Re: Sezon 2015-16 runda jesienna i wiosenna. Spekulacje, dyskusje, transfery

553
I oświadczenie jednego z członków zarządu - Mateusza Magdziarza.
Oświadczam, że stanowisko Zarządu OKS Odra Opole zamieszczone na łamach oficjalnej strony internetowej klubu zostało opublikowane bez konsultacji i akceptacji przynajmniej jednego z Członków Zarządu (ze mną na pewno).

W mojej ocenie część Zarządu odpowiedzialna za sprawy sportowe klubu nie podjęła żadnych wymiernych działań mających na celu zatrzymanie Maciek Michniewicz w klubie. Wobec czego stwierdzenie o podjętych próbach uważam za chybione i absolutnie się pod nim nie podpisuję. Stwierdzam więcej, część sportowa Zarządu była kompletnie bezradna wobec decyzji i argumentów przedstawionych przez zawodnika.

Zażądałem już natychmiastowej zmiany treści stanowiska bądź adnotacji, że nie jest to jednogłośne stanowisko Zarządu, w części którą opisałem powyżej.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

555
LooZ^ pisze:I oświadczenie jednego z członków zarządu - Mateusza Magdziarza.
Oświadczam, że stanowisko Zarządu OKS Odra Opole zamieszczone na łamach oficjalnej strony internetowej klubu zostało opublikowane bez konsultacji i akceptacji przynajmniej jednego z Członków Zarządu (ze mną na pewno).

W mojej ocenie część Zarządu odpowiedzialna za sprawy sportowe klubu nie podjęła żadnych wymiernych działań mających na celu zatrzymanie Maciek Michniewicz w klubie. Wobec czego stwierdzenie o podjętych próbach uważam za chybione i absolutnie się pod nim nie podpisuję. Stwierdzam więcej, część sportowa Zarządu była kompletnie bezradna wobec decyzji i argumentów przedstawionych przez zawodnika.

Zażądałem już natychmiastowej zmiany treści stanowiska bądź adnotacji, że nie jest to jednogłośne stanowisko Zarządu, w części którą opisałem powyżej.
Organizacyjnie Odra jest niestety karykatura klubu piłkarskiego.

558
Przy powstawaniu "nowej" Odry jednym z głównych celów było to aby w klubie grali ludzie z regionu, obecnie klub się czyści z takich ludzi, nie koniecznie przez to, że są nieprzydatni sportowo. Ktoś w tym zarządzie powinien wyjaśnić kibicom co tu się dzieje. Jak coś nie pójdzie w tym sezonie to nie będzie piłkarzy którym będzie zależało, bo tych już prawie nie ma. Najemni pójdą gdzieś indziej. Teraz jeszcze tylko brakuje, żeby jeden z braci dostał opaskę kapitańską...
Ostatnio zmieniony piątek, 18 grudnia 2015, 12:48 przez czmielu, łącznie zmieniany 1 raz.

559
Jezeli chodzi o pilkarzy z Olawy to ja popieram Michniewicza.Juz to pisalem 2-3 razy.Niech kazdy sobie przypomni sytuacje z czerwca i lipca.Janusz Gancarczyk przez 40 dni unikal Odry bo czekal na oferty z 1 ligi jak sam powiedzial mial oferty ale go nie obchodzily bo te druzyny ktore go chcialy podobno nie maja ambicji na gre w 1 lidze,ja to zrozumialem ze daja mala kase,wiec to troche smiesznie brzmialo,po czym wrocil do treningow na 5 dni przed meczem z Pogonia w pucharze Polski.Waldemar Gancarczyk jezdzil sobie na testy do Chrobrego zamiast trenowac w Odrze.Krzysiek Gancarczyk mial focha za to ze zostal w Odrze na kolejny sezon w 3 lidze.Ale z tej calej paczki wroclawsko-olawskiej tez trzeba kilku graczy pochwalic ze zostali miedzy innymi;Bartlomiej Gawron,Krzysiek Gancarczyk oraz Marcin Peronski.

562
Zadyma i emocjonalne reakcje z pewnością nie będą służyć nikomu . Apeluje o wyważone reakcje . Klub postawił na Smółkę i on ma decydować
o kształcie drużyny i odpowiadać za jej wyniki. Mamy pierwszy plac po jesieni, i teraz należy skoncentrować się na dalszym rozwoju tej drużyny, i to jest cel nadrzędny. Nie znam kulis odejścia Maćka Michniewicza, ale wiem że w każdym zespole ludzkim, a takim z pewnością jest drużyna piłkarska, jest do pogodzenia wiele interesów, ale kwestia przywództwa nie może budzić wątpliwości, szef musi być tylko jeden , i jest to trener . Kolektywne zarządzanie drużyną nie wchodzi w rachubę. Natomiast klub rządzony jest przez zarząd, i on podejmuje decyzje, większością głosów, i na takie rozwiązanie nie można się obrażać, lepszego nie ma . Nie bardzo rozumiem co ma znaczyć " zrobienie porządku przez miasto " , co sugeruje Looz, Zaburzenie podstaw ekonomicznych klubu ? Nie podejrzewam Miasta o takie destrukcyjne działania. Wyciszmy proszę emocje dla dobra Odry i zachowujmy się racjonalnie, w sposób przemyślany, ze świadomością konsekwencji głoszonych pomysłów.
Tylko ODRA !!!!!

563
rob65 pisze: Nie bardzo rozumiem co ma znaczyć " zrobienie porządku przez miasto " , co sugeruje Looz, Zaburzenie podstaw ekonomicznych klubu ? Nie podejrzewam Miasta o takie destrukcyjne działania.
Nie odnosząc się szerzej do Twojej kolejnej pro zarządowej wypowiedzi. To jeśli stawianie na zawodników związanych z Odrą, piłkarzy z regionu i budowa drużyny perspektywicznej, na stabilnych podstawach, jest dla Ciebie burzeniem podstaw ekonomii, podczas gdy nie jest nim ściąganie armii zaciężnej która po porażce marzy by olać Odrę to chyba ekonomii uczył Cię L. Balcerowicz.
Klęski to nasze doświadczenia w drodze do sukcesu, a nie meta naszych starań!

Obrany cel: WIELKA POLSKA NA WIEKI

564
rob65: Odpowiedź masz w oświadczeniu byłego już członka zarządu klubu. Jeśli do głosu nie są dopuszczani członkowie zarządu, a w klubie wszystko dzieje się pod dyktat chłopaczka który nic w życiu nie osiągnął oprócz tego, że tatuś mu dał w zarząd 70 letni klub piłkarski, to oczekuję, że główny inwestor klubu w końcu zrobi to co starał się zrobić w ECO - odzyska sterowność nad swoimi pieniędzmi.

566
Szanowny Kolego Albercie,co do szkól ekonomii to powstrzymam się od tego kierunku dyskusji ponieważ zmuszony byłbym włączyć w to wątek szkoły Jarosława i spólki, a tego staram się unikać ponieważ mamy w Odrze wystarczająco punktów zapalnych. W kwestii armii zaciężnej to niestety Opolszczyzna stała się pustynią piłkarską i rynek jest kiepskawy. Lecz oczywiście pewnie można by go z pewnością lepiej penetrować. W tej kwestii zapewne można by zrobić więcej. I oczywiście jestem pro zarządowy,bo to zarząd Odry. Tak jak i Ty głosowałem za tym zarządem, z Mateuszem w jego składzie.
Looz, klubem rządzi zarząd , wybrany demokratycznie,przez członków stowarzyszenia, i odzwierciedla strony najbardziej zaangażowane w funkcjonowanie klubu. Oczywistym jest że miasto musi mieć w nim swój znaczący głos i ma, i mieć dalej musi, lecz ma się to dalej odbywać na zasadach obowiązujących w takich gremiach. Nie wyobrażam sobie jakiś innych form ingerencji, bo to zazwyczaj nie kończy się najlepiej, nie dla zarządu , a dla sprawy. A sprawą nadrzędną jest Odra !!!
Pozdrawiam Kolegów

567
Albert pisze: Nie odnosząc się szerzej do Twojej kolejnej pro zarządowej wypowiedzi. To jeśli stawianie na zawodników związanych z Odrą, piłkarzy z regionu i budowa drużyny perspektywicznej, na stabilnych podstawach, jest dla Ciebie burzeniem podstaw ekonomii, podczas gdy nie jest nim ściąganie armii zaciężnej która po porażce marzy by olać Odrę to chyba ekonomii uczył Cię L. Balcerowicz.
A ja się zgadzam z sensem Twojej wypowiedzi, a ekonomii uczył mnie właśnie Balcerowicz;) i nie rozumiem skąd negatywny stosunek do tego pana.

Wracając do watku: według mnie zasady zarządzania klubem nie są jasne. OK, sponsor wpuszcza do klubu swojego syna, który na pewno wzorem kompetencji zarzadczych nie jest (nie liczę doświadczenia w samorządach klasowych) - nawet to jakoś rozumiem. Ale ciężar zarządzania musi się rozkładać na caly zarzad, a tego chyba brakuje.
Martwią mnie wypowiedzi, że trener rządzi - przewodzi drużynie, ale nie moze rządzic klubem. Miałem w tej rundzie momenty, gdy mocno wątpilem w sukces drużyny Smolki. Mam nadzieję, że zarząd również. Nie dlatego, że nie ma zaufania do trenera, ale dlatego, że trener myśli o tym, co się będzie działo za jego kadencji (stąd wszystko mu jedno co dzieje się z niemal zawodnikiem-legenda). Zarząd musi mieć gotowe rozwiązania na różne warianty - ja tu widzę gotowość na awans, ale jak coś się spieprzy, to nie będzie co zbierać.

568
rob65 pisze:W kwestii armii zaciężnej to niestety Opolszczyzna stała się pustynią piłkarską i rynek jest kiepskawy. Lecz oczywiście pewnie można by go z pewnością lepiej penetrować
Stała się pustynia, to prawda. Według mnie z dwóch powodów: największy klub tula się po niskich ligach i nie ma tego motoru napędowego. Drugi powód, to całkowite olanie gry juniorów w CLJ w tymże klubie i spadek do ligi wojewódzkiej.

P.S. jest sposób na zamknięcie ust krytykom - może jakieś podsumowanie roku 2015, co się zarządowi udało, a co nie. Jeżeli wszystko jest super, to rachunek sumienia powinien być czystą przyjemnością.

569
Smutne to jak kawalek opadnietego zwisa. Czy trener jest faktycznie bossem tej druzyny, czy tez zaciag slasko-olawski , nie wiem. Wiem natomiast, ze co niektorzy walczyli I bronili obecnego coacha na kazdy kroku, a dzis sa z nim na lini frontu. Osobiscie, bylem bardzo sceptyczny co do jego pozycji w klubie, ale teraz juz musimy zaufac w jego lojalnosc, oddanie I pokladac nadzieje w odbudowanie Odry na wyzszym etapie. W innym wypadku nastapi rozpierdzielenie calego jesienne ego dorobku, I choc ten nie jest rewelacyjny to pozwala wierzyc w awans. Ale ogolnie jest ch..wo. Pomyslec takie jaja w 4lidze, miescie wojewodzkim które kochalo pilke. A Taki Kluczbork potrafi, Kedzierzyn ma liderow Polski w siatce, a u Nas nawet w amatorskiej lidze nie mozemy zbudowac Ani druzyny Ani pozadnego Zarzadu. Syf sie zaczynal wczesniej. Olawa, Jaca, ucieczki z klubu, teraz Michniewicz. Nie tak odbudowuje sie marke klubu. Zobaczymy jak bedzie co zobaczyc.

570
Trener jest od decyzji trenerskich, a Zarząd jest od kształtowania i realizacji celów klubu oraz polityki kadrowej w dłuższym okresie. Nie powinniśmy mieszać ich kompetencji. Niestety w przypadku naszego Zarządu - Zarząd nie chce, nie umie lub nie ma kompetencji aby zająć się kadrami, więc wszelkie decyzje personalne zrzuca na trenera. Opolszczyzna od lat pozbawiona jest gry na najwyższym szczeblu, więc nie ma od ręki piłkarzy, którzy zagwarantują nam awans. Nie dziwię się więc trenerowi, że ściąga swoich, znanych mu piłkarzy z Dolnego Śląska. Ma cel do realizacji więc działa tak, aby go wypełnić.

Zarząd powinien jednak pilnować, aby jak najwięcej lokalnych graczy było w zespole, tak seniorów jak i juniorów, bo to podstawa do budowania drużyny w dłuższym okresie. Można natomiast postawić pytanie czy można budować zespół na graczach z poza regionu. Teoretycznie tak, bo jeśli dobrze płacą i jest odpowiedni poziom sportowy to po co uciekać z drużyny ? W praktyce jednak Odra nie płaci, aż tak dużo i niestety gra za nisko, aby szerszy krąg wartościowych piłkarzy akceptował te warunki. Tak więc wracamy do punktu pierwszego czyli zwiększania graczy z regionu.

Odnosząc się do tego co napisał Pan Magdziarz - Czy to oznacza, że największy podmiot finansujący klub - miasto Opole nie ma realnego wpływu na działalność klubu ? Rezygnacja Pana Magdziarza nie rozwiązuje sytuacji. Miasto wskaże nową osobę i co dalej ? Sytuacja się nie zmieni. Na miejscu decydentów miejskich nie przyjąłbym tej rezygnacji. To uciekanie od problemu, a nie jej rozwiązywanie.

571
rob65 pisze:Szanowny Kolego Albercie,co do szkól ekonomii to powstrzymam się od tego kierunku dyskusji ponieważ zmuszony byłbym włączyć w to wątek szkoły Jarosława i spólki, a tego staram się unikać ponieważ mamy w Odrze wystarczająco punktów zapalnych. W kwestii armii zaciężnej to niestety Opolszczyzna stała się pustynią piłkarską i rynek jest kiepskawy. Lecz oczywiście pewnie można by go z pewnością lepiej penetrować. W tej kwestii zapewne można by zrobić więcej. I oczywiście jestem pro zarządowy,bo to zarząd Odry. Tak jak i Ty głosowałem za tym zarządem, z Mateuszem w jego składzie.
Looz, klubem rządzi zarząd , wybrany demokratycznie,przez członków stowarzyszenia, i odzwierciedla strony najbardziej zaangażowane w funkcjonowanie klubu. Oczywistym jest że miasto musi mieć w nim swój znaczący głos i ma, i mieć dalej musi, lecz ma się to dalej odbywać na zasadach obowiązujących w takich gremiach. Nie wyobrażam sobie jakiś innych form ingerencji, bo to zazwyczaj nie kończy się najlepiej, nie dla zarządu , a dla sprawy. A sprawą nadrzędną jest Odra !!!
Pozdrawiam Kolegów

Pudło, ekonomia Jarosława jest tak zbieżna z ekonomią Balcerowicza i tak socjalistyczna, że akurat włączenie tego wątku to raczej nie jest bat na mnie.
Rynek jest kiepski.. Nie potrzebujemy rynku. Trzeba było utrzymać w drużynie Michniewicza, Cope, Dejke i jeszcze paru piłkarzy, którzy w Odrze są od jakiegoś czasu i nie mają jej w d..e jak niektórzy, którzy już swojego seksualnego stosunku do Odry dowiedli latem. To byłby dość dobry początek. Nie ma też rynku skoro się go nie bada. Piłkarze z Opolszczyzny idą do Gwarka Zabrze, a nawet do Legii tylko nie do Odry. Na tej pustyni talenty wyławia Kluczbork, Zdzichy i inne jeszcze mniej interesujące kluby, tylko nie Odra. Dla Odry jest pustynia, za to okręg Oławsko-Wrocławski jest krainą płynącą mlekiem i miodem.
Głosowałem za zarządem pracującym rzetelnie na rzecz Odry, a nie za zarządem psów łańcuchowych jednej osoby, który odsuwa "niepasujących" członków od decyzji. Głosowałem za zarządem w całości, właśnie z Panem Magdziarzem i w świetle dzisiejszego oświadczenia, zarząd zawiódł w tym zakresie, gdyż czynnik kontrolno-zdroworozsądkowy okazał się być przez większość jego członków ignorowany.
Z tym odzwierciedlaniem stron nie przesadzajmy. Kto w zarządzie reprezentuje miasto? Człowiek który był ignorowany? Kto w zarządzie reprezentuje kibiców?
Klęski to nasze doświadczenia w drodze do sukcesu, a nie meta naszych starań!

Obrany cel: WIELKA POLSKA NA WIEKI

572
Albert pisze: Pudło, ekonomia Jarosława jest tak zbieżna z ekonomią Balcerowicza i tak socjalistyczna, że akurat włączenie tego wątku to raczej nie jest bat na mnie.
Rynek jest kiepski.. Nie potrzebujemy rynku. Trzeba było utrzymać w drużynie Michniewicza, Cope, Dejke i jeszcze paru piłkarzy, którzy w Odrze są od jakiegoś czasu i nie mają jej w d..e jak niektórzy, którzy już swojego seksualnego stosunku do Odry dowiedli latem. To byłby dość dobry początek. Nie ma też rynku skoro się go nie bada. Piłkarze z Opolszczyzny idą do Gwarka Zabrze, a nawet do Legii tylko nie do Odry. Na tej pustyni talenty wyławia Kluczbork, Zdzichy i inne jeszcze mniej interesujące kluby, tylko nie Odra. Dla Odry jest pustynia, za to okręg Oławsko-Wrocławski jest krainą płynącą mlekiem i miodem.
Głosowałem za zarządem pracującym rzetelnie na rzecz Odry, a nie za zarządem psów łańcuchowych jednej osoby, który odsuwa "niepasujących" członków od decyzji. Głosowałem za zarządem w całości, właśnie z Panem Magdziarzem i w świetle dzisiejszego oświadczenia, zarząd zawiódł w tym zakresie, gdyż czynnik kontrolno-zdroworozsądkowy okazał się być przez większość jego członków ignorowany.
Z tym odzwierciedlaniem stron nie przesadzajmy. Kto w zarządzie reprezentuje miasto? Człowiek który był ignorowany? Kto w zarządzie reprezentuje kibiców?
Czy Jarosław czy też Korwin to już zostawiamy . . . .. natomiast w kwestii wyboru przedstawiciela nas kibiców to nie przedstawiliśmy swojego kandydata, a była taka możliwość, i z pewnością przy następnych wyborach należałoby się nad tym poważnie zastanowić. I jeszcze jedno, istotne bardzo, niezwykle wyszukane i wysublimowane określenie :
"psy łańcuchowe" , jaką funkcję ma pełnić ? raczej nie stanowi poważnego argumentu w merytorycznej dyskusji, a coś wręcz przeciwnego, nawet obelżywego i pogardliwego, ślepą uliczkę.
Niech stanie się jasność,
Pozdrawiam z Szacunkiem Kolegów .

573
Członek wybranego przez nas zarządu obraził się na zasady panujące we wszystkich zarządach, gdzie decyzje podejmuje się większością głosów, Napisze raport/sprawozdanie dla miasta, i co zrobi miasto ? co może zrobić ? przegoni sponsorów? zabierze miejska kasę ze stowarzyszenia ? Które rozwiązanie będzie najlepsze dla Odry ? Czy ktoś zastanawiał się nad konsekwencjami nadpobudliwości ?

574
Skąd pomysł, że jest nadpobudliwy? To raczej zarząd zamarł w sen zimowy. Od 2009 roku w klubie został właściwie wyłącznie Pan Gitlar. Cała reszta odeszła sama lub została zwolniona. On jest de facto nieformalnym Prezesem. Tak dobrze dzieje się w klubie?

To nie czas i miejsce na wyciąganie brudów, ale konkrety:
- gdzie marketing;
- gdzie transfery;
- gdzie długofalowa polityka;

Akurat z Magdziarzem rozmawiam dosyć regularnie i na bieżąco znałem jego pomysły. Niestety, kiedy dopytywałem po paru tygodniach to okazywało się, że "zarząd" jest przeciwko, nie ma czasu, albo chęci. Może bym mu nawet nie wierzył, gdyby nie był to powód mojego zakończenia współpracy z Klubem lata temu.

Nie dziwię się, że Magdziarz nie chce swoim nazwiskiem firmować takiej amatorki.