16. k.: Odra Opole - Raków Cz-wa (sb.5.11 g.13)

1
Mecz, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Pewnie nikt nie spodziewał się przed sezonem, że spotkanie Rakowa i Odry będzie hitem rundy, a kto wie czy nie całego sezonu? Tak czy inaczej w najbliższą sobotę w Opolu zagra lider z wiceliderem, kandydaci do awansu do I ligi. Odra po potknięciu z Olimpią Zambrów rozegrała bardzo dobre spotkanie w Kołobrzegu (wygrana 3:0) natomiast Raków pokonał u siebie Polonię Bytom (po 3 wcześniejszych remisach). Trudno wytypować wynik tego meczu, ale boisko przy Oleskiej oraz (miejmy nadzieję) rekord frekwencji będzie atutem Opolan.
ODRA OPOLE 1945

Re: 16. k.: Odra Opole - Raków Cz-wa (sb.5.11 g.13)

4
Skrót z meczu Raków - Polonia Bytom 1:0
https://www.youtube.com/watch?v=Yzwg0wrcaIU
Raków na wyjeździe ma dwie wygrane i pięć remisów. Jeszcze nie przegrał meczu w tej rundzie II ligi. Oczywiście każdy chciałby żeby Odra ten mecz wygrała, ale bez Waldka Gancarczyka chyba nie damy rady. Obstawiam remis.
P.S.
Na pocieszenie w Rakowie nie powinien zagrać podstawowy gracz - defensywny pomocnik Tomasz Margol.

7
Hit rundy. Jeśli chcemy zostać mistrzami jesieni, mecz obowiązkowo do wygrania. Z drugiej strony, przed sezonem wszyscy liczyliśmy na spokojny środek tabeli, więc pytanie, czy możemy wymagać mistrzostwa jesieni? Kazdy sam oceni, ale z całą pewnością u siebie z JrJTK nie możemy przegrać, a zimny prysznic od Zambrowa a także dobry mecz z Kotwicą dobrze działają na zespół, skoro My mamy jedną porażke, a rakuw Zero, to warto wyrównać ten bilans. Hej OKS

8
Dla mnie kuriozalna decyzja z tym arbitrem.Chlop który sedziowal jeden mecz w 2 lidze ma sędziować hit sezonu.3 tygodnie temu w 3 lidze derby Łodzi sędziował niby najlepszy Polski arbiter czyli Marciniak,2 tygodnie temu podczas derbów Śląska sędziowal Musiał w 1 lidze a w 2 lidze dają jakiegos młodego chłopaka.Jeżeli w pzpn mają gdzies 2 lige to mogliby by dac dobrego sędziego z 2 ligi który sędziuje kilka lat.Mam nadzieje ze ten mecz bedzie bez kontrowersji.

9
Dla mnie też trochę dziwna decyzja, ale spojrzałem w jego dane, gość jest stosunkowo młody, więc od razu pomyślałem, że może to jakiś 'prospect', jakiś mega zdolny gość, z którym wiążą nadzieję i dają mu wyzwanie, żeby go sprawdzić. Pierwszym w wyższej lidze był mecz Polonii z Kotwicą, raczej zastrzeżeń tam nie było, więc dali mu stopień wyżej w trudności.

Z takich newsów przed meczem, to powtarza się trochę mecz z Radomiakiem. Wtedy u nas, podobnie jak teraz, pauzował Waldek, a w Radomiaku ich gwiazda, Leandro. W sobotnim meczu z kolei Raków wystąpi bez ważnego elementu 'kręgosłupa' drużyny, Margola. Pełni on u nich rolę naszego Tomka Wepy, więc gość od czarnej roboty, nie wyróżniający się, ale i trudny do zastąpienia. Dodając, że Raków zawsze jest bardzo ofensywnie ustawiony (dwóch skrzydłowych i praktycznie 3 napastników), to myślę, że strata akurat tego zawodnika może Raków zaboleć.

10
Akurat ostatnie 2 mecze sędziowane przez Marciniaka w Ekstraklasie nie były najlepsze w jego wykonaniu. Legia-Lech (kontrowersje przy aferze w polu karnym, gol z ewidentnego spalonego) czy Cracovia-Jaga (podyktowanie wątpliwego karnego).
Nawet w Lidze Plus sugerowano aby odpoczął troche od sędziowania.
Tak czy inaczej trzeba grać swoje, wtedy sędzia nie będzie przeszkadzał. Bo żaden nie gwarantuje 100% obiektywizmu ...
ODRA OPOLE 1945

22
Czeka nas trudny mecz, ale na tym etapie wynik nie ma decydującego znaczenia w walce o 1 ligę. Zatem nasi piłkarze nie powinni do niego podchodzić z nadmiernym napięciem, które miałoby ich paraliżować.Jesteśmy mocni, znamy swoją wartość, udowodniliśmy ją wielokrotnie. Grajcie Chłopaki z werwa, na luzie, z wiarą i dla przyjemności. A my ponieśmy ich dopingiem. Zapowiada się duże widowisko, i to jest piękne. Czarna Madonna jutro z Nami.