Zaczynają się wybory i obietnice :)
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /140619880
Re: Stadion dla Opolszczyzny!
177Fajnie, tylko pomysł z łączeniem stadionu piłkarskiego z żużlowym to wziął chyba z lat 80-tych ubiegłego wieku, bo nikt przy zdrowych zmysłach takiej dziwnej hybrydy już później nie budował. Czekam aż ktoś przelicytuje i powie, że zbuduje stadiono-halę z torem żużlowym i lodowiskiem na zimę.
178Jakoś nie wierzę w obietnice tego kalibru. Ale ustosunkowując się do samego pomysłu takiego stadionu to raczej kompletna porażka. Jestem przeciwny łączenia tego typu obiektów. Jakoś chyba żaden klub z TME czy I ligi nie ma tego typu stadionu.
ODRA OPOLE 1945
179Poczekajmy na odpowiedź innych kandydatów, a po takim otwarciu nie powinni być gorsi, a potem zagłosujmy na lepszy stadion i po kłopocie. Wątek praktycznie do zamknięcia :)Geordie's pisze:Zaczynają się wybory i obietnice :)
http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article ... /140619880
„Klub to nasza wspólna własność;
wobec klubu mamy tylko obowiązki;
dla klubu tylko wdzięczność”
wobec klubu mamy tylko obowiązki;
dla klubu tylko wdzięczność”
180Jak zawsze przed wyborami nowe obietnice. Ale nie da sie ukryc ze w radio co chwilke poruszaja ten temat. I przyjemniej sie jezdzi po opolskim. Ale taki " mieszak " zuzlowo-pilkarski nie jara mnie zbytnio.Daleko bedzie od widowni do murawy.
181Dobrym i skutecznym impulsem, aby wybudować nowy stadion dla Odry będzie wtedy, gdy Odra awansuje do I ligi. Teraz w latach 2015-2016 trzeba dokończyć obwodnicę południową i wybudować nowy most na Odrze. Koszt 500 mln zł. Po części miały by pójść na to pieniądze ze sprzedaży z ECO, ale już słychać głosy, żeby nie ECO nie sprzedawać. Do czasu wybudowania obwodnicy raczej nie ma szans na nowy stadion. Teraz na III ligę przychodzi do 500 osób, w II lidze przychodziło do 2 tys. osób, więc jakiegoś tłoku nie ma. Dlatego też i wyborców naciskających na miasto w tej sprawie ciężko szukać.
182Jak dla mnie budowanie nowego stadionu nie ma sensu. Najlepszą opcją było by wymiana wszystkich krzesełek na Oleskiej jak i odnowa trybuny. Jeśli w ostatnich 5 latach największą frekfęcją był chyba mecz z Rowem Rybnik na którym to zasiadło około 3600 widzów, to chyba niepotrzebne jest budowanie nowej trybun czy stadionu który i tak w najbliszej przyszłości nie zostanie zapełniony. Koszt nowego stadionu jest bardzo wysoki a teraz miasto poświęciło pieniądze na budowę okrąglaka, najbardziej realna jest wymiana krzesełek.
183Jak najbardziej sens budowa nowego po co ładować kasę w starego trupa.
Obecny stadion to tak naprawdę pół stadionu ( zresztą nie najnowocześniejsze) gdzie zadaszenie obejmuje, nie wiem czy 1/5 miejsc, do tego dochodzą jeszcze trybuny na łukach (jak dla mnie dno totalne). Naprzeciw trybuny za płytą boiska widać "Przepiękny" wał ziemny (który kiedyś był trybuną).
Niestety muszę się zgodzić z p. A. Wiśniewskim. że jeżeli chcemy budować stadion w Opolu to jest to ostatni dzwonek ( kasa z ue), natomiast trzeba by dobrze przemyśleć jaki chcemy mieć (jaki jest realnie potrzebny bez realizacji wybujałych ambicji) stadion tj. pojemność, lokalizacja, infrastruktura wokół stadionowa. Tak jak chyba wszyscy twierdzę, że koncepcja dwu funkcyjnego stadionu ( Piłka/ Żużel) to jakieś nieporozumienie.
Obecny stadion to tak naprawdę pół stadionu ( zresztą nie najnowocześniejsze) gdzie zadaszenie obejmuje, nie wiem czy 1/5 miejsc, do tego dochodzą jeszcze trybuny na łukach (jak dla mnie dno totalne). Naprzeciw trybuny za płytą boiska widać "Przepiękny" wał ziemny (który kiedyś był trybuną).
Niestety muszę się zgodzić z p. A. Wiśniewskim. że jeżeli chcemy budować stadion w Opolu to jest to ostatni dzwonek ( kasa z ue), natomiast trzeba by dobrze przemyśleć jaki chcemy mieć (jaki jest realnie potrzebny bez realizacji wybujałych ambicji) stadion tj. pojemność, lokalizacja, infrastruktura wokół stadionowa. Tak jak chyba wszyscy twierdzę, że koncepcja dwu funkcyjnego stadionu ( Piłka/ Żużel) to jakieś nieporozumienie.
184Jakoś we Wrocławiu, Gdańsku czy Gliwicach nie widać, żeby stadiony zapełniały się. A tam jest ekstraklasa.Nalkos pisze:Jak dla mnie budowanie nowego stadionu nie ma sensu. Najlepszą opcją było by wymiana wszystkich krzesełek na Oleskiej jak i odnowa trybuny. Jeśli w ostatnich 5 latach największą frekfęcją był chyba mecz z Rowem Rybnik na którym to zasiadło około 3600 widzów, to chyba niepotrzebne jest budowanie nowej trybun czy stadionu który i tak w najbliszej przyszłości nie zostanie zapełniony. Koszt nowego stadionu jest bardzo wysoki a teraz miasto poświęciło pieniądze na budowę okrąglaka, najbardziej realna jest wymiana krzesełek.
Tym bardziej, że stadion buduje choćby Lublin (III liga).
Nowy stadion może być impulsem dla kibiców ale także potencjalnych sponsorów.
Ja jestem za budową stadionu lub rozbudową Oleskiej 51.
ODRA OPOLE 1945
185Co więcej to mogą być ostatnie lata na dotację z Unii. Wspomniany Lublin swój stadion dla trzecioligowych Motoru i Lublinianki już zbudował (otwarcie za tydzień). A kosztował 140 milionów złotych z czego 72 miliony pochodziły z dotacji.
186O rozbudowie Oleskiej możecie zapomnieć - miasto na 15 lat wynajmuje korty pod warunkiem budowy tam nowego budynku, co blokuje budowę "trybuny północnej" na wieki.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.
187Stadion podobny do tego w Lubinie w zupełności by nam wystarczył. Niestety miasto woli wydać 30 milionów na obiekt który nikomu nie jest potrzebny i odbędzie się na nim może jedna impreza na kwartał.
188Moim marzeniem jest nowoczesny kameralny stadion na 7000 miejsc ,z mozliwoscia rozbudowy w projekcie.Idealna lokalizacja obwodnica północna.Nowy stadion przyciąga o około 100% wiecej kibiców,kiedyś analizowałem Korone Kielce,pod tym wzgledem.Nowy stadion to wiecej kibców,sponsorów,wizerunek,medialność,czyli pieniądze.Wymiana krzesełek już nastąpiła na oleskiej.Krzesełka sa wymagane w 2 lidze. np na grę w 1 lidze,tam juz jest wymagana podgrzewana murawa od sezonu 2016.Do tego tego dochodzi oświetlenie itp.Myśląc perspektywicznie tylko nowy stadion.Nawet ze wzgledow sentymentalnych,nie warto inwestować na oleskiej,konieczna jest budowa nowego obiektu.pozdrawiam
189Tak tak , a moim marzeniem jest FREKFENCJA na stadionie powyżej 2000( albo więcej} osób. Przyprowadzajcie kolegów, znajomych, kumpli, żony, swoich przyjaciół , swoje kochanki ,itd itp.... Będą ludzie będzie motywacja do budowy "nowego" a tak po co nam stadion na 7000 miejsc jak na mecze przychodzi 300 osób
190DOKŁADNIEpasibrzuch pisze:Tak tak , a moim marzeniem jest FREKFENCJA na stadionie powyżej 2000( albo więcej} osób. Przyprowadzajcie kolegów, znajomych, kumpli, żony, swoich przyjaciół , swoje kochanki ,itd itp.... Będą ludzie będzie motywacja do budowy "nowego" a tak po co nam stadion na 7000 miejsc jak na mecze przychodzi 300 osób
191Pełna zgoda.Jednak nowy stadion przyciąga wielu kibiców.Minusem na teraz jest na pewno poziom sportowy tylko 3 liga.Naprade nie chcecie nowego obiektu?nie rozumiem tego
193A na ch...nowy obiekt? Kto na niego bedzie chodzil? Niedlugo najwierniejszych kibicow i tych ktorzy pamietaja Odre z 1 ligi bedziesz mogl policzyc na palcach jednej reki....oby nie doslownie ! Owszem nowy stadion przyciagnie kibicow i sponsorow...ale na jak dlugo??? Nie bedzie wyniku sportowego = nie bedzie sponsorow = nie bedzie kibicow, to nie trudne do zorozumienia. Oczywiscie nie licze kibicow ktorzy sa z Odra od zawsze i na zawsze ale umowmy sie...bez sukcesu i wyniku sportowego pewnych rzeczy nie przeskoczymy, Klubowi potrzeba bodzca ktory ruszy cos w sferze MENTALNEJ kibicow....gra przy swiatlach to PODSTAWA, popatrzcie na frekwencje jak gralismy z jakimis Staroscinami i innymi wynalazkami...a jaka byla atmosfera na A i ogolnie na meczu.....Niech ktos w tym Klubie zacznie wyciagac wnioski bo niemalo jest przykadow klubow ktore odeszly w zapomnienie bo o dziwo pieniazki byly a kibice byli jacy byli....trops pisze:Pełna zgoda.Jednak nowy stadion przyciąga wielu kibiców.Minusem na teraz jest na pewno poziom sportowy tylko 3 liga.Naprade nie chcecie nowego obiektu?nie rozumiem tego
194Za każdym razem jak relacjonuję w pracy jak grała Odra to zawsze zachęcam aby przyszli na stadion. Mówię, że grają w Odrze piłkarze z przeszłością ekstraklasową, że grają z rezerwami z Ekstraklasy itd. Bez efektu. Niestety sezonowych kibiców na IV poziom rozgrywek ciężko ściągnąć. Wolą pooglądać siatkówkę czy tenisa. Bardziej mobilni i chętni są ludzie z poza Opola dla których przyjście na Odrę może stanowić atrakcję.
195Stadionu ani nie buduje się na dzisiaj, ani nie buduje się w rok. Jeśli dzisiaj zaczniemy rozmowy (!) o stadnionie, to pierwszy mecz rozegramy na nim najwcześniej w 2018/2019 roku. To na ile naprzód powinniśmy planować?
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.
196Większośc z tego forum patrzy na dziś,a nie co będzie za kilka lat.Teraz chodzi kilkaset osób,ale to nie znaczy,ze będzie tak zawsze.Jestem o tym przekonany,że to sie zmieni.Pokażcie mi miasto wojewódzkie bez stadionu.Stadion to wizytówka miasta,klubu i sportowy dom kibiców.Nawet na zapleczu extraklasy są wymagania tak jak pisałem oswietlenie,podgrzewana murawa itp.Może zamiast wysmiewania się z marzeń,ktos napisze o kameralnych stadionach nowo wybudowanych nie tylko w Polsce
197Opole to miasto wojewodzkie niestety tylko z nazwy. A sport tutaj zostal zaorany juz wiele lat temu. Gdyby nie praca kilku zwariowanych i oddanych bez reszty kibicow klub przestalby istniec. Zreszta oficjalnie przestal. O czym to swiadczy , jak nazwac takie wladze dla ktorych sport i rekreacja nie istnieja ?trops pisze:Większośc z tego forum patrzy na dziś,a nie co będzie za kilka lat.Teraz chodzi kilkaset osób,ale to nie znaczy,ze będzie tak zawsze.Jestem o tym przekonany,że to sie zmieni.Pokażcie mi miasto wojewódzkie bez stadionu.Stadion to wizytówka miasta,klubu i sportowy dom kibiców.Nawet na zapleczu extraklasy są wymagania tak jak pisałem oswietlenie,podgrzewana murawa itp.Może zamiast wysmiewania się z marzeń,ktos napisze o kameralnych stadionach nowo wybudowanych nie tylko w Polsce
Jedyna szansa w nowych wladzach, ale znajac podejscie naszych mieszkancow ( nie mam na mysli kibicow ) ciezko byc nawet realista.
198Niektorzy kibice smieja się ze mnie,a proponują stadion na 15-20 tys,w innych watkach.Opole, okolo 120 tys mieszkańców .Za sukces uważa się gdy na stadionie jest 5% populacji mieszkancow,mówie o extraklasie .Wiec 5-6 tysiecy to sukces,nie ma co budowac stadionu wiekszego niz 10 tys,tak jak wcześniej pisałem marzeniem jest stadion na 7 tys,ale jeśli nowy obiekt wyśmiewają kibice uważający sie za fanatykow Odry,taki obiekt nie powstanie,bo dzis jest 500 osob z Szombierkami zapewne 1000,pozdrawiam myslacych perspektywicznie
199Wg życzenia - w linku lista budowanych stadionów w Polsce (trwające i zakończone budowy).trops pisze:Większośc z tego forum patrzy na dziś,a nie co będzie za kilka lat.Teraz chodzi kilkaset osób,ale to nie znaczy,ze będzie tak zawsze.Jestem o tym przekonany,że to sie zmieni.Pokażcie mi miasto wojewódzkie bez stadionu.Stadion to wizytówka miasta,klubu i sportowy dom kibiców.Nawet na zapleczu extraklasy są wymagania tak jak pisałem oswietlenie,podgrzewana murawa itp.Może zamiast wysmiewania się z marzeń,ktos napisze o kameralnych stadionach nowo wybudowanych nie tylko w Polsce
http://stadiony.net/w_budowie/pol
Dla przykładu, nikomu nie umniejszając:
1. Avia Świdnik
2. Włocławia Włocławek
3. Broń Radom
4. GKS Tychy
5. Stal Mielec
6. Motor Lublin
Na próżno szukać tu czołówki ekstraklasy. Dlatego uważam, że takie miasto jak Opole powinno mieć obiekt z prawdziwego zdarzenia.
ODRA OPOLE 1945
200Stadion w Bielsku Białej o pojemności 15 tys jest idealny. Świetnie się prezentuje. Koszt 100 mln zł. Może wystarczyłby mniejszy na 10-12 tys, ale żeby nie wyszło z tego architektoniczne dziwadło.