Tak BTW.
Wiele nowych stadionów w Polsce budowanych jest w miejscu starych, choćby:
Arka Gdynia, Cracovia, Górnik Zabrze, Motor Lublin, Zagłębie Lubin, Narodowy, Piast Gliwice, Legia W-wa, Lech Poznań, Jagiellonia, BKS B-B.
Nowe lokalizacje to: Lechia Gdańsk, Śląsk Wrocław (te 2 przypadki wiążą się jednak z Euro)
Czyli trend raczej w stronę gruntownej modernizacji (np. Wisła Kraków) albo budowy stadionu w tym samym miejscu co stary. Może tym się kierują władze?
Looz^, czy można wiedzieć jakie są sugestie JO co do budowy/modernizacji stadionu?
Re: Stadion dla Opolszczyzny!
277Prawdopodobnie tym, (nie)stety stadiony takie na ogół stoją w miejscach gdzie jest sporo przestrzeni, lub były ogromne (jak Zagłębia czy Lecha). Nasz był mały i do tego wepchnięty w naprawdę skromną działkę, otoczoną z każdej strony.
Stadion w Tychach ma o tyle większy teren - http://prntscr.com/9cbppz
Stadion w Gliwicach (przepaść) - http://prntscr.com/9cbr5b
Stadion w Bielsku-Białej - http://prntscr.com/9cbs24
Lublin - http://prntscr.com/9cbszq
W mojej ocenie przy Oleskiej nie da się zbudować funkcjonalnego stadionu i będę optował za być może powolnym, ale sukcesywnym budowaniem nowego stadion (trochę na wzór Białegostoku, gdzie de facto budowano dwie połówki).
Stadion w Tychach ma o tyle większy teren - http://prntscr.com/9cbppz
Stadion w Gliwicach (przepaść) - http://prntscr.com/9cbr5b
Stadion w Bielsku-Białej - http://prntscr.com/9cbs24
Lublin - http://prntscr.com/9cbszq
W mojej ocenie przy Oleskiej nie da się zbudować funkcjonalnego stadionu i będę optował za być może powolnym, ale sukcesywnym budowaniem nowego stadion (trochę na wzór Białegostoku, gdzie de facto budowano dwie połówki).
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.
278Zgadzam sie z LooZ.Na Oleskiej nie ma szans na nowoczesny stadion.Tylko kazdy o tym wie,a politycy maja to gdzies.Wazne ze zrobia i powiedza zrobilismy.
279Przypomnę że gdy był klimat na budowę trybuny od strony kortów to właściciele sąsiednich działek złożyli protest. Tak samo będą protestować gdyby zaczął się proces przygotowania nowej inwestycji w tym miejscu. Lecz takowy tam się nie zacznie bo na nowoczesny stadion po prostu brak jest miejsca. Chyba że zaprojektowane zostaną parkingi i zaplecze techniczne pod ziemią a to z kolei związane jest z przebudową całej sąsiadującej infrastruktury z ulicami włącznie. I wracamy do punktu wyjścia czyli protestu okolicznych mieszkańców. Ot demokracja.A są przecież fajne tereny w Opolu na lokalizację nowoczesnego wielofunkcyjnego stadionu.
280A okolicznym mieszkańcom nie przeszkadzają korty, które będą czynne dużo częściej niż odbywające się mecze co 2 tygodnie, przez kilka miesięcy w roku?
ODRA OPOLE 1945
281Z tego co wiem to tam 2 rodziny nie zgodzily sie na remont nowej trybuny.Tez sie zastanawiam czy im nie przeszkadzaja korty.Ale powiedzmy sobie szczerze ten chuj zembaczynski obsral sie ze 2 rodziny nie zgadzaja na budowe nowej trybuny to byl pretekst zeby nic nie zrobic z tym stadionem.Tylko powiem ze kiedy Podbeskidzie zaczelo remontowac swoj stadion to tam prawie wszyscy mieszkancy byli na nie.A prezydent mial to w dupie i wyremontowal nowoczesny stadion.Wisniewski cos czuje ze bedzie ze zrobi nowa trybune na odpierdol i powie zrobilem.Trzeba zrobic nowy stadion gdzie indzie bo na Oleskiej nie ma miejsca tylko ze my to wiemy a politycy nie.
282A czemu akurat Wiśniewski miałby zrobić coś na odpierdol?
283Poniewaz on upiera sie na nowa trybune na Oleskiej.A juz pisalem oraz inni pisali ze nowa trybuna tam nie moze stanac,poniewaz jest malo miejsca.Wogole wokol stadionu jest bardzo malo miejsca np. na parking.Jezeli chce wyremontowac ten stadion na Oleskiej to prosze bardzo ale najpierw niech zburzy basen oraz korty.A na to sie raczej nie zanosi.
284Obstawiam że to bardziej niewiedza niż zła wola.
285Jeśli będzie wola budowy stadionu na Oleskiej, to żaden okoliczny mieszkaniec jej nie zablokuje.
286I jeszcze do Pana Kornika, Dostosuj się proszę do zasad kulturalnych i merytorycznych dysput. obowiązujących na naszym forum.Wiem że czasem emocje sięgają zenitu, ale stosujmy jednak normy, inaczej zrobimy tu śmietnisko.
Pozdrawiam wszystkich Kolegów
Pozdrawiam wszystkich Kolegów
287Nie wiem o co ci chodzi ja tylko prawde napisalem o zembaczynskim jezeli ci oto chodzi.Chlop ktory jawnie klamal nas w wyborach prezydenckich,mowil o tym ze bedzie remont trybuny a gdy objal wladze nagle powiedzial ze nie ma pieniedzy.Plus do tego pod koniec swojej kadencji pojechal po bandzie podpisujac kontrakt z firma z Gdanska w sprawie kortow tenisowych.On u mnie nie ma szacunku.Dlatego ja juz nie ufam politykom.Jezeli Wisniewski podejmie wlasciwa decyzje w sprawie stadionu napisze tu ze przesadzilem i przeprosze.Do tego napisze ze jest inny niz zembaczynski ,ale poczekajmy na decyzje jakie zapadna w sprawie stadionu.Jezeli tak bardzo ci przeszkadza to co napisalem to sorry.
288Szanuję oczywiście Twoje poglądy, wszyscy mamy prawo do własnych. Uważam jedynie że powinniśmy trzymać
się pewnych rama językowych i kulturowych, bo to zagwarantuję nam merytoryczność i właściwy poziom rozmowy, a nasze forum na to zasługuje. Odra to Wielki klub, a jej Kibice wyjątkowi i niepowtarzalni. I wiem że to nie jest kółko różańcowe :)
Budujmy wreszcie ten stadion, już czas !!!!!!
Dzięki Pozdrawiam
się pewnych rama językowych i kulturowych, bo to zagwarantuję nam merytoryczność i właściwy poziom rozmowy, a nasze forum na to zasługuje. Odra to Wielki klub, a jej Kibice wyjątkowi i niepowtarzalni. I wiem że to nie jest kółko różańcowe :)
Budujmy wreszcie ten stadion, już czas !!!!!!
Dzięki Pozdrawiam
289Jeśli mimo wszystko ma być przeprowadzana modernizacja stadionu przy Oleskiej to można wykorzystać moment rozbudowy Okrąglaka i tam ulokować większość miejsc parkingowych. Odległość nie jest duża. A na terenie samego stadionu powinny się znaleźć miejsca np. dla inwalidów, kombatantów, zasłużonych itp. Może byłaby opcja wygospodarowania miejsc pod nową trybuną (np. dla autokarów).
ODRA OPOLE 1945
290A może taki stadion Arki Gdynia z jednostopniową trybuną na 15 tys. miejsc jednak się zmieści. Nie widzę tutaj jednak solidnego parkingu.

291Mnie też podoba się taki stadion jak ma Arka.Do przerwy 0:1 pisze:A może taki stadion Arki Gdynia z jednostopniową trybuną na 15 tys. miejsc jednak się zmieści. Nie widzę tutaj jednak solidnego parkingu.
A co do parkingów to są zlokalizowane kawałek dalej:
1. mniejszy parking na gdyńskim OSiR (kilkadziesiąt metrów dalej,) oraz
2. duży przy Narodowym Stadionie Rugby (może z 500 metrów od stadionu).
Reasumując - można wykorzystać parking przy Okrąglaku.
ODRA OPOLE 1945
292Co do stadionu Arki to ja się do niego przekonałem dopiero jak byłem na urlopie i Brat minie zabrał na mecz, wcześniej się podśmiewałem z słupów zadaszenia, które ponoć zasłaniają widok. Na stadionie super widoczność, trybuny bardzo blisko płyty boiska i to czego nie widać na zdjęciach - trybuny są strome co daje bardzo fajny efekt, jakby dużo większego stadionu.
Jakby taki stadion powstał w Opolu było by zajeb...ie.
Jakby taki stadion powstał w Opolu było by zajeb...ie.
293Budynek klubowy Odry przechodzi mały remont. Malowanie itp.
Szczegóły:
http://www.24opole.pl/19852,Budynek_klu ... omosc.html
Szczegóły:
http://www.24opole.pl/19852,Budynek_klu ... omosc.html
ODRA OPOLE 1945
294Projekt stadionu w Tychach
Rzeczywistość - osiedle domków jednorodzinnych drzwi w drzwi ze stadionem na 15 tysięcy ludzi, do blokowiska kilkadziesiąt metrów! Zastanawiam się jak to możliwe? Skoro w Opolu nie było szans na rozbudowę istniejącej trybuny? (korty za to nikomu nie przeszkadzają).

„Klub to nasza wspólna własność;
wobec klubu mamy tylko obowiązki;
dla klubu tylko wdzięczność”
wobec klubu mamy tylko obowiązki;
dla klubu tylko wdzięczność”
296Aby sprawdzić czy jakikolwiek nowoczesny stadion zmieściłby się na Oleskiej wystarczy jedna wizyta projektanta z geodetą. Patrząc na skalę i wymiary stadionów w Google Maps wydaje się, że niejeden stadion by się zmieścił pod warunkiem likwidacji kortów tenisowych i postawienia tam budynków klubowych. Np. sama bryła stadionu Podbeskidzia wg. mnie zajmuje 133 m x 200 m natomiast bryła stadionu Piasta Gliwice 111 m x 150 m.
297Korty tenisowe mają wieloletnią umowę, a w ich odbudowę zainwestowano grubą kasę. Nie ma mowy o "likwidacji kortów".
298Korty mają 15 letnią umowę. Zawsze można rozważyć przeniesienie kortów na inny teren lub wypłacić odszkodowanie za niewykorzystany okres umowy. Przy kosztach stadionu rzędu 100 mln zł odszkodowanie może nie wydawać się duże.
299Nie wiem o co chodzi z tym kortami. Nawet w Czechach, nie wspomne o krajach bardziej rozwinietych gospodarczo, korty sa na kazdy kroku, przyjaciele kazdego szkole lub hotelu, a u Nas w Opolu to prawie jak budowa lotniska. Ludzie to korty tenisowe.
300Korty to nie problem, kluczowa jest decyzja o budowie, i to obojętnie w której lokalizacji. Oczywiście łatwiejszą będzie decyzja o budowie na Oleskiej, tańsza, więc prostsza do uzyskania szerszego wsparcia i akceptacji, bez którego nic nie wyjdzie. Myślę że awans da odpowiedni bodziec. Cel jasny, losy klubu i stadionu w nogach piłkarzy i głowach sztabu szkoleniowego. Zasuwamy od pierwszej minuty, pierwszego meczu! Nikt już nie zdzierży dalej 3 ligi !!!!! Nie ma że presja wyniku !!!! bo awans to po prostu obowiązek i oczywistość !!! Zapieprzamy !!!!