Re: Stadion dla Odry

253
LooZ^ pisze:Stadionu przy Oleskiej nie chce prawie nikt - miasto, mosir, klub, sasiedzi i wiekszosc kibicow. Nowy stadion przy Oleskiej nie powstanie.
Póki co żadnych konkretnych działań związanych z budową nowego stadionu nie ma, takie są fakty. Zatem i lokalizacja nie jest przedmiotem żadnych wiążących rozważań. Jedyna aktywność w tym temacie, to ta na forum, no i te sprzed kilku lat, a one krążyły wokół Oleskiej. Prezydent Wiśniewski napomknął o planach budowy ok 2019, ale to terminy wkraczające już w obszary kolejnego rozdania samorządowego, zatem dosyć asekuranckie.

259
Wróciłem do tekstu prezydenta Wiśniewskiego z Facebooka, w którym mówi o warunkach budowy nowego stadionu, a dokładnie tego cytatu :

"AW - Dokładnie - musimy mierzyć w projekt na ok. 60 mln zł . Remont Okrąglaka kosztuje 40 mln zł i miasto finansuje go w 2 lata."

Czyli Pan Wiśniewski twierdzi, że stadion na 10-15 tys. ludzi można zbudować za 60 mln, jeśli za remont Okrąglaka dał 40 mln zł ? Pojemność Okrąglaka będzie 3,6 tys. osób. Arka Gdynia dała za swój "goły" stadion bez zaplecza 80 mln.

260
Do przerwy 0:1 pisze:Wróciłem do tekstu prezydenta Wiśniewskiego z Facebooka, w którym mówi o warunkach budowy nowego stadionu, a dokładnie tego cytatu :

"AW - Dokładnie - musimy mierzyć w projekt na ok. 60 mln zł . Remont Okrąglaka kosztuje 40 mln zł i miasto finansuje go w 2 lata."

Czyli Pan Wiśniewski twierdzi, że stadion na 10-15 tys. ludzi można zbudować za 60 mln, jeśli za remont Okrąglaka dał 40 mln zł ? Pojemność Okrąglaka będzie 3,6 tys. osób. Arka Gdynia dała za swój "goły" stadion bez zaplecza 80 mln.
Tylko, że Arka oddała stadion w 2011 roku. Teraz pewnie podobny projekt to bliżej 90 a nawet 100 mln zł.
ODRA OPOLE 1945

264
To co sobie uważa zestan czy inni to akurat mało ważne w kontekście realiów.

Co do tematu stadionu, z tego co wiem to rośnie zrozumienie u Prezydenta co do tego, że temat stadionu nie jest decyzją do podjęcia szybko (w sensie - bierzemy projekt z Gliwic i budujemy), co nas powinno bardzo cieszyć, bo maleje ryzyko potworka jak w Gliwicach, jak i rośnie szansa na uwzględnienie ważnego głosu kibiców.

Cieszyć też powinno podniesienie ratingu miasta pod względem finansów, bo to oznacza lepsze warunki kredytów i obligacji.

Rośnie też presja ze strony klubu jak i ze strony PZPNu, bo z tego co usłyszałem, powstał już pewien zarys wymagań na 1 ligę jak i zaznaczenie problemów jakie mogą się z tym wiązać.

Z drugiej strony... Panowie, temat powiększenia miasta wygenerował "grupy hejterskie", które będą dyskredytować każdą działalność AW, czym by to nie było. W takim wypadku zdecydowanie wolę ciszę niż głośne zapowiedzi. Nie łudźmy się - wiecie jak wyglądają komentarze w internecie pod artykułami o Odrze.

Odra jest w bardzo bardzo bardzo ważnym momencie - wykuwa się kształt Spółki Akcyjnej. Wykuwa się forma udziału w niej miasta jak i innych podmiotów. To są dziesiątki, a może i setki mln zł na przestrzeni kilku/nastu lat. To nie jest rzecz która lubi publiczne debaty.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

271
LooZ^ pisze:Będzie modernizacja oświetlenia.
Arkadiusz Wiśniewski Oswietlenie bedzie w budzecie miasta na 2017
Czy się w budżecie miasta na 2017 rok znajdzie zadecyduje Rada Miasta a nie A.W. A tak na marginesie naród w Opolu jakiś taki nie kumaty. Ponad 3800 głosów na pełnowymiarowe boisko z oświetleniem (200 lux). Dla niektórych brzmi jak nowy stadion za 1,5 mln. Stołeczki przyniesiemy ze sobą a za szatnie będzie robić stary wagon. Przerabiałem to 50 lat temu, tylko k....a światła nie było.

273
Zaprezentowano dzisiaj budżet miasta na 2017. Wynosi on prawie 900mln zł i jest wyższy od tegorocznego o prawie 200mln zł.

Co dla nas ważne, zapisano w nim remont oświetlenia:
Mniejsze, ale nie mniej ważne inwestycje to: budowa ronda na Chabrach czy oświetlenia na stadionie Odry Opole w ramach przygotowania klubu do rozgrywek I ligi.
Tak więc, przynajmniej to z głowy. Nie zmienia to jednak decyzji politycznej o budowie nowego stadionu w Opolu, wbrew krakaniu niektórych. Nowy stadion chce budować zarówno Prezydent, MOSiR, klub no i my.

274
A jak to się ma do innych warunków licencyjnych, które na dzień dzisiejszy nie spełnia stadion na Oleskiej (które zresztą przedstawiałeś poglądowo wcześniej na jakimś obrazku)? Oświetlenie to tylko jeden z punktów na liście, a daremne było by jego modernizowanie, jeśli stadion nie zostanie dopuszczony np. przez brak wyjść ewakuacyjnych.

275
Z tego co wiem (tylko nie wiem czy taka jest procedura, czy to na czyjeś życzenie) PZPN opracowało/opracowuje raport na temat stadionu w Opolu pod kątem 1 ligi. Z przecieków które słyszałem to "da się, ale lepiej już myślcie o nowym stadionie".