Re: Stadion dla Odry

226
Koledzy przypominam fragmenty rozmowę z Prezydentem Wiśniewskim z 14 sierpnia tego roku, dotyczące budowy nowego stadionu.
LooZ^ pisze:Dzisiaj na prywatnym FB Wiśniewskiego rozgorzała dyskusja. Pozwolę sobie co ciekawsze cytaty zamieścić:
AW - Nie nakręcajmy oczekiwań. Najpierw wyniki i stabilizacja na wysokim poziomie. Budowa/rozbudowa stadionu to ok 2 lata. Potrzeba mieć też finansowanie. Przygotowywać i analizować można ale wolne środki w budżecie miasta nie będą raczej przed 2019 r. I to i tak trzeba będzie wziąć kredyt. Na razie na liście priorytetów króluje nowy most.

AW - Miasto stać na I ligę. Ekstraliga tylko przy pozyskaniu strategicznego sponsora. Przeskok budzetowy miedzy tymi ligami jest ogromny. Regularne występy w I lidze to konieczny warunek do budowy stadionu. Zatem awans do I ligi oznacza początek prac nad budową/rozbudową stadionu. Potem jesteśmy w stanie zakończyć budowę w 2 lata od startu. Przy czym wyniki sportowe są bardzo ważne, budować stadion na niski poziom sportowy nie ma sensu.

AW}
1. Awans do I ligi
2. Powołanie grupy analitycznej do wyboru lokalizacji/budowy/rozbudowy stadionu (to nie będzie jednoosobowa decyzja prezydenta - tylko speców) 3. Decyzja
4. Dokumentacja
5. Przetarg
6. Budowa
7. Otwarcie :-) Jak nic wychodzi ok 2 lat :) od awansu do I ligi. Czyli trzeci sezon w I lidze albo pierwszy w ekstraklasie na nowym/przebudowanym stadionie.

AW - Buduje się rok. Ok pół roku przetarg. Dokumentacja może być kupiona ze stadionu, ktory juz istnieje i adaptowana.

AW - Opole finansowo bez problemu stać na I ligę. Byleby sportowo umieć to ogarnąć, co łatwe nie jest ;)

AW - Dokładnie - musimy mierzyć w projekt na ok. 60 mln zł . Remont Okrąglaka kosztuje 40 mln zł i miasto finansuje go w 2 lata.

AW - Przy przemyślanej lokalizacji możemy oszczędzić na parkingach, kosztach zakupu gruntu itp. Musimy mierzyć zamiary na możliwości i potrzeby. Priorytetem jest jednak Nowy Most i obwodnica.
5 lat minimum !!!To 5 lat z Naszego życia, które miną bezpowrotnie.Takie są realia i nie bujajmy w obłokach. Pochylmy się racjonalnie nad Budżetem Obywatelskim, aby do czasu nowego obiektu oglądać mecze w możliwie optymalnych warunkach i na Oleskiej.

227
Czekaj, czekaj, coś mi nie pasuje... 1 rok (w zaokrągleniu) na awans i 2 lata od awansu do otwarcia stadionu. 1+2=5? W przedszkolu mówili, że to 3.
Abstrahując od nowego stadionu, uważasz, że dofinansowanie (bo na pewno nie sfinansowanie w całości) naprawy/wymiany oświetlenia przy Oleskiej wystarczy na spełnienie WSZYSTKICH wymogów licencyjnych? Maszty naszego okrętu flagowego to nie jedyny problem, z którym trzeba będzie się zmierzyć po awansie.

229
Wymogi dotyczące sztucznego oświetlenia są na tyle wyśrubowane, że te 600 tys. nie wystarczy na jego całkowite odnowienie w taki sposób by zadowolić licencjonodawę a światła to i tak najmniejszy problem przy Oleskiej.
Nie, nie chcemy was tu!
To nasz kraj!
Nie nie chcemy was tu!
I nie cofniemy się!

230
Ja się zastanawiam dlaczego stadionu nie mozna wybudowac w razie braku awansu,przeciez stadion buduje sie 2-3 lata wiec mozna awansowac rok czy dwa lata póżniej.Stadiony dla Widzewa budują od 2 lat a grają w 3 lidze,teraz Radomiak bedzie budowal stadion na 15 tys osób a graja w tej samej lidze co my.

231
Wy na prawdę myślcie że za te 2-3 lata będziemy oglądać mecze Odry na nowym stadionie? Mi się jakoś nie chce w to wierzyć że w trzy lata poczekamy na opinie ekspertów, rozstrzygniemy przetarg i zbudujemy stadion bez żadnej obsuwy tym bardziej że na razie temat stadionu się jedynie ożywił ,a nic więcej oprócz deklaracji prezydenta na facebooku nie mamy. Przez te 3 lata (a według mnie więcej) musimy gdzieś grać i chce żeby to była Oleska tak więc renowacja reflektorów za pieniądze z budżetu obywatelskiego to dla mnie dobre rozwiązanie.

234
kaem pisze:Czekaj, czekaj, coś mi nie pasuje... 1 rok (w zaokrągleniu) na awans i 2 lata od awansu do otwarcia stadionu. 1+2=5? W przedszkolu mówili, że to 3.
Abstrahując od nowego stadionu, uważasz, że dofinansowanie (bo na pewno nie sfinansowanie w całości) naprawy/wymiany oświetlenia przy Oleskiej wystarczy na spełnienie WSZYSTKICH wymogów licencyjnych? Maszty naszego okrętu flagowego to nie jedyny problem, z którym trzeba będzie się zmierzyć po awansie.
i zacytuję jeszcze raz fragment z Prezydenta Wiśniewskiego :
"AW - Nie nakręcajmy oczekiwań. Najpierw wyniki i stabilizacja na wysokim poziomie. Budowa/rozbudowa stadionu to ok 2 lata. Potrzeba mieć też finansowanie. Przygotowywać i analizować można ale wolne środki w budżecie miasta nie będą raczej przed 2019 r. I to i tak trzeba będzie wziąć kredyt. Na razie na liście priorytetów króluje nowy most."

To a propos matematyki.
I nawet jeśli w wersji mega optymistycznej byłoby to 3 lata, to i tak szmat czasu i wiele spotkań, lekko licząc 50.
A co do licencji, w kontekście budowy nowego stadionu jestem przekonany ze wystarczy, no i nasz komfort oglądania jest tu istotny , a nawet bezcenny.

235
Poczytajcie najpierw wymogi licencyjne na 1 ligę, światła które nie będą kosztować 600 tysięcy złotych to tylko kropla w morzu.

A w przypadku awansu, takie rzeczy jak środki na zbudowanie zawsze nieoczekiwanie się znajdują.

Więc albo czekamy na nowy stadion grając gdzieś indziej, albo ladujemy kasę w trupa a na końcu usłyszymy, wyremontowalismy światła, podgrzalismy murawę, dostosowaniem sektory oraz wyjścia ewakuacyjne i nie mamy pieniędzy nawet na projekt.
Nie ma tutaj dla was miejsca, bo nie macie jaj
Słuszna sprawa, smutna prawda, tak musi być

236
A co do licencji, w kontekście budowy nowego stadionu jestem przekonany ze wystarczy,
Rob, sorry, ale co ty bredzisz? Piszę ci poraz kolejny - nie ma de facto czegoś takiego jak WARUNKOWA licencja. Warunkową możesz dostać, kiedy wydana jest już zgoda budowlana, a harmonogram budowy przewiduje zakończenie prac do pół roku od startu sezonu. Nadzór infrastrukturalny nie dotyczy braku z kategorii A, tylko braków z kategorii B (obowiązkowe, ale możliwe do zrealizowania w trakcie sezonu).

Proszę, nie chce mi się wrzucać całego dokumentu, bo jeszcze nad nim pracuję - tutaj podgląd. Czerwone to rzeczy które przy Oleskiej nie spełniają warunków licencji. 11 z 15 rzeczy! 4 są dyskusyjne.

http://image.prntscr.com/image/af749287 ... 724cd6.png
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

237
Nie wyobrażam sobie aby ODRA OPOLE przez trzy do pięciu lat grała w Kluczborku lub Gliwicach, czy też Wrocławiu. Dla mnie takie pomysły są niedopuszczalne, przez szacunek dla historii i tradycji, i nie powinny do głowy przychodzić, o poważnym rozważaniu ich realizacji nawet nie mówię. Nie wątpię że Prezydent i wszyscy Decyzyjni nie dopuszczą do takiej PARANOI , bo są Prezydentem i Decyzyjnymi OPOLA, a nie innego miasta, i mają ZOBOWIĄZANIA wobec OPOLA w tym ODRY OPOLE !!!!!! My możemy im pomóc lub nie, ONI muszą.
Chwała wszystkim Kolegom za zaangażowanie.

238
LooZ^ pisze:
A co do licencji, w kontekście budowy nowego stadionu jestem przekonany ze wystarczy,
Rob, sorry, ale co ty bredzisz? Piszę ci poraz kolejny - nie ma de facto czegoś takiego jak WARUNKOWA licencja. Warunkową możesz dostać, kiedy wydana jest już zgoda budowlana, a harmonogram budowy przewiduje zakończenie prac do pół roku od startu sezonu. Nadzór infrastrukturalny nie dotyczy braku z kategorii A, tylko braków z kategorii B (obowiązkowe, ale możliwe do zrealizowania w trakcie sezonu).

Proszę, nie chce mi się wrzucać całego dokumentu, bo jeszcze nad nim pracuję - tutaj podgląd. Czerwone to rzeczy które przy Oleskiej nie spełniają warunków licencji. 11 z 15 rzeczy! 4 są dyskusyjne.

http://image.prntscr.com/image/af749287 ... 724cd6.png
Możesz wrzucić obraz w lepszej rozdzielczości? bo ten jest nieczytelny

242
Chyba faktycznie wycofali się z podgrzewanej murawy. Dobrze dla nas.

Co do "nie powalania". PZPN nie obchodzi czy powala czy nie powala. Ich obchodzi czy ma odpowiednią liczbę krzesełek dla VIP, czy parkingi się zgadzają, czy jest ambulatorium, czy są odpowiednie płoty, czy dziennikarze się zmieszczą, etc.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

249
@highlander, już było poruszane na forum niejednokrotnie - na Oleskiej nie ma na to miejsca.

@luis, w chwili obecnej "stołki" nam mogą najbardziej pomóc. Prezydent interesuje się sportem i pewnie podejmie kroki odnośnie stadionu, na dodatek sporo pomaga też Patryk Jaki (póki co ściąga sponsorów dla klubów, ale pewnie też Naszą sytuację z stadionem zna doskonale).