Re: Grupa Azoty w Odrze!

3
Tak, już bez znaku zapytania.

To może być OGROMNIE ważny dzień dla Odry, a mi odrodziła się nadzieja, że zobaczymy kiedyś w Opolu ekstraklasę! Tak, to dopiero wstępna współpraca, ale z tego co wiem z jasnym sygnałem, że to zaangażowanie po awansie będzie DUŻO większe.

Dla nakreślenia skali - ECO miało zysk wielkości ~30mln zł w tamtym roku. Grupa AZOTY miała zysk prawie 700mln zł. To jest kolos, jedna z największych polskich firm, która chce na poważnie zaangażować się w piłkę - w naszą Odrę.

I nie byłoby to pewnie możliwe bez zmian politycznych - zarówno Sławek Brzeziński - wiceprezes AZOTÓW, jak i Patryk Jaki to kibice Odry.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

4
Ja sie bardzo ciesze, ale tez nie chcialbym zebysmy pompowali balonika.Odra przede wszystkim musi awansowac do 2 ligi,musi byc bardziej profesjonalna w dzialaniach,trzeba wybudowac stadion.Oczywiscie taki sponsor powoduje ze klub moze byc rozpoznawalny w Polsce.Byc moze dolozyliby do nowego stadionu, z tego co sie orientuje to sa glownym sponsorem Pogoni Szczecin.

5
Oczywiście, w euforię nie ma co popadać, ale w końcu (!) Odra ma szansę na zbudowanie solidnych fundamentów - przede wszystkim organizacyjnych, bo z tym jest klubie najsłabiej.

Zakładam, że po upragnionym awansie doczekamy się klubu Odra Opole SSA.

Temat stadionu z tego co wiem też POWOLI rusza, po awansie pewnie przyśpieszy.

7
Super informacja! Na razie wolę jednak poczekać na konkrety. W tej sytuacji awans jest wręcz nieodzowny. Musimy w końcu wydostać się z tego piłkarskiego bagienka. O ekstraklasie wolę na razie jeszcze nie myśleć. Już nie raz sparzyliśmy się i brutalnie sprowadzano nas na ziemię. Kłania się choćby 2001 rok. Jeśli ten weekend ma być powiewem pozytywnej energii dla „Odry” to miejmy nadzieję, że nasi piłkarze jutro zrobią kolejny krok w kierunku II ligi.

9
Wydaje mi się że jak zrobimy teraz awans to wsparcie może być konkretne. Skro udało się wpłynąć na azoty to może jeszcze elektrownia (takie moje marzenie)? :) Wtedy za kilka lat mamy ekstraklasę :) Jak marzyć to na całego :D
Odra jest najważniejsza !

10
Nowy bardzo poważny sponsor to super sprawa. Natomiast budżet Odry już teraz jest na poziomie czołówki II ligi i ja bym tutaj nadmiernie nie szalał, bo jak wiemy Kluczbork awansował do I ligi z mniejszymi pieniędzmi od nas. Dobrze, że dadzą na młodzież, bo przecież chcemy grać zawodnikami lokalnymi z Opolszczyzny. Chociaż jak wiemy na organizację klubu, też by się przydało. Awansujmy do II ligi i wykorzystajmy to jako dobry moment na pozyskanie kolejnych sponsorów.

11
Oczywiście, trzeba pilnować Zarządu, aby to nie miało kształtu hurraoptymizmu. To musi być rozwój organiczny - w tym kluczowy rozwój organizacyjny. Niech dla nas przykładem będzie Piast Gliwice, a nie Zawisza Bydgoszcz.

18
Z tym "wszystko jasne" to jeszcze może nie ma co szaleć, ale poczytałem trochę i:
- finansowanie Pogoni w wysokości przynajmniej 3mln rocznie zostanie utrzymane, ale nie będzie przejęcia;
- Azoty rezygnują z finansowania Chemika Police (siatkarki), które miały rocznie od Azotów 12mln (!) zł;

Sytuacja w mojej ocenie dla nas idealna to: Odra Opole SSA w składzie Azoty, ECO, Opole + drobniejsi sponsorzy jak PGE (które teraz np wspiera MKS Kluczbork).

20
Mowa o PGE jako sponsorze drobnym, rzędu kilkudziesięciu/może 100k rocznie - sponsorują wiele klubów na Opolszczyźnie, które grają na szczeblu centralnym. Po przyłączeniu do Opola Brzezia będą "musieli" jeszcze bardziej.

21
Jak już jesteśmy przy przyszłości Odry (zadam pytanie tu, bo nie wiem za bardzo gdzie): czy nie można wykorzystać statusu miasta partnerskiego i wysłać kogoś do obserwacji organizacji klubu z Ingolstadt? Bo wszystko W Opolu wygląda ładnie, ale dobiegają mnie głosy, że nasz klub organizacyjnie kuleje (podając choćby wałkowany już przykład braku dyrektora sportowego), a taka szansa jaka przed nami się pojawia w związku z zaangażowaniem Azotów mogłaby być dobrym motorem profesjonalizacji klubu. Zewsząd od ekspertów piłki niemieckiej słychać zachwyty nad FC Ingolstadt, że nie tworzą kominów płacowych (mimo potężnego sponsora jakim jest Audi - choć przekładając to na polski grunt, to Azoty mogą być porównywalnym partnerem), wychwytują z niższych lig perełki za śmieszne pieniądze, no i że ogólnie wzór do naśladowania ze względu na poukładanie klubu. A jak widać po tabeli Bundesligi przynosi to efekt również na boisku. Zresztą Opole i Ingolstadt ma dużo cech wspólnych (choćby populację). Może wypadałoby się taką współpracą zainteresować. To samo dotyczy podglądnięcia Akademii Zagłębia Lubin, już teraz stawianej za wzór szkolenia mlodzieży i wymienianej jednym tchem z tą Lecha (które w przeciwieństwie do Legii szkolą, zamiast skupywać najlepszych).

22
Już o tym rozmawialiśmy na spotkaniu z Zarządem. Pomysł jest oczywiście bardzo dobre, ale...

- Odra nie ma struktur organizacyjnych żeby wyciągnąć korzyści z takiej współpracy;
- Ani ZL, ani Ingolstadt nie są jakoś wybitnie zainteresowanie, bo mówimy o sportowych i finansowych potęgach i... no cóż, małym klubiku 4 ligi. Ich pojedyncze roczniki juniorów są ogarniane przez większą liczbę pracowników klubu niż ma cała Odra.

Sam o to pytałem, no ale faktycznie... "No wiecie, to u nas dobre efekty przynosi zatrudnienie trenera napastników do każdego rocznika i psychologa motywacyjnego na każde 3 grupy młodzieżowe..." I co z tą wiedzą zrobi klub, w którym jest problem wysłać sporą grupę dzieciaków na turniej do Portugalii za de facto śmieszne pieniądze? Albo w którym problemem jest wydanie każdych 500zł?

23
Rozumiem, ale patrzę też dwa kroki do przodu (zakładam, że Ty też; mam nadzieję, że tak też jest w klubie, a nie tylko doraźnie). Myślę, że łatwiej rozmawiałoby się wtedy z Azotami odnośnie długofalowej współpracy. "Ok, teraz nie mamy pieniędzy, ale proszę, tu jest lista w co byśmy zainwestowali, gdybyście zamiast miliona złotych wsparcia dali nam półtora. Dyrektor sportowy - tyle, po jednym dodatkowym trenerze dla drużyn młodzieżowych - tyle, psycholog dla pierwszej i drugiej drużyny - tyle, dietetyk klubowy - tyle." Podałem przykłady, ale myślę, że wiedząc czego się chce od siebie i innych o wiele łatwiej dobrze funkcjonować, zarówno na rynku pracy, jak i właśnie na przykładzie klubu piłkarskiego. No i będzie to o wiele lepiej widziane niż "daj, bo się należy". ;)

24
Naprawdę tutaj nie trzeba jeździć do Inglostadt. Podglądanie Lecha, Legii, Zagłębia Lubin czy Jagiellonii zupełnie dla nas wystarczy. Wszystkie te kluby stawiają na młodzież. Tylko trzeba dla tej młodzieży przygotować odpowiednią ścieżkę od juniora do seniora. Dla młodego gracza z Opolszczyzny Odra powinna być klubem pierwszego wyboru. Nie może być tak, że zdolni zawodnicy z regionu idą grać do Pomologii czy innego klubu. Górnik Zabrze podpisał parę lat temu umowę o współpracy ze Spartą Prudnik i już w Zabrzu trenuje spora grupa z Prudnika. Dlaczego Odra nie nawiązuje takiej współpracy szkoleniowej z klubami z regionu ? Pomologia gra w CLJ , w kolejnym sezonie będzie tam grał Kluczbork, a gdzie są juniorzy Odry ? Jeśli już na etapie juniorów nie jesteśmy w stanie rywalizować na szczeblu centralnym to coś tu nie gra. To na jakim poziomie piłkarskim będą grać jako seniorzy ? Tak więc może dobrze, że pierwsze pieniądze sponsora pójdą na młodzież. Tam trzeba zrobić zdecydowany krok do przodu.

25
Wiadomo jak tam sytuacja, jakieś postępy? Z tego co widzę, to na stronie Azotów w końcu pojawiła się Odra jako klub wspierany przez spółkę, pojawiają się tam też newsy odnośnie ligowych meczów. Inna sprawa, że tych klubów wspieranych jest bardzo dużo, piłkarskich aż sześć, nie wiem na ile pozwoli to na ewentualne większe zaangażowanie się w Opolu. Mam wrażenie, że chyba nie w takim stopniu o jakim myślimy.

Tak mnie naszło w związku z dzisiejszym newsem dot. sponsorowania piłkarskiej Stali Mielec przez PGE. Tym samym trochę padł mit, którym nas karmiono, że "PGE nie wspiera konkurujących ze sobą klubów z różnych miast w jednej dyscyplinie" (bo ciągle jest sponsorem piłkarskiego Bełchatowa) oraz tego, że odchodzą od sponsorowania klubów reprezentujących dwie różne dyscypliny w jednym mieście (w Opolu może być sponsorowany tylko Orlik, ale w Bełchatowie czy Mielcu już da się utrzymywać zarówno klub piłkarski, jak i siatkarski/piłki ręcznej). Coś tego Opola nie lubią.