Re: #13 - Stal Mielec - Odra Opole (pt. 5.10 g. 20:45)

26
Stal przede wszystkim miała ze trzy setki, w tym piłka Prokicia, który nie trafił do pustej. Gospodarze dominowali, a chłopaki się przyglądali. Na szczęście dzięki końcówce znów było widać, że Rumak ma w drużynie niesamowity potencjał. Wystarczy tylko nauczyć zawodników równomiernie go wyzwalać w trakcie spotkania. I liczyć, że więcej strzelą niż stracą, bo z Bodziochem w XI nie ma szans na nie tracenie goli. Grawitacja działa na faceta dwa razy mocniej niż na resztę społeczeństwa. Czas, zresztą, też nadzwyczajnie zwalnia w trakcie jego interwencji. Szkoda tylko, że jedynie on porusza się wtedy wolniej.

28
Muszę przyznać, że jedna rzecz mi zaimponowała. Remisujemy ciężki mecz na wyjeździe, a Rumak wprowadza nie obrońce, a drugiego napastnika i po raz pierwszym w tym sezonie gramy na nominalnych 2 napastników. Fakt, 6 minut czy coś koło tego, ale zrobiło na mnie wrażenie.

--- EDIT

Dodam jeszcze, że to jest w mojej ocenie Pan Trener. Wiadomo, nie ma trenera którego wybory personalne będziemy w 100% akceptować (Miki! Bony!), ale wiedząc jak prowadzi treningi, jak wpływa na szatnię i klub, jak dużo wymaga, jak ta drużyna potrafi grać (tak, ciągle problemy z utrzymaniem formy i tempa), jakie decyzje podejmuje, to to jest po prostu Pan Trener. Obojętnie gdzie z Odrą zajdzie, jak długo u nas posiedzi - następny trener będzie po prostu gorszy.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

31
LooZ^ pisze: piątek, 5 października 2018, 21:22 Dodam jeszcze, że to jest w mojej ocenie Pan Trener. Wiadomo, nie ma trenera którego wybory personalne będziemy w 100% akceptować (Miki! Bony!), ale wiedząc jak prowadzi treningi, jak wpływa na szatnię i klub, jak dużo wymaga, jak ta drużyna potrafi grać (tak, ciągle problemy z utrzymaniem formy i tempa), jakie decyzje podejmuje, to to jest po prostu Pan Trener. Obojętnie gdzie z Odrą zajdzie, jak długo u nas posiedzi - następny trener będzie po prostu gorszy.
Zdecydowanie się zgadzam. Słyszę od zawodników, że to nowa jakość w Odrze. Warto wsłuchiwać się w komendy Rumaka w trakcie spotkań. On żyje meczem, ciągle podpowiada, bardzo dużo widzi (i są to celne spostrzeżenia, choć zza linii bocznej, z poziomu boiska czasem ciężko jest dostrzec niektóre rzeczy). I najważniejsze - zawodnicy słuchają go bez żadnego zastanowienia, bo wiedzą, że w większości przypadków ma rację. Nikt nie wpuszcza jednym uchem i wypuszcza drugim, tylko od razu koryguje zachowanie boiskowe. Obok Rumaka powinien być na stałe dodatkowy mikrofon ;)

36
Geordie's pisze: piątek, 5 października 2018, 21:59 Szkoda, tak bardzo szkoda, że nie udało się strzelić drugiego gola w końcówce. Jak Odra przycisnęła to Stal wręcz modliła się o koniec meczu. Szkoda, że to przyszło tak późno ...
Brawa za walkę w końcówce

W tamtym sezonie to ostatnie 15 minut my drzalismy o wynik w tym bylo na odwrot - pilka nozna i jej uroki
Sam mecz do karnego byl tak interesujacy jak taniec synchroniczny w wodzie sluchany w radiu, gra zaczela sie ostatnim kwadransie i milo sie na to patrzylo.
Ostatni mecz w lidze wygralismy w maju z Podbeskidziem, w koncu sie przelamiemy
Nie ma tutaj dla was miejsca, bo nie macie jaj
Słuszna sprawa, smutna prawda, tak musi być

37
Oceny. Końcówka nie może przysłonić całości. Stal dominowała przez większość spotkania, powinna zamknąć mecz w pierwszej połowie, w drugiej też miała sety.

Szromnik 4 - Janasik 3, Szota 2, Bodzioch 2, Winiarczyk 3 - Habusta 5 - Rybicki 3, Moder 3, Niziołek 2, Janus 3 - Skrzypczak 2

Średnia:

Mikinić - 5,7 (3 mecze ocenione)
Czyżycki - 5,6 (10)
Baranowski - 5,4 (12)
Niziołek - 5,3 (13)
Habusta - 5,1 (12)
Janasik - 5,1 (9)
Rybicki - 5 (12)
Szromnik - 4,9 (8)
Moder - 4,7 (12)
Martin Gomez - 4,7 (9)
Winiarczyk - 4,5 (11)
Bodzioch - 4,4 (7)
Weinzettel - 4,4 (5)
Brusiło - 4,3 (3)
Janus - 4 (13)
Skrzypczak - 3,7 (3)
Szota - 3,4 (8)
Dudu - 3 (3)
Bonecki - 2,5 (2)
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 grudnia 2018, 21:47 przez Carduel, łącznie zmieniany 1 raz.

38
Nie rozumiem czym ta Stal miała "zamknąć mecz". W całym meczu oddali 2 (!) celne strzały. Tak, mieli jedną przypadkową setkę (piłka odbita od nóg po wrzutce), ale reszta to radosne ostrzeliwanie trybun i jedna interwencja Szromnika. To tak jakbyśmy mieli zamknąć ten mecz kiedy Janus i Janasik radośnie strzelali cały mecz na wiwat.

Żadnym 2:0 czy 3:0 tam nawet przez moment moim zdaniem nie śmierdziało. Oczywiście, przez sporą część meczu graliśmy słabo, ale skłamałbym gdybym powiedział, że czułem wiszące w powietrzu bramki dla Stali. Czy gdybyśmy wygrali 1:2 to można by powiedzieć, że niezasłużenie?
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

42
Carduel pisze: sobota, 6 października 2018, 11:18 Oceny. Końcówka nie może przysłonić całości. Stal dominowała przez większość spotkania, powinna zamknąć mecz w pierwszej połowie, w drugiej też miała sety.

Szromnik 4 - Janasik 3, Szota 2, Bodzioch 2, Winiarczyk 3 - Habusta 5 - Rybicki 3, Moder 3, Niziołek 2, Janus 3 - Skrzypczak 2

Średnia:

Mikinić - 5,7 (3 mecze ocenione)
Czyżycki - 5,6 (10)
Baranowski - 5,4 (12)
Niziołek - 5,3 (13)
Habusta - 5,1 (12)
Janasik - 5,1 (9)
Rybicki - 5 (12)
Szromnik - 4,9 (8)
Moder - 4,7 (12)
Martin Gomez - 4,7 (9)
Winiarczyk - 4,5 (11)
Bodzioch - 4,4 (7)
Weinzettel - 4,4 (5)
Brusiło - 4,3 (3)
Janus - 4 (13)
Skrzypczak - 3,7 (3)
Szota - 3,4 (8)
Dudu - 3 (3)

Kompletnie nie zgadzam się z oceną gry Jansika. IMO najlepszy na boisku uwzględniając obie drużyny zresztą komentatorzy polsatu też bardzo go chwalili.

43
To jest twoje zdanie i masz do niego pełne prawo. Ja uważam, że po stronie Odry najlepiej zagrał Habusta. Janasika cenię, co widać po średnich ocen, ale w tym spotkaniu permanentnie był zbyt daleko najpierw Leandro, a później Prokicia. Do tego miał tylko 66% celnych podań, zapewne najmniej w trwającym sezonie. Notując tym samym przynajmniej 16 strat.

Stal zanotowała w tym meczu 18 kluczowych podań, przy sześciu Odry. Nawet gospodarze w Chojnicach, przy 4:1, mieli tych podań mniej (15). Wydaje mi się chyba, że oglądaliście inne spotkanie skoro wszyscy uważają, że Odra zasłużyła na zgarnięcie trzech punktów. Stal prowadziła mecz i gdyby chłopaki przegrywali 0:3 do 75. minuty, to Rumak musiałby przyznać, że był to sprawiedliwy wynik. Każdy, bez wyjątku, z kim rozmawiałem wczoraj wieczorem o meczu przyznał, że gospodarze musieli zabrać Odrze trzy punkty.

46
LooZ^ pisze: sobota, 6 października 2018, 12:00 Nie rozumiem czym ta Stal miała "zamknąć mecz". W całym meczu oddali 2 (!) celne strzały. Tak, mieli jedną przypadkową setkę (piłka odbita od nóg po wrzutce), ale reszta to radosne ostrzeliwanie trybun i jedna interwencja Szromnika. To tak jakbyśmy mieli zamknąć ten mecz kiedy Janus i Janasik radośnie strzelali cały mecz na wiwat.

Żadnym 2:0 czy 3:0 tam nawet przez moment moim zdaniem nie śmierdziało. Oczywiście, przez sporą część meczu graliśmy słabo, ale skłamałbym gdybym powiedział, że czułem wiszące w powietrzu bramki dla Stali. Czy gdybyśmy wygrali 1:2 to można by powiedzieć, że niezasłużenie?
Co ma do tego liczba celnych strzałów? Prokić nie trafia z metra do pustej bramki - strzał niecelny, choć musi to trafić. Soljić dwa razy skacze sam do głowy, bo Bodzioch postanowił, że dzisiaj nie jest dzień na latanie - też powinny paść z tego gole, choć trafiał niecelnie.

Ja patrzę na mecz przez pryzmat całego spotkania, a nie ostatniego kwadransa. Twoje zdanie jest inne, ja zostanę przy swoim, bo rzadko się mylę w ocenie meczów i zawodników, za to mi płacą. Rozumiem, że serce kibica wychodzi na pierwszy plan, jak choćby w przypadku twoich oburzeń o wytykanie błędów młodym zawodnikom, ale bądźmy obiektywni, albo chociaż starajmy się do takiego stanu dążyć.

I tak, gdyby chłopaki wygrali 2:1, to byłby to niezasłużony wynik z perspektywy całego spotkania. Przyznaję to, chociaż darzę sympatią Odrę (inaczej nie oglądałbym wszystkich jej meczów w obecnym sezonie).

47
Carduel pisze: sobota, 6 października 2018, 16:54 To jest twoje zdanie i masz do niego pełne prawo. Ja uważam, że po stronie Odry najlepiej zagrał Habusta. Janasika cenię, co widać po średnich ocen, ale w tym spotkaniu permanentnie był zbyt daleko najpierw Leandro, a później Prokicia. Do tego miał tylko 66% celnych podań, zapewne najmniej w trwającym sezonie. Notując tym samym przynajmniej 16 strat.

Stal zanotowała w tym meczu 18 kluczowych podań, przy sześciu Odry. Nawet gospodarze w Chojnicach, przy 4:1, mieli tych podań mniej (15). Wydaje mi się chyba, że oglądaliście inne spotkanie skoro wszyscy uważają, że Odra zasłużyła na zgarnięcie trzech punktów. Stal prowadziła mecz i gdyby chłopaki przegrywali 0:3 do 75. minuty, to Rumak musiałby przyznać, że był to sprawiedliwy wynik. Każdy, bez wyjątku, z kim rozmawiałem wczoraj wieczorem o meczu przyznał, że gospodarze musieli zabrać Odrze trzy punkty.

Co do pilnowania Leandro i Prokicia dokładnie na odwrót uważali komentatorzy Polsatu. Co do celności podań i strat w tym aspekcie duże znaczenie ma to jak gra cała drużyna. Czy pokazują się do piłki jak są ustawieni itp. a wczoraj nie funkcjonowało to dobrze więc nie można mieć o to pretensji akurat do Janasika