Re: 20 k.: Odra Opole - Olimpia Elbląg (sb.4.03, g.14)

31
LooZ^ pisze: Najciekawiej jednak za nami. Z naszej trzydrużynowej grupy pościgowej jak wieść niesie jedna drużyna kompletnie awansem nie jest zainteresowana, a dwie pozostałe potracił dzisiaj punkty ;)
Jeśli chodzi o Puszczę to czytałem ostatnio trochę wywiadów - dwa z ich trenerem Tułaczem oraz zawodnikami (Czarny, Żurek, Bartków), poza tym obszerny wywiad dla Studia N z Marcelem Kotwicą. Wynika z nich ewidentnie, że chcą walczyć o awans. Tak to wygląda przynajmniej oficjalnie. Z grupy pościgowej Puszcza ma zdecydowanie najlepszą infrastrukturę (przede wszystkim stadion, na którym mogliby grać mecze w I lidze), finansowo ponoć także daliby radę. Gdyby ktoś ewentualnie miał odpuszczać walkę o awans to prędzej postawiłbym na Błękitnych lub Siarkę. Z tej trójki Puszcza sprawia wrażenie najbardziej zainteresowanej i zdeterminowanej.

32
No właśnie ponoć nie do końca jest tak pięknie i 2 liga jest w sam raz na ich aspiracje. Mam też pewne wątpliwości co do stadionu - jak pisałem gdzie indziej - stadion może być ruiną o ile spełnia wymagania licencyjne. Od ich ostatniego awansu trochę się zmieniło, ale i ostatni awans ich... dużo nauczył. Spadli z 8 pkt straty do miejsca dającego utrzymanie. Wznieśli się zapewne na swoje absolutne wyżyny - finansowe i organizacyjne.

Pytanie - chcą to powtórzyć? Są w stanie ugrać coś więcej? To jest małe miasto, obstawiam, ze wolą grać w czubie 2 ligi niż dostawać co mecz w 1 lidze.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

33
Ja jednak przychylam się do opinii, że awansować w Niepołomicach chcą. Co nie znaczy, że gdyby im się nie udało, to będą rozpaczać. ;) Natomiast ze względów finansowych gotowa na awans nie jest Siarka i raczej spasują, nawet jeśli nadarzy się okazja. No i raczej sprawdzone info, bo od redaktora ich strony, przy okazji rozmowy o PJS (który to, a nie awans, jest ich głównym celem na ten sezon).

Co do meczu: no nie było, łagodnie mówiąc, idealnie i składnie. Ale tym cenniejsze jest to zwycięstwo. Choć jeśli dalej trener ma stawiać na bok Trznadel+Sobczyński, to muszę przed meczami pić dużo melisy.

36
W I połowie piłkarze Olimpii sprawiali lepsze wrażenie. Byli szybsi i bardziej zgrani. Dopiero w II połowie Odra pokazała trochę charakteru drużyny z jesieni. Potrzebne jest parę meczy na zgranie, bo w każdej formacji są jakieś zmiany i nie wszyscy nasi piłkarze są w optymalnej formie. Brawo dla Nowaka, świetna gra głową.

Mecz Puszcza - Radomiak godz.14 można oglądać w dwóch transmisjach:
https://www.youtube.com/watch?v=Y-UuVl59afU
https://www.youtube.com/watch?v=Pk2BfOElDug
Ostatnio zmieniony niedziela, 5 marca 2017, 10:16 przez Do przerwy 0:1, łącznie zmieniany 1 raz.

37
Mecz Raków - GKS Bełchatów będzie na Łączy Nas Piłka.

Na konferencji prasowej po meczu Rozwój - Siarka trener Gąsior powiedział, że gospodarze zagrali z większą ambicją. Czyżby Siarka obawiała się "syndromu Rozwoju"? Rozwój zrobił awans do pierwszej ligi, jednak nie był na to przygotowany. Sytuacja ich przerosła, brakowało pieniędzy. Teraz będą dramatycznie walczyć o utrzymanie w II lidze. Takim klubom jak Siarka może to dać trochę do myślenia. 750 tys. za Pro Junior System nie załatwi sprawy. Dochodzi jeszcze sprawa stadionu. Taki Rozwój mógł przynajmniej grać na Bukowej.

38
No można też spojrzeć na GKS Bełchatów, który jest w trochę podobnej sytuacji.

Przeskok między 1 a 2 ligą również w dół jest chyba najtrudniejszy - z ligi profesjonalnej przeskakujesz do takiej, gdzie jeszcze można się za grosze utrzymać. A zostań z pensjami z 1 ligi... ;) Ja się nie dziwie, ani Puszczy, ani Siarce. A temat z Puszczą akurat mam z takiego źródła i w takim kontekście, że raczej nie ma wątpliwości.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.