8. kolejka: Odra Opole - Górnik Wesoła (30.08.14)

W ostatni weekend wakacji przyjdzie nam się zmierzyć u siebie z zespołem Górnika Wesoła. Rywal gra bezkompromisowo. 3 zwycięstwa (w tym 2 wyjazdowe) oraz 4 porażki. Obecnie zajmuje 15 lokatę ale ma tylko 4 punkty straty do Odry (Odra ma mecz zaległy). Sądzę, że jeśli Odra poprawi skuteczność i wykończenie akcji - powinna wygrać. Punkty są bardzo potrzebne, bo rywalizacja w tym sezonie zapowiada się na bardzo zaciętą i wyczerpującą (aż 38 kolejek).
ODRA OPOLE 1945

Re: 8. kolejka: Odra Opole - Górnik Wesoła (30.08.14)

LooZ^ pisze:Albo bardzo niekorzystny, bo wpierw ich Polonia rozjedzie 5:0, a potem drużyna chce zrobić wszystko, żeby trochę zmazać hańbę takiej porażki ;)
Nie da sie ukryc, co potwierdza chociazby trener Swornicy ze zalezalo im na jakichkolwiek punktach po kompromitacji w Bytomiu i z reguly wydaje mi sie,ze zespoly ktore dostana baty w Bytomiu za wszelka cene bede chcialy urwac punkty Odrze...
Takiej druzyny jaka jest Odra nie powinny interesowac takie niuanse ale niestety Nasza druzyna jest teraz w takim miejscu,ze niestety beda sie zdazaly takie mecze jak w srode i w sobote a My nie mozemy zagrac drugiego takiego meczu jak w sobote...bo zachowawczo mozemy zagrac z Polonia na wyjezdzie a nie ze Swornica u siebie. Punktow nikt na talerzu nam nie poda glownie dlatego ze jestesmy Odra Opole a awans sie wywalczy w takich meczach jak ze Swornicami ,Myslowicami i Czancami a nie w paru meczach z Polonia, BKSem czy Laziskami.

W ramach ciekawostki przez najbliższym meczem - Górnik Wesoła ma w swoim składzie najskuteczniejszego strzelca rozgrywek (póki co) - Sebastiana Siwka. 8 bramek w 7 meczach drużyny z dołu tabeli robi wrażenie. No właśnie - dołu tabeli. To trochę złudne, bo Górnik ma do nas 11 miejsc i 4 pkt straty, a nad będącą bezpośrednio za nim Małapanwią Ozimek ma 5 pkt przewagi. Więcej bramek od Górnika strzela tylko Polonia Bytom i rezerwy Zabrza, za to więcej tracą tylko Skalnik, Małapanew i rezerwy Ruchu. Zapowiada się dosyć widowiskowy mecz, przynajmniej na papierze, ale faworyt jest oczywiście jeden.

Kolejny mecz i kolejne potwierdzenie, że Odra jest jednym z najlepszych zespołów w III lidze. Mieliśmy widoczną przewagę praktycznie przez cały mecz. Zasłużenie zeszliśmy na przerwę z prowadzeniem 1:0 (K. Gancarczyk). Druga połowa początkowo była wyrównana, ale potem znów do głosu doszli gracze Odry. Prawdziwe wejście smoka miał debiutujący Janusz Gancarczyk. Już po kilku sekundach zdobył gola. Nieco nerwowości wprowadziła bramka dla Górnika (ewidentny brak zrozumienia w szeregach obrony). Ale końcówka należała do OKS. Dawid Wolny i 3:1.
To co widać - Odra dominuje, gra kombinacyjnie, występuje wymiana pozycji. Jedyne czego brakuje to wykończenia. Czasem ma się wrażenie, że piłkarze chcieliby wejść z piłką do bramki. Ale to z czasem też się poprawi. Zespół z takim potencjałem powinien mocno bić się o II ligę. Trzymamy kciuki!
ODRA OPOLE 1945

Mam prosbe. Czy ktos z Was moze opisac gre Sebastiana Deji z przykladowo ostatnich 3 meczy ? Zastanawia mnie czy pod okiem nowego trenera robi On jakies postepy. Czy bedzie to ten nasz zawodnik z podstawowefo kregoslupa.
A przeciez wiele sobie obiecywalismy po tym mlodym utalentowanym pomocniku. Pan Deja ma 23 lata, wiec za rok dwa bedzie u szczytu swych mozliwosci. Jakie to sa mozliwosci na dzis. Na plus chyba mozna zaliczyc, ze jak do tej pory ( na szczescie ) nie dostaje czerwonych kartek

Nalkos pisze:Niezły debiut Janusza :) Jak dla mnie piłkarze za rzadko doecydują się na oddanie strzału czasem gdzieś na 16 metrze oddawali piłkę do boku zamiast strzelać. Co do błędu Kleemana , on jest jeszcze bardzo młody ma wielki talent ale w tym wieku wcale mnie nie dziwi taka wpadka. Wolny powinien wchodzić w 70 minucie i strzelać bramki tak jak to zrobił i dziś.
Niech wchodzi pomiedzy 60-80 minuta i niszczy wroga, a kiedy okrzepnie bedzie postrachem druzyn oby juz 2-ligowych. Sezon jest bardzo dlugi, wiec pewnie nie raz jeszcze zagra od poczatku. Na razie trzeba rozpoczynac ta jedenastka ktora nie zawodzi. Jest nowy Janusz G, dojdzie Copa, dojdzie Cieluch. Mozemy powalczyc z Polonia o awans.

mecz wygrany a zwyciesców sie nie osądza.brawa dla trenera za zmiany i ,,nos,,.trenerski.tak jak pisałem wcześniej wolny to typowy joker na koncówki a nie zawodnik z pierwszego składu.wejście smoka janka ,oby tak dalej!błąd kleemanna,uczy sie i następnym razem piłke wypiasktuje a nie pieknie złapie.remis ze sworą.wpadka.ale swora pokazuje zwyciezając z sząbierkami że jest poukładana i mocna.bardzo dobry mecz gawrona,bytom straszy wynikami,ale coś czuje że nasze odra ich powiezie!!!

Tak Gawrona mocno bym pochwalił waleczny, pewny nie ma dla niego straconych piłek(Harańczyk kiedyś taki był, ale to tylko moje skojarzenie) Myślę że Janusz powinien grać od pierwszych minut bardzo ważne że nie boi się strzelać!!!"Kotek" zaś to myszy powinien łapać a nie Odrę reprezentować (kandydat do "drewniaka" sezonu}
Taki Feć nam by sie przydał w bramce doświadczony i pewny( co z nim?} a młodzież na zmianę
Tak mamy grać walecznie odważnie z zębem a będzie dobrze i ... tylko skuteczność poprawić.....
TYLKO ODRA OKS!!!!

pasibrzuch pisze:Tak Gawrona mocno bym pochwalił waleczny, pewny nie ma dla niego straconych piłek(Harańczyk kiedyś taki był, ale to tylko moje skojarzenie) Myślę że Janusz powinien grać od pierwszych minut bardzo ważne że nie boi się strzelać!!!"Kotek" zaś to myszy powinien łapać a nie Odrę reprezentować (kandydat do "drewniaka" sezonu}
Taki Feć nam by sie przydał w bramce doświadczony i pewny( co z nim?} a młodzież na zmianę
Tak mamy grać walecznie odważnie z zębem a będzie dobrze i ... tylko skuteczność poprawić.....
TYLKO ODRA OKS!!!!
Feciu w Ozimku łapie

Michał OKS pisze:
pasibrzuch pisze:Tak Gawrona mocno bym pochwalił waleczny, pewny nie ma dla niego straconych piłek(Harańczyk kiedyś taki był, ale to tylko moje skojarzenie) Myślę że Janusz powinien grać od pierwszych minut bardzo ważne że nie boi się strzelać!!!"Kotek" zaś to myszy powinien łapać a nie Odrę reprezentować (kandydat do "drewniaka" sezonu}
TYLKO ODRA OKS!!!!
Feciu w Ozimku łapie

raczej wyciaga piłkę z siatki niż łapie :) I z tą jego pewnością o której pisał Pasi też bym nie był taki pewny. Co do "młodzi na zmiany" to wiadomo że w bramce zmian za bardzo się nie robi, niech bronią ci to teraz, będzie ok. Gawron kolejny dobry mecz, bardzo dobry obrońca, dawno takiego nie było wg mnie. Co do Kotka to dajmy mu szansę odbudować formę, bo już chyba niektórzy zapomnieli sezon w którym grał bardzo fajnie, tylko Nemec go trochę zniszczył. Wczoraj asystę zaliczył, zagranie było bardzo mądre co by o nim nie mówić.
Odra jest najważniejsza !

Kocur przed rozpoczęciem tego sezonu leczył dość uciążliwą kontuzję. Stracił chyba z miesiąc. Nie szukam na silę usprawiedliwień dla niego, ale takie są fakty. A teraz jeszcze dwa inne fakty. Akcja na 2-1 z rezerwami Piasta. Kocur mógł strzelac, ale widzi K. Gancarczyka i zagrywa mu świetna piłkę, a ten jeszcze lepsza do Wolnego. Nie byłoby tego gola, gdyby nie przytomne podanie Kocura.

Pasibrzuch pisze, że "miękka dupa". To prosze zobaczyc trzecia bramkę z Górnikiem Wesoła. Kocur ładnie wychodzi do podania, ono jest trochę niedokładne, ale idzie "na kablach" do piłki, wygrywa starcie z zawodnikeim gości i zagrywa glowa do Wolnego. Nie byloby tez tego gola, gdyby nie Kocur.

Jak dla mnie takie zagrania sa równie kluczowe co zdobywanie goli

Z tego meczu pochwalić trzeba wg mnie Flejterskiego, bo zagrał wreszcie dobry mecz. Sporo zdrowia zostawił Peroński i jak widziałem po meczu Krzysztof Gancarczyk, który położył się na murawie po końcowych gwizdku. Mecz ten może nie by rozgrywany w jakimś szalonym tempie, ale czasami widać, że niektórzy piłkarze nie dają rady kondycyjnie. Kocur już po 15 minutach nie ma sił biegać, a Deja musi być ściągany koło 70 minuty. Niestety powtarza się też sytuacja oddawania piłki na polu karnym zamiast strzału na bramkę. Każda akcja powinna być zakończona strzałem na bramkę. Pokazał to nasz nowy doświadczony zawodnik Janusz Gancarczyk. Poszedł na bramkę, kiwka i celny strzał. Oczywiście widać, że gość ma depnięcie. W naszej lidze Polonia Bytom szaleje, ale mam nadzieję, że Odra zdąży z odpowiednią formą na mecz w Bytomiu.

Fajny skład się wyklarował, a przecież w kolejce do pierwszego składu czekają Napora, Copik i Cieluch (najlepszy na wiosnę w II lidze). Bałem się, że skład jest zbyt wąski, a z czasem się okazało, że wcale taki wąski nie jest, a do tego zmiennicy są bardzo wartościowi. I wygląda na to, że powinni być gotowi do gry na najtrudniejsze mecze jesieni (wyjazdy z Polonią, Stalą i Skrą). Najważniejsze, to nie tracić głupio punktów ze słabszymi - Polonia sobie z tym radzi niespodziewanie dobrze, a stosunek bramek mówi sam za siebie (22-4!). Oby trochę przystopowali...