Re: ZMIANA TRENERA !!!

51
LooZ^ pisze:Ale ten Kaniuka musial ci kiedys za skore zajsc.
Mylisz sie, nie znam faceta i nigdy nie miałem przyjemności. Tu nie o Kaniukę chodzi, a Odrę. Uwierz mi, jeśli sie mylę co do jego warsztatu i Odra pod jego wodzą zacznie wygrywać to z chęcią przyznam że się myliłem.

52
Mourinho przychodząc do Realu Madryt powiedział na samym początku, że na posklejanie drużyny w całość, by ta grała swoją piłkę i odniosła sukces w postaci jakiegos trofeum potrzebuje 2 sezonów pracy (choć i w pierwszym ma nadzieje na jakąś zdobycz), a tu po kilku kolejkach, gdzie Odra ma TYLKO 7pkt straty do lidera powstaje gorący temat o wywaleniu kołcza.
Wszystko przyjdzie z czasem :)

55
LooZ^ pisze:A moze 10 przewagi?
bardzo chętnie, tylko trzeba reagować gdy klub czuje się "niewyraźnie",.... a nie gry ma już zaawansowaną grypę :DD

56
Polowie kibicow Odry z forum proponuje przeczytac raz jeszcze co kto napisal i postarac sie to choc troszke zrozumiec cala sytacje w zespole. Nie jest to zadna ironia. Trener Kaniuka nie panuje nad takim zespolem jak Odra. Zbyt duza odpowiedzialnosc i stres z ktorymi sobie nie radzi. Podobnie jak wielu trenerow lamie sobie zeby na Legii tak i w naszej lidze musi byc dobry trener, bo Odra w tej lidze jest najwazniejsza i wszystko kreci sie wokol niej.Kazdy mecz to walka o rozbice Oderki i zatanczenie na nosie opolskich kibicow przez malych pilkarzykow z maluczkich klubow . Kaniuka zawodzi, a to bylo do przewidzenia o czym pisalem juz wiele razy, tyle, ze nikt nie slucha. Pilkarze rowniez ! ale wszystkich nie mozna zwolnic lub nauczyc grac w miesiac.Wiec co ? Trener jest od tego, zeby zbudowac COS z niczego, zeby to zcementowac, a potem szlifowac juz wyszukane rodzynki i uzupelniac sklad. Jak do tej pory, cala gra, jej organizacja jest bez skladu i ladu. Bez koncepcji i czasem bez zaangazowania. Mysle, ze pilkarze stracili zaufanie do swoich umiejetnosci i wiare w odniesienie sukcesu w pierwszej druzynie.Trener swoimi decyzjami personalnymi to potwierdza. Brak wynikow zadawalajacych nawet przecietnych znawcow footbolu jest poczatkiem " sypiacych sie kart " ktore dumnie stawiali jej wierni kibice. Bo tak naprawde to tylko kibice wzniesli sie na Najwyzsze szczyty, a ich akcje i zaangazowanie to cos wspanialego. Ale za Wasz najwiekszy udzial w tworzenie wizerunku Oderki nikt nam nie da awansu. Ba, nikt nam nie oprzyzna punktow w lidze ! Trzeba byc slepcem, zeby tego nie widziec.Proponuje popatrzec na wszystko z dystansu. Wyglada na to, ze zachaczymy w tej prowincjonalnej lidze na duzej i przyjdzie nam pasjonowac sie potyczkami z Chroscicami a potem z Rodlem Opole. Tylko ilu mamy tych najwierniejszych kibicow, ktorzy zmusza sie, ogladac kolejny rok stadion Polonii Psary ?! NIe Polonii Bytom nie Warszawa ale Psary?! W ten sposob potegi nie zbudujemy ani na trybunach ani na boisku. Rozwiazanie jest jedno o ktorym mowilem juz wczesniej i choc nie ma gwarancji, ze zmiana trenera przyniesie sukces, to jest to jedyna droga na to by te rozbite klocki posklejac. Pilkarzom i treenerowi Zarzad Oderki i kibce dali WSZYSTKO na co bylo nas stac. Oni natomiast zawodza kolejny raz. Potem na zmiany moze byc juz pozno. Jeszcze jedno - z takimi kibicami i budzetem nie buduje sie druzyny przez lata w 4 lidze. To wstyd. Z jakim argumentem prezes Oderki pojdzie do Ratusza po kolejne wsparcie ?????? Z usmiechem na twarzy do glupawej gry ? Blad zostal popelniony juz kilka tygodnii wczesniej, gdy zapewnilismy trenera, ze nie bedzie nerwowych ruchow. A teraz wk...i kibice (choc oczywiscie w zarcie ) mowia o odwiedzinach w szatnii zespolu. Kto jest winien tej sytuacji ? Tu trzeba miec jaja lub twarda dupe. Ale My kibice Odry jestesmy w nia kopanii zbyt czesto. To nie fair, bo dla nas porazki z Chroscicami to kompletna hanba i na takie porazki niezaslugujemy. Jest ZLE i tyle. Czy juz jest za pozno na sukces w tym roku ? Nie wiem, ale napewno nie jest za pozno na odzyskanie zaufania i wspolna wiare na odzyskanie nadzieji na ten sukces, ktory rodzi sie zbyt dlugo i przy zbytecznych " bolach porodowych".snajper

57
Trener Kaniuka nie zaszedl mi za skore. Osobiscie nic do niego nie mam. Ale rozlicza sie go z wynikow a tych brak. Nie piszcie o Murinio bo to idiotyczne.Tam ustala sie strategie i zgranie a nie uczy grac pilkarzy w noge.U Nas pozostaje tylko walka zaangazowanie i duma ze sie gra w najlepszym klubie w tej g..nej lidze.Trenera nie zwalnia sie pochopnie -PRAWDA tylko ze w becnej druzynie NIE WIDAC zadnego progresu na to ze ma byc lepiej !!A wrecz jest gorzej. Czy pilkarze snajperzy Oderki maja sie uczyc jak sie strzela gole od Chroscic ? Toz to paranoja. Nie chce tez czytac ze Kaniuka ma takich slabych napastnikow - bo przeciez on wlasnie nikogo do Oderki nie sprowadzil zeby ten atak wzmocnic, a mial ponoc sukcesy w prowadzeniu Lesnicy. Teraz slabsze od niej ( Lesnicy ) druzyny wala nam gole doprowadzajac wszystkich do rozpaczy wstydu lub wscieklosci. Ktos slusznie napisal wczesniej - " Jak mam teraz kogos przyprowadzic na Oleska, gdy tam jest druzyna ktora nie wie jak wygrac mecz w 4 lidze jak strzelic gola LZS-om !" Trener Kaniuka swietnie zna klimat w Opolu, wiedzial co go czeka i czego oczekuja kibice juz nie tylko w Opolu ale i wojewodztwie i kolejny raz nie podolal. Jaki jest sens kibica z Chroscic dopingowac Oderke gdy ta nie jest w stanie wygrac lub zremisowac z jego rodzinna druzyna w ktorej graja za czapke sliwek wiecej dla przyjemnosci niz dla zarobku.A to jest juz KOLEJNY fatalny mecz w wykonaniu Oderki. W klubie zrobia jak chca, ale moje zdanie jest stanowcze w tej materii i pisze o tym tylko dlatego, ze nie wierze, ze bedzie lepiej. A dla mnie kibola od grubo ponad 30 lat jest to najgorsze co moze byc.Tak dobrego zespolu nie buduje sie nigdy. Sa glowy duzo " cwansze "w klubie wiec niech sie glowia co robic by bylo lepiej. Moje zdanie na temat trenera jest takie. Kazdy ma prawo do innego. Trzeba jednak zastanowic sie glebiej co zyskujemy pozostawiajac wszystko jak gdyby nic sie nie stalo a co mozemy niepotrzebnie stracic. LooZ^ szanuje Twoje zdanie, ale to, ze jestes bardzo oddanym kibicem Odry od kilku lat nie swiadczy o tym, ze musisz miec racje. Podobnie jest ze mna.Oczywiscie w sprawie trenera. Najlatwiej wyrzucic jest trenera ale czasami to jedyne rozwiazanie problemu w drodze po Cel dla Nas Nadrzedny.W drodze po sukces w drodze do awansu w drodze o przyciagniecie kibicow wreszcie w drodze do budowy nowego stadionu. Radni w Opolu beda mieli jedno pytanie dla kogo mamy budowac nowy stadion ? Dla tych kilkuset najwierniejszych kibicow i dla tej druzyny ktora walczy " na chodzonego " z Chroscicami. Pozdrawiam Wszystkich nawet trenera Kaniuke ktoremu jakos sie nie moze poszczesic w Oderce. Ale jego porazka to NIESTETY PORAZKA NAS WSZYSTKICH. Dlatego mysle, ze sam powinien raz jeszcze zastanowic sie czy jest w stanie cos osiagnac i gdy to zrozumie zachowac sie raz jeszcze jak dzentelmen podobnie jak zachowal sie wczesniej wobec prezesa z Lesnicy. Bye

59
W sumie przekonaliscie mnie. 7 punktow straty do lidera dla beniaminka po 1/3 sezonu to wynik skandaliczny, uwazam ze nalezaloby rozwiazac pierwsza druzyne, zwolnic trenera a zarzad powinien podac sie do dymisji. Mam tez pierwsze propozycje personalne. Na trenera proponuje wybitnego trenera Andrzeja Prawda lub Miroslawa Copjaka. Do ataku zakupilbym utalentowanego zawodnika Ugochukwu i poszukal talentow w osiagajacej wspaniale wyniki druzynie z Piotrowki, gdzie wyraznie widac ze scouting stoi na najwyzszym poziomie, a multikulturowe wizjonerstwo przynosi pierwsze efekty. W obronie widzialbym natomiast pilkarzy z Balkanow, znanych ze swoich rozlicznych talentow. Pamietac jeszcze trzeba o wzieciu do druzyny wybitnych reprezentantow naszej druzyny, na pomocy niech szaleje ponownie Marek Tracz i Marcin Rogowski, natomiast na bramce stanac powinien uwielbiany w Opolu Marcin Fec. Natomiast do nowego zarzadu proponuje powolac Snajpera, Mr.Smitha i Pasibrzucha, pod ich swiatlym przywodztwem PZPN postanowi automatycznie przeniesc nas do ekstraklasy. Natomiast nie ulega watpliwosci, ze kierownikiem druzyny powinien zostac Pan Leszek Wroblewski, autor bez watpienia najwiekszych sukcesow w ostatnich latach naszego klubu. Ku chwale Wielkiej Odry!
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

60
Chciałeś się Szymon popisać to Ci wyszło tylko co z tego. Co do postawy trenera i drużyny to jest jak pokazuje wyniki, tabela i to, że leją nas wioski. Twoja ironia nic tu nie wniesie i tego nie zmieni. Dyskusja o zmianach jest potrzebna, nawet tu na forum bo widać jakies są w Opolu oczekwania a Twoja ironia no cóż to taki cios poniżej pasa bo nikt tu o likwidacji klubu nie mówił. Obym nie musiał pod koniec sezonu szperać po forum i przypominać Ci tego wpisu.
W większości zgadzam sie ze Snajperem bo gołym okiem widać ze wstrząs jest potrzebny póki jeszcze może on dać jakiś efekt bo punktów do zdobycia sporo. Próbować coś zmienić jak już będzie za późno, to sobie można... tylko wtedy po co?

61
Uzupelniajac moj wpis, w ramach glebszych przemyslen, bo widze ze niektorzy zaczynaja miec gorace glowy.

Nie mozna zjesc ciasteczka i miec ciasteczka. Nie moznac miec fantastycznej druzyny zlozonej z wychowankow, ktora bedzie grzmocic 30 latkow grajacych od lat w tej lidze. Odra upadla bo prowadzila bledna polityke. Powstal nowy klub, ktory zalozenia ma takie jakie powinien miec zdrowy klub. Celem Oderki jest zbudowanie fundamentow zdrowego klubu, z systemem szkolenia, ze scoutingiem, z siatka sponsorow, dobra wspolpraca z samorzadem lokalnym, opartym na wspolpracy z kibicami. Jestescie gotowi porzucic to wszystko kosztem parcia za wszelka cene do awansu, nawet jakby mialo sie wszystko rozsypac za rok? Ja mialem swoja wizje, w oparciu o nia powstal ten klub i ciesze sie ze jest realizowany. Nie chce sie licytowac w kwestii komu bardziej zalezy na awansie. Moze nas rozni to, ze ja wytrzymam rok bez awansu, ale nie bede mial sily kolejny raz odbudowywac klubu. Kaniuka wedlug wszystkich osob z ktorymi rozmawialem, czesto mowiac delikatnie, srednio zyczacych Odrze, mowilo ze to trener pod wzgledem warsztatu nawet lepszy niz Polak i ze obaj to zdecydowanie najlepsi trenerzy na Opolszczyznie. Czyli jak nie on, jak nie Polak, to kto? Holender? Czech? Czyli co, juz nie chcemy wychowankow i lokalnych trenerow, bo nagle wyniki nie okazuja sie tak zajebiste na jakie sie sami nakreciliscie? Kim chcecie zastapic pilkarzy? Kolejnym zaciagiem? Za co? Jak brakuje im umiejetnosci to co z tym zrobic? Zwolnic? Skad wziac nowych?

Trzeba sie pogodzic z realiami, ktore uwazam wcale nie sa tak zle jakimi je widzicie. Pewnie bym stal w jednym szeregu i grzmial na takich i owakich pilkarzy, gdyby faktycznie byli slabi i beznadziejni. No ale zaraz, czy w ktoryms z rozegranych meczow byli slabsi? Czy BKS czy ROW "pokazali nam miejsce w szeregu" czy moze obie druzyny fartownie uratowaly punkty?

Piszesz irku i snajperze o "wstrasie". To slucham, co zrobic? Wywalic trenera? Ok, wywalamy. I kim go zastapic? Jak przegralismy rok temu z Piotrowka to tez byliscie "upokorzeni" i przezyliscie "najwiekszy wstyd w kibicowskiej historii"? To tylko mecz, to tylko porazka. Przykra, bolaca, ale jedna z wielu ktore za nami i nie ostatnia z tych ktora przed nami. Jesli z powodu 7 punktow chcecie rozpierdolic 1,5 roku budowy klubu od podstaw i cala koncepcje na ktorej zostal oparty, to spoko, ale beze mnie i bez mojej pomocy.

62
Ps. I Irku, ja nie ironizuje. Ja pytam o alternatywe. Po prostu. Sa dwie drogi budowy klubu, albo stawianie na pilkarzy z regionu i cierpliwosc, az wszystko zaskoczy a umiejetnosci pilkarskie sie podniosa, albo organizacja kolejnej armii zacieznej. A jesli tak, to po prostu pytam: Kogo mamy sprowadzic, kto ich poprowadzi do awansu i kto za to zaplaci. Nic wiecej. Bo fajnie jest besztac, ale bez kontrpropozycji, wydaje sie to byc marudzeniem dla marudzenia.

63
LooZ^ pisze: Jesli z powodu 7 punktow chcecie rozpierdolic 1,5 roku budowy klubu od podstaw i cala koncepcje na ktorej zostal oparty, to spoko, ale beze mnie i bez mojej pomocy.
A Ty dalej swoje:(
Pierwsze słyszę żeby wpisy na forum rozwaliły klub. Na forum w zdecydowanej większości piszą osoby, które mogą sobie jedynie ... popisać i nic więcej (np. ja) i tak należy je traktować. Przemilczeć i pobłażać naszym złorzeczeniom i głupocie, a wyłuskać i wykorzystać nasze "perły i diamenty" - bo i takich rad jest nie mało.
Czego i Tobie i Marcinowi i Jacy i innym życzę:)
„Klub to nasza wspólna własność;
wobec klubu mamy tylko obowiązki;
dla klubu tylko wdzięczność”

64
Snajper, powiem po amerykańsku - niezłe teksty.

65
Pisałem o tym że trzeba coś zrobić już parę kolejek temu bo nie widziałem pełnego zaangażowania niektórych grajków ani wyraźnego zarysu i trzonu drużyny to byli tacy tu i nie tylko tu co pukali sie w głowę. Zarząd ma narzędzia i na szczęście zaczął działać. Zauważ, że odzywałem się przez weekend kiedy to przelała sie czara goryczy, a zarząd jeszcze oficjalnie się nie wypowiadał. Od kiedy zarząd sie określił i podjął decyzje siedzie cicho bo uważam że to krok w dobrym kierunku, mimo że trochę późny ale jest to krok do przodu choć ja to bym poszedł krok dalej no ale ja to se mogę popisać na forum. Brak decyzji to najgorsza rozwiązanie. Drużyna i sztab zostali ukarani, dostali ultimatum. Jedyne co mi teraz brakuje to postawienie wyraźnych i klarownych oczekiwań i ich konsekwencji względem sztabu trenerskiego.

66
Podsumowując:

Całkowitą rację mają Ci, którzy twierdzą że na budowę drużyny potrzeba trochę więcej czasu niż kilka kolejek, jak również Ci, którzy twierdzą że efekty pracy trenera powinny być widoczne już teraz (a jest coraz gorzej).

Nie zazdroszczę tej sytuacji zarządowi, która z możliwych decyzji jest trafniejsza - okaże się dopiero po jej podjęciu!

Na chwilę obecną sprawy zostały wyjaśnione, Darek zostaje (chyba że sam podejmie inną decyzję), zastosowano działania mobilizująco-dyscyplinujące, nam pozostaje trzymać kciuki. Po następnych kolejkach temat powróci … lub nie:)

67
LooZ^ pisze:Ps. I Irku, ja nie ironizuje. Ja pytam o alternatywe. .
Ironizujesz, ironizujesz bo nikt tu nie pisał i biciu piłkarzy czy rozwiązaniu klubu. Snajper mimo, że daleko to dobrze czuje oczekiwania w Opolu i moim zdaniem nie ma sie tu z czego ironizować.
Ty wytrzymasz na trybunach w tej klasie jeszcze pare sezonów, ja pewnie też. Co z tego jak takich jak my jest niewielu a to frekwencja daje argument do tworzenia piłki w Opolu i to trzeba przyjąć za pewnik że Odra to nie LZS i tu oczekiwania zawsze będą większe dlatego zawsze mówiłem że my musimy otwarcie grac o awans i nie ma co sie tym kryć bo nie można zmarnować tego co do tej pory osiągnął zarząd, kibice i drużyna.

68
A kto mowil o tym, ze nalezy rozbic 1.5 roku budowy klubu od podstaw ?! LooZ^ brachu czys ty cos zazyl ? Przeciez prowadzil Oderke i wprowadzil do wyzszej ligi pan Polak, potem uciekl i druzyne przejal trener Kaniuka z marnym skutkiem ( do dzisiejszego dnia ). Wiec o jakiej dlugotrwalej polityce piszesz ? Dlaczego po stracie Polaka mozemy tylko z Kaniuka a z innym trenerem juz nie bo sie klub rozleci ? Bo wszystko legnie w gruzach. Gdzie dochodzisz do takich wnioskow ? Toz to nie ma sensu co wypisujesz i zakrawa na smiesznote. Czy to ja siedzac tutaj przy radio Opole i sluchajac sprawozdania z meczu namowilem SWIETNYCH KIBICOW ODRY ( w to chyba nikt nie watpi ze sa najlepsi) do opuszczenia stadionu, bo nie mogli juz tego " spektaklu " ogladac ? Czy wiesz o tym, ze jak leca sprawozdania z meczow pilkarskich w radio to komentatorzy az sie pluja z zachwytu nad Zdzichami i Metalem, natomiast wzmianki z meczu Oderki sa dwuminutowe z calego meczu ?! Czy myslisz, ze gdy Oderka przegra jeszcze kolejne mecze to wzrosnie zainteresowanie druzyna w wojewodztwie i Opolu ? Chlopie obudz sie. Nikt tu nie mowil o sprowadzaniu Czechow Holendrow kolorowych o wyrzuceniu polowy druzyny.Kto mowil o zmianie Zarzadu? Nikt. Wrecz przeciwnie na wspak jak gdybys czytal od konca. Napisalem, ze jedyna szansa moze byc zmaina trenera ale i to nie gwaranyuje sukcesu. czy tak ? W ostatnim meczu juz nawet nie umiejetnosci ale nawet brak zaangazowania dalo sie zauwazyc. I to jak dobrze pamietam juz nie pierwszy raz w tej lidze. Czy nie za wczesnie, nie za szybko juz po kilku meczach pasujemy na murawie ? Dlaczego brakuje checi do gry naszym pilkarzom to pytanie do trenera wlasnie. Moze pan Dariusz Kaniuka nie ma wspolnego " jezyka " z zawodnikami. nie wiem, moze jakis inny problem. Ale raz potrafia zagrac i wszyscy potwierdzaja, ze przegralismy pechowo, a zaraz potem oddajemy mecz bez walki i to wtedy, gdy pilkarze czuja sie jak u siebie w domu. Nie bede juz marudzil jak nie chcesz choc troszke zrozumiec ze istnieje jakis obecny problem trapiacy druzyne. Wiem rowniez, ze wielu pilkarzy Oderki to ludzie dorosli z rodzinami, dziecmi i taka alternatywa jak doplaty do biletow bedzie dla nich bardzo gorzka pigulka do przelkniecia. Mam goraca nadzieje, ze ta decyzja zostala podjeta wspolnie. WSPOLNIE bo tylko tak mozna jeszcze raz sprobowac wyprowadzic zespol na prosta. Wszyscy musza ciaganc ten wozek razem i w ta sama strone. Inaczej sie po prostu nie da.
Trzymam kciuki za Zarzad bo znalezli sie w sytuacji w jakiej jeszcze nie byli. Wszystkich ktorzy czuja sie dotknieci moimi wpisem pragne przeprosic ale tak to wlasnie widze a Forum jest od tego zeby o tym pisac szczegolnie, gdy ZLE sie dzieje. KANIUKA i Wszyscy pilkarze jeszcze raz uwiezmy wszyscy razem, ze jestescie najlepsi, ze mozecie walic piekne gole,ze naprawde warto grac dla Opola i wojewodztwa o wszystko a nie o mniejsze czastki jak pojedyncze mecze. Tutaj nigdy nie bedzie tolerancji na gre w 4 lidze przez kilka lat! Przypomne mlodszym pilkarzom i kibicom, ze Odra w historii polskiej ligi rozegrala ponad 20 sezonow cos ponad 600 meczow w samej tylko 2 lidze !!!! ( o pierwszej nawet nie wspomne ). Row Rybnik cos kolo 6 sezonow Bielsko cale 2 a pozostale druzyny nigdy tam nie zagraly. Nasze miejsce jest znacznie wyzej a nie tutaj. Wezcie to sobie do serca i zacznijmy wspolnie wygrywac ! 3-majcie sie chlopaki razem - Druzyna z boiska z Druzyna na widowni.

72
Bez przesady, facet jest pracownikiem klubu i ma płacone za szkolenie młodych piłkarzy a nie uczenie ich komu mają kibicować. Przecież jak pracuję w salonie meblowym Bodzio nikt nie zabroni mi kupować mebli w salonie Rust. Pamiętajmy że piłkarze czy trenerzy mogą inaczej postrzegać klub niż kibice, przecież dla nich to z reguły miejsce pracy.
Nie, nie chcemy was tu!
To nasz kraj!
Nie nie chcemy was tu!
I nie cofniemy się!

73
Rudy pisze:Bez przesady, facet jest pracownikiem klubu i ma płacone za szkolenie młodych piłkarzy a nie uczenie ich komu mają kibicować. Przecież jak pracuję w salonie meblowym Bodzio nikt nie zabroni mi kupować mebli w salonie Rust. Pamiętajmy że piłkarze czy trenerzy mogą inaczej postrzegać klub niż kibice, przecież dla nich to z reguły miejsce pracy.
A wyobrażasz sobie Kaniuke lub któregoś zawodników na takiej fotce? Oni tez sa pracownikami klubu. Nikt mu nie zabrania chodzić na mecze Górnika ale trzeba czasami pomyśleć jakie fotki sobie pstrykasz i gdzie je umieszczasz. A jak się tego nie zrobi to trzeba przyjąć na klatę konsekwencje.

74
Tez mysle, ze powinien dostac conajmniej po dupie za takie fotki, ktore sa skandaliczne.

75
Znowu sie naraze czesci kibicow, ale postaram sie tak zeby dla kazdego bylo zrozumiale. Starsi kibice i Ci ktorzy sa zwiazani z Odra juz od kilku lub kilkunastu lat wiedza ze Odra jest dla nie wszystkim i czy to 1 czy 5 liga pozostane juz z nia w sercu na zawsze. Dlatego moge chyba napisac ze wielu kibicow jest tylko z Nasza Odra gdy ta jest na fali lub blisko sukcesu. Wiekszosc kibicow pilki noznej mieszkajacych w Opolu i okolicach lubia pilke nozna - ALe NIE OZNACZA TO ZE MAJA OGLADAC AMATOROW W 4 LIDZE !!!!!Czy naprawde to tak trudno zrozumiec, ze gdy Odra ponownie zagra w pierwszej lidze na Oleskiej ( lub nowym stadionie w Opolu ) to pojawia sie ludzie ktorych twarzy nikt nigdy na Oderce nie bedzie pamietal bo to beda ich pierwsze mecze. Dawniej na mecze chodzilo wiecej ludzi z mojej rodziny ( kuzyni, wujkowie, ojciec,koledzy ) a teraz sila ich ni wyciagniesz ( wyjatek tato choc ma juz ponad 70 lat ). I trzeba zrozumiec ze to jest normalna kolej rzeczy. Dlaczego wielu kibicow Odry jezdzi na Polonie czy Zaglebie L. ? Bo to nasi brachole. Tak to czesc prady. Ale wola jechac tam na mecze przeciwko odwiecznemu wrogowi Slaskowi czy cieszyc sie gdy padnie na kolana Wisla niz ogladac meczarnie przeciwko Piotrowce. To jest odpowiedz na to dlaczego czesc kibciow bladzi po Polsce - oni sa spragnieni wiekszych pilkarskich emocji. Na pewno boli ze jakis kibic Odry paraduje w szalu Gornika i zrywa ryja w Zabrzu ale dlaczego tak jest ? Napisalem krotko powyzej. Odra musi gracd musi wygrywac to jedyna sluszna droga. Jezeli nie bedzie szybiekgo sukcesu ....kibicow nam nie przybedzie nawet gdy 16 samochodow bedzie walic bassy przez 24 godziny ! Do tego musza isc w parze wyniki druzyny.
Zawsze bede dumny z szalow Odry czy dlatego ze jestem z Opola nie moge ogladac meczy Lecha ? Wiadomo ze jechac na mecz do Poznania tojuz przegiecie ale ....pamietam ze na Odre jezdzili kibice z Brzegu, Pyskowic, Kedzierzyna Kozla, Namyslowa i choc z nimi nie mielismy zadnej zgody ( byla kosa )oni kibicowali Oderce i biegali z szalami w naszych barwach. A czesc jezdzila na Slask lub Gornik. I co ? Pikniki zyja wynikami i chca emocjonowac sie w grze o najwieksza stawke. To co sie stalo nie popieram ale nie bede tez namawial do " zagotowania sie ". Szkoda zdrowia panowie. O ile pamietam to i Loo^z (moj mlodszy kolega ktory jak ja z Odra bedzie na dobre i zle) kibicowal Legii i co dac mu za to nagane ?! Budujmy wspolnie.PS Nie wiem tylko czy cos zbudujemy z Kaniuka ehh.