Re: NICE 1 LIGA - sezon 2017/18. Runda jesienna. Spekulacje, transfery

728
No I Marzec z jeszcze jedna szansa. Dobrze, bo ma talent a glupota moze juz wyparowala. Moze sie jeszcze rozwinac u boku Niziolka, bo graja podobnie kombinacyjnie na jeden kontakt lub kiwke. Kedziora choc stary lepszy niz Giel, doswiadczenie, a starssze Garnki z doswiadczeniem poszli za swoim Smolka. Tak juz sie to toczy od Olawy, a w planie ( dream ) wszyscy maja WKS :) Sen scietej glowy. Dlatego uwazam, ze Kedziora przydatna sie na sezon, gdy lepszego kandydata nie ma. Czech tez lepszy od Przystalskiego i Kowalczyka, wiec jest to wzmocnienie, choc szalu nie ma. Jeszcze jeden fajny grajek za Marka G. i trener moze zaczynac. Tylko bez zadnych microcykli jak za Copjaka please

732
Chyba zostanę scoutem, skoro polecany przeze mnie tutaj Budek podpisze, a Marzec wraca. ;p Jeszcze niech Bojasa załatwią i będę kontent.

Co do napastnika: wypada trzymać kciuki, żeby Skrzypczak miał końskie zdrowie, bo na 99% jego zmiennikami będą 36-letni Kędziora i Staroń.

A ta lista trenerów to strzelam, że z Głubczyc, ale Furlepa raczej już poza Górny Śląsk się nie ruszy.

733
respest pisze:Chyba zostanę scoutem, skoro polecany przeze mnie tutaj Budek podpisze, a Marzec wraca. ;p Jeszcze niech Bojasa załatwią i będę kontent.

Co do napastnika: wypada trzymać kciuki, żeby Skrzypczak miał końskie zdrowie, bo na 99% jego zmiennikami będą 36-letni Kędziora i Staroń.

A ta lista trenerów to strzelam, że z Głubczyc, ale Furlepa raczej już poza Górny Śląsk się nie ruszy.
W klubie powinni ci cos odpalic, lub przynajmniej proporczyk " Kibic Skaut 2017 " :)

742
Ekstraklasy nikt na forum atakować nie będzie - szczerze mówiąc nawet bym tego nie chciał w tym sezonie:)
Ale co do spadku, to jakieś obawy na pewno są, a zagranie z trenerem jednak było dosyć nietypowe. I nawet po uspokojeniu sytuacji stwierdzam, że zmiana miała sens, ale osoba nowego trenera i sam sposób przeprowadzenia zmian niestety są co najmniej kontrowersyjne.

Ja jestem jednak pełen obaw - sparingi akurat nie będą mieć na to specjalnie wpływu, w nich nie będzie widać ani trochę pracy analitycznej. Ale mam obawy co do klasy trenera (przy czym żeby nie było - witamy na pokładzie i kibicujemy mu wszyscy, żeby jednak pokazał się z jak najlepszej strony), mam obawy co do samej kompozycji drużyny. Liczyłem na pozbycie się najsłabszych (w tym np. Staroń czy Wrzesień) i wzmocnienia w to miejsce. Zamiast tego mamy po prostu zmiany, bo odeszli również kluczowi zawodnicy. Uprzedzając jednak krytykę tego co napisałem - to nie jest tak, że spodziewam się beznadziejnego sezonu. Ta kadra pewnie jest w stanie być w środku I ligi, przyłożyć się trzeba bardziej do strony organizacyjnej, ale ta liga jest dla nas nowa (Stal Mielec pokazała, że początki w I lidze mogą być trudne nawet dla dominatora II ligi), a nie mam poczucia, że wchodzimy do niej jako silniejsza drużyna w stosunku do tej, co awansowała. To są pewne znaki zapytania i pierwsze mecze ligowe powinny dać na nie odpowiedź.

744
Waldek i Marek (chociaż nie wiem czy on odchodzi w końcu czy nie).
Choćby to był i sam Waldek, to jednak jest kluczowy zawodnik, jego brak z reguły było widać. Zastąpienie go Niziołkiem to nie jest wzmocnienie, tylko powiedzmy wymiana 1:1 (a w zasadzie tego nie wiemy, bo może być dużo lepszy, może się nie wkomponować - zawsze to ryzyko), z tymi samymi problemami w zakresie np. kontuzji.

Odwracając trochę pytanie - czy Twoim zdaniem rozpoczniemy I ligę jako drużyna wzmocniona względem wiosny 2017? Dużo lepiej to wyglądało w zimie. Nie ma co dramatyzować, ta drużyna jest całkiem silna, ale jakiś niedosyt mam, szczególnie obserwując np. Raków.

748
Wydaje się ze mamy solidną drużynę, która budowana była przez 3 ostatnie sezony,
Najpoważniejsze niedostatki można było dostrzec w defensywie, i wzmacnianie tej formacji było jak najbardziej uzasadnione.
Wejście Rafała Niziołka, mimo odejścia Waldka, który jednak mniej grywał ostatnio, wydaje się jednak dużym wzmocnieniem.
Marzec może zaskoczy wreszcie, czego życzymy i Sobie i Jemu, ale mamy z nim pewne doświadczenie, zatem jest jednak pewną niewiadomą.
Jeszcze jednego, napadziora klasowego, i biorąc pod uwagę póki co niewiele zwiększony, a może podobny jak w 2 lidze budżet musi i powinno wystarczyć.
Ważne aby utrzymać atmosferę w drużynie, która do tej pory była naszym atutem,