Re: Sezon 2014-15 runda jesienna. Spekulacje, transfery

27
LooZ^ pisze:Paweł Giel nie był zainteresowany dalszymi występami w Odrze Opole.
I tym samym otwiera listę ludzi bez honoru. Był w Odrze przez większość sezonu, mógł się przyłożyć do utrzymania. A tak, brat wywalczył Kluczborkowi utrzymanie i ten pewnie tam dołączy.

28
Już bez przesady - dał z siebie dużo, walczył za trzech, nie można mu niczego zarzucić. W dodatku nigdy nie składał obietnic pozostania z Odrą na dobre i złe. Szkoda wielka, ale nie zasługuje na grę w tej 3-ligowej kopaninie, życzę mu powodzenia, chociażby i w Kluczborku.

Dobra decyzja o zwolnieniu Nemca, ja sam kandydata na nowego trenera nie mam, ale liczę znowu na jakiegoś młodego i ambitnego trenera wyciągniętego z kapelusza (pamiętam jak zaskoczyła mnie nominacja Żurawia, oby nos znów nie zawiódł nasz zarząd). Ewentualnie może być Furlepa, ale chyba jednak skłaniałbym się ku opcji tego młodego wilka, najlepiej z zachodnim spojrzeniem na piłkę (niekoniecznie eks-piłkarza), odpuściłbym zgrane nazwiska jak wspomniany Wieczorek.

Co do kadry - pozostałej czwórki mi nie szkoda, pewnie dołączy do nich też Jarka (ze względów finansowych, choć ja bym go zostawił). Tak w ogóle, o ile jest to możliwe, to poszedłbym drogą Gwardii Opole. Przykład niewspółmierny, bo oni spadli na drugi szczebel po roku gry w ekstraklasie, a my na szczebel 4, ale organizacyjnie sytuacja jest podobna - i my i oni od tej strony na spadek nie zasługiwali. A drogą tą jest zrobienie dream teamu na niższą ligę z zamysłem błyskawicznego awansu. Jeśli teraz wywrócimy wszystko do góry nogami, to o ponowny awans może być ciężko, nie mówiąc o cierpliwości sponsorów. A teraz jest spadek, ale (choć liga zapowiada się ciężka) szansa na odbicie może być, przy dobrej strategii budowy zespołu, bardzo duża. Dlatego skupiłbym się na zatrzymaniu trzonu zespołu - Primela, większości bloku defensywnego, który spisywał się tej rundy bardzo dobrze (Michniewicz, Udarevic, Skrzypczak, Kowalczyk), Copika, Krysiana, Cielucha, Wawrzyniaka czy, mimo przeciętnej formy, Kocura. Do tego skład uzupełniłbym młodzieżowcami (ale z Odry! + Duda i Żmija) i wyróżniającymi się zawodnikami z regionu (mam nadzieję, że ktoś z klubu śledził rozgrywki tegorocznych 3 ligi opolsko-śląskiej i 4 ligi opolskiej).

29
Mlody wilk - jak najbardziej ale znajacy realia 3 i 4 stopnia rozgrywek tj. walka zapierdalanie i jeszcze raz walka. Co z tego ,ze koles bedzie tlumaczyl chuj wie jakie nowinki taktyczne jak grajki nie dojda do pilki bo druzyna przeciwna nie dosc ,ze sie zmobilizuje na Odre to w dodatku duzym kosztem bedzie chciala sprawic aby Naszym odechcialo sie grac. Takie moje zdanie. Uwazam ,ze trener powinien byc pokroju Pana Ojrzyńskiego, co by nie mowic druzyny ktore prowadzi nie graja finezji ale nie odkladaja nogi od pilki, zawodnicy sa ponakrecani w kazdym meczu i graja tak jak powinna grac Odra caly ( CALY !! ) sezon zeby do sotatniej kolejki miec nadzieje chociazby na 9miejsce ktore moim zdaniem spokojnie da utrzymanie.

30
respest pisze:Już bez przesady - dał z siebie dużo, walczył za trzech, nie można mu niczego zarzucić. W dodatku nigdy nie składał obietnic pozostania z Odrą na dobre i złe. Szkoda wielka, ale nie zasługuje na grę w tej 3-ligowej kopaninie, życzę mu powodzenia, chociażby i w Kluczborku.
Przecież nikt mu nie każe grać za darmo. To "złe" sam sprowadził - walczył czy nie, ma współudział w spadku Odry i po prostu nie wypada, żeby 2 dni po ostatnim (i przegranym) meczu być zdecydowanym na zmianę klubu. Pewnie od razu zakładał, że jak Odra spadnie, to pójdzie gdzie indziej. Taki nigdy się nie zaangażuje i koniec końców dobrze, że pokazał swoje oblicze. Byle tylko nigdy więcej go nie zatrudnić.

31
To tyle jeśli chodzi o stabilizację...
Mi tam trenera szkoda, nasz zarząd jak zawsze zwalnia, a później działa. Mam nadzieję, że kolejny trener dostanie dwa sezony na zbudowanie odpowiedniego zespołu, tylko błagam żadnych Kaniuków czy Wieczorków.
msagan pisze:Na mojej liście jest od dawna trzech trenerów których widziałbym w Odrze: Jan Furlepa, Ryszard Wieczorek i Mirosław Smyła. Ten trzeci odpada, bo pracuje obecnie w Zagłębiu Sosnowiec. Dwaj pozostali są wolni. Gdyby został któryś z nich byłbym zadowolony.
Pan tak na serio z tym Wieczorkiem? Przecież to pośmiewisko Ekstraklasy, gdzie się nie pojawia wszystko pierdoli(idealny przykład z ostatniego sezonu to Górnik Zabrze, objął zespół po Nawałce, a zostawił go w ruinie, w Rybniku było podobnie!!!)...Niech od Odry trzyma się z daleka, razem z Brzęczkiem... Szanujmy się!

Odnośnie Giela, to jest mi go najbardziej szkoda. Ale patrząc uważnie, to chłop nie był u Nemca podstawowym piłkarzem. Grał bardzo dobrze, więc nie dziwię się, że mógł się wkurwić i tyle. Pewnie pójdzie do Kluczborka, grać razem z bratem. Szkoda.

32
Ja jak najbardziej serio o trenerze Wieczorku.
Najpierw rzut oka na wikipedię. W Odrze Wodzisław głównie sukcesy, to samo w Koronie. Pierwszy pobyt w Górniku - nadmuchany balonik w zabrzańskim klubie i jego zwolnienie po 4 kolejkach. Potem też niespewcjalnie poszło mu w Piaście Gliwice.

Jesli chodzi o ROW, to nie zgadzam się absolutnie że to była porazka. Objał zespół, gdy ten był bardzo nisko jako beniaminek w II lidze. W pierwszym sezonie uratował go przed spadkiem z II ligi, a w nastepnym 2012/13 awans do I ligi. W omawianym sezonie 2012/13 ROW grał świetna pilke (widziałem go w Kluczborku i Zdzieszowicach) i zdobył az 72 punkty (miał tez jednak w czasie sezonu zadyszkę). Bilans 72 punktów prosze sobie porównac do Chrobrego i Bytovii z tego sezonu w naszej II lidze.

W tym sezonie miał trochję pecha z tym ROW-em. Rybniczanie grali jesienią dobra piłkę,ale wykończyła go ogromna seria remisów. Chyba błędem trenera było przejście do Górnika. Znów "połamał" sobie na nim zeby, ale trzeba wziąc pod uwagę, że chyba każdy, kto brałby zespół po Nawałce miałby problem. Wydaje się bowiem, że obecny selekcjoner naszej kadry wycisnał z niego maksymalnie duzo. Poza tym w Górniku był na poczatku tego roku ogromny problem z kontuzjami. 7-8 podstawowych zawodników miało kłopoty ze zdrowiem. Zapłacił za to głową trener. Z kilku obserwacji tego trenera mam o nim dobre zdanie. Pytając innych koleghów dziennikarzy nie usłyszałem, żeby to był gośc, który się nie zna na robocie.
W naszej piłce chyba nie ma trenerów którzy mają cały czas sukcesy. Zawsze gdzies, kiedyć zostaja zwalniani.

33
Odra też zagrała dobry mecz z Sosnowcem(szczególnie w drugiej połowie, gdzie zmarnowaliśmy trzy setki + jedną Bondziula). Ale co z tego?
Przejrzałem ostatnie wyniki trenera Wieczorka i jest bardzo słabo, jak wiadomo liga jest lidze nie równa i często się zdarzają sezony wyrównane lub zdarza się, że jeden zespół odskakuje. Pytanie, czy chcemy zatrudniać trenera, który w jednym sezonie o mało nie spuścił dwóch klubów? Rybnik spadł z hukiem, a Górnik do ostatniej kolejki walczył o ósemkę, mając po rundzie jesiennej spory zapas punktowy. Później mogłoby być różnie, patrząc na podział punktów. Nam potrzeba młodego trenera z charyzmą, a nie starego dziadka liczącego na kolejny frajerski klub, który zagwarantuje mu stałą posadkę i miesięczną pensję! Idźmy w stronę rozwoju, a nie przeszłości. Z tym trenerem nie osiągniemy nic, w Polsce tak już się przyjęło, że skakanie z kwiatka na kwiatek to normalna rzecz, Probierz to przykład idealny;) To natomiast jest już wina prezesów i działaczy, którzy rządzą klubami, zatrudniając w kółko tych samych nieudaczników.

34
Brać Marcina Chociaja i tyle ;) Juniorów Odry trenował bardzo dobrze, teraz jest szefem Juventus Soccer Schools w Krakowie, spełnia wszystkie warunki ;) Tylko nie wiem czy my byśmy spełnili ambicjonalne ;)
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

35
Panie Łukaszu w kwestii trenera i tak moim zdaniem nie będziemy mądrzy. Specyfika jest taka, że jeden trener może osiągac dobre wyniki w jednym klubie, a w innym nie. Żartując mozna stosowac metode na dwa uda. Uda się, albo nie uda. Nie ma kandydata idealnego. Jak trener Żuraw osiagał awans był bardzo dobry, jak go zwalniano już zły. To samo z trenerem Polakiem jak przychodził do Odry. Większośc kibiców myślała, że po jego zatrudnieniu wszystko pójdzie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdzki, a tymczasem trener pożegnał się z kklubem po sześciu kolejkach. Zgadzam się z Pana wieloma obserwacjami, ale pozostanę przy swoim zdaniu. Co oczywiście nie oznacza, że przy zatrudnieniu akurat trenera Wieczorka okaże się, że to ja się myliłem, a nie Pan.
jak zatrudnano trenera Żurawia byłem bardzo sceptyczny, bo miałem innego faworyta (wtedy akurat trenera Mandlę), ale akurat pan Darek zrobił cos, co mnie sie wydwało mało możliwe w momencie jego zatrudniania.

Podumuję sprawe trenera w jednym stwierdzeniu, które mi kiedyś powiedział trener Polak i ono najlepiej oddaje o co chodzi: w piłce seniorskiej chodzi tylko i wyłącznie o wyniki. Jak one sa satysfakcjonujące, to każdy trener jest dobry. Niewazne czy młody, czy stary, czy z ciężką ręką czy folgujący zawodnikom, czy skupiający się na defensywie czy preferujący model ofensywny. jak wyniów nie ma, to wszystko przeszkadza, łącznie z największymi pierdołami.

Zawsze jak odchodzi trener, to mnie jest smutno. Czy go lubie, czy nie lubię. Pan Petr miał jedną ogromną zaletę - pracowitość. Pewne jest jednak to, że nawet jak byłby największym leniem, a zespół utrzymałby się w II lidze, to byłby bardziej chwalony.

Młody trener - też nie wykluczam takiej możliwości. Na tym etapie nie nastawiam sie negatywnie do żadnego pomysłu. To czy on był dobry czy zły pokaże dopiero boisko.

36
msagan pisze: Młody trener - też nie wykluczam takiej możliwości. Na tym etapie nie nastawiam sie negatywnie do żadnego pomysłu. To czy on był dobry czy zły pokaże dopiero boisko.
Jasne, że tak.
Powiem tak, trener Polak i trener Żuraw zrobili swoje. Później delikatnie mówiąc, coś nie poszło. Ale swoje zasługi mają i tego nikt im, nie zabierze. Szkoda tylko, że tak paskudnie potraktowano trenera Żurawia przy rozwiązywaniu kontaktu. Najgorzej wspominam okres kadencji Kaniuki, kompletnie stracony czas. Teraz czas na nowe otwarcie, wszyscy chcemy oglądać Odrę odważną, a nie schowaną za podwójną gardą. Zbudujmy coś w końcu, co przetrwa przez dłuższy czas! Liga będzie ciężka, ale trzon drużyny mamy, potrzebujemy 3-4 realnych wzmocnień, powrotu Wolnego i wprowadzania juniorów. Za rok wracamy silniejsi!

37
Szukajcie takiego trenera, który nauczy ich stałych fragmentów gry oraz strzałów z daleka. Odra w tych elementach to III a może i IV liga. Ci piłkarze ani ze stojącej ani tym bardziej z toczącej się piłki nie potrafią uderzyć celnie na bramkę. Nie mówiąc już o wykonaniu tych elementów pod pressingiem przeciwników.

38
Panie Łukaszu. Oby ostatnie zdania się sprawdziły. Liga będzie bardzo cięzka. jeszcze jest kwestia licencji. Nie łudzę sie, że aż cztery kluby z pięciu (Warta, Polonia, Raków, Górnik, Gryf) nie dostaną i przez to Odra sie utrzyma. Nie obraziłbym się jednak gdyby Warta jej nie dostała, a w zamian w lidze zostałaby Polonia Bytom. Pod względem kibicowskim i prestiżu meczu fajnie byłoby grać z Polonią. Pod względem sportowym - nie.

Liga będzie o tyle ciezka, że będzie az 20 zespołów, a w nastęnym sezonie 16. Nie znaczy to, że patrzę w dół i boję się o utrzymanie. Chodzi mi o to, że będzie spinka wszystkich tych teoretycznie słabszych drużyn, bo z ligi może poleciec 6-7 zespołów.

Nie zgodze sie natomiast co do oceny czasu pracy trenera Kanuki. Wtedy (sezon 2010/11 i poczatek 2011/12) skład personalny Odry był po prostu średni i z perspektywy czasu nie oceniam wyników za trenera Kaniuki negatywnie. Taki, a nie inny był wtedy potencjał Odry. Pod względem finansowym ówczesny budżet w porównaniu z tym, co się ztobiło od sezonu 2012/13 to była przepaść.

39
Jak to III liga ma być ciężka ? To jakiś żart ? To nie po to Odra weszła na poziom II ligowy sportowo i organizacyjnie, aby teraz bać się kogoś z III ligi. Trzeba zrobić piłkarsko kolejny krok do przodu, a nie w tył. Tak jakbyśmy dalej grali w II lidze. Nie bądźmy piłkarską prowincją.

40
msagan pisze:Ja jak najbardziej serio o trenerze Wieczorku.
Najpierw rzut oka na wikipedię. W Odrze Wodzisław głównie sukcesy, to samo w Koronie. Pierwszy pobyt w Górniku - nadmuchany balonik w zabrzańskim klubie i jego zwolnienie po 4 kolejkach. Potem też niespewcjalnie poszło mu w Piaście Gliwice.

Jesli chodzi o ROW, to nie zgadzam się absolutnie że to była porazka. Objał zespół, gdy ten był bardzo nisko jako beniaminek w II lidze. W pierwszym sezonie uratował go przed spadkiem z II ligi, a w nastepnym 2012/13 awans do I ligi. W omawianym sezonie 2012/13 ROW grał świetna pilke (widziałem go w Kluczborku i Zdzieszowicach) i zdobył az 72 punkty (miał tez jednak w czasie sezonu zadyszkę). Bilans 72 punktów prosze sobie porównac do Chrobrego i Bytovii z tego sezonu w naszej II lidze.

W tym sezonie miał trochję pecha z tym ROW-em. Rybniczanie grali jesienią dobra piłkę,ale wykończyła go ogromna seria remisów. Chyba błędem trenera było przejście do Górnika. Znów "połamał" sobie na nim zeby, ale trzeba wziąc pod uwagę, że chyba każdy, kto brałby zespół po Nawałce miałby problem. Wydaje się bowiem, że obecny selekcjoner naszej kadry wycisnał z niego maksymalnie duzo. Poza tym w Górniku był na poczatku tego roku ogromny problem z kontuzjami. 7-8 podstawowych zawodników miało kłopoty ze zdrowiem. Zapłacił za to głową trener. Z kilku obserwacji tego trenera mam o nim dobre zdanie. Pytając innych koleghów dziennikarzy nie usłyszałem, żeby to był gośc, który się nie zna na robocie.
W naszej piłce chyba nie ma trenerów którzy mają cały czas sukcesy. Zawsze gdzies, kiedyć zostaja zwalniani.
Marcinie, jak widać choćby na przykładzie ostatniego trenera, przeszłość nie ma tu absolutnie żadnego znaczenia. Z trenerem jest jak z piłkarzem, albo jest aktualnie w formie albo nie jest. U trenerów bywają więc lata chude i tłuste. Przykład: Andrzej Polak, wiele do zyskania nie miał w tym Wałbrzychu, ale do stracenia... Myślę, że idą jego lepsze czasy za sprawą Górnika. Ja swój trenerski typ noszę od prawie 3 lat i nie jest to żaden trener z Opolszczyzny, żaden obcokrajowiec i już na pewno nie jest to trener Wieczorek. Miał on pecha? Dziwne to stwierdzenie w przypadku szkoleniowca. Doskonale zdawał sobie sprawę do jakich klubów trafi i z jakim potencjałem ma do czynienia. Oprócz mojego zdecydowanego faworyta (wiesz kto to jest ;-)) szukałbym trenera, jak tu ktoś napisał, z potencjałem i mniej znanym nazwiskiem. Przykłady: Krzysztof Kapuściński - z Błękitnymi zdobył nie utrzymanie w 2 lidze, ale prawdziwe mistrzostwo świata. Na pewno nikomu nic nie powie nazwisko Adam Nocoń. To trener Nadwiślana Góra, który w kapitalnym stylu zakwalifikował się do baraży o II ligę. Uwaga! Obaj pracują w swych klubach już ponad 2 lata!!! Do Opola musi przyjść ktoś, kto zrobi wszystko, by zapracować najpierw na swoje nazwisko, ambitny i nie bojący się wyzwań w przypadku wychowanków klubu. Sorry, ale Wieczorek jest dla mnie kolejnym odgrzanym kotletem i po prostu nie pasuje mi do klubu z III ligi. Poza tym należy pamiętać, że taki trener jak Wieczorek zawsze może dostać propozycję z wyższej ligi i pewnie taki punkt zażyczy sobie w kontrakcie. Co więc z zakładaną na "lata" stabilizacją szkoleniową klubu?

41
Widzisz Jacek we wszystkim co piszesz masz 100 % racji. Tyle że nie jestes prorokiem. Twój faworyt jest mi doskonale znany, ale wyobraź sobie swoje wielkie rozczarowanie gdyby przyszedł on do klubu i w 8 pierwszych meczach zdobył np 7 punktów. Czy on taki słaby, czy ty sie myliłeś?

Widzisz pisząc o młodych zdolnych przypomniałem sobie o jednym trenerrze. Kiedyś był naszym piłkarzem, jest młody, charakterny i pewnie dla niego wyróznieniem byłaby praca w klubie. Kiedy grał u nas był ponadto bardzo lubiany przez kibiców. Na swoje nazwisko musi jeszcze pracowac, ale w ostatnim sezonie zrobił b. dobry wynik w dośc biednym klubie III ligi.
Teraz kombinuj kto to:), a ja ci podpowiem, że jego syn w rundzie wiosennej grał u nas.

43
Syn Dariusza Wolnego nie grał u nas. Żeby było trudniej nie uścisliłem w jakiej drużynie (kategorii wiekowej) syn iwego tajemniczego trenera grał u nas :)

Dariusz Wolny - rzeczywiście dużo się zgadza, były zawodnik Odry, lubiany przez kibiców, ma syna (faktycznie nawet grał w sparingu Odry), całkiem dobry wynik w III lidze z Polonią Głubczyce. Nie o niego mi jednak chodziło, choć gdy wspomniałes jego nazwisko to zastanowiłem się czy władze klubu nie powinny zastanowic sie nad jego kandydturą

44
msagan pisze:Widzisz Jacek we wszystkim co piszesz masz 100 % racji. Tyle że nie jestes prorokiem. Twój faworyt jest mi doskonale znany, ale wyobraź sobie swoje wielkie rozczarowanie gdyby przyszedł on do klubu i w 8 pierwszych meczach zdobył np 7 punktów. Czy on taki słaby, czy ty sie myliłeś?

Widzisz pisząc o młodych zdolnych przypomniałem sobie o jednym trenerrze. Kiedyś był naszym piłkarzem, jest młody, charakterny i pewnie dla niego wyróznieniem byłaby praca w klubie. Kiedy grał u nas był ponadto bardzo lubiany przez kibiców. Na swoje nazwisko musi jeszcze pracowac, ale w ostatnim sezonie zrobił b. dobry wynik w dośc biednym klubie III ligi.
Teraz kombinuj kto to:), a ja ci podpowiem, że jego syn w rundzie wiosennej grał u nas.
Nikt nie jest prorokiem. Świadczy o tym choćby karuzela trenerska w "naszej piłce" i myliły się nie takie megamózgi jak ja :-). Muszę przyznać, że z rozszyfrowaniem twojej kandydatury nie miałem najmniejszych problemów i powiem, że spełnia ona jak najbardziej moje prywatne kryteria.

45
msagan pisze: Widzisz pisząc o młodych zdolnych przypomniałem sobie o jednym trenerrze. Kiedyś był naszym piłkarzem, jest młody, charakterny i pewnie dla niego wyróznieniem byłaby praca w klubie. Kiedy grał u nas był ponadto bardzo lubiany przez kibiców. Na swoje nazwisko musi jeszcze pracowac, ale w ostatnim sezonie zrobił b. dobry wynik w dośc biednym klubie III ligi.
Zbigniew Smółka?

50
Bardzo dobrze czyta się te wszystkie rozważania. Naprawdę widać Panowie, że macie wiedzę, pomysły i przede wszystkim argumenty. Miejmy nadzieję, że ktoś z władz klubu przegląda forum i przyjrzy się tym merytorycznym komentarzom.
Co do mojego pomysłu na trenera to nie znam na tyle rynku aby polecić trenera, który byłby optymalnym wyborem.
Chciałbym aby to był taki człowiek, który wpoiłby zawodnikom walkę, zaangażowanie, serce do gry ale przede wszystkim zapewnił stabilizację na długi czas.

Kilku trenerów po sezonie na pewno będzie do wzięcia. Np. Dariusz Dudek, Marcin Brosz
ODRA OPOLE 1945