Re: NICE 1 LIGA - sezon 2017/18. Runda jesienna. Spekulacje, transfery

1451
Są też rzeczy niewymierne (albo trudniej mierzalne) niż sportowe statystyki, np. wartość marketingowa. O Odrze już jest głośno, niektóre portale zauważyły, że w ogóle w tej lidze jest. Na facebooku i twitterze duży 'ruch', prześledźcie sobie choćby kto zaczął obserwować konto Odry w ostatnim czasie, pisze o nas Weszło, Stanowski, Borek, dużo komentarzy też zwykłych kibiców, którzy niedowierzają, ale też podchodzą do transferu Odry z uznaniem. Jeśli rzeczywiście jest coś na rzeczy (a nie jak w Sandecji, gdzie 'przedobrzyli' i wykorzystali piłkarza, czym więcej stracili niż zyskali) i rzeczywiście nie stworzy komina płacowego, to ruch ten jest wręcz majstersztykiem, nawet jeśli będzie siedział na ławce.

Mam wrażenie, że sytuacja trochę analogiczna do tej sprzed pół roku w Nowym Sączu. Mimo że grali dobrze, klub organizacyjnie był poukładany, to kibice zaczęli ich poważnie traktować dopiero po informacji, że chcą ściągnąć Adu.

1462
Ja do końca nie jestem przekonany o słuszności tego transferu. Marketingowo to oczywiście plus dla klubu ale patrząc sportowo, to mam obawy. Jeśli uczciwie trenuje to nie obawiam się o kondycje. Najlepszy czas dla biegaczy długodystansowych to coś pomiedzy 30 a 34 rokiem życia, wiec o wytrzymałość raczej nie ma co się martwić. Technika pozostaje na takim samym poziomie, jednak z szybkością i refleksem mogą być problemy. Najbardzie obawiam się o jego motywację do gry w Odrze. Chce zakonczyć karierę w Europie, super. Tylko popatrzcie na kluby w jakich grał do tej pory, As Saint Etienne, Le Mans, Lechia. Same super stadiony. Gdy przyjedzie na nasze Estadio i zobaczy tą jedną trybunę, skansen po drugiej stronie, budynek klubowy to może mu się szybko odechcieć. Osobiście uważam, że takie transfery lepiej byłoby robić dopiero po otwarciu nowego stadionu. Te niecałe 4 tys. miejsc, Odra jest w stanie zapełnić dobrą grą. Obym się mylił, pamiętam go z czasów gry Lechii gdzie robił naprawdę różnicę, tak naprawdę oglądałem jej mecze tylko ze względu na niego :)

1463
Japończyków bardzo lubią, bo są bardzo pokornymi ludźmi z natury. Wie gdzie ma przyjechać, obstawiam, że wie gdzie chce już mieszkać. Sądzę, że żona też liczy na angaż w europejskim kinie. Zobaczymy. Niech on ma pociechę z Opola, a my z niego ;)

A średnia pensja w Odrze? Nawet nie wiem, coś koło 7/8k, co jest oczywiście bardzo niską kwotą jak na 1 ligę (takie Tychy mają coś koło 18k).
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

1466
LooZ^ pisze:Japończyków bardzo lubią, bo są bardzo pokornymi ludźmi z natury. Wie gdzie ma przyjechać, obstawiam, że wie gdzie chce już mieszkać. Sądzę, że żona też liczy na angaż w europejskim kinie. Zobaczymy. Niech on ma pociechę z Opola, a my z niego ;)

A średnia pensja w Odrze? Nawet nie wiem, coś koło 7/8k, co jest oczywiście bardzo niską kwotą jak na 1 ligę (takie Tychy mają coś koło 18k).
To jak to jest? Jest eco, sindbad, miasto no i sa azoty jakiś buk plus jakas tam drobinca. Zawodnicy dostaja najmniej w lidze a w skarbie kibica odra jest na 16(ostatnim) miejscu pod względem budżetu, ktory wedlug nich opiewa na ok 4mln zł. Od czasow pojawienia sie grupy azoty non stop mówia/piszą, że duzo ale tajemnica ile, w przypadku awansu wiecej ale nie mowia ile itd itp. To w koncu jak to jest? Kluczbork w zeszlum roku miał budżet nieco poniżej czterech baniek (czyli zbliżony) i również zajmowali 16 miejsce pod wzgledem kasy i non stop marudzili, że mało a w odrze wystarczy??? Siano od azotow ma inna wartosc czy może nie wiemy o wszystkim? Tzn ile daja azoty..?

1467
Przecież to wartość drużyny, a nie budżet ;)

Odra z budżetem jest w górnej części tabeli, ale nie jest tak, że sponsorzy nam 01.01.2017 przelali kasę i gotowe. Niektórzy mają łatwiej, bo im miasto przelewa kupę baniek na początku roku i mogą wydawać. MKS absolutnie nie miał 4mln. Ich realny budżet to coś pomiędzy 1,2-1,6mln. Oni nawet w 2 lidze są biedakami.

Nasz budżet (ale dopiero jak miasto zwiększy zaangażowanie do ~1mln, co i tak stanowi 1/15 co Gliwice na Piasta) będzie gdzieś w okolicach 4,5-5mln. Taka Sandecja miała niby ~4mln. Jest bardzo możliwe, że Odra będzie miała górkę na koniec sezonu, może nawet dużą, ale w klubie wydają to co mają, a dla przykładu do dzisiaj klub nie wie ile właściwie dostanie kasy za grę w 1 lidze. To jak to wydawać? ;)
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

1468
HOLSON pisze:Zawodnicy dostaja najmniej w lidze a w skarbie kibica odra jest na 16(ostatnim) miejscu pod względem budżetu, ktory wedlug nich opiewa na ok 4mln zł. Od czasow pojawienia sie grupy azoty non stop mówia/piszą, że duzo ale tajemnica ile, w przypadku awansu wiecej ale nie mowia ile itd itp. To w koncu jak to jest? Kluczbork w zeszlum roku miał budżet nieco poniżej czterech baniek (czyli zbliżony) i również zajmowali 16 miejsce pod wzgledem kasy i non stop marudzili, że mało a w odrze wystarczy??? Siano od azotow ma inna wartosc czy może nie wiemy o wszystkim? Tzn ile daja azoty..?
Halo, halo, proszę poczytać jeszcze raz Skarb Kibica i nie wprowadzać innych w błąd. Zarówno Odra nie była ostatnia (było kilka klubów z budżetem poniżej 4mln; inna sprawa, że te budżety są trochę umowne i szacowane przez dziennikarzy), jak i rok temu MKSowi nikt nie przyznawał 4mln! #fakenews

1472
Looz dobrze podał. Kilkanaście miesięcy temu czytałem w necie wywiad z prezesem MKS Kluczbork. Wtedy podał, że mają budżet na poziomie 1,2 mln, w porywach 1,5 mln. Zapamiętałem, bo już wcześniej byłem ciekaw ile mają grając w I lidze. W ramach ciekawostki niemal taki sam miała w poprzednim sezonie drugoligowa Olimpia Zambrów - dokładnie - 1,2 mln. Na swojej stronie internetowej klub przedstawił budżet - podawali nawet dokładnie wydatki i przychody.

1473
[quote="respest"][quote="HOLSON"]Zawodnicy dostaja najmniej w lidze a w skarbie kibica odra jest na 16(ostatnim) miejscu pod względem budżetu, ktory wedlug nich opiewa na ok 4mln zł. Od czasow pojawienia sie grupy azoty non stop mówia/piszą, że duzo ale tajemnica ile, w przypadku awansu wiecej ale nie mowia ile itd itp. To w koncu jak to jest? Kluczbork w zeszlum roku miał budżet nieco poniżej czterech baniek (czyli zbliżony) i również zajmowali 16 miejsce pod wzgledem kasy i non stop marudzili, że mało a w odrze wystarczy??? Siano od azotow ma inna wartosc czy może nie wiemy o wszystkim? Tzn ile daja azoty..?[/quote]
Halo, halo, proszę poczytać jeszcze raz Skarb Kibica i nie wprowadzać innych w błąd. Zarówno Odra nie była ostatnia (było kilka klubów z budżetem poniżej 4mln; inna sprawa, że te budżety są trochę umowne i szacowane przez dziennikarzy), jak i rok temu MKSowi nikt nie przyznawał 4mln! #fakenews[/quote]
Załączniki
Według tego źródła tylko puszcza ma mniej... Resized_2.jpg Według tego źródła tylko puszcza ma mniej... Przejrzano 14182 razy 109.89 KiB