autor: zebro
Bardzo dobry mecz. Jedyny moment, kiedy odczuwałem niepokój, to początek drugiej połowy, bo Chrobry dochodził wtedy trochę do głosu i grał bliżej naszej bramki, a wtedy coś przypadkowego mogłoby się zdarzyć.
Sarmiento zdecydowanie najlepszy mecz w Odrze. Przy czym nie zmieniłem zdania - absolutnie nie zgadzam się, że to gość do grania z kontry, bo on jest po prostu wolny. Stoperzy Chrobrego byli od niego minimalnie wolniejsi, stoperzy Wisły byli szybsi. Jeżeli mówimy o zawodniku do gry z kontry, to trzeba założyć jednak że to gra przeciw mocniejszemu rywalowi, a więc lepszym obrońcom. A napastnik do gry z kontry musi być zdecydowanie szybszy. Za to u Sarmiento zwraca uwagę coś innego - wykończenie. Z Katowicami wykończył z bardzo trudnej pozycji do strzału, z Chrobrym pięknie domknął 1 na 1, a później idealnie dobił. Jak już ma piłkę w polu karnym i trochę miejsca, to jest groźny i na pewno ma instynkt napastnika. W konstruowaniu akcji czy w pojedynkach biegowych moim zdaniem odstaje.
Jeszcze komentarz ogólny - mam nieodparte wrażenie, że największą zmianę w grze Odry wprowadził powrót Czaplińskiego. Jak go nie ma w składzie, to na boisku jest taka dziura, że Odra przestaje grać.