Re: FORTUNA 1 LIGA - sezon 2019/2020. Runda jesienna. Spekulacje, transfery

376
busuoks pisze: wtorek, 2 lipca 2019, 19:18 I odpowiedź jednego z kibiców : to trzeba go było puścić:) :)
Być może zapytanie o Krysiaka wpłynęło 1 kwietnia. ;)

Trener Rumak mówił dużo na temat licznych kontuzji, z którymi borykaliśmy się w rundzie wiosennej. Największym pechowcem był Dudu. No fakt, miało to na pewno wpływ na grę drużyny. Chciałem tylko nieśmiało zaznaczyć, że w momencie, gdy zakontraktowano tego zawodnika na naszym forum w zasadzie gremialnie krytykowaliśmy ten ruch. Wolałbym, aby w kwestii polityki transferowej częściej rację miał sztab trenerski. ;) Piszę o tym choćby dlatego, że dotychczasowe ruchy transferowe, delikatnie rzecz ujmując, nie zachwycają. Muszę jednak przyznać, że dzisiejsze zakontraktowanie Adamca to dobra decyzja. Mają być podobno jeszcze dwa transfery – obrońca i jakiś młodzieżowiec. Potrzebujemy koniecznie jakiegoś dobrego młodzieżowca, bo obecna ekipa „młodych wilków” szału nie robi.

382
mario11983 pisze: wtorek, 2 lipca 2019, 20:47 Wiadomo kiedy Winiarczyk wróci do treningów?

Winiar miał przepuklinę kręgosłupa. Potrzebna była operacja. Nie trenuje jeszcze z drużyną. Więc w pierwszej rundzie ewentualnie będzie wchodził z ławki. Myślę, że dopiero po przepracowaniu zimy, będzie do regularnej gry w drugiej rundzie.

Mikinic zostaje jako obrońca na ten sezon.

383
cartman pisze: środa, 3 lipca 2019, 7:20
mario11983 pisze: wtorek, 2 lipca 2019, 20:47 Wiadomo kiedy Winiarczyk wróci do treningów?

Winiar miał przepuklinę kręgosłupa. Potrzebna była operacja. Nie trenuje jeszcze z drużyną. Więc w pierwszej rundzie ewentualnie będzie wchodził z ławki. Myślę, że dopiero po przepracowaniu zimy, będzie do regularnej gry w drugiej rundzie.

Czyli na lewej obronie spodziewać się możemy Słabego. Na prawej Janasik. Na bokach pomocy pozostaje Janus, Błanik i Wdowik. Na tę pozycję ktoś by się jeszcze przydał.

385
mario11983 pisze: środa, 3 lipca 2019, 7:55
cartman pisze: środa, 3 lipca 2019, 7:20

Czyli na lewej obronie spodziewać się możemy Słabego. Na prawej Janasik. Na bokach pomocy pozostaje Janus, Błanik i Wdowik. Na tę pozycję ktoś by się jeszcze przydał.
Kadra ma liczyć 25 zawodników. Powiedzieli, że szukają jeszcze dwóch piłkarzy. Obrońcy i młodzieżowca.

386
Kilka tematów z wczorajszego spotkania w dużym skrócie:

- zaczęło się od drugiej drużyny. Klub chce, ale na ten moment nie ma funduszy. Może za 2-3 lata.

- słabą dugą rundę tłumaczyli zbyt krótką kadrą i kontuzjami. Podobno w całym sezonie w naszej drużynie zagrało dwudziestu kilku piłkarzy co było najniższym wynikiem w całej lidze. Najwyższy wynik to prawie 40 zawodników.

- ataki kibiców na Krysiaka tłumaczyli słabą grą obronną całej drużyny w drugiej rundzie...

- dotychczas z EX wpłynęły zapytania na dwóch naszych piłkarzy. Jednym z nich był właśnie Krysiak …

- Tobi podobno dostał propozycję kontraktu na ten sezon, ale nie podpisał. Był na testach w Miedzi, ale się na niego nie zdecydowali. Na razie jest bez klubu.

- Kuchta też dostał propozycję na ten sezon, ale czekał do ostatniego momentu aż może wpadnie lepsza propozycja z innego klubu. Zdecydował się podobno w ostatnich chwili, ale wtedy już mu odmówili. Motała powiedział, że nie chcą takich zawodników, dla których gra w Odrze jest ostatecznością.

- Czyżyckiemu podobno mocno w głowie namieszał jego agent, który opowiadał mu, że jest najlepszy i chce go cała EX. Rumak powiedział, że widział po jego pierwszych podaniach, że na trybunach siedzi jakiś wysłannik klubu i Czyżyk się spalał. Ma klauzulę wykupu do klubu EX. Czas jest do 15 lipca – jak do tego czasu nie wpłynie konkretna oferta to zostaje u nas.

- mocno liczą na Wróbla. Podobno super wygląda w treningu i jak tak dalej będzie się rozwijał to może sporo pograć w tym sezonie.

- mega cieszyli się na pozyskanie Martina Adamca (U21 Słowacja). Rumak i Motała byli nawet na Słowacji. Podobno chciało go kilka klubów EX. Ma grać na „ósemce”. Rumak cieszył się jak dziecko na jego stały fragment gry – dośrodkowania z wolnych i rożnych. Teraz jest na wypożyczeniu z klauzulą pierwokupu.

- chcieli wyciągnąć kilku graczy z kadry U20 Magiery, ale nie było najmniejszych szans na ich pozyskanie.

- bardzo chcieli żeby został Szota – bez szans.

- odejście Brusiły – podobno zażądał kontraktu z kosmosu (też w głowie miał namieszać jego agent). Nie mogli się zgodzić na takie warunki, ale nadal mega go szanują i chcą żeby kiedyś wrócił do Odry w innej roli: skaut, dyrektor sportowy, trener młodzieży. Miał grać w Widzewie, gdzie Motała go bardzo polecał, ale po wejściu Pani Marzenki wiadomo jak potoczyły się sprawy.

- kontrakt na stole miał też Mateusz Gancarczyk, ale w ostatniej chwili wybrał Stomil.

- Rumak bardzo cieszył się na przedłużenie kontraktu z Niziołkiem. Powiedział, że to był pierwszy przypadek kiedy on sam poszedł do prezesa i powiedział, że mają zrobić wszystko żeby został. W przyszłości chcą go dalej w klubie w roli jak z Brusiło.

- 18 latkowie zakontraktowani w tym okienku mają kontrakty na 3 lata z klauzulami wcześniejszego wykupu do zespołów EX (czyli ewentualny zarobek). Wygląda na to, że dopiero teraz zaczyna się budowanie zespołu, który ma zacząć grać za 2-3 lata.

- Mocno ekscytowali się Sparwasserem. Jako jeden z trzech zawodników legii z tego rocznika dostał opcję przedłużenia kontraktu. Wybrał Odrę bo zadecydowała gra w pierwszej lidze a nie w CLJ.

- Motała sporo opowiadał o funkcjonowaniu klubów w Europie. Jezdził tam sporo na staże. Zaproponował, żeby w szatni zrobić mural w temacie Odry, który ma motywować zawodników. Ma się to odbyć po meczu w Legnicy a przed meczem u nas z Puszczą – jako „niespodzianka” i dodatkowa motywacja dla zawodników.

Podsumowując: dla mnie "wytłumaczyli się" z większości ruchów, których podczas sezonu czy tego okienka transferowego nie rozumiałem.
Jedynym dalej niezrozumianym dla mnie tematem jest Krysiak. Nie trafiły do mnie przedstawione przez nich argumenty w jego temacie.
Ogólny odbiór spotkania pozytywny. Motała w Odrze zaczął od połowy zeszłego sezonu. To będzie jego pierwszy pełny sezon. Też potrzebował czasu żeby poznać Odrę, funkcjonowanie klubu. Po wczorajszym spotkaniu wierzę w efekty jego pracy jak i Rumaka. Może jestem zbyt wielkim optymistą ... Nowy sezon pokarze czy się ruszyliśmy z miejsca.

387
Kilka znaków zapytania pozostaje:
- dlaczego teraz zaczynają budowę drużyny? A ten rok na co był?
- skoro Krysiak jest dobry, a gra obronną słaba, to może warto zainteresować się jakimś stoperem? To tez kuleje.
- jak to możliwe, że ktoś wybiera Stomil, a nie Odrę?
- nie chcemy Kuchty, bo się zastanawiał, więc na złość jemu będziemy grali bez bramkarza.

Tak, wiem. Nie było mnie na spotkaniu, nie powinienem marudzić.

389
zebro pisze: środa, 3 lipca 2019, 9:16 Kilka znaków zapytania pozostaje:
- dlaczego teraz zaczynają budowę drużyny? A ten rok na co był?

*** Głównie chodzi o to, że po prostu nie ma kasy. Nie mamy w ogóle podjazdu do klubów EX i tak naprawdę nawet do większosci klubów I ligi. Wymagamy dobrych transferów, ale wiadomo, że 95% zawodników pójdzie za kasą...

- skoro Krysiak jest dobry, a gra obronną słaba, to może warto zainteresować się jakimś stoperem? To tez kuleje.

***Cały czas szukają, ale jak wyżej - nie jest łatwo.

- jak to możliwe, że ktoś wybiera Stomil, a nie Odrę?

***Motała też bardzo się dziwił. Byli umówieni na konkretną godzinę na podpisanie. Myślał, że Garnek pojechał podpisac do centrum sportu. Zadzwonił do niego i sie dowiedział, że jednak wybrał Stomil.

- nie chcemy Kuchty, bo się zastanawiał, więc na złość jemu będziemy grali bez bramkarza.

***Tu z ich decyzją się zgadzam chociaż Kuchtę bardzo szanuję i z chęcią bym go u nas widział. . Nie chodzi o to, żeby robić komuś na złość, tylko pokazać też przed resztą druzyny, że mamy jaja. Między innymi takimi ruchami tworzy się charakter druzyny.

Tak, wiem. Nie było mnie na spotkaniu, nie powinienem marudzić.

390
icemaneq pisze: środa, 3 lipca 2019, 9:23 Na temat pracownikow klubu cos bylo ?
Tak. Wójcik powiedział, że chyba jako jedyny klub w PL na szczeblu centralnym mamy samych pracowników z regionu. To od tego sezonu zamierzona polityka. Skoro nie da się zawodników to chociaż pracowników. Po odejściu Becelli, Rumak powiedział, że nie trzeba nikogo ściągać bo trener Plewnia jest dobrym fachowcem i mu wystarczy. Czyli na tą chwilę tylko Rumak i Motała są z poza regionu.

392
Przede wszystkim. Nie wierzcie w ani jedno słowo Motały.

Ostatnio rozpowiada w klubie, że sądzi się z ZL. Niestety dla niego, Prezes ZL to mój wieloletni kolega z kibicowskiego szlaku, którego o to zapytałem. Motała dostał wypowiedzenie i przebywał tam przez przewidziany umową czas wypowiedzenia. W Lubinie żadnego pozwu (bo i z jakiej racji) od Motały nie ma. Dodałbym co mówili o nim pracownicy ZL i Prezes, ale pewnie zaraz by mi groził pozwami o oszczerstwa.

Na spotkaniu padło zresztą wiele słów, które są niezgodne z prawdą, na czele z tym, że Brusiło miał "załatwiony" Widzew przez Motałę. Raczej logicznym jest, że te testy były efektem dobrej opinii w świecie piłki i dobrego kontaktu z trenerem Smółką. Wystarczy się zastanowić, czemu wraz ze zniknięciem Smólki z Widzewa zniknął też Rafka? Dyrektor nagle stracił moc? Mówiono też o jego kosmicznych żądaniach kontaktowych. Kosmiczne nie były, a nawet jeśli... Czy to serio takie dziwne, że gość, który włożył tyle serca w ten klub chciał zarabiać więcej, bo przecież miał kontrakt od wielu lat, podpisywany w innych realiach. A mówienie publiczne o jego żądaniach kontraktowych to już w ogóle absurd i rzecz, która nie powinna się wydarzyć.

Może czas najwyższy powiedzieć, czemu ci źli piłkarze tak bardzo tej Odry nie lubią? Może Pan Dyrektor, a może członkowie Zarządu opowiedzą jakim niuansem różnią się umowy uzgodnione z piłkarzami i podkładane im do podpisu? Co zabawne, nie chciałem w to uwierzyć, ale dostałem o tym informację od... znajomego spoza Opola, mocno siedzącego w piłkarskim środowisku. Niestety, Odra ma fatalną opinię w Polsce i to jest co raz częstsza przyczyna dla której piłkarze tutaj przychodzić nie chcą. Czy to przypadek, że wybierają Stomil czy jak w przypadku analityka 2 ligową Stal Rzeszów?
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

393
LooZ^ pisze: środa, 3 lipca 2019, 10:37 Przede wszystkim. Nie wierzcie w ani jedno słowo Motały.

Ostatnio rozpowiada w klubie, że sądzi się z ZL. Niestety dla niego, Prezes ZL to mój wieloletni kolega z kibicowskiego szlaku, którego o to zapytałem. Motała dostał wypowiedzenie i przebywał tam przez przewidziany umową czas wypowiedzenia. W Lubinie żadnego pozwu (bo i z jakiej racji) od Motały nie ma. Dodałbym co mówili o nim pracownicy ZL i Prezes, ale pewnie zaraz by mi groził pozwami o oszczerstwa.

Na spotkaniu padło zresztą wiele słów, które są niezgodne z prawdą, na czele z tym, że Brusiło miał "załatwiony" Widzew przez Motałę. Raczej logicznym jest, że te testy były efektem dobrej opinii w świecie piłki i dobrego kontaktu z trenerem Smółką. Wystarczy się zastanowić, czemu wraz ze zniknięciem Smólki z Widzewa zniknął też Rafka? Dyrektor nagle stracił moc? Mówiono też o jego kosmicznych żądaniach kontaktowych. Kosmiczne nie były, a nawet jeśli... Czy to serio takie dziwne, że gość, który włożył tyle serca w ten klub chciał zarabiać więcej, bo przecież miał kontrakt od wielu lat, podpisywany w innych realiach. A mówienie publiczne o jego żądaniach kontraktowych to już w ogóle absurd i rzecz, która nie powinna się wydarzyć.

Może czas najwyższy powiedzieć, czemu ci źli piłkarze tak bardzo tej Odry nie lubią? Może Pan Dyrektor, a może członkowie Zarządu opowiedzą jakim niuansem różnią się umowy uzgodnione z piłkarzami i podkładane im do podpisu? Co zabawne, nie chciałem w to uwierzyć, ale dostałem o tym informację od... znajomego spoza Opola, mocno siedzącego w piłkarskim środowisku. Niestety, Odra ma fatalną opinię w Polsce i to jest co raz częstsza przyczyna dla której piłkarze tutaj przychodzić nie chcą. Czy to przypadek, że wybierają Stomil czy jak w przypadku analityka 2 ligową Stal Rzeszów?
Aż takich szczegółów oczywiście nie znam i nie będę bronił Motały, ale odnośnie tego stwierdzenia "na czele z tym, że Brusiło miał "załatwiony" Widzew przez Motałę" małe sprostowanie. Padło pytanie o Brusiłę. Rumak i Motała powiedzieli, że nie chodziło o małą podwyżkę, ale kosmiczną. Motała rozwijając temat powiedział tylko, że jak zawodnicy są w porządku dla klubu to on dla zawodników. W tym momencie podał własnie przykład Rafki, że zadzwonił do niego ówczesny dyrektor sportowy Widzewa - Masłowski z pytaniem o Rafała. Motał powiedział, że bardzo go zachwalał i kazał brać w ciemno. Potem rządy przejęła Marzena Pajączek / Srapata i zwolniła wszystkich łącznie z trenerem. Dlatego ten transfer nie doszedł do skutku.

395
Zarówno Tobi jak i Kuchcik poprosili mnie o zdementowanie tych informacji - nic takiego nie miało miejsca. Dla obojga Odra jest bardzo ważna i wielokrotnie informowali, że Odra ma dla nich priorytet i jest klubem pierwszego wyboru. Szczegóły przekazane przez obu sobie daruję, bo nie jest to najważniejsze, ale z pewnością w razie potrzeby oboje je przedstawią.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

396
LooZ^ pisze: środa, 3 lipca 2019, 12:35 Zarówno Tobi jak i Kuchcik poprosili mnie o zdementowanie tych informacji - nic takiego nie miało miejsca. Dla obojga Odra jest bardzo ważna i wielokrotnie informowali, że Odra ma dla nich priorytet i jest klubem pierwszego wyboru. Szczegóły przekazane przez obu sobie daruję, bo nie jest to najważniejsze, ale z pewnością w razie potrzeby oboje je przedstawią.
W takim razie ja już zgłupiałem ... Łeb człowieka od tego może tylko zacząć napierdalać.
To, że dla Tobiego Odra jest ważna to mogę zrozumieć, ale że dla Kuchcika też miałby to być klub pierwszego wyboru to już nie bardzo.
Jeżeli to jednak prawda to w takim razie wczoraj nasłuchaliśmy się steku bzdur.

398
Powiem tak, po wczorajszym spotkaniu mam raczej pozytywne odczucia na pewno zarząd i sztab trenerski ma swoje za uszami, ale błagam was piłkarze także NIE są święci. Aktualnie bardzo dużo z nich gra tylko dla pieniędzy i to jest ich główny motywator. Jeszcze wracając do spotkania to albo cała czwórka (oczywiście proporcjonalnie rozdzielając zarząd od sztabu) z którą mieliśmy wczoraj przyjemność się spotkać jest zajebistymi aktorami albo część z tego co mówili jest prawdą i od tego sezonu będzie mocno widoczne ich piętno czyli będą starali się polepszać funkcjonowanie Odry na wszystkich płaszczyznach, w co bardzo chcę wierzyć.

399
Powiem szczerze, że mnie też trochę uspokoili tym spotkaniem, jeśli chodzi o niezrozumiałe dla nas kibiców ruchy transferowe, sytuację na boisku itd. LooZ^ szkoda że nie było Cię na spotkaniu. Masz dużą wiedzę o tym co się dzieje wokół klubu, ciekawe jakby wyglądało spotkanie gdyby twoje informacje skonfrontować że słowami trenera i dyrektora