Re: NICE 1 LIGA - sezon 2017/18. Runda jesienna. Spekulacje, transfery

351
LooZ^ pisze:Ja się słabo znam, ale i się specjalnie nie boję o utrzymanie. Spadają bezpośrednio 3 drużyny, a w trakcie sezonu (dla nas wtedy najlepiej) spaść mogą:
- Ruch Chorzów;
- Górnik Łęczna;
- Stomil Olsztyn;
- Pogoń Siedlce

Nawet jeśli nie upadną, to są to pierwsze kluby do walki o utrzymanie. Do tego Wigry Suwałki które już zostały bez kasy, trenera i połowy zawodników - murowany faworyt. Do tego standardowo Chrobry Głogów, Bytovia (też mogą nie dograć) no i na pewno w mojej ocenie Puszcza. Działacze tam nie chcieli awansować, bo wiedzieli czym dla tak małego miasta bez dużych pieniędzy pachnie 1 liga.
Ruch pewnie poleci już teraz, przy pozostałej trójce szanse na licencje z każdym dniem rosną ponoć. Chojniczanka też pewnie będzie w przyszłym sezonie bliżej dołu niż góry tabeli. W każdym razie Odra powinna celować (na papierze i zakładając, że się jeszcze wzmocnimy) w środek tabeli, minimum utrzymanie.

Tak sobie teraz przypomniałem o jednym nazwisku, ten debiutant ma bardzo znanego brata? ;)

353
LooZ^ pisze:Ja sam mam bardzo mieszane uczucia, więc ciężko mi się odnieść do trenera Furlepy. Na pewno zrobił coś legendarnego dla Odry i tego nikt mu nie zabierze.

Ja się słabo znam, ale i się specjalnie nie boję o utrzymanie. Spadają bezpośrednio 3 drużyny, a w trakcie sezonu (dla nas wtedy najlepiej) spaść mogą:
- Ruch Chorzów;
- Górnik Łęczna;
- Stomil Olsztyn;
- Pogoń Siedlce

Nawet jeśli nie upadną, to są to pierwsze kluby do walki o utrzymanie. Do tego Wigry Suwałki które już zostały bez kasy, trenera i połowy zawodników - murowany faworyt. Do tego standardowo Chrobry Głogów, Bytovia (też mogą nie dograć) no i na pewno w mojej ocenie Puszcza. Działacze tam nie chcieli awansować, bo wiedzieli czym dla tak małego miasta bez dużych pieniędzy pachnie 1 liga.
Zdecydowanie musisz wykreslic z tej list Ruch Chorzow ( o ile przystapia do gry ). Z calym szacunkiem dla innych klubow ktorym sie nie udalo, ale w Ruchu takiej sytuacji nie bedzie, ze spadnie rok po roku. Nie ma szans. To inny poziom kibicowsko-spolecznosciowy. Chorzow zrobi wszystko, zeby ten klub uratowac - Jedyna Uwaga " CHYBA ZE POLECA TERAZ prosto do 4 ligi ". Nie chce powiedziec, ze w nowym sezonie beda walczyc o awans , ale beda silna druzyna 1szej ligi, powtarzam o ile przystapia.

355
Jeśli się utrzymają (w co wątpię) to nie będą. Górnik "uratował" Ekstraklasę bardzo mocnymi ruchami pod koniec sezonu, jeden mecz (!) później by zareagowali i graliby w 1 lidze, a mówimy o klubie który jednak organizacyjnie stoi kilka klas wyżej niż Ruch. Ruch obecnie organizacyjnie to coś pokroju naszej Odry + 2mln długów zagranicznych + 1mln długów lokalnych + utrata 7mln z Ekstraklasy. Pogoń Siedlce licencję dostała, ale nie zmienia to tego, że tam słabo - Stomil Olsztyn też się może rozsypać w trakcie sezonu.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

356
LooZ^ pisze:Jeśli się utrzymają (w co wątpię) to nie będą. Górnik "uratował" Ekstraklasę bardzo mocnymi ruchami pod koniec sezonu, jeden mecz (!) później by zareagowali i graliby w 1 lidze, a mówimy o klubie który jednak organizacyjnie stoi kilka klas wyżej niż Ruch. Ruch obecnie organizacyjnie to coś pokroju naszej Odry + 2mln długów zagranicznych + 1mln długów lokalnych + utrata 7mln z Ekstraklasy. Pogoń Siedlce licencję dostała, ale nie zmienia to tego, że tam słabo - Stomil Olsztyn też się może rozsypać w trakcie sezonu.
Zobaczymy.
Powiedz lepiej kogo masz na oku do trenerki w Opolu :). Szkoda mi pana Furlepy jak czort, super czlowiek i dobry trener. Radujmy sie jednak tym, ze wyplynal wreszcie na szerokie wody Odry z Odra i na brak ofert pracy to chyba nie bedzie narzekal. Trenerze Furlepa DZIEKUJEMY - nawet w ameryce jest pan juz znany !! :)

359
Wiecie, mówienie o długofalowej wizji to w sporcie standardowa mieszanka marzeń i populizmu, którą uzasadnia się KAŻDE posunięcie. Ciekawy jestem kogo tu zdesantują bo np. taki Rumak albo Bartoszek to najchętniej po 1 dobrej rundzie prysnęliby wyżej, co oznacza, że ich zatrudnienie jest zaprzeczeniem jakiejkolwiek długofalowej wizji.

W każdym razie wymiana trenera na tym etapie to "tylko" mocny cios w wizerunek klubu, ale o wiele gorszą sytuacją jest taka, w której to piłkarze zamierzają zwalniać i wybierać sobie trenera - raz tak zrobią i pozamiatane, klub wtedy już gnije od środka. Jeśli to prawda, że piłkarze chcą zwalniać Furlepę to ja chętniej pożegnałbym tych prowodyrów i to niezależnie od zasług - bo klub musi być budowany na zdrowych fundamentach.

Piłkarze narzekają na archaiczne metody? No kurwa mać! A co, grali w Lidze Mistrzów albo w Serie A? W dupie byli i gówno widzieli, oni mogą co najwyżej wybrać kolor butów (pewnie wybiorą pomarańczowy albo inny oczojebny), a nie decydować jaki będzie trening. Jakoś nie przypominam sobie zawrotnych karier tych, którzy krytykowali metody Lenczyka lub tych którzy więcej uwagi poświęcali pracy trenerów niż doskonaleniu własnych umiejętności.

360
zann pisze:Wiecie, mówienie o długofalowej wizji to w sporcie standardowa mieszanka marzeń i populizmu, którą uzasadnia się KAŻDE posunięcie. Ciekawy jestem kogo tu zdesantują bo np. taki Rumak albo Bartoszek to najchętniej po 1 dobrej rundzie prysnęliby wyżej, co oznacza, że ich zatrudnienie jest zaprzeczeniem jakiejkolwiek długofalowej wizji.

W każdym razie wymiana trenera na tym etapie to "tylko" mocny cios w wizerunek klubu, ale o wiele gorszą sytuacją jest taka, w której to piłkarze zamierzają zwalniać i wybierać sobie trenera - raz tak zrobią i pozamiatane, klub wtedy już gnije od środka. Jeśli to prawda, że piłkarze chcą zwalniać Furlepę to ja chętniej pożegnałbym tych prowodyrów i to niezależnie od zasług - bo klub musi być budowany na zdrowych fundamentach.

Piłkarze narzekają na archaiczne metody? No kurwa mać! A co, grali w Lidze Mistrzów albo w Serie A? W dupie byli i gówno widzieli, oni mogą co najwyżej wybrać kolor butów (pewnie wybiorą pomarańczowy albo inny oczojebny), a nie decydować jaki będzie trening. Jakoś nie przypominam sobie zawrotnych karier tych, którzy krytykowali metody Lenczyka lub tych którzy więcej uwagi poświęcali pracy trenerów niż doskonaleniu własnych umiejętności.
Masz dużo racji, niestety zwolnienie JF już raczej przesądzone.

363
Nie chodziło o "zapierdalanie na treningach". Mimo wszystko, dwa awanse zrobili piłkarze, nie widzę powodów, aby ich atakować, a wręcz przeciwnie. Ogólnie unikałbym BardzoMocnychSłów, bo sprawa jest wielowątkowa i trwa już długi czas. Też zawsze uważałem, że piłkarze nie są od rządzenia szatnią, ale nie można też wszystkiego ignornować (szczególnie jak mimo takich konfliktów piłkarze wywalczyli 2 awanse).
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

365
zestan pisze:No to jak jesienią Ruch przyjedzie do Opola to bez kibiców. "Chorzowski klub musi zapłacić 60 tys. zł kary. Ponadto dwa najbliższe mecze Ruchu zostaną rozegrane bez udziału publiczności, a na klub nałożono zakaz organizacji wyjazdów kibiców do końca 2017 roku."

o kibiców Ruchu się nie martw, już raz całą rundę przejeździli na zakazie (chyba nawet na Podbeskidziu rekord wyjazdowy machnęli, ale pewien nie jestem)
Nie ma tutaj dla was miejsca, bo nie macie jaj
Słuszna sprawa, smutna prawda, tak musi być