Re: NICE 1 LIGA - sezon 2017/18. Runda jesienna. Spekulacje, transfery

680
Ten nowy Czech to żadna rewelia. W Suwałkach nie należał do tych wyróżniających się. Gdy kilkanaście dni temu podano, że odchodzi z klubu nikt tam za nim specjalnie nie płakał, w przeciwieństwie do pięciu innych zawodników, których także tracą. Wygląda na to, że trafił się nam przeciętniak. Do tego jeszcze blisko trzydziestki. Ten wiek trochę mnie niepokoi. Ostatnio trochę za dużo ściągamy zawodników dość zaawansowanych, jeśli chodzi o metrykę. Nowak (31), Wodecki (29), Niziołek (28) Dwaj ostatni gwarantują dobrą jakość, ale trzeba liczyć się z tym, że stopniowo będą grali coraz słabiej. Przydaliby się jacyś 22-24 letni, nie mówiąc już o porządnym młodzieżowcu. Mam nadzieję, że Smyła nie będzie forował swoich znajomków. Jego pupil z Rozwoju, Wrzesień wiosną nie pokazał nic, co predestynowałoby go do gry w I lidze. Oby zarząd z transferami nie przejechał się tak jak przy wyborze nowego trenera. Dużo rozmów, a mało efektów. Czekają na jakichś graczy z ekstraklasy, jak mówił ostatnio Wójcik, tylko że ci mają spore wymagania finansowe. W Odrze, jak wiadomo, nie ma kominów płacowych, dlatego z tymi graczami z ekstraklasy to może być problem. Obyśmy w lipcu nie zostali na lodzie, wybierając w końcu jakieś ochłapy.

682
Bez przesady też, dużo jest głosów że to solidny zawodnik zapewniający jakość - nie najlepszy, ale istotny.

To po pierwsze. Po drugie obserwowała go Odra od dawna i jak pisałem 3 "trenerów" Odry go chwaliło (bo jeszcze za czasów Smółki). Po trzecie - Odra ma dobre statystyki transferowe, więc moim zdaniem nie ma co wpadać w panikę.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

683
Mnie zastanawia jedno - Cverna przychodzi zeby grac, jest Bodzioch tez pewny raczej, wiec wylatuje Kowalski. Weinzettel, Niemczyk i Sobczynski odpadaja, wiec kto i na jakiej pozycji bedzie wymaganym mlodziezowcem w skladzie? Dotad myslalem, ze sprowadza za Przystalskiego jakiegos juniora z Ekstraklasy (Lech, ZL?), zeby walczyli z Olkiem o to miejsce na srodku. Bo inne pozycje mamy obsadzone, jedyna opcja chyba to Kowalczyk na bramce (w co nie wierze) albo prawa obrona.

694
Na początku myślałem, że to żart, ale serio Kędziorą są zainteresowani. 36 lat, jako zmiennik Skrzypczaka, rusza się jak wóz z węglem, ja Was proszę...

Gdzie Kowalski na bocznego obrońcę, jak ma 190cm i jego największy problem to zwrotność? 'Wiatrak' z niego by zrobili. A co do młodizeżowców na środku obrony, to w poprzednim sezonie było ich dośc sporo w 1 lidze.

696
Ale Nieciecza miała w poprzednim sezonie maszynę, która grała na dużej świeżości i bramki były mu wypracowywane. W tym sezonie już tak kolorowo nie było (3 bramki, z czego 2 z karnych), wiek też robi swoje. 1 liga jest trudniejsza pod tym względem, dużo trzeba zostawić siły na boisku, będziemy mieli też gorszy skład niż Termalica, nie oszukujmy się. Ja jestem zdecydowanie na nie.