Re: Stadion dla Odry

307
Jeśli wbicie łopaty miałoby być w listopadzie 2018 to w przypadku formuły najpierw przetarg na projekt, a później na budowę, przetarg projektowy powinien zacząć się już. Jeśli miałaby być to jednak adaptacja projektu to można opóźnić przetarg projektowy do drugiej połowy bieżącego roku. Zatem już w tym roku powinna odbyć się debata, który stadion wybrać.

308
Szkoda gadać, szkoda strzępić ryja.

http://oksodraopole.pl/3713-stadion-prz ... aja-zmiany
Nie ukrywam, że troszkę byłem zbulwersowany opinią komisji, która uznała, że Stadion Miejski w Opolu jest infrastrukturalnie najgorzej przygotowany do ewentualnych rozgrywek I ligi.

- Nie brzmi to zbyt optymistycznie… Jakie argumenty wysunęła komisja?

LW – Jestem przekonany, że komisja swoją ocenę wydawała mając na uwadze obecny stan i w pewnym sensie… to by się zgadzało. (...) Komisja w mojej ocenie nie wzięła naszych argumentów pod uwagę, stąd moje zbulwersowanie całą sytuacją.

(...)

LW: - Dla mnie wręcz absurdalne, ale dla komisji bardzo ważny był brak… strefy VIP-ów czy też strasząca stara trybuna od strony kortów tenisowych
No bezczelna ta komisja, jak śmią takie bezczelne rzeczy mówić? A ten LooZ to już w ogóle bzdury gada, przeciez raz dwa stadion wyremontujemy...

Pan Wróblewski niestety ma słabość do widzenia szklanki w połowie pełnej... Reszty może nie skomentuję, niech każdy oceni sam.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

310
Pan Leszek jest ostatnią osobą którą bym słuchał w tym temacie ;) Ale to nie jest temat na forum. Nic się nie zmienia względem tego co pisałem wcześniej.

Ja jestem niestety przerażony tym wywiadem, bo jeśli to tak będzie wyglądać dalej, to się obudzimy na meczach w Kluczborku.

312
nie stac miasta na nowy stadion ktorego koszt szacuje sie na okolo 80 milionow !!!!
Pol Polski stac, tylko ponownie nie stac stolicy wojewodztwa, chluby polskich piosenek, grodu Piastow, dwudziestegopiatego najwiekszego miasta pod wzgledem ludnosci, szesnastego miasta wojewodzkiego, miasta ktore powstalo w 950 roku a wiec historycznie starszego od warszawki, miasta znanego dobrze z tolerancji do mniejszosci niemieckiej. Wszystkich stac tylko nie nasze miasto. Ten koszmar chyba nigdy sie nie skonczy. Z pieknego miasta przez dziesieciolecia robimy pipidowe. Ludzie stad uciekali, uciekaja i beda uciekac. Kiedy to sie skonczy .

313
LooZ^ pisze: LW: - Dla mnie wręcz absurdalne, ale dla komisji bardzo ważny był brak… strefy VIP-ów czy też strasząca stara trybuna od strony kortów tenisowych
Jak to brak strefy VIP jest absurdalny, przecież to punkt podręcznika licencyjnego dotyczący infrastruktury, stara trybuna to ból głowy nie tylko komisji ale każdego bywalca stadionu to skąd to zdziwienie?
Nie, nie chcemy was tu!
To nasz kraj!
Nie nie chcemy was tu!
I nie cofniemy się!

314
Snajperze, nie denerwuj się. Pan Wróblewski sobie może gadać.

Opole oczywiście stać na stadion - jest jednym z najmniej zadłużonych miast wojewódzkich, ma bardzo opłacalne obligacje, sprawnie zgarnia fundusze unijne i rządowe. Potrzebna jest tylko decyzja polityczna, którą podejmuje Prezydent Opola, a nie Pan Wróblewski.

318
I tu pełna zgoda !
Cenię aktywność Kolegi Looza, Dajesz nam światłość, reanimujesz tę umierającą stronę.
Patrząc na zaangażowanie sympatyków klubu, choćby na forach, można odnieść wrażenie że temat Odra Opole jest jednak dosyć niszowym, zatem i stadion również obchodzi niewielu. Tym bardziej zrozumiałym jest odwlekanie budowy/przebudowy stadionu.

319
Jako kibic Odry,zwolennik budowy nowego stadionu przy Oleskiej tez uwazam za wstyd brak porzadnego stadionu w Opolu. Jednak obiektywnie patrząc na sytuacje w miescie ( kto dzis musial sie poruszac po miescie samochodem wie o czym mowie) nie dziwi mnie brak jednoznacznych deklaracji wladz miasta co do budowy stadionu, deklaracja taka niechybnie wywolala by głosy oburzenia, dotyczace identyfikacji pilnych potrzeb mieszkancow (most). Muszę z bólem przyznać, że jezeli miałbym w chwili obecnej dokonac wyboru wybral bym trase srednicową i most. Wiem ze obie inwestycje to osobne pozyje w budżecie, ale jednak w tym samym budżecie. Włodarze miasta mają trudny orzech do zgryzienia.
Jednak nadal bede marzył i wierzyl w piekny stadion, w angielskim stylu, przy Oleskiej 51.

320
rob65 pisze:I tu pełna zgoda !
Cenię aktywność Kolegi Looza, Dajesz nam światłość, reanimujesz tę umierającą stronę.
Patrząc na zaangażowanie sympatyków klubu, choćby na forach, można odnieść wrażenie że temat Odra Opole jest jednak dosyć niszowym, zatem i stadion również obchodzi niewielu. Tym bardziej zrozumiałym jest odwlekanie budowy/przebudowy stadionu.
Co do aktywnosci kibicow, to ciekawe na ile podobny efekt wywołał by nowy stadion w Opolu

http://www.sport.pl/pilka/1,64946,21425 ... siecy.html

325
Dokładnie, nie porównujmy się do Łodzi tylko patrzmy na nasze realia. Wiadomo że na nasze mecze nie będzie przychodziło co kolejkę po 5000-10000 ludzi - chociaż kto wie jak "magia nowego stadionu" + zaplecze ekstraklasy z dobrą drużyną walczącą o pierwsze pięć miejsc będzie działało na "katolików wierzących ale nie praktykujących".

Stadion nowy powstanie, tylko pytanie czy odpowiedzi Prezydenta na FB mają oznaczać "jesteśmy w zaawansowanym stadium rozpoczęcia budowy" czy też oznaczają "jak po sezonie nie spadniecie to zobaczymy co da się zrobić". Mam nadzieję jednak że jest już "nacisk" Grupy Azoty, że klub musi mieć gdzie grać bo nowy stadion to też marketing dla klubu.

Jeśli chodzi o sam "styl angielski" o którym wspominał jeden z kolegów wcześniej - w europie już się buduje kompletne stadiony a nie osobne trybuny (fakt, czasem jeśli nie chce się budować dużego stadionu to buduje się pojedyncze trybuny). Ja osobiście za takimi stadionami nie przepadam :)