Re: Transfery

251
zebro pisze:To racja. Tyc ma życiową formę i ciekawe, że wystrzelił z nią w dosyć zaawansowanym piłkarsko wieku. Prawdą też jest, że nieźle zapieprza na boisku - potrafi się cofnąć po piłkę, samodzielnie przeprowadzić akcję. Na pewno nie można powiedzieć, że jest ochłapiarzem, który czeka aż inni wypracują mu akcję. Tak przynajmniej to wyglądało w meczach, które widziałem na jesień. Nawet jak Odrze gorzej szło i nie dostawał piłek, to z automatu się cofał.
to co piszesz wszystko prawda....... ale czy w tym wieku ma inne wyjście?? Wóz albo przewóz zaistnieję albo nie....gwiazdka w trzeciej lidze , albo emerytura...na karierę w ligach zachodnich raczej nie ma szans....

253
pitek88 pisze:
snajper pisze:
pitek88 pisze:Orkan to jakieś nieporozumienie masakra niech może pójdzie do Olimpi Zambrów też 3 liga :) Tak szczerze to chciałbym aby został w Odrze!!! Natomiast jeśli go tak ciśnie do zmiany klubu i chce sie jakos rozwinąć piłkarsko to tylko w 1 lidze. Np w Polonii Bytom za Jakuba Świerczoka.Ale z finansami to tam różnie bywa!
Rozwinac pilkarsko ?! Przeciez Tadziu mial juz kilka szans zaistniec w wyzszych ligach i gral z dobrym angazem. To jest juz dojrzaly pilkarz. Tadziu chce odejsc tylko po to zeby jeszcze cos zarobic. Ale z jego umiejetnosciami nie ma zadnych szans na gre wyzszej niz 2 liga. Moga oczywiscie go zatrudnic, ale to bedzie dla niego porazka ( pilkarsko - finansowo zyska ).W Opolu wszyscy graja na niego i wali bramy az milo. I tutaj ma szanse dalej utrwalic sie nam w pamieci na lata ( awans ).Najlepiej dla niego bedzie jak zostanie i dostanie odpowiednia podwyzke ( w miare mozliwosci ) Poniewaz na takowa zasluzyl jak malo kto.
Tadziu zawsze był cienki jak żyletka i był to drewniak nr1. Zawsze grali na niego i nigdy z tego nic nie było
Ale teraz to zawodnik nr 1 w Odrze na niego nikt nie musi grać chłop zapierdala za piłką po całym boisku.
Jest dosłownie wszędzie..biegnie za przeciwnikiem aż do lini bocznej i robi wslizg taki na pełnej ku.... jak to robią w Anglii :) Ma formę życiową!
Byle burak tylu bramek by chyba nie strzelił?
Zgadzam sie z Toba, ze jest w zyciowej formie.
Ale to wciaz 4 liga pilkarska- prawda ? Tadziu grajac w Odrze, jest w stanie jeszcze cos zdzialac w lidze o klase wyzej. I zadaniem dzialaczy jest go do tego przekonac - argumenty tylko finansowe. Chyba, ze " tam " juz pogodzili sie z 4 liga i dlatego nikt mu nie bedzie robil przeszkod w odejsciu - bo i po co ?
Jezeli jednak w klubie wierza ( podobnie jak MY i mam nadzieje Tadek tez ) - w mozliwy awans - to nalezy z Tadka zrobic ( powolac ) kapitana i niech ON innych goni na treningach i motywuje, gdy beda zap...lac w zimie ( autorytet w zespole ).
Realnie Polska 2 i 3 liga to : motoryka, cwaniactwo ( emeryci pilkarscy ),szczescie, lokcie i pieniadze. Nawt Piechniczek z takich " talenciakow " jak mamy w Odrze nie jest w stanie zrobic dobrej druzyny. Potrzebna jest kasa.
Tej jednak nie ma.
Teraz uwazam, ze w miare rozgarniety trener ( mam nadzieje pan Mielnik ) potrafi "dojsc " do psychiki pilkarzy i zmotywoawc ich do ZAPIERDZIELANIA w zimie na maxa. Efekt moze byc taki, ze nawet z obecnymi pilkarzami zdobedziemy awans - gdyz innym nie bedzie sie chcialo ganiac do upadlego przez 90 minut ( kazdy wie o tym ze zarobki w tej lidze sa malo przekonuwujace do TAKIEGO wysilku ).
W tym upatruje szansy na wiosne. Odra jako klub, z jej wielka historia na tym pulapie pilkarskim, do czegos chyba zobowiazuje.
PRACA PRACA PRACA i potem szal radosci, mozliwe nowi sponsorzy, wdziecznosc i radosc Opolan i ponownie pelniejszy stadion w granicach 2 tysiakow. I w lepszej lidze sam pan Tadeusz oceni ile moze jeszcze zdzialac w Opole.
Jezeli jednak zdecyduje, ze warto sie rozstac z klubem bo zarobi 3 razy wiecej to co moge jeszcze dodac. Jego decyzja.
Nastepna sprawa to T. Copik. O ile zagra w Opolu to powinien grac wraz z Surowiakiem ( ten na obronie zawodzil ) jako pomocnicy defensywni. I Odra winna grac trojka obroncow, dwoch defensywnych pomocnikow, czterech w pomocy z zadaniami agresywnego ataku i Tycem na szpicy. Dlatego wlasnie tak wazna jest motoryka. Odra z Copikiem w formie, dobrym bramkarzem i Tycem jest w stanie powalczyc z najlepszymi. ALE MUSI ICH ZABIEGAC. Kadra Rozwoju jest naprawde mocna, a Szczakowianka ma chyba najlepszy zespol i bedzie do konca walczyc o wyjazd z tej ligi.
Tylko Odra.

257
Jezeli w Kluczborku maja ciezki okres ( finansowe problemy ) to na jakiej zasadzie chca pozyskac pilkarzy Odry ktorzy maja podpisane dlugoterminowe kontrakty z klubem z Opola ? Przykladowo Deja. Wszystko wskazuje na to, ze chca ich wypozyczyc, a z tego raczej nam w kasie nie przybedzie.

258
PIŁKA NOŻNA. - Nie chcę już nigdzie wyjeżdżać i szukać klubu, jestem związany z Opolem i chciałbym pozostać tutaj nie na pół roku czy rok, ale zakotwiczyć na stałe, do końca mojej przygody z piłką. Z działaczami jeszcze się nie porozumiałem, ale jestem bliżej niż dalej - mówi pomocnik Tomasz Copik.
33-letniego defensywnego pomocnika opolskim kibicom z pewnością przedstawiać nie trzeba, bo spędził w niebiesko-czerwonych wiele lat. Nigdy nie był typem boiskowego dżentelmena, ale w jego przypadku nieustępliwość i ostra gra to wręcz atut, a jedyną wadą jest to, że często musi pauzować za kartki.

Co ciekawe, w Odrze grał już dwukrotnie - w latach 2000-2002 (później występował w ekstraklasie i na jej zapleczu w Pogoni Szczecin, Górniku Łęczna, Szczakowiance Jaworzno i KSZO Ostrowiec) i 2007-2008. Po drugim rozstaniu z Opolem występował jeszcze w GKS-ie Jastrzębie i MKS-ie Kluczbork, a ostatnie pół roku spędził w I-ligowej Olimpii Grudziądz. Teraz - wszystko na to wskazuje - "wejdzie" do Odry po raz trzeci.

Jacek Konopacki: Jesteście już dogadani z działaczami?

Tomasz Copik: Ostatecznie jeszcze nie, ale można powiedzieć, że jesteśmy bliżej niż dalej. Chciałbym grać w Odrze, bo nie chcę już nigdzie wyjeżdżać, szukać klubu poza Opolem, nie mam już na to sił.

Przejście z I do III ligi to sportowa degradacja?

- Trochę tak, ale w Grudziądzu praktycznie nie grałem [pięć meczów ligowych i jeden pucharowy, w sumie niespełna 150 minut - przyp. red.], rozwiązałem kontrakt i szukam nowego klubu. Czuję się na siłach, aby jeszcze trochę pograć, nawet gdzieś wyżej, ale wtedy znów musiałbym gdzieś wyjeżdżać, a więcej już tego nie chcę. Buduję się w Opolu, jestem związany z miastem, moja rodzina tu mieszka i chciałbym skończyć przygodę z piłką właśnie w Odrze. Ostatnie pół roku mieszkałem w Grudziądzu sam i było mi bardzo ciężko. Poza tym trzeba przypilnować pewnych rzeczy przy budowie, a dzieci są coraz starsze i chciałbym z nimi być jak najczęściej. Chcę osiąść na stałe w Opolu, a tak się składa, że jest tutaj akurat III liga.

Drużyna mocno zmieniła się od czasu, kiedy grałeś w niej po raz ostatni. Jest nowy klub, działacze, trener i praktycznie wszyscy piłkarze.

- Rzeczywiście, z dawnych czasów pozostali tylko Maciek Michniewicz i Marcel Surowiak, reszta to młodzi zawodnicy. Decydując się na Opole, chciałbym właśnie może swoim doświadczeniem, pobytem w innych klubach, uświadomić im, że warto przykładać się do każdego treningu, i że Odra, choć gra w III czy po ewentualnym awansie w II lidze, może być dla nich odskocznią do większej piłki, że tutaj też mogą się wypromować. Poza tym Odra to jednak Odra.

Pozostał sentyment do klubu?

- Dokładnie. Sentyment jest duży, a nawet, grając gdzie indziej, zawsze śledziłem wyniki Odry, starałem się oglądać, jak była możliwość, jej mecze. Szkoda było mi stąd odchodzić, ale wiadomo, że jakoś trzeba utrzymać rodzinę. Czasy w klubie były ciężkie i musiałem szukać czegoś innego. Teraz chcę wrócić i pomóc drużynie.

Może w awansie?

- Zobaczymy, jak to będzie. Szansa na to jest i trzeba powalczyć. Z drugiej strony wiadomo, że jak nie będzie wyników, to odpowiedzialność spadnie na piłkarzy, zwłaszcza na tych najbardziej doświadczonych, czyli także na mnie. A ja nie chcę pozostać tutaj na pół roku czy rok, tylko zakotwiczyć w Opolu na stałe.

Największym zaskoczeniem jest chyba nowa baza piłkarska?

- To naprawdę wspaniała sprawa. Przez tyle lat były kłopoty z treningami, bardzo brakowało takiego obiektu, można powiedzieć, że szkoda tylko, że nie powstał on wcześniej. Pamiętam, jak jeździliśmy na Grudzice czy na Zakrzów; zwłaszcza o tej porze roku to była tragedia: albo śnieg, albo tonęliśmy po kostki w błocie. Teraz są fantastyczne warunki, różne płyty, sztuczna murawa, nic tylko przyłożyć się do treningów.

Jak idą przygotowania do rundy wiosennej?

- Bardzo dobrze. Trenujemy codziennie w Centrum Sportu albo w Okrąglaku, na czwartek mamy zaplanowane kolejne testy, a już w sobotę turniej halowy. W planie jest jeszcze m.in. obóz dochodzeniowy, wtedy będziemy ćwiczyć dwa razy dziennie. Byłem w wielu klubach i muszę powiedzieć, że w Opolu treningi są naprawdę bardzo ciekawe.
Odra jest najważniejsza !

259
A ja oczekuje ze predzej czy pozniej zaczna budowac kondycje ( wytrzymalosc ) i pobiegaja po gorkach. Profesjonalny przyklad mlodszym trenerom daje Lenczyk. I w oparciu o kondyche z niczego zrobil bardzo fajna druzyne w Slasku W.
Zreszta chyba od tego powinni zaczynac przygotowania nasi. Jak Tomek przyjdzie to naprawde moze byc bardzo ciekawie.
I niech trener nie zapomni o trenowaniu z obroncami Odry - szybkich podan z klepy - bo te wolaly o pomste do nieba i ciezko bylo patrzec jak pilkarz 3 ligi nie potrafi podac w biegu na kilka metrow do partnera.
Koleczko i klepa i bieg i klepa i znowu az do skutka - moze naucza sie celnie podawac.

262
snajper pisze:czy ktos moze dac mi odpowiedz co do obsady bramkarza ? czy ten ukrainiec o ktorym byla mowa zagra w Opolu ? ( wiem ze Rozmus ma wolna reke w poszukiwaniu nowego klubu ) ale czy mamy kogos na ta najwazniejsza pozycje?
chyba zarząd wie co robi?????
Looz co Ty na to????
Masz informo z pierwszej ręki???

263
Rozmus dobrze, że poleci bo się jak się nie odzywa przez 3 tygodnie (nie odbierał telefonu i nie było z nim żadnego kontaktu!) gwiazdeczka za 5 zł i mu się w dupie poprzewracało to po cholerę nam bramkarz, któremu się chyba nie podoba na Oleskiej 51!! A co będzie z bramkarzem poczekajcie na informacje, dopiero okres przygotowawczy się zaczyna jak będzie coś wiadomo to na pewno informacja się pojawi!! CIERPLIWOŚCI!!

264
swendrak pisze:Rozmus dobrze, że poleci bo się jak się nie odzywa przez 3 tygodnie (nie odbierał telefonu i nie było z nim żadnego kontaktu!) gwiazdeczka za 5 zł i mu się w dupie poprzewracało to po cholerę nam bramkarz, któremu się chyba nie podoba na Oleskiej 51!! A co będzie z bramkarzem poczekajcie na informacje, dopiero okres przygotowawczy się zaczyna jak będzie coś wiadomo to na pewno informacja się pojawi!! CIERPLIWOŚCI!!
dzieki i czekamy na odpowiedz
ale bramkarz tez winien przygotowywac sie z zespolem. czas to pieniadz a tego w Oderce malo.

265
Rozmus się nie odzywał bo był w robicie za granicą. Ma tutaj 800 zł pensji z czego 400 zł musi wydawać miesięcznie na dojazdy, a w domu się nie przelewa, więc nie ma co mu się dziwić, że szuka lepiej płatnej pracy.
Co do Ukraińca to był ostatni rok kontuzjowany (coś z plecami) i ponoć przez długi czas nie czuł jednej nogi nawet. Więc teraz jak zacznie trenować na pełnych obrotach to się w ogóle okaże, czy będzie w stanie grać.
Odra jest najważniejsza !

266
swendrak nie wiem skąd czerpiesz informacje ale lepiej nie pisz jak nie są pewne. Rozmus był ostatni raz na treningu 7 grudnia a 16 skończyli trenować więc nie pier*ol że nie było go 3 tygodnie. Odra by chciała zbudować pierwszoligowy klub najlepiej nie płacąc zawodnikom tylko ze oni muszą poświęcać na treningi cały swój czas i też chcieli by jakoś wyżyć a za 900zł to chyba żadne życie

267
niestety mój błąd i się do niego przyznaję za co osoby które uraziłem przepraszam :) Zwłaszcza Rozmusa i oby mu się powiodło w innym klubie. Niestety dałem się ponieść emocjom poprzez ciągle narzekanie jak to nie jest źle, że nie ma informacji żadnej o niczym!

273
respest pisze:http://opole.gazeta.pl/opole/1,35087,10 ... karzy.html

Tutaj opisana sytuacja piłkarzy łączonych z Odrą i tych, którzy od nas odchodzą. Przyszli już Copik, Mazur i Wdowiak. Szkoda tylko, że takie informacji trzeba wyszukiwać na stronach opolskich gazet, a nie na stronie klubowej...
Proszę dokładniej czytać oficjalny serwis klubu i nie wprowadzać użytkowników forum w błąd. To, że ktoś trenuje z zespołem nie oznacza, że ma już podpisany kontrakt. Spekulacje prasowe to zupełnie inny temat, a w artykule powyższym nie ma żadnej informacji, która nie przewinęłaby się przez stronę oficjalną klubu.
PS. Kacper Wdowik (nie Wdowiak).

274
Moim celem nie było wprowadzenie kogoś w błąd. Myślę, że gdyby przepływ informacji na linii klub-kibice był nieco sprawniejszy (nie jest zły, ale po poprzednich postach z tej strony wnoszę, że też nie jest idealny), to do takich nieporozumień by nie dochodziło. ;)