Re: Stadion dla Odry

926
Zestawienie wykazuje widownie ODRY w pojedynczych sezonach ligowych. Ponadto dostępne są informacje odnośnie liczby meczów z kompletem widzów, łącznej liczby widzów przez cały sezon i odpowiedniej średniej na mecz.
SEZON ROZGRYWKI MECZE........ KOMPLET WIDZÓW........ LICZBA WIDZÓW ........ ŚREDNIA
07/08..... 2 Liga .........................17................... 0 .................................. 53.500................... 3.147
17/18..... Nice 1 Liga ................ 10................... 0 .................................. 20.816................... 2.082
08/09...... 1 Liga ....................... 15................... 0 .................................. 30.900.................... 2.060
13/14..... 2 Liga - Grupa zach. ..17................... 0 ................................... 22.100................... 1.300
16/17..... 2 Liga .......................... 17................... 0 .................................. 21.711................... 1.277
Wniosek: frekwencja nie powala, boli kolumna oznaczająca komplet widzów na stadionie. Może nowe oświetlenie pozwoli na nadrobienie zaległości i zbliżymy się do wyniku najlepszego sezonu 2007/2008

(żródło http://www.transfermarkt.pl/odra-opole/ ... erein/5699)

927
Bazując stricte na tych danych mam inny wniosek - przy utrzymaniu podobnej liczby widzów na meczach co dotychczas, to będzie drugi najlepszy sezon. Średnia jest lepsza niż w sezonie 2008/2009, a mamy już niemal taką sumę widzów jak w poprzednim sezonie po 17 meczach (podczas gdy teraz było rozegranych tylko 10).

Inna sprawa, że chyba wszyscy liczymy, że potencjał w Opolu jest większy.

931
LooZ^ pisze:O ile pamiętam na wiosnę zawsze frekwencja jest wyższa. Jeśli do tego dojdzie gra przy światłach i wyniki sportowe, to jestem bardzo spokojny.
Jak już przy światłach jesteśmy, są już gotowe?
Nie, nie chcemy was tu!
To nasz kraj!
Nie nie chcemy was tu!
I nie cofniemy się!

933
Było dzisiaj spotkanie grupy roboczej, były ludki z komisji licencyjnej Ex... Jak to się ładnie mówi - jakby się nie obrócić - dupa zawsze z tyłu... Nie ma dobrego wyjścia w sytuacji jeśli Odra awansuje w tym roku, a i o dobre wyjście trudno jak awansuje np za rok.

To co wydaje się rozwiązaniem (dla mnie, ale i przynajmniej dla części innych osób) optymalnym to:
- kosztowna modernizacja Oleskiej w wersji "prowizorka 2.0" - eksperci PZPN kompletnie się po Oleskiej przejechali - w grę wchodzi budowa ewentualnie jakiegoś rodzaju trybun modułowych i... kontenerów biurowych. Potem większość z tych rzeczy można rozdysponować inaczej, oprócz oczywiście podgrzewanej murawy - ~2mln dosłownie do zaorania.

- równocześnie pracować nad Centrum Piłkarskim z prawdziwego zdarzenia (co się toczy), czli nowym stadionie przy Północnej, razem z nowymi boiskami treningowymi.

Nie ma łatwych i dobrych rozwiązań. Są tylko złe i drogie. Koszt niestety lat zaniedbań.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

935
Nie, to są jakby dwa różne problemy. Temat nowego stadionu idzie zgodnie z planem. Niestety, Siły Wyższe upierają się na 12.000, ja się upieram na 13.600. Reszta kwestii nie budzi niczyich wątpliwości i jestem pewny, że to będzie absolutny top stadionów w Polsce.

941
To raczej nie zabezpieczenie a ukręcenie sobie stryczka. Ale doskonale o tym wiesz.

A póki budowa nie ogłoszona, fundamenty nie rosną, to będą niepokoić mnie takie głosy. Bo brzmią absurdalnie, ale padają, więc ktoś dopuszcza taki scenariusz. A kilku ważnym osobom w Opolu taka opcja była by na rękę.

942
Nie wiem o czym piszesz w kontekście "ukręcenia sobie stryczka". Moim zdaniem ten wpis jest niepotrzebny, ale z punktu widzenia polityków już tak. Wystarczy poczytać komentarze na fb, to będzie wiadomo o co chodzi. Niedługo (*) rusza konkurs, ja będę miał przyjemność zasiadać w komisji konkursowej, więc wszystko idzie dobrze.

943
LooZ^ pisze:Nie, to są jakby dwa różne problemy. Temat nowego stadionu idzie zgodnie z planem. Niestety, Siły Wyższe upierają się na 12.000, ja się upieram na 13.600. Reszta kwestii nie budzi niczyich wątpliwości i jestem pewny, że to będzie absolutny top stadionów w Polsce.
I tak trzymaj gada az zdechnie !

944
LooZ^ pisze:Nie, to są jakby dwa różne problemy. Temat nowego stadionu idzie zgodnie z planem. Niestety, Siły Wyższe upierają się na 12.000, ja się upieram na 13.600. Reszta kwestii nie budzi niczyich wątpliwości i jestem pewny, że to będzie absolutny top stadionów w Polsce.
Nie mam rozeznania wiec pytam:
Jaka jest różnica w np. W kosztach, czy to jest identyczny projekt tylko o 2 m wyższy czy kompletnie inne zalozenia projektowe.
I o ile to możliwe czy mozesz przytoczyc jakies konkretne argumenty które przemawiaja za kazda z opcji np. Czy jest roznica w licencji pucharowej itp. ???
Im więcej wiemy tym lepsza "pracę organiczną" możemy wykonać. Jakby nie patrzeć to Opole jest małe i im więcej przekonamy osób do konkretnej opcji tym wieksze szanse że uda się ja przeforsowac.

945
To są mniejwięcej tylko 2 rzędy różnicy, więc koszty podobne. Żeby mieć poważne szanse na jakieś mecze np U21 to trzeba mieć 15k, więc i tak odpadamy raczej, co wielkim problemem nie jest, bo nie ma co projektować stadionu pod 1 czy 2 mecze na rok (albo rzadziej).

Moje oczekiwania wynikają z tego, że wiem jak powinna wyglądać polityka biletowa + trochę innych przemyśleń, na które teraz nie bardzo mam czas. Prezes OZPN rzucił, że dla Odry wystarczy 10.000, co dla mnie bardzo źle świadczy o jego kompetencjach. Od każdej pojemności można z automatu odjąć 20/30% pojemności, która nie będzie dostępna dla kibica Odry (sektor gości, bufory, vip, media, niepełnosprawni, miejsca słabej widoczności, etc). 13.600 to dla mnie idealny kompromis pomiędzy dużą pojemnością, a kosztami utrzymania.

947
Właśnie o to chodziło mi w poprzednim poście - niepotrzebne jest rozważanie pomysłów, które dla nas będą oznaczały całkowitą porażkę (6 tys. na Oleskiej było by 'stryczkiem') , gdyż to tylko woda na młyn dla ludzi nieprzychylnych Odrze i/lub AW (wiadomo, zbliżają się wybory, można ponarzekać na wysoki koszt stadionu w miejsce dodatkowych miejsc w żłóbkach itd.). A w Opolu takich ludzi, którzy oficjalnie może i się uśmiechają i popierają, ale myślą zupełnie inaczej, jest całkiem sporo.

949
Byłoby dobrze, klub też postulutuje właśnie okolice 13.500 (nawet bez mojego udziału ;)). Był Pan z SARP w Katowicach i tam Pan zasugerował, że pierwszy powstanie w Chorzowie, potem w... Sosnowcu, a potem dopiero w Katowicach.