Re: NICE 1 LIGA - sezon 2017/18. Runda wiosenna. Spekulacje, transfery

184
Co więcej - zdziwię się, jeśli Stal nie awansuje (teraz albo za rok). Wszystko tam układa się w całość: bardzo dobry trener, dobry skład (a ma być jeszcze lepszy), gotowy stadion, wsparcie lokalnej społeczności (zarówno frekwencyjne, jak i finansowe), organizacja na wysokim poziomie (szczególnie social media, gdzieś nawet natknąłem się na zestawienie, gdzie są w czołówce jeśli chodzi o zasięg postów na TT i FB), no i najważniejsze: wszyscy razem otwarcie dążą systematycznie od kilku lat do celu, nie ma tam mowy o przypadkowym wyskoku i awansie 'na kredyt'.

Ale spokojnie, mam wrażenie, że Odra, w wielu aspektach bliźniacza, podąża podobną drogą. ;)

Gdyby to tylko nie była polska piłka, która często przeczy prawom logiki... ;)

185
wijamurzyn pisze:
goryl pisze:
kornik pisze:Chyba Stal Mielec bedzie powaznym kandydatem do awansu.Prowadza rozmowy z Mateuszem Piatkowskim oraz Jakubem Arakiem.
Smolka dobry trener ale awansow to on robic nie potrafi[/quotAle głupota, a co do tej pory w poprzednich klubach potrafił robić Smyła?
Stal jest mocna do tego fajne sie zbroji.. Co chwile ktos lepszy przychodzi, ale tam jest plan, kasa, poparcie najwazniejszych politykow a trener to taki dodatek. Pierwsze jego ( trenera) zaciagi byly ...takie sobie. Gancarczyk ( starszy ) byl gwiazdka w Opolu, ale z Furlepa, a teraz tam w nowym klubie nawet Smolka nie pomogl, a przeciez Garnek, skarzyl sie na slabe archaiczne treningi u Furlepy. Teraz inni decyduja o zatrudnieniach w Mielcu. Na szczescie. Dzisiaj Sam jestem ciekaw jak po takich wzmocnieniach poradzi sobie Smolka. Sklad Stali Mielec jest juz bardzo mocny. Teraz nalezy to poukladac. Ale w awans Stali nie wierze. Nie z tym trenerem. Mam nadzieje, ze Odra bedzie jedna z dwoch druzyn ktora im w tym przeszkodzi, chociaz u nas wiemy, ze awans nie za wszelka cene. Nalezy jednak sie wzmacniac jak Stal, Rakow lepszymi grajkami zeby pozostac w czubie, bo liga jest strasznie splaszczona.

186
Mateusz Czyżycki, środkowy pomocnik Siarki, przejdzie do Odry. Powiem tylko tyle: kandydat do transferu dekady. Rocznik 98, piekielnie kreatywny, a dodatkowo dobry w odbiorze (uwierzcie, bardzo rzadkie). Wygraliśmy wyścig o niego z wieloma klubami, ja słyszałem konkretnie o Piascie i Katowicach, ale pewnie było tych klubów więcej. Według Adama Delimata, który komentuje 2 ligę, najlepszy młody piłkarz tam i jeden z najlepszych w ogóle. Co to będzie za para z Niziolkiem, dawno się tak nie jarałem transferem. ;)

190
Ja co prawda w tym sezonie 2 ligę śledzę w o wiele mniejszym stopniu niż rok temu (co oczywiste), ale już w poprzednim sezonie zwróciłem uwagę i nawet tu na forum go proponowałem. W każdym razie ręczę za niego ja, a gdyby kogoś to nie przekonało (bo niby dlaczego;) ), to ręczą za niego eksperci, którzy uważnie śledzą młode talenty (choćby tu: http://katowickisport.pl/pilka-nozna,zd ... 12443.html ). No i tu z dużą dozą prawdopodobieństwa nie powtórzy się casus Maćczaka (choć go absolutnie nie przekreślam, czuję, że na wiosnę może odpalić), bo tak jak wspomniałeś - ograny przez 1,5 sezonu w 2 lidze, która jest bardzo dobrym przetarciem.

191
Czyżycki uważany jest za najlepszego młodzieżowca w 2 lidze, do tego nominowany w konkursie PZP:
- Odkrycie 2 Ligi 2017
- Najlepszy Młody Piłkarz 2 Ligi 2017

oraz
Odkrycie Roku - Młodzieżowiec w nominacji Podkarpackiego Związku Piłki Nożnej
i "Najlepszy Pomocnik Siarki Tarnobrzeg"

Są i tacy, którzy już dzisiaj daliby mu miejsce w pierwszej 11 w Ekstraklasie.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.