Re: FORTUNA 1 LIGA - sezon 2018/19. Runda wiosenna. Spekulacje, transfery

452
U Papszuna widać było pomysł (piłkarze dostosowani do taktyki - wysocy obrońcy dobrze grający głowa, niscy szybcy skrzydłowi, silny napastnik), u nas tego nie widzę. Zgadzam się z uż. zebro co do oceny źródeł problemu - to nie zły trening czy taktyka, ale przestrzelone i chaotyczne transfery. Mam swoje spore przemyślenia, ale podzielę się nimi po sezonie. PS. Nie jestem za zwalnianiem Rumaka.

453
A ja mysle ze nawet jakby przyszedł "the special one" to z taka organizacja calego klubu i tak nic z tego nie bedzie.
Długofalowy projekt powinien zakladac rownolegle zmiany we wszystkich obszarach klubu, tymczasem trener z nazwiskiem, w druzynie Hiszpanie i Brazylijczycy a w szeroko rozumianej adminustracji ta sama amatorszczyzna co zwykle.
Tez nie jestem za zwalnianiem rumaka, a zeby nie ze tak całkiem transfery do dupy to uwazam ze trojak to naprawdę dobry nabytek!

461
#1ligastylzycia, każdy może wygrać z każdym, spodziewaj się niespodziewanego itd., ale „na koniec dnia” (jak to mówi Harry Potter z Krakowa ;) ta nasza liga dość przewidywalna jak popatrzymy na tabele. Potencjał Odry na ta chwile to właśnie środek, przed nami zespoły mocniejsze, za nami zespoły które przed sezonem można było typować niżej (wymieniając Giekse i Termalice za Puszczę i Jastrzębie). Paradoks.

465
tak popatrzyłem sobie na te sezony gdzie Katowice grały w 1 lidze i oprócz dwóch sezonów gdzie walczyli o awans to tak na prawdę ten zespół co roku był zwykłym średniakiem ligi, tam to ten napompowany balon musiał kiedyś pęknąć - możliwe ze w tym sezonie to nastąpi
Nie ma tutaj dla was miejsca, bo nie macie jaj
Słuszna sprawa, smutna prawda, tak musi być

470
Jasne, takie wyliczanie prawdopodobieństwa to tylko zabawa, ale metoda Monte Carlo w tym przypadku do mnie nie przemawia. Bo w skrócie, jeżeli dobrze rozumiem, absolutnie najważniejszym czynnikiem jest tam aktualna liczba punktów posiadanych przez dany klub, a założenie jest takie, że zwycięstwo, remis i porażka są równie prawdopodobne.
Garbania spadła (pewnie oficjalnie spadnie w sobotę), drugi spadkowicz to będzie Bytovia. która nie wygrała meczu od wielu miesięcy, a ich dorobek punktowy jest zasługą wyłącznie niezłego początku sezonu. Patrząc na aktualną formę, są słabsi nawet niż Garbarnia. Kto będzie trzeci - tu trudno powiedzieć, ale raczej Stomil lub Wigry. Katowice się utrzymają, na wiosnę dosyć dobrze punktują, poza tym mają do końca dwa mecze z kelnerami (Garbarnia i Bytovia).

Przy czym jak patrzę na terminarz, to w zasadzie Katowice, Stomil i Wigry są w stanie zapunktować jeszcze całkiem nieźle, a to oznacza, że w tym sezonie próg utrzymania (czy też dorobek najwyżej sklasyfikowanej drużyny spadającej) może być dosyć wysoki. Nawet 38 punktów może nie wystarczyć, co dla sezonu bez żadnej drużyny wycofanej/dostającej walkowery byłoby w okolicach rekordu ligi.

473
LooZ^ pisze: czwartek, 25 kwietnia 2019, 21:57 W ramach ciekawostek - tak kształtowały się % szanse na utrzymanie (metoda Monte Carlo, 10.000 scenariuszy, rozkład jednostajny).

Po ostatniej kolejce jeszcze nie mam.

https://gyazo.com/f6435cc9b637f68041d2c3bbf71414a7
dobra dobra, te swoje statystyki tyle razy pokazywałeś a z prawda miały tyle wspólnego co brak awansu Górnika na 6 kolejek (a raczej ich szanse w tamtym czasie wyliczone na 0,6% (?) ) przed końcem sezonu, w roku w którym awansowali ;)

474
No i? ;) Mam tłumaczyć jak działa statystyka? Te właśnie wyliczenia pokazały jak nieprawdopodobna rzecz się stała - seria zwycięstw + absurdalne porażki WSZYSTKICH innych. Takie ułożenie meczów miało właśnie te ~1%. Jak spadniemy to też tylko nieprawdopodobnym zbiegiem wyników.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

475
LooZ^ pisze: piątek, 26 kwietnia 2019, 9:28 No i? ;) Mam tłumaczyć jak działa statystyka? Te właśnie wyliczenia pokazały jak nieprawdopodobna rzecz się stała - seria zwycięstw + absurdalne porażki WSZYSTKICH innych. Takie ułożenie meczów miało właśnie te ~1%. Jak spadniemy to też tylko nieprawdopodobnym zbiegiem wyników.
dlatego mówię, że te statystyki to jedno wielkie gówno i wrzucanie ich tu jest niepotrzebne, ponieważ de facto niczego konkretnego nam nie pokazują