Re: Kto nowym trenerem Odry?

26
Też bym widział jakiegoś młodego trenera - albo z sukcesami w niższych ligach, albo asystenta (Żuraw, Brede to byli asystenci). Idealnie to taki, który w perspektywie będzie miał to, że wyjdzie z drużyną na pierwszy mecz przy Północnej.

Trenerów niestety też trzeba sobie wychowywać, bo trenerzy mają tendencję do działania pod siebie, a nie pod drużynę. Dlatego taki "nieskażony" miałby szansę zostać po prostu "fanatykiem" klubu. Mamy Plewnię, mamy Kanię, Zmudę, Copę czy Marka Duraja w Akademii. To są wszyscy ludzie zakochani w Odrze. Fajnie byłoby mieć takiego trenera.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

28
Jako trenera? Nie no, nie o tym pisałem - nie ma takiej możliwości.

Bardziej chodziło mi o trenera który zwiąże się z klubem na parę lat. Na dobrą sprawę do czasu zbudowania stadionu celem klubu będzie utrzymanie. Od przyszłego roku spadają "tylko" 3 drużyny, więc o ile na pewno łatwo nie będzie, to faworyta do spadku bym w nas nie upatrywał.

29
Ja myślę że do końca sezonu Odrę poprowadzi duet Plewnia-Kania.A zarząd da sobie czas na znalezienie odpowiedniego trenera na przyszły sezon.Bo teraz żaden trener z 2 czy 3 ligi nie weźmie Odry.

30
A jak by postawić właśnie na Marka Duraja? On ma w ogóle papiery na seriorska piłkę?

I co wy macie z tym Wdowczykiem? Tak jak już ktoś pisał sukcesy na telefon. Ojrzynski? Dajcie spokój niby Legia go chce.

31
O Wdowczyku mówię w kontekście płacowym dla trenerów "z nazwiskiem". Ja bym go absolutnie w Odrze nie chciał.

Marka tak nie straszcie, bo jeszcze wejdzie na forum i zawału dostanie ;)

32
Smyła odchodzi, Plewnia tymczasowym trenerem.

http://www.odraopole.pl/trener-miroslaw ... zi-z-odry/
Po porażce 0:1 w piątkowym meczu w Bytowie z tamtejszą Drutex-Bytovią szkoleniowiec opolskiego zespołu oddał się do dyspozycji zarządu naszego klubu. Ten natomiast podjął decyzję o zwolnieniu 48-letniego trenera.

– Niestety, wyniki w tym roku są bardzo słabe, cały czas czekamy na zwycięstwo, a minęło już dziesięć kolejek – mówi prezes Odry Karol Wójcik. – Podjęliśmy więc decyzję o rozstaniu się z trenerem Smyłą.

Do czasu wyboru nowego trenera niebiesko-czerwonych poprowadzi dotychczasowy drugi trener Piotr Plewnia, a władze naszego klubu będą poszukiwać nowego szkoleniowca.

Praca trenera Smyły w Odrze to prawdziwy rollercoaster. Zaczęła się od kompromitującej porażki 0:5 w rundzie wstępnej Pucharu Polski z trzecioligowym Świtem Nowy Dwór Mazowiecki. Potem była znakomita postawa zespołu w lidze. Zdobycie 34 punktów w 19 jesienych meczach było nie lada wyczynem dla beniaminka, którego podstawowym celem przed sezonem było utrzymanie w lidze. Niestety, wiosna jest kompletnie nieudana. Jesteśmy jedynym zespołem w całej pierwszoligowej stawce, który nie wygrał na wiosnę i zdobył tylko pięć punktów.

– Dziękujemy trenerowi Smyle za to, co zrobił – podsumowuje prezes Wójcik. – Matematycznie jeszcze nie utrzymaliśmy się w Nice 1 Lidze, ale jesteśmy blisko celu. Wspaniała runda jesienna pobudziła wyobraźnię wszystkich ludzi związanych z naszym klubem. Wszyscy przeżywamy teraz duże rozczarowanie. Trener, jego współpracownicy ze sztabu, piłkarze, kibice. Takiej złej serii nikt się nie mógł spodziewać.

35
Ja nie mówię że mamy odrazu zatrudniać Ojrzyńskiego, tylko wyraziłem swoją opinię kogo bym chciał. Nie interesuje mnie czy nas na niego stać czy nie. Jednak chciałbym trenera pokroju Ojrzyńskiego czy Smółki.

Acha i cieszę się z decyzji zarządu. Czas zrobić kilka punków Panie Piotrze :)

37
Brawo zarzad!! nie wiem czemu ale wg mnie wygladalo to tak jakby pilkarze grali przeciwko trenerowi, tyle meczow i zadnej wygranej gdzie mimo kilku slabych byly dobre mecze. Teraz tylko do przodu po 3 pkt w kazdym meczu!! Tylko Odra

38
wijamurzyn pisze: sobota, 5 maja 2018, 13:16 Sceny w domu smilee i snajpera :)
LOL
... A nie mówiłem ;-)
Pisałem o Piotrku parę kolejek temu. Dobra Decyzja, jak pokazał ostatni wybór trenera trzeba wybierać ostrożnie i analizować jego przeszłośc. Mam nadzieję że tym razem tak będzie, a ze wygramy że Stomilem jestem niemal pewny ;-)

39
W ekstraklasie z asystentów tylko Tomasz Fornalik ma UEFA Pro.
W Polsce licencję UEFA Pro ma w sumie 197 osób :
https://www.laczynaspilka.pl/trenerzy,1 ... e=UEFA+PRO
Do tego 25 osób jest na kursie:
https://www.laczynaspilka.pl/trenerzy/k ... zestnikow1
Daje to razem 222 osób. W ekstraklasie, I i II lidze pracuje 53 trenerów. Tak więc pozostaje 170 osób potencjalnych kandydatów na trenera Odry.
Myślę, że od poniedziałku klubowa skrzynka będzie obierać e-maile z propozycjami zatrudnienia.

41
Jeśli chcielibyśmy trenera z Opolszczyzny to dużego wyboru nie ma Andrzej Polak i Andrzej Konwiński.
Myślę też o Marcin Kaczmarek i Mirosław Dymek

42
Ciekawe jak Plewnia ustawi drużynę i jaki skład wybiegnie na mecze w których utrzymania będziemy już pewni. Mam nadzieję, że już w sobotę.

45
Rumak ostatnie 3 próby miał dosyć nieudane, obstawiam, że nie ma wielkiego luksusu przebierania w ofertach.

46
Po cholerę nam trener tylko dla nazwiska który będzie wymagał góry kasy? Postawić na osobę której leży na sercu dobro Odry. Albo zostawić Piotrka, a może postawić na Cope? A Copa ma w ogóle uefa pro? LooZ jak w ogóle wyglądają u nas trenerzy? Maja licencje?

48
Tak jak pisał do przerwy 0:1 - 170 trenerów jest bez pracy. To z pewnością więcej ofert niż ma Rumak ;)

O ile wiem - nikt nie ma u nas UEFA Pro (Plewnia na pewno nie) - to mimo wszystko dosyć ciężki temat, bo liczba chętnych znacząco przekracza liczbę miejsc. Plewnia raczej nie ma (chociaż wódki z nim nie piłem) aspiracji na trenera pierwszej drużyny.

Z Opolszczyzny ma tylko Konwiński i Polak.

49
A co Panowie sądzicie o trenerach zagranicznych?
Nie koniecznie jakieś wielkie nazwiska, ale np ktoś kto ma w CV trenowanie drużyn np., czeskiej/słowackiej (lub innej) 1. ligi?