Re: Stadion dla Odry

901
Nie, nie jest perfekcyjny. Całe szczęście grupa robocza pojechała na bardzo dobry stadion żeby zobaczyć jak może wyglądac inny piłkarski świat i co poprawić u nas, zamiast jechać na gówniany stadion niewiadomo po co.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

911
To prawda - te otwarte z tyłu trybuny nic nie dają, a będzie wiało.

P.S. Ja wiem, że budowanie stadionów to nie rozwój oprogramowania, gdzie kilka lat to cała epoka, ale mimo wszystko warto podpatrywać najnowsze trendy. Stadion, którego budowa rozpoczęła się w 2009 roku, to de facto stadion starszy od naszego nowego o 10 lat. Coś się jednak przez ten czas pozmieniało.
Sam się ostatnio złapałem na tym, jaki byłem podjarany stadionem w Kielcach. Ten stadion miał inaugurację 11 lat temu i jednak istotnie odstaje od takiego w Tychach.

913
ekspert-PR pisze:MisjaFutbol - Mateusz Borek, Dariusz Szpakowski i Przemysław Rudzki
Fragment dyskusji (23:25 - 27:40 ) o stadionach, modernizowaniu lub budowaniu od nowa:
https://youtu.be/KZxm7RMmg14?t=23m25s
Najlepiej Borek dojebal - "Wiedzialem ze z Key West na Florydzie widac Kube, ale nie z Czeladzi Stadion Slaski " haha , mam chate na Key West i nigdy ! czy to przy ladnej czy przy przepieknej pogodzie nie jestes w stanie dostrzec Kuby haha. Na Kubie bylem juz kilka razy i dlugo trzeba leciec kilkuosobowym samolotem ( 20min ) zeby dostrzec gory Kuby.
Ale nawiazujac do stadionow to trzeba przyznac, ze kase stadion nie zarabia na biletach i 15 czy 20 tysiakach ludzi, ale na komercjalizacji. Sklepiki, kielbaski, piwko, herbatki i ciasteczka dla najmlodszych, gadzety,koncerty, silownie, moze kluby fitness, yoga itp. Nowy duzy stadion ma szanse na siebie zarobic. Na Oleskiej to bedzie trudne do zrealizowania.

917
Polak'o pisze:Wczorajsza frekwencja Sandecji (w Niecieczy) na meczu z Jagiellonią to 724 osoby.
Zimno, grudzień, komu się chce na mecz iść tym bardziej jechać na jakieś zadupie Małopolski? W zeszłym tygodniu na wszystkich sobotnich meczach było z 8 tys. ludzi na w naszej szerokości geograficznej pewne rzeczy są nie do przeskoczenia.
Nie, nie chcemy was tu!
To nasz kraj!
Nie nie chcemy was tu!
I nie cofniemy się!

918
zebro pisze:P.S. Ja wiem, że budowanie stadionów to nie rozwój oprogramowania, gdzie kilka lat to cała epoka, ale mimo wszystko warto podpatrywać najnowsze trendy. Stadion, którego budowa rozpoczęła się w 2009 roku, to de facto stadion starszy od naszego nowego o 10 lat. Coś się jednak przez ten czas pozmieniało.
Sam się ostatnio złapałem na tym, jaki byłem podjarany stadionem w Kielcach. Ten stadion miał inaugurację 11 lat temu i jednak istotnie odstaje od takiego w Tychach.
To, że stadion w Kielcach wypada blado przy stadionie w Tychach to nie jest kwestia tego, że coś się istotnie zmieniło w technologii czy wiedzy o budowie stadionów, a założeń i budżetu. Stadion w Kielcach kosztował 48mln, wiadomo że w trochę innych (tańszych) czasach, ale jednak nie na tyle tańszych, żeby porównywać ze stadionem w Tychach, który kosztował 130mln. Jakby się było w okolicy to polecam tour po Veltins Arenie w Gelsenkirchen. Stadion zaprojektowany 20 lat temu, ukończony 16 lat temu... Byłem tam na meczu MS w 2006, byłem 2-3 lata temu na tourze po stadioniek, gdzie pokazywali jak to wygląda od podszewki i... nasze stadiony na Euro ustępują mu nowoczesnością. Jakby wymienić wykładziny z kolorowych wzorków na jakieś modne teraz szarości, a przy punktach gastronomicznych wymienić telewizory kineskopowe na LCD to by można mówić ludziom, że stadion rok temu otwarto ;)

Pracując nad stadionem trzeba sobie odpowiedzieć na pytania czego chcesz, w jakich proporcjach, w jakich ilościach i czy różne "dodatki" są warte pieniędzy. Zabudowane trybuny, ilość/wielkość/jakość pomieszczeń dla klubu, dla piłkarzy, odnowy biologicznej, punktów gastronomicznych, strefy VIP (nie sektora, a przestrzeni pod trybunami), skyboxy, przestrzeń dla mediów, powierzchnie komercyjne (biura, siłownie, itp. itd), ewentualne inne funkcje stadionu (inne dyscypliny, koncerty). To tak z grubsza i po łebkach to nad czym trzeba się zastanowić. Nawet sam układ trybun może być do przemyślenia (np. czy w narożnikach powinny być trybuny czy powinny być zabudowane bo wtedy koszt konstrukcyjny niewiele wzrasta, a powstaje dużo powierzchni komercyjnych (można tak 4 biurowce wbudować w stadion). Dla kibiców takich plus, że pozostałe trybuny są wyższe, czyli lepsza widoczność i atmosfera. Zakładam, że takimi właśnie takimi zagadnieniami zajmuje się grupa robocza, ze stara się dociec mniej, więcej co warto, a czego nie warto.