Re: Sezon 2014-15 runda jesienna. Spekulacje, transfery

Ktoś ma info dotyczące ewentualnych wzmocnień przed rundą wiosenną?
Słusznie koledzy zauważyli, że na pierwszym treningu zabrakło 2 braci Gancarczyków oraz tych co odeszli wcześniej (Kocur, Kowalczyk, Napora).
Jak na razie saldo = -5
ODRA OPOLE 1945

Grał też wicelider naszej III ligi czyli Polonia Bytom. Przegrał w Bytomiu z Górnikiem Zabrze 1:5, ale nie wynik tu jest najważniejszy. Istotną informacją jest, że najskuteczniejszy strzelec Polonii Michał Zieliński (10 bramek) wypożyczony do końca roku z GKS Katowice jeszcze nie pojawił się w klubie i nie wiadomo czy się pojawi. Może to oznaczać spore osłabienie Polonii Bytom. Natomiast najlepszy strzelec trzeciego zespołu III ligi BKS Bielsko Filip Wiśniewski wypożyczony z Gwarka Zabrze zostaje w Bielsku do końca sezonu.

w dzisiejszym wydaniu NTO mozna przeczytac, ze mozliwe jest przyjscie Waldemara Gancarczyka. tak sie zastaniam: po co? 3 Gancarczykow nam wystarczy poza tym w kadrze mamy 4 skrzydlowych, a jesli zaliczymy do skrzydlowych Brusile(bo przeciez tam zaczynal sezon) to nawet 5. moim zdaniem mamy inne pozycje wymagajace transferow skrzydlowych nam zupelnie nie potrzeba. przydalo by sie sciagnac stopera, a nawet dwoch ponizej 30tki( Leon wiecznie grac nie bedzie a alternatywy dla niego poki co zadnej) no i pozbyc sie Udarevicia. fajnie ze zostal po spadku ale po pierwsze zlota zasada ktorej w Polsce niewiele klubow przestrzeba: jesli sciagamy zawodnika zagranicznego to musi byc on dwa razy lepszy od poslkiego jesli nie to go nie sciagamy. u nas Ivan jest rezerwowym, ma prawie 33 lata skoro przegrywa rywalizacje z Leonem ktory ma swoje lata i pod koniec rundy zaczal popelniac bledy to nie swiadczy o nim dobrze, a swoja gra w drugiej lidze nie porywal. tak wiec na tej pozycji mamy najwieksze braki i tu by sie przydali nowi zawodniy. i tak jeszcze co do juniorow: jesli Legia nie podbierze Pawlusa to bym chcial go zobaczyc w paru meczach. Copa tez ma swoje lata kontuzje niestety go nie opuszczaja wiec sytuacja podobna jak z Micheniewiczem a jest to bardzo ciekawy zawodnik mysle ze na nim i Niemczyku mozemy najwiecej zarobic w przyszlosci, warto w tych 2 juniorow inwestowac.

Do przerwy 0:1 pisze:Grał też wicelider naszej III ligi czyli Polonia Bytom. Przegrał w Bytomiu z Górnikiem Zabrze 1:5, ale nie wynik tu jest najważniejszy. Istotną informacją jest, że najskuteczniejszy strzelec Polonii Michał Zieliński (10 bramek) wypożyczony do końca roku z GKS Katowice jeszcze nie pojawił się w klubie i nie wiadomo czy się pojawi. Może to oznaczać spore osłabienie Polonii Bytom. Natomiast najlepszy strzelec trzeciego zespołu III ligi BKS Bielsko Filip Wiśniewski wypożyczony z Gwarka Zabrze zostaje w Bielsku do końca sezonu.

http://katowickisport.pl/pilka-nozna/ii ... 12459.html

niestety sie odnalazl,.

a tak jeszcze co do poprzedniego postu bo zapomnialem dopisac. wiadomo co z Wichmanem? jakis czas temu w nto pisali ze byl on wypozyczony z Gwarka Zabrze i duzo za niego chcieli.

W. Gancarczyk to z tego co wiem może zagrać na każdej pozycji w środku pola. Czyli defensywny, typowy środkowy i ofensywny. Licząc tak: defensywnym może być: Flejterski, Peroński, Deja i oby wyleczony Copik. Typowym środkowym Deja, Garyga, ofensywnym: Deja, Garyga, J. Gancarczyk, Wolny, Niemczyk, a grywał tam też Gładkowski. Na ofensywnym może grac też Niemczyk, a jeszcze jest wspomniany Pawlus, którego ja też bym chętnie zobaczył (to samo dotyczy Sobczyńskiego). Wybór jest więc duży, a nawet bardzo duży. Ściągnięcie W. Gancarczyka ma swoje uzasadnienie tylko jeśli wydatnie podniesie jakość drużyny. Co jasne tego się nie dowiemy jeśli on nie przyjdzie. Ryzyko jest takie, że jeśli się nie wpasuje to po sezonie nie zabraknie tradycyjnego sakramenralnbego pytania: a po co było go ściagać.

Widziałem dwa sezony temu mecze MKS-u Oława w Kluczborku o Zdzieszowicach. Waldemar z wszystkich braci Gancarczyków, którzy grali w tych meczach mi się najbardziej podobał. Pół roku temu ściagał go ekstraklasowy Śląsk, więc "coś" w nim widział. W ekstraklasie nie zadebiutował, ale w III liidze w rezerwach strzelił 9 goli (fakt, że 4 z karnych) co jak na pomocnika jest b. dobrym wynikiem. W Oławie poprzedniej wiosny też sporo trafiał. Według mnie najważniejsze jest zawsze zdanie trenera. Trener Smółka go zna i od strony sportowej i mentalnej, a to jest bardzo ważne. Nie bierze zawodnika "w ciemno". Odpada też problem braku przygotowania piłkarza, bo akurat w Śląsku są jedni z najlepszych specjalistów od przygotowania fizycznego w polskich klubach. Odpada też problem aklimatyzacji, bo ma trzech braci w drużynie, a do tego trzech innych kolegów (Wichman, Kiełbasa, Peroński), z którymi grał w Oławie.

Jeśli o mnie chodzi po przeprowadzeniu takiej krótkiej analizy jestem raczej na tak, choć uważam, ze kadra jest bardzo szeroka.

tak jak Pan zauwazyl wybor jest bardzo duzy w naszej aktualnej kadrze, zaleta naszych zawodnikow jest uniwersalnosc. ale oprocz aktualnej kadry sa jeszcze juniorzy o ktorych trzeba pamietac bo dla zdecydowanej wiekszosci bedzie to ostatnia runda w clj bo od lata nie beda tam grac ze wzgledu na wiek. w kadrze jest obecnie 17 zawodnikow z pola(nie liczac juniorow). do tej kadry mozna doliczyc Niemczyka, mam nadzieje ze trener wlaczy tez Pawlusa i niech bedzie Sobczynski co daje 20 zawodnikow. moim zdaniem przyjscie W.Gancarczyka powinno oznaczac odstrzelenie kogos z dwojki Flejterski/Garyga. jestem ciekaw co na wiosne pokaze Garyga, jesienia ciezko mu bylo bo trener odbudowal Dejke no i dolaczyl w trakcie sezonu gdy druzynie szlo wiec nie bylo powodow do zmian. teraz jednak ma oboz przygotowawczy i licze ze odpali.

Niby dużo pomocników, ale jak brakło Deji z Małapanwią Ozimek to Odra męczyła się strasznie i był duży problem z rozegraniem. Brał to na siebie Flejterski. Natomiast 3 dni po tym meczu Odra podpisała umowę z Garygą. Czyli trenerzy widzieli już wcześniej problem braku zastępcy Deji czyli poważnego rozgrywającego nr 2. Nie wiem natomiast czemu nie ma sygnałów pozyskania dobrego środkowego obrońcy. Michniewicz coraz starszy, łapie drobne urazy. A obrona na jesień nie była idealna i popełniała za dużo błędów jak na lidera III ligi.

Deja jako defensywny pomocnik to chyba dowcip. Rzadko kiedy konczylibysmy mecze pelna jedenastka. Powrot Tomka C. do skladu to cos jak gra w totolotka ( moze trafie teraz ) lub wrozenie z fusow od kawy. Nie wiadomo kiedy odzyska pelna forme po tak dlugiej przerwie. A obrona wygladala w calym sezonie najslabiej. Tutaj mialy nastapic jakies uzupelnienia. Pewnie, mozna i grac jedenastoma w ataku, ale troche to koncepcja bez glowy. Nie mowie, ze nowy Gancarczyk jest zlym pomyslem, nasuwa sie jednak pytanie czy z finansowego punktu widzenia takiego pilkarza nam w Odrze potrzeba. Co do przygotowania w Slasku to odpowiedzi nie uzyskalismy zadnej, bo do pierwszego skladu ( plus lawa ) nie zalapal sie, wiec i nad jego przygotowaniem fizycznym nie ma co sie podniecac. Przekonamy sie na boisku. Ale na pomylki nie mozemy sobie juz pozwalac.

Do tej pory bardzo chwalilem trenera, ze czesto Nas posluchal ( glos ludu ) i dobrze na tym wszyscy wychodzilismy. Teraz jakos nie widac takiego rozsadku. Obrona jest kiepska, a bramkarze to wciaz piesn przyszlosci i musza miec dobrych obroncow, zeby poczuli sie silniejsi psychicznie. Wciaz przeciez popelniaja wielkie bledy ( bramkarze i obroncy ). Oczywiscie wiemy, ze to trener ma swoja koncepcje, zna pilkarzy najlepiej i wie na co ich stac w meczach. Ale kibice Odry najgorzej przyjmowali niepewna, a wrecz slaba gre obroncow i defesywnych pomocnikow. Wciaz bylo slychac nasze westchnienia za brakujacym ogniwem, czyli panem Tomkiem C. Nowa runda tuz tuz, a obrona jest jaka jest. Rakow odskoczyl od nas przynajmniej o klase, a przeciez to Nasza Odra niby ma potencjal juz dzis( tak nas zapewnial trener ) na solidnego drugoligowca. Osobiscie nie jestem juz tego taki pewien.Wiadomo to byl smieszny sparing, malo znaczacy, cykl przygotowawczy. Ale jednak byl to sprawdzian dzisiejszych mozliwosci obu zespolow.
Odra wypadla kiepsko.
Do konca sezonu daleka droga i pewien jestem, ze damy rade z awansem, ale co wtedy. W ostatniej chwili bedziemy budowac nowa obrone na duzo silniejsza druga lige, beda sprawdziany nieudane proby, po co tak od dupy strony ? Wzmacniajmy Odre tam gdzie wymagane uzupelnienia i widoczne braki.