Re: Stadion dla Odry

554
LooZ^ pisze:No i będzie. Zostałem zaproszony do tej grupy roboczej, zobaczymy.
Oleska 51 jest jedyna i niepowtarzalna - tak ku rozwadze na spotkania konsultacyjne.
Wrzucę kamyczek do ogródka stadionowego.
Przykład jak ze starego na 40 tys zrobić nowy na 61,5 tys widzów w środku miasta Londyn.
W miesiąc nie ma już starego stadionu. Polecam podpatrzyć na żywo.
Oleska 51 jest jedyna i niepowtarzalna - ku rozwadze na spotkania konsultacyjne jeden z wariantów.

http://new-stadium.tottenhamhotspur.com/interact/

558
Koszt tego stadionu to 3,8 miliarda złotych. Szanujmy się. Same koszty burzenia stadionu przy Oleskiej to parę mln zł.

Jeśli chcemy, aby w Opolu powstał stadion tzw. 4 klasy (a pewnie chcemy) to same wozy transmisyjne potrzebują minimum 1000m2. To jest kwadra 33x33m.

Tutaj naniosłem samą bryłę (!) stadionu w Tychach, bez dróg dojścia czy parkingów. Do tego stadion byłby z 3 stron zamknięty de facto i kibice mogliby wchodzić tylko jedną stroną, co już teraz jest jednym z większych zarzutów.
Obrazek
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

559
Darso1 pisze:
LooZ^ pisze:No i będzie. Zostałem zaproszony do tej grupy roboczej, zobaczymy.
Oleska 51 jest jedyna i niepowtarzalna - tak ku rozwadze na spotkania konsultacyjne.
Wrzucę kamyczek do ogródka stadionowego.
Przykład jak ze starego na 40 tys zrobić nowy na 61,5 tys widzów w środku miasta Londyn.
W miesiąc nie ma już starego stadionu. Polecam podpatrzyć na żywo.
Oleska 51 jest jedyna i niepowtarzalna - ku rozwadze na spotkania konsultacyjne jeden z wariantów.

http://new-stadium.tottenhamhotspur.com/interact/
przypominam, że większość stadionów w Anglii należą do klubów a nie do miast w których grają, co nierozerwalnie wiążę się z tym, że pieniążki jakie na to idą są w większości z prywatnej kabzy a nie z budżetu miasta

możemy mieć stadionik na Oleskiej np. taki jak w Brzegu albo z prawdziwego zdarzenia gdzie indziej
Nie ma tutaj dla was miejsca, bo nie macie jaj
Słuszna sprawa, smutna prawda, tak musi być

561
LooZ^ pisze:Tak, chociaż wczoraj robiąc "risercz" znalazłem trochę przykładów nawet w Anglii, gdzie miasta dają naprawdę grube miliony na stadiony (w taki czy inny sposób).
nie mówię, że jest to regułą bo faktycznie stadiony są również budowane z pieniędzy miejskich ale jak to określiłeś tam jak już się decydują to pełną parą.

Tu raczej odniosłem się to stadionu Kogutów, który można wstawiać w stare miejsce, ale jak się ma kasę to wszystko można.

Stadion na Oleskiej za grubą kasę również można byłoby zrobić i nie przeszkadzałaby w tym nawet ulica Kusocińskiego ani wały z torowiskiem (choćby dlatego że stadion można unieść na filarach i drogę puścić pod nim - przykład stadionu Atletico Madryt - a wał można byłoby wykorzystać jako przystanek dla kibiców gości, przyjeżdzających pociągiem).

563
Moja koncepcja stadionu jest taka:

- pojemność pomiędzy 13, a 15.000;
- nowe miejsce (Wrocławska/Północna nie jest idealna, ale niech już będzie);
- trybuna podniesiona względem murawy o 2m, co zapewni wysoką jakość oglądania meczów;
- jednopiętrowe trybuny, co ułatwi prefabrykację;
- wcześniejsze zaplanowanie sektora gości i bufora, żeby nie tracić kasy (np zamawiając krzesełka na bufor);
- modułowe pomieszczenia - toalety, katering i inne budowane po prostu jako prostokątne budynki pod trybuną, a nie wbudowane w trybuny, co podnosi koszty (oprócz oczywiście budynku klubowego);
- stadion z charakterem - architektura musi być charakterystyczna i "ikoniczna", nie może to być kolejne "Tesco Arena", w końcu to był jeden z powodów utrzymania Okrąglaka, a nie burzenia go;
- "Odrocentryczność" - cały stadion musi "krzyczeć", że gra na nim Odra - włącznie z wysokiej klasy szatnią, która da piłkarzom dodatkową energię przed meczem;

564
Polak'o pisze:Wiem że to "bajdurzenie" ale te pomysły to kompletna abstrakcja nie widzę tego w Polsce nawet przy gigantycznych środkach finansowych. A co do stadionu przy oleskiej możnaby (pół żartem) usunąć ulicę Kusocińskiego ;)
Ależ oczywiście, że to czysta abstrakcja, chociaż z drugiej strony pieniądze "potrafią" wiele

jak dla mnie, przyzwyczajam się z myślą o nie graniu przy Oleskiej i stadionem na miarę województwa.

566
[quote="LooZ^"]Moja koncepcja stadionu jest taka:

- stadion z charakterem - architektura musi być charakterystyczna i "ikoniczna", nie może to być kolejne "Tesco Arena", w końcu to był jeden z powodów utrzymania Okrąglaka, a nie burzenia go;

Wieżę ciśnień mogę zbudować wraz z synami z klocków LEGO dostarczonymi przez sponsorujące markety :-)))

568
Gdyby ktoś twierdził, że przy Oleskiej da się budować stadion, bo parkingi się jakoś ogarnie.

W oficjalnym raporcie PZPN w punkcie "ocena parkingów dla kibiców", na 52 kluby z 3 najwyższych lig zajęliśmy... drugie od końca (!!!) miejsce z oceną 3,35 - 51 pozycja.

Gorzej ma tylko Warta Poznań, tak samo oceniono Sandecję (której stadion już zburzono)

Parkingi dla oficjeli? 8 od końca.

Potem już drobiazgi - punkty depozytowe? Najgorsze miejsce w Polsce, zdeklasowaliśmy konkurencję - 2,62, wyżej jest Stomil Olsztyn z 3,06. Wyjścia bezpieczeństwa? 2 od końca.

Liczba meczów w których odnotowano brudne siedziska dla kibiców? 4. Gorzej w Polsce miała tylko... Pogoń Szczecin - 6.

Wchodzenie kibiców na mecze? Drugie miejsce od końca.

Proaktywność stewardów? Ostatnie (!) miejsce w Polsce. Jakość stewardów? Najgorsza w Polsce. Obsługa niepełnosprawnych? Prawie najgorsi w Polsce.

Pogrom, pogrom, pogrom. Nie wiem czy jakby policzyć średnią całości to nie mielibyśmy ostatniego miejsca.

569
LooZ^ pisze:Gdyby ktoś twierdził, że przy Oleskiej da się budować stadion, bo parkingi się jakoś ogarnie.

W oficjalnym raporcie PZPN w punkcie "ocena parkingów dla kibiców", na 52 kluby z 3 najwyższych lig zajęliśmy... drugie od końca (!!!) miejsce z oceną 3,35 - 51 pozycja.

Gorzej ma tylko Warta Poznań, tak samo oceniono Sandecję (której stadion już zburzono)

Parkingi dla oficjeli? 8 od końca.

Potem już drobiazgi - punkty depozytowe? Najgorsze miejsce w Polsce, zdeklasowaliśmy konkurencję - 2,62, wyżej jest Stomil Olsztyn z 3,06. Wyjścia bezpieczeństwa? 2 od końca.

Liczba meczów w których odnotowano brudne siedziska dla kibiców? 4. Gorzej w Polsce miała tylko... Pogoń Szczecin - 6.

Wchodzenie kibiców na mecze? Drugie miejsce od końca.

Proaktywność stewardów? Ostatnie (!) miejsce w Polsce. Jakość stewardów? Najgorsza w Polsce. Obsługa niepełnosprawnych? Prawie najgorsi w Polsce.

Pogrom, pogrom, pogrom. Nie wiem czy jakby policzyć średnią całości to nie mielibyśmy ostatniego miejsca.
Link do raportu: https://www.pzpn.pl/federacja/aktualnos ... on-2016-17

572
W nowych obiektach nie ma czegoś takiego jak budynek klubowy, jest on po prostu wkomponowany w bryłę stadionu, a parkingów jest masa w okolicy, dla vipów na stadionie się znajdą. miejsca pełno. Wiemy że stadiony zmieszczą się i na Oleskiej i na Północnej, kwestia spojrzenia, przychylności, a na końcu decyzji Prezydenta.

575
Nie dla tego, ze chce bronic ten z Oleskiej, ale tak dla podtrzymania dyskusji. Gdyby tak rozpatrzyc dojazd kibicow koleja pod sam stadion to bylibysmy numero uno w Polsce. Pociagiem pod bramy stadionu. A parking jest duzy pod okraglakiem. Co do czystosci krzeselek, to wstyd, obciach i zenada do tego.