Ale ze co?
Nie jestem w temacie, co te durnie znowu wymyślili?
Re: Stadion dla Odry
1077Nie przegłosowali drobnego remontu Oleskiej, czyli np MOSiR nie kupi agregatu pod który musi być cały czas podpięta połowa lamp. To nie do końca tak, ale jak mówię - gra polityczna.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.
1079Jak grali z gks-em bez agregatu?LooZ^ pisze:Nie przegłosowali drobnego remontu Oleskiej, czyli np MOSiR nie kupi agregatu pod który musi być cały czas podpięta połowa lamp. To nie do końca tak, ale jak mówię - gra polityczna.
1081Dobrze że awans w tym sezonie już nam nie grozi.
http://sport.tvp.pl/36824083/kapitan-sa ... a-niewbita
http://sport.tvp.pl/36824083/kapitan-sa ... a-niewbita
1082Już za mniej niż 2 tygodnie złożone zostaną projekty na nowy stadion Odry, a za mniej niż miesiąc poznamy laureta. Warto poprzeglądać co złożono w Katowicach, bo stadion pod wieloma względami będzie podobny jak i pewnie podobne firmy startowały.
1083Wiadomo gdzie będą udostępnione projekty ?? Głosowanie będzie otwarte czy grono wybrańców ??
1084Sąd Konkursowy, którego mam przyjemność być członkiem, zbiera się 3-4.07. Potem, projekty oceniane będą zgodnie z wytycznymi konkursowymi, tzn:
- 0 - 40pkt za "walory kompozycyjne, innowacyjność i oryginalność rozwiązań architektonicznych"
- 0 - 40pkt za "optymalne rozwiązanie funkcji obiektu ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązania komunikacji wewnętrznej i ewakuacji obiektu"
- 0 - 20pkt za "ekonomika przyjętych rozwiązań (ze szczególnym uwzględnieniem proponowanych rozwiązań konstrukcyjnych i materiałowych) i ich wpływ (w tym rozwiązań proekologicznych) na koszt budowy i eksploatacji obiektu.
Zwycięzca zostanie przedstawiony 12.07 o godzinie 12:00 na konferencji prasowej w Ratuszu. Postaram się niezwłocznie po przedstawieniu zwycięzców wrzucić tutaj lub na fp JO przedstawione prace.
- 0 - 40pkt za "walory kompozycyjne, innowacyjność i oryginalność rozwiązań architektonicznych"
- 0 - 40pkt za "optymalne rozwiązanie funkcji obiektu ze szczególnym uwzględnieniem rozwiązania komunikacji wewnętrznej i ewakuacji obiektu"
- 0 - 20pkt za "ekonomika przyjętych rozwiązań (ze szczególnym uwzględnieniem proponowanych rozwiązań konstrukcyjnych i materiałowych) i ich wpływ (w tym rozwiązań proekologicznych) na koszt budowy i eksploatacji obiektu.
Zwycięzca zostanie przedstawiony 12.07 o godzinie 12:00 na konferencji prasowej w Ratuszu. Postaram się niezwłocznie po przedstawieniu zwycięzców wrzucić tutaj lub na fp JO przedstawione prace.
1087Trzy najlepsze prace konkursowe na stadion GKS Katowice.
http://www.katowice.pro/trzy-najlepsze- ... rchitekci/
Ta prostokątna bryła wygranego projektu jakoś nie bardzo przypada mi do gustu. Wydaj mi się, że każdy projekt ma jakieś ciekawsze elementy od konkurentów i jakby zebrać je razem to dało by to najlepszy projekt. Pytanie czy można kazać wygranej pracowni projektowej, aby dokonała zmian już we właściwym projekcie budowlanym wg. życzenia zamawiającego.
Ta prostokątna bryła wygranego projektu jakoś nie bardzo przypada mi do gustu. Wydaj mi się, że każdy projekt ma jakieś ciekawsze elementy od konkurentów i jakby zebrać je razem to dało by to najlepszy projekt. Pytanie czy można kazać wygranej pracowni projektowej, aby dokonała zmian już we właściwym projekcie budowlanym wg. życzenia zamawiającego.
1088Oczywiście. Tworzenie projektu budowlanego to rok ciężkiej pracy i konsultowania każdego szczegółu i zmian.
1089Do przerwy 0:1 pisze: czwartek, 21 czerwca 2018, 8:00 Trzy najlepsze prace konkursowe na stadion GKS Katowice.
Ten 3 projekt wygląda bardzo fajnie
1090Co to za płot pojawił się przy stadionie na Oleskiej? Będzie coś budowane, może powiększamy budynek klubowy? ;)
1091Parking dla vipow, gosci, itp.
1092Do dzisiaj 27.06 do godz. 16.00 składanie prac konkursowych na projekt stadionu.
1093Dostałem informację, że rozstrzygnięcie konkursu przesunięto na sierpień. Na razie nie znam szczegółów, ani powodów.
1094A ja się domyślam:) Bardziej pasuje do kalendarza wyborczego, jak się rozstrzygnie konkurs pod koniec sierpnia to cały wrzesień i październik można o tym trąbić. Konkurs z lipca to będzie już trochę odgrzewany kotlet.
1096A może powód jest bardziej prozaiczny. Z doświadczenia wiem że projektanci zawsze są w niedoczasie. Robią kolejne wersje i poprawki do swoich projektów. Pewnie nie wyrabiają się ze swoją robotą i wnieśli o przedłużenie terminu składania prac konkursowych.
Ostatnio zmieniony środa, 27 czerwca 2018, 12:02 przez Do przerwy 0:1, łącznie zmieniany 1 raz.
1097Jest możliwe.
Tak samo jak urlopy członków komisji konkursowej. Serio, nie wiem. Pewnie będzie jakieś ogłoszenie na http://sarp.opole.pl
Tak samo jak urlopy członków komisji konkursowej. Serio, nie wiem. Pewnie będzie jakieś ogłoszenie na http://sarp.opole.pl
1098Nie ma takiej opcji żeby ktoś wystąpił o przedłużenie terminu składania prac. Tom jest konkurs. Jak się nie wyrabia z czasem to albo składa knota albo odpada w przedbiegach robiąc mniejszą konkurencję. Prędzej bym się skłaniał do tego że żadne biuro się nie zainteresowało konkursem (zapytania, wizja lokalna itp.) i jest obawa że do 16 nie wpłynie żadne opracowanie. A może faktycznie kiełbasa wyborcza jest na pierwszym miejscu niż parówka oczekiwań kibiców. Ciekawy jestem jakie jest uzasadnienie wydłużenia terminu składania prac konkursowych.Do przerwy 0:1 pisze: środa, 27 czerwca 2018, 11:15 A może powód jest bardziej prozaiczny. Z doświadczenia wiem że projektanci zawsze są w niedoczasie. Robią kolejne wersje i poprawki do swoich projektów. Pewnie nie wyrabiają się ze swoją robotą i wnieśli o przedłużenie terminu składania prac konkursowych.
1099Trochę się zagłębiłem w temat i znalazłem pytania jakie się pojawiły. Nie wiadomo tylko czy zadawało je jedno biuro czy było ich więcej. Odnośnie przesunięcia terminu było jedno zapytanie : " Czy istnieje możliwość przesunięcia terminu składania prac konkursowych na termin późniejszy, z powodów późniejszego wysyłania zaproszeń do konkursu? "
Odpowiedź. - Nie istnieje możliwość przesunięcia terminu składania prac.
Czyli wniosek nasuwa się jeden. Zamawiający najpierw był twardy a teraz zmiękł i zmienił termin: "z powodów późniejszego wysyłania zaproszeń do konkursu ". Czyli jest niebezpieczeństwo że o 16 byłyby puchy.
Odpowiedź. - Nie istnieje możliwość przesunięcia terminu składania prac.
Czyli wniosek nasuwa się jeden. Zamawiający najpierw był twardy a teraz zmiękł i zmienił termin: "z powodów późniejszego wysyłania zaproszeń do konkursu ". Czyli jest niebezpieczeństwo że o 16 byłyby puchy.
1100Nie zartujmy, do etapu zglaszania prac dostalo sie bodaj 19 firm.