Re: Stadion dla Odry

476
Stadion Legii moim zdaniem jest bardzo dobry, pod każdym względem. Miejsca parkingowe są drugorzędne w tym wypadku - jak się ma miejsce w loży VIP, to ma się miejsce na parkingu podziemnym, a szary kibic spokojnie dojedzie komunikacja. Przy czym Warszawa ma swoją specyfikę - dla wielu ludzi komunikacja miejska jest najbardziej naturalnym środkiem transportu, a samo miasto też jest dobrze przygotowane do "wchłonięcia" tłumu po meczu, bo jest po prostu duże.
Ale w przypadku stadionu Legii też było miejsce na budowę. W każdym razie nie ma żadnego porównania z Oleska. Sam pisałem, że z powodu lokalizacji Oleskiej strasznie żal, ale żeby stadion miał tam rację bytu, to trzeba by było zaorac korty, basen i pewnie kilka domów przy Maków.

477
Skończcie już piepszyć o tej lokalizacji, ile można. Nie będzie stadionu na Oleskiej i ktoś gdzieś to napisał, że jest już to postanowione.
Co do tej betonowej trybuny to niewiem jakby to miało dokładnie wyglądać i czy jest to możliwe .
Można by zrobić coś takiego co było lub nadal jest(?) w Szczecinie, czyli po prostu wykorzystać to jako miejsce dla sponsorów, chyba rozumiecie o co chodzi.
Tak jak mówię to tylko propozycja nie mam pojęcia czy to wykonalne.

479
z tych stadionów, które dane mi było zobaczyć to najbardziej, jak dla mnie, funkcjonalny jest ten Cracovii - nawet chujowe miejsce sektora gości jest tak skonstruowane, że widocznośc boiska jest na prawdę dobra

fajnie wygląda też ten Widzewa
Nie ma tutaj dla was miejsca, bo nie macie jaj
Słuszna sprawa, smutna prawda, tak musi być

482
Tychy i Zagłębie to zdecydowanie najlepsze typy moim zdaniem. Jest pomysł zasłonięcia starej trybuny, ale były ku temu pewne prze$zkody które są ponoć bliskie rozwiązania. Najgorszy możliwy to oczywiście Tesco Arena w Gliwicach.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

483
Tesco z Gliwic to chyba najbrzydszy obiekt typowo piłkarski, jaki widziałem (oczywiście biorąc pod uwagę obiekty budowane w ostatnich kilkunastu latach). Ale obawiam się, że jednak taki scenariusz nam grozi. Koszty gliwickiego potworka były dużo niższe niż wszystkich wcześniej wymienionych.

484
Historia budowy stadionu w Opolu to powieść godna napisania książki.

Nie chce mi się latać po Sądach, więc tylko napomknę, że są w Opolu ludzie którzy bardzo chcieliby budować w Opolu "Tesco Arenę 2.0" - dosłownie, chociaż to nawet raczej Tesco Arena 0.5. W mojej ocenie zdecydowanie zbyt mocno przekroczyli swoje uprawnienia w tym zakresie, a ich motywacje są dla mnie wątpliwe, ale całe szczęście są w całości odsunięci od prac nad nowym stadionem, więc wszelkie wywiady tego środowiska po prostu można ignornować.

Spotkałem przypadkowo Pana Prezydenta w kolejce do KFC w Karolince, podyskutowaliśmy chwilę, chociaż oczywiście nie pierwszy raz, na temat stadionu. Pan Prezydent jest świadom czego oczekiwać będzie od niego liczny, może i tysięczny tłum pod Ratuszem w sobotni wieczór. Co z tego wyjdzie? Zobaczymy.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

485
Ja liczę że już w sobotę rąbek tajemnicy zostanie ujawniony, ale jeśli nie to liczę że w przeciągu kilku tygodni będzie ogłoszona istna "petarda".
Tesco Arena nadaje się dla przeciętnego klubu 2 ligi. W Opolu, w klubie z aspiracjami ekstraklasowymi nie można sobie na takie coś pozwolić.

488
Jak na razie w Tesco pracownicy protestują a w opolu z Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego krucho. Obstawiam że Oleska Arena była, jest i będzie jeszcze długo bo jak wcześniej ktoś wspomniał " basenu, kortów i domów przy ul.Maków nie zaoramy"
Załączniki
MPZP Opole.JPG MPZP Opole.JPG Przejrzano 14092 razy 51.91 KiB

491
W każdym przedsięwzięciu istnieją alternatywy, tak też jest ze stadionem Odry. Wielokrotnie wyrażałem w tej sprawie swoje zdanie optując za Odrą przy Oleskiej z niezliczonych powodów, a główny to taki że Odra to Oleska 51. Aktualne lobby decyzyjne idzie w stronę lokalizacji przy Północnej, mając również swoje rację, Powstanie tam jedynie multipleksowe błyszczące połączenie betonu, stali i szkła, ale bez cienia tradycji, historii. Oczywiście że z wielu powodów mamy różna optykę w tej kwestii, ale środowiska przywiązujące tak wielką wagę do kultywowania i manifestowania związków z naszą chlubną historią powinny wyczuwać te niuanse.
Dla mnie jak i wielu innych kibiców Oleska 51 to miejsce święte i takim powinno pozostać. Duch Odry jest na Oleskiej.

492
Ja wolę Odrę w ekstraklasie na nowoczesnym stadionie niż tylko jej ducha na Oleskiej.
Chociaż oczywiście bardzo żałuję, że Oleska nie daje wystarczających możliwości budowy. I w sumie nie żal mi adresu Oleska 51, a raczej naprawdę dobrej lokalizacji, gdzie tylko ludzie okolicznych osiedli byliby w stanie zapełnić spory stadion.

493
rob65 pisze:W każdym przedsięwzięciu istnieją alternatywy, tak też jest ze stadionem Odry. Wielokrotnie wyrażałem w tej sprawie swoje zdanie optując za Odrą przy Oleskiej z niezliczonych powodów, a główny to taki że Odra to Oleska 51. Aktualne lobby decyzyjne idzie w stronę lokalizacji przy Północnej, mając również swoje rację, Powstanie tam jedynie multipleksowe błyszczące połączenie betonu, stali i szkła, ale bez cienia tradycji, historii. Oczywiście że z wielu powodów mamy różna optykę w tej kwestii, ale środowiska przywiązujące tak wielką wagę do kultywowania i manifestowania związków z naszą chlubną historią powinny wyczuwać te niuanse.
Dla mnie jak i wielu innych kibiców Oleska 51 to miejsce święte i takim powinno pozostać. Duch Odry jest na Oleskiej.

Dobrze gada polać mu !!!!
Też mam wyjebane na jakiś mega super odpicowany stadion gdzieś na zadupiu.... Odra jest na Oleskiej 51 !
TYLKO ODRA OKS !!!

496
Jeszcze nic nie wiemy o nowym stadionie a już niektórzy płaczą za Oleską.Przeciez jeszcze na tym stadionie będziemy grać przez 3-4 lata.Nie trzeba być specjalistą zeby wiedziec że na Oleskiej nie ma szans na nowy stadion bo jest za malo miejsca no chyba ze zrobimy tak jak w Niecieczy, ale każdy z nas chyba woli nowoczesny stadion.

499
LooZ^ pisze:zestan, nie chce mi się po raz setny odpisywać, czemu MPZP nie ma dla stadionu znaczenia.
Trochę wiedzy kolego:
Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego (pot. plan miejscowy, MPZP) – akt prawa miejscowego przyjmowany w formie uchwały rady gminy, określający przeznaczenie, warunki zagospodarowania i zabudowy terenu, a także rozmieszczenie inwestycji celu publicznego. Składa się z części tekstowej (uchwała) oraz graficznej (załącznik do uchwały)
Ustalenia planu miejscowego, wraz z innymi przepisami, kształtują sposób wykonywania prawa własności nieruchomości.
Ja budowałbym na terenie oznaczonym w MPZP symbolem US
US-Tereny usług sportu i rekreacji (kreskowanie zielono-czerwone)
Jak MPZP nie ma znaczenia to buduj na terenie oznaczonym np symbolem ZC. ( no coments)