Re: NICE 1 LIGA - sezon 2017/18. Runda jesienna. Spekulacje, transfery

mario11983 pisze:
snajper pisze:
kornik pisze:Świt wyeliminował Olimpię Grudziąc z Pucharu Polski.
Czyli co ? Sa dobrzy ? : )
Tym bardziej szkoda przegranej, bo mozna sie bylo spodziewac super meczyku przy Oleskiej. Ale bylo minelo teraz liga. Teraz wygralismy 3:0 w meczu sparingiwym.
Nie wiadomo czy mecz byłby w Opolu. Losowanie wyłoniłoby gospodarza meczu z Olimpia Grudziadz

a niby czemu miałoby być losowanie? skoro my graliśmy w tym pucharze jako zespół drugoligowy a nie pierwszo a w meczach, gdzie nie ma rewanżów, gospodarzami są zawsze ci z ligi niższej?
Nie ma tutaj dla was miejsca, bo nie macie jaj
Słuszna sprawa, smutna prawda, tak musi być

Generalnie wynik lepszy niż gra. Wyglądało to bardzo przeciętnie. W obronie dość solidnie, gorzej w ofensywie. Wojciechowski w sparingu wypadł niestety słabo. Nie pokazał się praktycznie w żadnej akcji. Niby coś tam biegał, ale generalnie bezproduktywny. Mam nadzieję, że w lidzę będzie lepiej. Maćczak tym razem nie zachwycił. W niezłych sytuacjach, które miał nie zachował się najlepiej. Z bramkarzy najkorzystniej wypadł Kuchta, szczególnie obrona strzału z najbliższej odległości była znakomita. Swoją drogą, w niemałym stopniu zagrożenie sprokurował Cverna, który znowu pokazał, że zdecydowanie brakuje mu szybkości. Baran zrobił na mnie korzystniejsze wrażenie. Może bez błysku, ale bardzo solidny. Szkoda, że zmarnował dobrą okazję do strzelenia gola, nie trafiając w światło bramki z sześciu metrów. Zdecydowanie na plus Żagiel. Pokazał kilka ciekawych akcji. Jest dobrze wyszkolony technicznie. Wprawdzie przydarzyło mu się kilka błędów, ale pozytywy zdecydowanie przeważały. W każdym bądź razie wnosił więcej do gry niż Maćczak. Co do Żagla to niepokoi mnie inna rzecz. Kilka tygodni temu testował go Radomiak i nie załapał się u nich do składu. Nie wiem tylko czy chodziło o kwestie czysto sportowe. Na pewno trzeba go dokładnie "prześwietlić".

Co do Kuchty, to faktycznie bardzo dobrze wrażenie zrobił, trochę niestety, bo i fizycznie i mentalnie było widać różnice między naszymi bramkarzami. Nie dziwne, że wielu wróży mu karierę w Reprezentacji, a że stracił tyle miesięcy na kontuzji to też ma coś do pokazania.

Co do piłkarzy, treningi prowadzi w dużej mierze Daniel Wojtasz, który jest nie tylko analitykiem, ale i bardziej asystentem. Z tego co wiem, to sporo teraz uwagi poświęcają na taktykę, przechodzeniu między ustawieniami czy trening indywidualny.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

Średnio mi się podoba ten model z Kuchtą. Skrzypczaka wypożyczaliśmy w sytuacji, gdzie nie chcieli go w Zabrzu i finalnie został. Kuchtę chcą, więc jak odzyska formę w Odrze, po pół roku wróci do Zabrza, a my zostaniemy z Tobim, który będzie po pół roku siedzenia na ławce, więc pewnie nie rozwinie się przez ten czas. Jeżeli docelowo klub nie myśli o sprowadzeniu Kuchty na stałe, to nie wiem czy gra jest warta świeczki.

Po obejrzanych sparingach/skrótach/opiniach również tu wyczytanych - chyba Cverna wyrasta nam na niewypał transferowy. Oby w lidze było inaczej.

zebro pisze:Średnio mi się podoba ten model z Kuchtą. Skrzypczaka wypożyczaliśmy w sytuacji, gdzie nie chcieli go w Zabrzu i finalnie został. Kuchtę chcą, więc jak odzyska formę w Odrze, po pół roku wróci do Zabrza, a my zostaniemy z Tobim, który będzie po pół roku siedzenia na ławce, więc pewnie nie rozwinie się przez ten czas. Jeżeli docelowo klub nie myśli o sprowadzeniu Kuchty na stałe, to nie wiem czy gra jest warta świeczki.

Po obejrzanych sparingach/skrótach/opiniach również tu wyczytanych - chyba Cverna wyrasta nam na niewypał transferowy. Oby w lidze było inaczej.
Spokojnie. On chce trafic z forma na pierwszy mecz ligowy. Tak bylo gdy gral w Wigrach S. ;)
Mnie cieszy rosnaca forma Marca, bo o Niziolka bylem spokojny. Wedlug mnie lepszy to duet od Garnkow którzy odeszli zamiast do Slaska to do Mielca. Co do Stali M. poczynili fajne zakupy, beda mocni w tym sezonie. Chyba ze Smolka spartaczy.

Szyman pisze:
mario11983 pisze:
snajper pisze: Czyli co ? Sa dobrzy ? : )
Tym bardziej szkoda przegranej, bo mozna sie bylo spodziewac super meczyku przy Oleskiej. Ale bylo minelo teraz liga. Teraz wygralismy 3:0 w meczu sparingiwym.
Nie wiadomo czy mecz byłby w Opolu. Losowanie wyłoniłoby gospodarza meczu z Olimpia Grudziadz

a niby czemu miałoby być losowanie? skoro my graliśmy w tym pucharze jako zespół drugoligowy a nie pierwszo a w meczach, gdzie nie ma rewanżów, gospodarzami są zawsze ci z ligi niższej?
Zgodnie z regulaminem:
"Gospodarzami meczów 1/32 Finału Pucharu Polski są zdobywcy Pucharu Polski na szczeblu ZPN. W przypadku meczów z udziałem pozostałych drużyn, gospodarzami są zespoły występujące w niższej klasie rozgrywkowej w sezonie 2017/2018. W przypadku meczów z udziałem drużyn uczestniczących w sezonie 2017/2018 w rozgrywkach tej samej klasy, gospodarza wyłoni losowanie przeprowadzone przez Departament Rozgrywek Krajowych PZPN po rozegraniu meczów Rundy Wstępnej."

kornik pisze:Trzeba tez walczyc w tym sezonie ,o jak najwyzszą lokatę w 1 lidze.Bo można w przyszłym sezonie zacząć Puchar Polski od 2 rundy.Chyba od miejsca 1-13 albo 14 drużyny zaczynają od 2 rundy,reszta od 1rundy.
Ktos napisal nie tak dawno, ze Odra nie gra nic w PP od 17 lat. Lepiej niech nas nie zawioda w lidze. Choc puchary to piekna rzecz, a Zawisza czy Arka pokazaly, ze wygrac moga nawet przecietne zespoly

zebro pisze:Średnio mi się podoba ten model z Kuchtą. Skrzypczaka wypożyczaliśmy w sytuacji, gdzie nie chcieli go w Zabrzu i finalnie został. Kuchtę chcą, więc jak odzyska formę w Odrze, po pół roku wróci do Zabrza, a my zostaniemy z Tobim, który będzie po pół roku siedzenia na ławce, więc pewnie nie rozwinie się przez ten czas. Jeżeli docelowo klub nie myśli o sprowadzeniu Kuchty na stałe, to nie wiem czy gra jest warta świeczki.
W Zabrzu stawiają na równie młodego Loskę (na razie spisuje się b.dobrze), jeszcze mają Pawłowskiego, spokojnie. Myślę, że jeśli będzie miał do wyboru opcję pewnej 'jedynki' poza Górnikiem, to nie będzie się długo wahał.

Tylu już piłkarzom 'wróżono karierę reprezentacyjną'... ;) W roczniku '96 i '97 jest tylu dobrych bramkarzy, ze Kuchta w hierarchii jest daleko. Zresztą w ekstraklasie jest od jakiegoś czasu bardzo małe zaufanie do młodych bramkarzy polskich. Oczywiście może spełnić się taki scenariusz jak powyżej, ale za pół roku/rok sytuacja zdąży zmienić się ze 4-5 razy, także nie ma co się przejmować na wyrost. Tym bardziej, że jeszcze do Odry Kuchta nie trafił.

Trafił. To że jeszcze nie ma foteczki to niewiele znaczy ;) Nie ma co go deprecjonować.

http://www.slask.sport.pl/sport-slask/1 ... dobre.html
Czy już od następnego sezonu będzie notował je między słupkami Górnika? Wiele na to wskazuje. Od początku rozgrywek Kuchta potwierdza bowiem, że należy do najbardziej utalentowanych golkiperów w Polsce.
O Tobim nikt tak nie mówi mimo wszystko.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

Paradoksalnie... Nasz podstawowy bramkarz jak i najlepszy w drugiej lidze jest... W Najgorszym połozeniu aktualnie. Stracił status mlodziezowca który posiada Kowalczyk jak i stracił forme. Dodatkowo będzie(?) Kuchta który jest zdecydowacnie lepszym bramkarzem(jednak mimo wszystko nie wiem, czy jest nam potrzebny mając 3 bramkarzy którzy mimo wszystko dali by rade w tej lidze) ciekawa sytuacja. Wyczówam przesyt.

snajper pisze:
kornik pisze:Trzeba tez walczyc w tym sezonie ,o jak najwyzszą lokatę w 1 lidze.Bo można w przyszłym sezonie zacząć Puchar Polski od 2 rundy.Chyba od miejsca 1-13 albo 14 drużyny zaczynają od 2 rundy,reszta od 1rundy.
Ktos napisal nie tak dawno, ze Odra nie gra nic w PP od 17 lat. Lepiej niech nas nie zawioda w lidze. Choc puchary to piekna rzecz, a Zawisza czy Arka pokazaly, ze wygrac moga nawet przecietne zespoly
a może i dłużej, tylko 17 lat temu mieliśmy kupiony półfinał

mario11983 pisze:
Szyman pisze:
mario11983 pisze: Nie wiadomo czy mecz byłby w Opolu. Losowanie wyłoniłoby gospodarza meczu z Olimpia Grudziadz

Zgodnie z regulaminem:
"Gospodarzami meczów 1/32 Finału Pucharu Polski są zdobywcy Pucharu Polski na szczeblu ZPN. W przypadku meczów z udziałem pozostałych drużyn, gospodarzami są zespoły występujące w niższej klasie rozgrywkowej w sezonie 2017/2018. W przypadku meczów z udziałem drużyn uczestniczących w sezonie 2017/2018 w rozgrywkach tej samej klasy, gospodarza wyłoni losowanie przeprowadzone przez Departament Rozgrywek Krajowych PZPN po rozegraniu meczów Rundy Wstępnej."

czyli cos w międzyczasie się zmieniło, bo do tego czasu było inaczej, ale skoro tak długo daleko w tym Pucharze nie zaszliśmy to i ta wiedza nie była mi potrzebna