Re: 17. kolejka: Zagłębie Sosnowiec - Odra Opole (sb.16.11.2

26
Wszyscy jesteśmy wk...ni. Za tydzień pierwszy mecz rundy wiosennej. Zwycięstwo w nim da nam nadzieję na lepszą wiosnę. W przerwie zimowej czeka olbrzymia praca wszystkich związanych z klubem. Wiosna będzie bardzo ciężka. Trzeba będzie wygrać wszystko u siebie i punktować na wyjazdach. Przy dobrym układzie mecz z Sosnowcem w Opolu może decydować o II lidze w naszym mieście. Może wtedy wyśrubujemy 3000 na Oleskiej ?

30
Ja największy żal do trenera mam o zmiany - zbyt późne i nie zmieniające taktyki (wychodzi na to, ze niezależnie od sytuacji na boisku możemy grać tylko 4-5-1, nawet jeśli dostajemy gola, przegrywamy, nie mamy nic do stracenia, a dodatkowo rywale nie zawieszają wysoko poprzeczki - tak jak w Sosnowcu). Nie jestem w 100% przekonany do zmiany trenera, ale może faktycznie musi przyjść ktoś z większym szczęściem - do wyników, sędziów etc.

33
Zespoły, które są w czubie zarówno 2 ligi zachodniej jak wschodniej mają w swoich składach piłkarzy z doświadczeniem co najmniej 1 ligowym. U nas takim zawodnikiem jest Sławomir Cienciała (dobry transfer!) oraz Paweł Giel (za mało grał aby ocenić). Uważam, że skład powinien być wzmocniony o doświadczonych zawodników. Brakuje nam dobrego napastnika (nie zgodzę się z faktem, że Marcin Kocur jest naszym silnym punktem), szybkiego lewoskrzydłowego oraz kreatywnego walczącego pomocnika, który potrafi zagrać prostopadłą piłkę do napastnika. Bez wzmocnień walką o utrzymanie będzie z góry skazana na porażkę. A co do zmiany trenera - myślicie, że jakby przyszedł taki np. Czesław Michniewcz czy Jacek Zieliński (doświadczeni trenerzy) to kim by grał? Jaką miałby alternatywę? Chyba, że sięgnąłby po juniorów. Ale w tym momencie nie ma czasu na eksperymenty.
ODRA OPOLE 1945

34
Dla mnie dobry trener to taki, który potrafi dobrze ustawić drużynę taktycznie i prowadzić ją w czasie meczu, ale potrafi również wykreować i nauczyć czegoś zawodnika. Ktoś taki jak Nawałka w Zabrzu. Nie sztuka powiedzieć ja nie mam zawodników, kupcie mi. Gdzie są gwiazdy Odry z 3 ligi Setla, Tomanek ? Czy jest jakiś zawodnik który grał wcześniej i zrobił progres. Ciężko mi znaleźć. Większość to gracze którzy przyszli na 2 ligę. A druga sprawa to,że nie widać skutecznego pomysłu na ofensywę. Wrzutki ze skrzydeł bez szybkości i dokładności nic nie dają. Kocur zamiast dostawać ostatnie podanie gra jako rozgrywający. A ilość podań bez tempa, na spalone już irytuje. W meczu 4 sytuacje bramkowe z czego 2 spalone, reszta niecelne strzały.

35
gigant pisze:Mysle ze Żuraw powinien zostac bo i tak lepszego trenera zapewne nie znajdziemy (jak to zwykle bywa) ale trzeba by zrobic porzadne zminy w ataku. Jesli nasi kopacze nie potrafą z 5 metrów trafic na prawie pustą bramkę (sosnowiec i z Wartą) to trzeba cos zmienic.
A ja poważnie rozważyłbym rozstanie z panem Żurawiem, to naprawdę spoko gość, ale coraz bardziej trafiają do mnie argumenty w stylu - żaden z obecnych zawodników Odry, pod jego skrzydłami(!) się nie rozwinął, nie zabłysnął, nie odpalił - a przecież wszyscy wiedzą jakie to ważne, wystarczy jeden tzw. sezon konia (np. D. Solnica, W. Tyc), żeby pociągnąć za sobą drużynę, punkty, kibiców, cały klub! Tutaj tego nie ma, zawodnicy niby grają swoje, ale to za mało - potrzebny jest ciągły rozwój, bo kiedy my się opierdzielamy, ktoś inny trenuje, żeby skopać nam dupsko (Kluczbork, Zdzichy, Ostrów, Zielonka, Stargard, oby nie Jarota).

A co do „zamiennika" to nie przesadzajmy, jest paru na widoku, to tylko kwestia ceny. Że wspomnę choćby o trenerze Furlepie, który już jedną nogą był w Odrze, ale wtedy pożałowaliśmy paru stówek, żeby sfinalizować angaż, a potem, z BKS-em - praktycznie bez wzmocnień – o mały włos, a pozbawiłby nas awansu! Zima jest krótka, więc nie ma na co czekać, wierzę, że Zarząd i Sponsor Strategiczny nie odpuszczą, gdy zaszliśmy już tak daleko na drodze do odrodzenia. Odwagi, i nie żałujcie kasy (na trzech nowych zawodników też) – w Ekstraklasie się zwróci!

I żeby nie było, tu się trenerów nie zwalnia, ale pogadać o tym zawsze można :D
„Klub to nasza wspólna własność;
wobec klubu mamy tylko obowiązki;
dla klubu tylko wdzięczność”

37
Co do formy Darka Solnicy, to bym dyskutował. Jak się poczyta wspomnienia Niedzieli, to przy takim ustawieniu meczów nawet ja bym mógł nastrzelać bramek...

Priorytety na zimę to na pewno:
- sprowadzenie napastnika. Kocur jest spoko, ale każdy napastnik może mieć gorsze okresy. Wtedy właśnie potrzebna jest konkurencja w składzie.
- sprowadzenie bramkarza - Danowski w Sosnowcu znowu miał wpadki, przy bramce też mógł się lepiej zachować. Na tej pozycji jak dla mnie mamy dramat, bo Danowski gra jeden lepszy mecz tylko raz na jakiś czas. Niestety, ale nadaje się tylko na rezerwowego.
- obrona - tutaj gra się mocno poprawiła, ale nasi obrońcy są coraz starsi. Pewnie jeden obrońca by się przydał.
- pomoc - trudno powiedzieć. Deja to wielka niewiadoma, ten sezon dosyć słaby, opieranie na nim gry raczej nie ma przyszłości. Giel ma niezłe przebłyski i może jak dojdzie do optymalnej formy będzie z niego pożytek. Glanowski to cienizna, Wawrzyniak robi głupoty pod bramką przeciwnika, a Tomanek ma dla mnie duży potencjał, ale ostatnio też jakiś przygaszony. Nie wiem czy tu niezbędne są wzmocnienia, chyba najmniej spośród wszystkich formacji.

Co do trenera to też wielka niewiadoma. Zastanawiam się czy Żurawia ta sytuacja nie zaczęła przerastać. Nie jestem zwolennikiem zmiany trenera i uważam że największą krzywdę zrobiła nam reforma ligi - bez niej spokojnie mógłby pracować do końca sezonu i wtedy można by było się zastanowić co dalej. Ale mamy reformę i trzeba grać lepiej żeby się utrzymać. Doświadczenie pokazuje, że gdy ostatnim razem mieliśmy dziwną wyjazdową niemoc, zmiana trenera pomogła (Kaniuka i zastąpienie go śp. Zygą, a później nielubianym przeze mnie Copjakiem). Tyle, że tu też nie ma reguły. Nawet przykład Furlepy chyba nie do końca trafiony - gdyby Kocur wykorzystywał setki i sędziowie nie pozbawili nas kilku punktów, to też bylibyśmy w zupełnie innym miejscu, a nie jestem przekonany co do realnego wpływu trenera na takie elementy... Podsumowując, nie zazdroszczę zarządowi "komfortu" podejmowania decyzji.

40
Polska myśl trenerska ma podobno dostęp do wszystkich skryptów, materiałów, szkoleń, staży zagranicznych itd. I co z tego ? Gdzie jest polska piłka, gdzie są kluby w pucharach, reprezentacja w eliminacjach ? Sam papier to za mało i tu nie ma co się obrażać. Na razie leją Odrę trenerzy bez UEFA Pro. Te wszystkie ksiązkowe pomysły na grę trzeba wdrożyć w życie i je zweryfikować na boisku. Piłkarze muszą je właściwie zrozumieć i wykonać. Odrze na obecną chwilę potrzeba sprawdzonego, skutecznego sposobu gry i skutecznego trenera, a nie dobrze zapowiadającego się trenera. Sam byłem za obecnym trenerem, ale niestety nie idziemy w dobrym kierunku.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 listopada 2013, 11:39 przez Do przerwy 0:1, łącznie zmieniany 1 raz.

44
hkmw pisze:Prawda jest taka, że toniemy. Nie wiem czy zwolnienie trenera to najlepsze rozwiązanie, ale konieczna jest rewolucja. 6 punktów straty do bezpiecznej lokaty, 9 (z 16) meczów wyjazdowych na wiosnę. Jeśli spadniemy to będzie jeszcze trudniej spowrotem awansować niż w tym roku.

Jeżeli spadniemy to obawiam się że będzie po Odrze. Miasto wtedy bedzie miało argument na NIE, nie wiadomo jak się zachowaja sponsorzy (kto chce sponsoraować drużynę jeżdżącą po wioskach? co to za reklama.) i tak dalej. Myślę że jeżeli odra spadnie znowu do trzeciej ligi to już się szybko nie podniesie. Obym się mylił i oby do tego nie doszło. Trener miał konfortowe warunki, sam dobierał zawodników, zawodnicy dostaja pensje, mają dobre warunki itd. Nie jedna drużyna pewnie chciała by mieć tak jak piłkarze w Odrze. Nie wspomnę już o dopingu. I co z tego? Praktycznie nic, jak zreszta wynika z tabeli i pkt. Na siedemnaście meczy, cztery wygrane to chyba o czymś świadczy.

45
Absolutnie nie wolno ruszać trenera!!! Takiego dobrego nie będziemy mieć (obawiam się) przez kolejne 10 lat!!! Dałbym trenerowi wpływ na roszady kadrowe w zimowym okienku - odpowiada za wyniki, więc niech wybiera sobie bandę z którą pracuje.
deklaracja wstąpienia do JEDNEJ ODRY dostępna jest tu: http://wp.me/a5nZjo-3E
osoby w wieku 16-18 lat (do ukończenia 18 roku życia) dostarczyć muszą rówież http://wp.me/a5nZjo-5n ZGODĘ RODZICA/OPIEKUNA PRAWNEGO

46
Przed sezonem i w trakcie, Zarzad Odry stanal na wysokosci zadania ! Sprowadzilismy pilkarzy ( lepszych ), dalismy wolna reke trenerowi, z kasa bylo bez zastrzezen, kibice wspierali zespol cala jesien, warunki do treningow byly ( miasto pozwolilo dala boisku na Polnocnej ), bramkarza trener wybral sobie sam, lista kadrowiczow dluga. CZEGO MOZEMY JESZCZE CHCIEC OD STRONY ZATRUDNIAJACEJ czyli ZARZADU I KIBICOW ?????
A teraz co dostalismy w zamian i co dal nam trener ? Odsylam do tabeli, do jakosci gry i skutecznosci zespolu. I nie chce czytac tlumaczen, ze sedziowie, kartki, deszcz, kontuzje, pech.
Pecha mozna miec w jednym, dwoch gora trzech meczach, ale nie w 17 - tu.
Jezeli pilkarze strzelali by gole z 3 metrow, to sedzia nic nie zrobi. Ogolnie zastanowmy sie, jacy maja sedziowac w 3 lidze, jak w ekstraklasie to sami partacze.
Nie wykorzystywane okazje to przeciez rowniez wina trenera ( niech na treningu lub nawet po strzelaja do upadlego ), kartki to rowniez wina trenera, w pewnym sensie, ktory niewyperswadowal odpowiednio pilkarzom o co gramy, i jak odpowiedzialnie maja sie zachowac na boisku. Dalej, brak szczescia po stronie obecnego trenera i co najgorsze dla mnie, mam wrazenie, ze z trenera zeszlo powietrze, upadla wiara, energia, wyglada na przygaszonego i bez nadzieji, a raczej pewnosci, zeby powiedziec - UTRZYMAM Wam ta lige. Pilkarze Odry przypominaja stado owiec, ktore obserwuja wilki z oddali, a pasterz nie za bardzo wie co ma robic sam chowajac glowe w szalasie.
Taki wspanialy pilkarz jakim byl pan Zuraw powinien czegos pilkarzy nauczyc i byc dla nich jak ojciec z jajami, w tej ( dla niego ) gownianej klasie. Gral tyle lat w bundeslidze, a naszych pilkarzy pod jego okiem wciaz zrzera panika?! Po tylu rozegranych meczach i treningach.Trener jak dla mnie, starcil wiare i pewnosc jaka jeszcze wykazywal przed bardzo trudnym sezonem. Dlatego moze sam powinien zlozyc rezygnacje, zeby w klubie bylo latwiej z podjeciem decyzji. Nie wiem. Nie ja zatrudnialem nie bede zwalnial.
Ale jezeli zostanie zdecyduje sie zostac i zawiedzie to powinien dac sobie z trenerka spokj na 10 lat. Tutaj musi podjac przemyslana odpowiedzialnosc, gdyz po nieplanowanym spadku moze rozlozyc nasz klub. I tylko dlatego, ze Zarzad mu zaufal ( w jego umiejetnosci lub szczesliwa gwiazde )
I jeszcze kilka slowek o meczu z Z.S.
Czy jest to mozliwe, zeby zawodowy pilkarz, gdy dobiega do pilki na 7 metrze i ma przed soba tylko bramkarza zamiast pochylic sie do przodu i uderzyc w brame, kladzie sie przed pilka do tylu i laduje ja zaraz w kosmos ? Czy to jest normalne, ze ten sam pilkarz wczesniej zamiast strzelic lewa, ze szpica, kolanem lub nawet jajami, zaczyna truchtac , zatrzymywac sie chcac uderzac z KILKU metrow druga noga ta co ma pewniejsza ? Ludzie przeciez moj siostrzeniec ktory ma 10 lat wali z 20 metrow raz lewa raz prawa a ma 150 cm. A Tycu z tym co prezentowal ( jak byl w formie ) to przy tym prawie Ronaldo.
A stracona bramka to kuriozum - ile czasu mieli nasi pilkarze zeby wybic pilke, zablokowac uderzenie, zastawic cialem, mogli i mieli czas na wszystko !
No i bezradny ( bezmyslny ) bramkarz ktory wychodzi do akcji gdzie jest naszych pieciu obroncow przeciw dwom ZS. Ile to juz goli szmatek wpadlo przy lewym slupku ? Jakies fatum lewj reki.
Nawet wygrana w Jarocinie nie wiele zmieni nasza sytuacje, a przeciez nie mamy podstaw budowac sobie nadzieje na pierwsza wygrana w sezonie. Odra wyjazdy : wygrane - 0, remisy 3, przegrane 4, bramki 5:14 !
Liczby i logika przemawiaj za tym, ze czas nadzieji glupich juz sie skonczyl.
Nowy trener, gdy przyjdzie bedzie mial wazne ATU w rekawie, mianowicie moze uzupelnic sklad zawodnikiem ( kami ) ktorego dobrze zna i wkomponuje ( uzupelni ) do naszego zespolu z solidnym juz kregoslupem.
Brakuje jednego dobrego na kazdej pozycji. Kto bedzie musial odejsc to juz jego decyzja ( nowego lub starego trenera ).
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 listopada 2013, 23:14 przez snajper, łącznie zmieniany 1 raz.

47
dames pisze:Absolutnie nie wolno ruszać trenera!!! Takiego dobrego nie będziemy mieć (obawiam się) przez kolejne 10 lat!!! Dałbym trenerowi wpływ na roszady kadrowe w zimowym okienku - odpowiada za wyniki, więc niech wybiera sobie bandę z którą pracuje.
Bylego pilkarza, nie trenera, jako trener dopiero na powaznie zaistnial w Odrze. Moze to bedzie super trener w przyszlosci, ale jak zdobedzie doswiadczenie, ktorego teraz mu brak i moze polozyc nam klub na zawsze ( jezeli nie utrzyma Odry ). pozdrawiam i przypominam tylko, ze to moje zdanie, a moge sie mylic.

49
Wszyscy zgadzamy się że nie jest dobrze (czyli jest żle).Ja i chyba nie tylko ja chciałbym już dawno i teraz zresztą też usłyszeć zdanie trenera co zamierza z tym fantem zrobić. W końcu to trener odpowiada za wyniki drużyny a tłumaczeń po każdym meczu że przeciwnicy byli "ciut" lepsi a nam znowu nie wyszło mam już dosyć.Pora na konkretne deklaracje i konkretne działania a nie kręcenie się wokół wlasnego ogona.
Kolejka za kolejką a punkty nam uciekają i czekać nie ma na co. Jak spadniemy to będzie koniec ODRY!!!!