Re: FORTUNA 1 LIGA - sezon 2024/2025. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

Z jednej strony specjalista od awansów - najpierw wyciągnął Jastrzębie z 3 do 1 ligi i grało w naprawdę dobrym stylu, potem powtórzył to z Ruchem i mimo niższego od wielu rywali budżetu awansował najpierw do 1 ligi, a potem Ekstraklasy. Więc w sumie dlaczego się czepiam? Niestety widać tendencję spadkową, najpierw zespół z Chorzowa bardzo słabo prezentował się w najwyższej lidze, a potem to samo było w Podbeskidziu. Liczyłem też jednak, że skoro mowa była przy Sobolewskim o jakimś "projekcie długofalowym", choć już wiemy, że wykonawca był źle dobrany, to jakąś większą wizję będziemy mieć. Może za bardzo sugeruję się Motorem, ale tam najpierw zaufali 32-letniemu Feio, potem 30-letniemu Stolarskiemu. Dlatego tak liczyłem na pochodzącego z regionu Bellę albo nawet wspomnianego tu już Tomczyka z Polonii Bytom. A tak to trochę obracamy się na słynnej "trenerskiej karuzeli".

Re: FORTUNA 1 LIGA - sezon 2024/2025. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

Zrobił dwa awanse z Ruchem i nie udało się utrzymać z nim w Ekstraklasie, faktycznie zbrodnia :) Podbeskidzie przejmował w marcu kiedy byli na przedostatnim miejscu w tabeli i tego czasu na zrobienie czegokolwiek było niewiele, a u nas nie minęła jeszcze 1/3 sezonu. Śmiejemy się z Sobola, że kto mu dał pracę po nieudanych przygodach w Płocku i Krakowie, a jaki jest argument za Bellą, poza tym, że jest z okolic Opola? Też samodzielnie pracował dwa razy i mu nie wyszło.

W Jastrzębiu i Chorzowie zrobił dobrą robotę, ma doświadczenie, w Podbeskidziu był krótko, po cv zdecydowanie lepszy niż Sobolewski. Tomczyk w Polonii robi świetną robotę ale stoi przed życiowym sukcesem czyli awansem do 1ligi więc nie ryzykowałby przejścia do Odry. Co do Belli to mam podobne odczucia co wijamurzyn.
Moda przemija WIARA wiecznie trwa.

Śmieszne jest to jak nagle punkt widzenia się zmienił - Sobolewskiego zwalniać, bo po 10 meczach gra nie wyglądała dobrze, ale Skrobacz będzie miał dużo czasu, bo przecież nie minęła jeszcze nawet 1/3 sezonu. :D
Nie pisałem, że negatywne u Skrobacza jest, że Ruch spadł, tylko, że prezentował się w Ekstraklasie niewiele lepiej niż Odra za Sobolewskiego. Oczywiście zdaje sobie sprawę z różnicy klas rywali, no ale prawda jest taka, że ostatni sezon, to początkowo bardzo słaba gra jego zespołu, a potem nie potrafienie podźwignięcia drużyny (a z takim zamiarem tu się pojawi).
Co do Belli to wystarczy, że w środowisku jest bardzo ceniony, o czym świadczy choćby propozycja dołączenia do sztabu w Lechii, gdzie głównym jest obecnie, w mojej opinii, najbardziej obiecujący młody trener w Polsce, z zupełnie świeżym spojrzeniem. A w Szkole Trenerów PZPN do dzisiaj ponoć wspominają jako najlepszych absolwentów dwójkę - Feio i właśnie Bellę, także czuję, że jeszcze o nim usłyszymy. Może kiedyś doczekam, ale obecnie nie ma tematu i zobaczymy jak się spisze Skrobacz.

respest pisze:
poniedziałek, 30 września 2024, 18:47
Śmieszne jest to jak nagle punkt widzenia się zmienił - Sobolewskiego zwalniać, bo po 10 meczach gra nie wyglądała dobrze, ale Skrobacz będzie miał dużo czasu, bo przecież nie minęła jeszcze nawet 1/3 sezonu. :D
A nie uważasz, że jednak zaczynali z innych poziomów? Sobolewski przyszedł do drużyny, która grała w barażach o awans, a po kilku miesiącach jego pracy nie zostało z niej absolutnie nic i z każdym meczem było coraz gorzej. Z kolei Skrobacz przyszedł do Podbeskidzia w marcu, a od września byli w strefie spadkowej.

Spokojnie, w Podbeskidziu od napędzania ofensywy miał takich ananasów jak Banaszewski, a u nas przecież… a nie, czekaj. ;)

A tak poważnie - gdyby nie akcja z Podbeskidziem, ta kandydatura nie miałaby minusów. Odrę trzeba podnieść z głębokiego dołka, a w Podbeskidziu analogiczna akcja nie wypaliła. A tam też wydawało się, że ekipa zupełnie nie jest na spadek.

Mi też marzy się trener, który rósłby razem z Odrą. Chyba taki w zamyśle miał być Sobolewski, chociaż tylko z pozoru - on przecież „trenowal” w Ekstraklasie i klub, który budżetowo zjada 1. ligę. Trenera, który rósłby z Odrą na karuzeli nie ma i go nie znamy - to musiałby być właśnie ktoś z niższej ligi, tak jak Rakow odkrywał Papszuna. A skoro bardzo komfortowy na poszukiwania czas końca kontraktu Noconia nie został wykorzystany na takie poszukiwania, to cieszmy się, że przyjdzie trener, który jednak coś już pokazał.

Kris88 pisze:
poniedziałek, 30 września 2024, 21:36
Już paru trenerów którzy mieli rosnąć z klubem było: Żuraw, Smółka, Brehmer czy Plewnia. Ale w sumie to od kilkunastu lat w różnych, nieraz dziwnych okolicznościach zmieniamy trenerów. I ja już sam nie wiem z jakiego klucza trzeba dobrać dyrygenta.
Zgadzam się. Za młodego Wójcika były jakieś wizję. Rumak na przykład i później było ratowanie klubu. Za niego były też dziwne zwolnienia! Teraz jest Lisinski i on też miał wizję! Zatrudnił gościa o którym wszyscy wiedzieli, że nie potrafi radzić sobie z kryzysem! I to nie jest moje wymądrza się. Pisałem tutaj zaraz po zatrudnieniu tego gościa, że teraz to walka o utrzymanie będzie! Sobolewski sam się nie zatrudnił! Niech prezes wizjoner powie dlaczego naraził spółkę na straty podpisując dwu letni kontrakt!!
Adam Nocoń,Ditmar Brehmer też odeszli, bądź nie przedłużono z nimi kontaktu nie wiadomo dlaczego?!
Albo przyjście Matyska to jednocześnie odejście prezesa wizjonera!

Na kilku forach i stronach na FB powtarzały się informacje o Skrobaczu, że z Ruchem zrobił "wynik ponad stan". A awans do EX był bez konkretnej kasy i na "hura". Ruch można powiedzieć za jego kadencji pozamiatał pierwszą ligę - a u Nas jest ten sam problem, w przypadku awansu nagle nam w budżecie nie przybędzie z 15 baniek ot tak.

Była mowa o Wójciku i zatrudnieniu Rumaka. W porównaniu z Sobolewskim od Lisińskiego, za Rumakiem Wójcika przemawiało nazwisko i trenowanie w jednym z lepszych polskich klubów. Niestety jak zarządzany jest/był Lech to wiemy, można było pomyśleć że "nie miał tam kim grać" a i transfery były okrojone. Największym minusem Wójcika, był kontrakt na bodajże pięć lat - z tym, że tak jak mówię, raczej większość z Nas zakładała że Rumak zbuduje tu konkretną ekipę walczącą o EX.
Z kolei za Sobolewskim nie przemawiało zupełnie nic, transfer na trenera zupełnie z przypadku - tym bardziej że tutaj nawet nie było wyników ani nie był prowadzony żaden większy klub w EX.

Zobaczymy co nam wyjdzie z Skrobaczem, mam taką wewnętrzną nadzieję że "zadanie domowe" po Ruchu odrobił a i grajki podejdą do niego z większym szacunkiem jako do trenera który potrafi zrobić awans i dać szansę piłkarzom "bez nazwiska".

"- Po Odrze Opole i Pogoni Siedlce kolejny pierwszoligowiec szykuje się do zmiany trenera. To Chrobry Głogów, który już zaczął rozglądać się za nowym trenerem. Według naszych informacji władze klubu skontaktowały się już z potencjalnymi kandydatami do zastąpienia Plewni. Władze Chrobrego liczą, że uda się namówić Adama Noconia, byłego trenera Odry Opole - czytamy w "Piłce Nożnej"."
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

To już by była połowa ligi po zmianie trenera.

milek72 pisze: A czy nie wydaje się Wam czasem że w szatni był jakiś zgrzyt pomiędzy zawodnikami a trenerem Sobolewskim? Dziwna jest taka sytuacja jak w meczu z Wisłą piłkarze nie oddają strzałów na bramkę przeciwnika., zresztą w dwóch poprzednich meczach ligowych też z tym szału nie było.
pawel_OKS pisze: Ja się bardziej zastanawiałem nad biernością przy akcjach Wisły, totalnie odpuszczanie przy bramkach. Nie wiem co się stało w przerwie ale wyszedł inny zespół.

Sabotaż ???