Re: 13. k.: Błękitni Stargard - Odra Opole (sb. 15.10 g.15)

33
Uważam, że między 2 a 1 ligą nie ma dużego przeskoku w poziomie sportowym. O ile mowa o utrzymaniu w 1 lidze, bo już walka o czołowe pozycje oznacza konieczność dobrej i szerokiej kadry i budżetu na poziomie min. 6 mln. Ale wstrzymam się jeszcze z rozwijaniem tematu, zobaczymy z jaką przewagą skończymy rundę jesienną (bo że skończymy w trójce to jestem pewny).

35
Moim zdaniem zdobycie 55 punktów absolutnie daje awans i powinniśmy patrzeć na to ile nam do tego pułapu brakuje a nie na wyniki innych drużyn bo w tej lidze to każdy z kazdym wygrywa no wyjątkiem jest Odra. A więc teoretycznie do awasnu brakuje 26 punktów zostało 21 kolejek...1,24 punkta na mecz. Wniosek jest prosty 1 liga coraz bliżej...szkoda tylko że na mecze trzeba będzie jeździć do Brzegu albo Kluczborka...

47
respest pisze:Uważam, że między 2 a 1 ligą nie ma dużego przeskoku w poziomie sportowym. O ile mowa o utrzymaniu w 1 lidze, bo już walka o czołowe pozycje oznacza konieczność dobrej i szerokiej kadry i budżetu na poziomie min. 6 mln. Ale wstrzymam się jeszcze z rozwijaniem tematu, zobaczymy z jaką przewagą skończymy rundę jesienną (bo że skończymy w trójce to jestem pewny).
Uwazam odwrotnie, ze przeskok sportowy - umiejetnosciowy jest olbrzymi i Odra bedzie musiala sie mocno wzmocnic. Stal, Znicz, Tychy mieli wszystko, stadion, kase, kibicow, a teraz jest tam cieplo. Nie mozemy powielac ich bledow, ale jak wszyscy wiedza to same slodkie zmartwienia i mamy jeszcze duzo czasu, czyli do awansu jeszcze daleka droga. Teraz pytaniem - jak to u nas moze wygladac po awansie ? chyba nikt nie mysli powaznie , ze bedziemy grali w Brzegu lub Kluczborku

49
snajper pisze:
respest pisze:Uważam, że między 2 a 1 ligą nie ma dużego przeskoku w poziomie sportowym. O ile mowa o utrzymaniu w 1 lidze, bo już walka o czołowe pozycje oznacza konieczność dobrej i szerokiej kadry i budżetu na poziomie min. 6 mln. Ale wstrzymam się jeszcze z rozwijaniem tematu, zobaczymy z jaką przewagą skończymy rundę jesienną (bo że skończymy w trójce to jestem pewny).
Uwazam odwrotnie, ze przeskok sportowy - umiejetnosciowy jest olbrzymi i Odra bedzie musiala sie mocno wzmocnic. Stal, Znicz, Tychy mieli wszystko, stadion, kase, kibicow, a teraz jest tam cieplo. Nie mozemy powielac ich bledow, ale jak wszyscy wiedza to same slodkie zmartwienia i mamy jeszcze duzo czasu, czyli do awansu jeszcze daleka droga. Teraz pytaniem - jak to u nas moze wygladac po awansie ? chyba nikt nie mysli powaznie , ze bedziemy grali w Brzegu lub Kluczborku

A ja jestem stanowczo na NIE jeśli chodzi o wielkie wzmacnianie drużyny. Mamy chłopaków którzy grają już ze sobą spory okres czasu i teraz to procentuje. Głownym błędem drużyn awansujacych szczebel wyzej jest wymiana połowy kadry po co to robić w Odrze ? Mamy wielu zawodników z doświadczeniem z 1 ligi bądz ekstraklasy a nawet reprezentacji ( Janusz ). Tak naprawdę na tą obecną chwilę nie ujmując nikomu umiejętności jedyne czego Odra potrzebuje to napadzior ale to taki z prawdziwego zdarzenia coś jak Arkadiusz Aleksander ? Który co sezon w 1 lidze ładuje kilkanaście goli oraz jakiś środkowy obrońca oraz bramkarz przy czym chciałbym żeby to byli zawodnicy którzy mają naprawde papiery na gre oraz charakter którego nie można odmówić młodym piłkarzom. Nie mówie tutaj o jakiś młodzieżowcach bo to inna bajka. A więc max 3 solidnych grajków oraz jakiś 1-2 młodzieżowców i to absolutnie wystarczy aby utrzymać się w 1 lidze. Dlaczego "tylko" utrzymać ? Ano dlatego że będziemy beniaminkiem, ano dlatego że stadion to mamy 3 ligowy max i ano dlatego że organizacyjnie do ekstraklasy daleko.