny projekt to bliżej 90 a nawet 100 mln zł.Do przerwy 0:1 pisze:Wróciłem do tekstu prezydenta Wiśniewskiego z Facebooka, w którym mówi o warunkach budowy nowego stadionu, a dokładnie tego cytatu :
ODRA OPOLE 1945
263Czy może ktoś ogarnięty wypowiedzieć się w kwestii stadionu ?
Runda się kończy piłkarze spisują się świetnie a niestety jakichkolwiek informacji brak...
Runda się kończy piłkarze spisują się świetnie a niestety jakichkolwiek informacji brak...
264To co sobie uważa zestan czy inni to akurat mało ważne w kontekście realiów.
Co do tematu stadionu, z tego co wiem to rośnie zrozumienie u Prezydenta co do tego, że temat stadionu nie jest decyzją do podjęcia szybko (w sensie - bierzemy projekt z Gliwic i budujemy), co nas powinno bardzo cieszyć, bo maleje ryzyko potworka jak w Gliwicach, jak i rośnie szansa na uwzględnienie ważnego głosu kibiców.
Cieszyć też powinno podniesienie ratingu miasta pod względem finansów, bo to oznacza lepsze warunki kredytów i obligacji.
Rośnie też presja ze strony klubu jak i ze strony PZPNu, bo z tego co usłyszałem, powstał już pewien zarys wymagań na 1 ligę jak i zaznaczenie problemów jakie mogą się z tym wiązać.
Z drugiej strony... Panowie, temat powiększenia miasta wygenerował "grupy hejterskie", które będą dyskredytować każdą działalność AW, czym by to nie było. W takim wypadku zdecydowanie wolę ciszę niż głośne zapowiedzi. Nie łudźmy się - wiecie jak wyglądają komentarze w internecie pod artykułami o Odrze.
Odra jest w bardzo bardzo bardzo ważnym momencie - wykuwa się kształt Spółki Akcyjnej. Wykuwa się forma udziału w niej miasta jak i innych podmiotów. To są dziesiątki, a może i setki mln zł na przestrzeni kilku/nastu lat. To nie jest rzecz która lubi publiczne debaty.
Co do tematu stadionu, z tego co wiem to rośnie zrozumienie u Prezydenta co do tego, że temat stadionu nie jest decyzją do podjęcia szybko (w sensie - bierzemy projekt z Gliwic i budujemy), co nas powinno bardzo cieszyć, bo maleje ryzyko potworka jak w Gliwicach, jak i rośnie szansa na uwzględnienie ważnego głosu kibiców.
Cieszyć też powinno podniesienie ratingu miasta pod względem finansów, bo to oznacza lepsze warunki kredytów i obligacji.
Rośnie też presja ze strony klubu jak i ze strony PZPNu, bo z tego co usłyszałem, powstał już pewien zarys wymagań na 1 ligę jak i zaznaczenie problemów jakie mogą się z tym wiązać.
Z drugiej strony... Panowie, temat powiększenia miasta wygenerował "grupy hejterskie", które będą dyskredytować każdą działalność AW, czym by to nie było. W takim wypadku zdecydowanie wolę ciszę niż głośne zapowiedzi. Nie łudźmy się - wiecie jak wyglądają komentarze w internecie pod artykułami o Odrze.
Odra jest w bardzo bardzo bardzo ważnym momencie - wykuwa się kształt Spółki Akcyjnej. Wykuwa się forma udziału w niej miasta jak i innych podmiotów. To są dziesiątki, a może i setki mln zł na przestrzeni kilku/nastu lat. To nie jest rzecz która lubi publiczne debaty.
267Tak więc ogłoszenie z BO nie przeszło. 1325głosów i nawet nie załapało się w pierwszą 10.
ŻENADA Panowie ŻENADA
ŻENADA Panowie ŻENADA
268Nie będzie modernizacji oświetlenia z pieniędzy BO.
http://www.opole.pl/wyniki-glosowania-n ... -2017-rok/
http://www.opole.pl/wyniki-glosowania-n ... -2017-rok/
269Teraz zobaczymy jak sie zachowa prezydent w razie awansu Odry do 1 ligi.Sam mówił ze sobie nie wyobraża Odry która gra w Gliwicach czy Kluczborku.
270Będzie modernizacja oświetlenia.
Arkadiusz Wiśniewski Oswietlenie bedzie w budzecie miasta na 2017
271Czy się w budżecie miasta na 2017 rok znajdzie zadecyduje Rada Miasta a nie A.W. A tak na marginesie naród w Opolu jakiś taki nie kumaty. Ponad 3800 głosów na pełnowymiarowe boisko z oświetleniem (200 lux). Dla niektórych brzmi jak nowy stadion za 1,5 mln. Stołeczki przyniesiemy ze sobą a za szatnie będzie robić stary wagon. Przerabiałem to 50 lat temu, tylko k....a światła nie było.LooZ^ pisze:Będzie modernizacja oświetlenia.Arkadiusz Wiśniewski Oswietlenie bedzie w budzecie miasta na 2017
272Akurat to kryte boisko to projekt dobry. No i ludzie stojący za tym pomysłem wykorzystają to z głową. A kasa na oświetlenie się znajdzie i było to wiadome i przed ogłoszeniem wyników.
273Zaprezentowano dzisiaj budżet miasta na 2017. Wynosi on prawie 900mln zł i jest wyższy od tegorocznego o prawie 200mln zł.
Co dla nas ważne, zapisano w nim remont oświetlenia:
Co dla nas ważne, zapisano w nim remont oświetlenia:
Tak więc, przynajmniej to z głowy. Nie zmienia to jednak decyzji politycznej o budowie nowego stadionu w Opolu, wbrew krakaniu niektórych. Nowy stadion chce budować zarówno Prezydent, MOSiR, klub no i my.Mniejsze, ale nie mniej ważne inwestycje to: budowa ronda na Chabrach czy oświetlenia na stadionie Odry Opole w ramach przygotowania klubu do rozgrywek I ligi.
274A jak to się ma do innych warunków licencyjnych, które na dzień dzisiejszy nie spełnia stadion na Oleskiej (które zresztą przedstawiałeś poglądowo wcześniej na jakimś obrazku)? Oświetlenie to tylko jeden z punktów na liście, a daremne było by jego modernizowanie, jeśli stadion nie zostanie dopuszczony np. przez brak wyjść ewakuacyjnych.
275Z tego co wiem (tylko nie wiem czy taka jest procedura, czy to na czyjeś życzenie) PZPN opracowało/opracowuje raport na temat stadionu w Opolu pod kątem 1 ligi. Z przecieków które słyszałem to "da się, ale lepiej już myślcie o nowym stadionie".