Re: Sezon 2016/17. Runda jesienna. Spekulacje, transfery

204
Pytanie jest inne czy Ci piłkarze podniosą jakość drużyny? Krzysiek Gancarczyk wydawał się pewniejszy od Krysiana. Ale wiadomo po kontuzji jakiś ślad pozostał, ciekawe czy podczas przygotować powróci do dawnej formy. Wątpię w to aby cała "6" podpisała kontrakty z Odrą. I po drugie to przecież nie będzie koniec testów (chyba?). Miały być transfery doświadczonych zawodników ogranych w wyższych ligach.

209
Po pierwsze. Azotów w klubie nie ma. Tak wygląda sytuacja na dzień 03.07.2016. A czy będą za tydzień? Nie wiem. Może. Ale klub musi działać i robić swoją robotę i tyle. Słyszałem, że w Azotach już sporo pracy włożono w "plan Odra" więc raczej wiedzą co się dzieje w klubie i nie jest to nic czego nie byliby świadomi.

Po drugie, chyba ktoś nie rozumie roli Azotów jak i ich celów. Czy ich wejście do klubu jest decyzją polityczną? Pewnie tak. Czy przez to zmienią swoje podejście do inwestowania w kluby sportowe? Oczywiście, że nie. Nie będzie tutaj "drugiego niesławnego Zagłębia", że będzie ściągany każdy zawodnik za absurdalne pieniądze. Odra rozwijać się będzie organicznie, przez wzmacnianie swoich struktur organizacyjnych, szkolenia juniorów i awansu sportowego, ale to ma się uzupełniać, a nie liczycie na sytuację, że Azoty rzucą walizką ze złotem z hasłem "bawcie się". Nie będzie do Odry głośnych transferów, ani wymiany składu. I bardzo dobrze.

Po trzecie, według wielu ekspertów Odra już teraz ma skład na walkę o awans do 1 ligi (który, nie ukrywajmy, nie jest specjalnie trudny w porównaniu do 3 ligi), ale nie jest kompletnie gotowa organizacyjnie. Odra organizacyjnie jest na poziomie LZSów i tutaj trzeba wykonać największą pracę.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

210
Myślę, że nie ma co oczekiwać transferów z górnej półki. Grosicki, Pazdan czy Lewandowski nie przyjadą do Opola. Ba, nie mamy co się spodziewać reprezentantów Islandii :)
A tak na poważnie - kadra z poprzedniego sezonu jest stabilna, mamy graczy ogranych w Ex, czy nawet Reprezentanta Polski! (Janusz). Do tego w nasze szeregi mogą trafić gracze z I czy II ligi (wspominani wyżej). Nie sądzę, aby celem klubu było "zastaw się a postaw się". Raczej stopniowa budowa zespołu krok po kroku w rozsądnych granicach finansowych. Ważne jest także stałe wspieranie drużyn młodzieżowych.
Zgadzam się z Looz'em, który wspomina o działce organizacyjnej. Jeśli chcemy walczyć o awans do I ligi to już teraz musimy zrobić wszystko aby od pierwszego gwizdka sezonu 2016/17 funkcjonować jak klub I-ligowy (to już moje wcześniejsze słowa).
A co do transferów to wierzę, że Trener i Zarząd przygotują taką kadrę, która będzie optimum możliwości klubu (rozsądnych!).
I odniosę się jeszcze do ewentualnego transferu Sebastiana Deji: jeśli Trener uzna, że widzi zawodnika w zespole to zgadzam się w 100%. W końcu to "nasz" zawodnik :)
ODRA OPOLE 1945

211
Na poziomie LZSu ? to istotnie kiepsko, ale awansowaliśmy jakimś cudem, to może nie ma jednak takiego dramatu.Nazwanie funkcjonowania klubu LZSowskim, nasuwa sugestie. że należy zburzyć, a potem zbudować od nowa. Jestem za ewolucją, rozwojem, a nie rewolucją. Aktualnie klubem zarządzają, a także poświęcają Swoje środki ludzie, którzy bez wątpienia są emocjonalnie od zawsze związani z Odrą, a to wielki potencjał. Bez wątpienia 2 liga, jak i nasz pierwszoligowy apetyt stawiają nowe wyzwania, i trzeba będzie zwiększyć grono ludzi zaangażowanych w bieżącą pracę klubu, ale na zasadzie rozbudowy. Uratujmy Odrę przed tak modnym ostatnio stylem działania, którego pozytywny efekt budzi wątpliwości. Niech Odra rośnie Nam w siłę, przy mądrym wsparciu wszystkich jej Wielbicieli !!! Tylko ODRA !!!!

213
Nie mówię tego w kontekście krytyki i że ktoś sobie nie radzi, ale klub jako tako organizacyjnie nie istnieje. Jest zarząd pracujący społecznie, jest jedna osoba pracująca tam 8h dziennie (do tego nowa, więc jeszcze trochę się będzie wdrażać) i... tyle. Jest parę osób które coś tam robią/dorabiają w wolnym czasie, ale tak to wygląda. Taki MKS Kluczbork ma koło 5-6 pracowników etatowych, o takich klubach jak PB, BKS czy GKS Katowice to nawet nie mówię (bo to czasem i 8 osób). 8 razy więcej niż w Odrze, a niedługo chcemy grać ligę wyżej (PB), 2 ligi wyżej (BKS), albo w tej samej lidze (GKS). W Odrze musi być (bo tego będzie wymagać licencja):
- dyrektor klubu;
- dyrektor sportowy;
- dział marketingu;
- dział szkoleniowy
- dział księgowy

I to nie że się weźmie pierwszego lepszego księgowego, tylko to osoba która ma licencje, doświadczenie jako biegły rewident, etc, itp. I teraz wyobraźcie sobie, że za rok wchodzimy do 1 ligi. Ci ludzie waszym zdaniem czekają pod drzwiami do klubu i nic tylko ich brać? Ludzi od marketingu sportowego? Księgowych z doświadczeniem w kwestiach sportowych? Ba, ile lat szukamy dyrektora sportowego?
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

215
rogal pisze:Przecież są z wyższych lig. Deja z I ligi a Krysian z II ligi a my weszliśmy z III więc coś nie tak?
Napisałem wyraźnie doświadczonych. Takich którzy z miejsca wniosą do składu jakość, coś jak Janusz Gancarczyk. Deja i Krysian nie byli kluczowymi zawodnikami w swoich zespołach, więc trudno nazywać ich kluczowymi transferami. Do szerokiego składu ok, do walki o pierwszy skład jak najbardziej, ale nie będzie to skok jakościowy jaki miałem na myśli.

218
kornik pisze:http://www.90minut.pl/news/267/news2675 ... Opole.html
Dla mnie tez jest dziwne ze bierzemy zawodnika, ktory nie gral w slabej Poloni Bytom.Ja po cichu licze na Sobczynskiego, mam nadzieje ze ten zawodnik bedzie stanowic o sile Odry.
Jakiej słabej Polonii Bytom? 11 Miejsce na 18 drużyn i 10 pkt zapasu od strefy spadkowej to chyba tak słabo nie jest.
TYLKO ODRA OKS !!!

220
pitek88 pisze:
kornik pisze:http://www.90minut.pl/news/267/news2675 ... Opole.html
Dla mnie tez jest dziwne ze bierzemy zawodnika, ktory nie gral w slabej Poloni Bytom.Ja po cichu licze na Sobczynskiego, mam nadzieje ze ten zawodnik bedzie stanowic o sile Odry.
Jakiej słabej Polonii Bytom? 11 Miejsce na 18 drużyn i 10 pkt zapasu od strefy spadkowej to chyba tak słabo nie jest.
W piętnastu tegorocznych meczach ligowych zdobyła 25 punktów czyli sześć mniej od najlepszego wiosną Znicza i trzy mniej od Stali M. która tę ligę wygrała.
Nie, nie chcemy was tu!
To nasz kraj!
Nie nie chcemy was tu!
I nie cofniemy się!

222
Ilu rozmówców, tyle opinii, ale zawsze warto sobie wyobrazić, co będziecie (niektórzy oczywiście) wypisywać po spadku z powodu krachu finansowego, zaległości, itd. Ktoś to chce przerabiać ponownie???? Każdemu zawodnikowi z jeszcze wyższej półki trzeba przecież płacić też z wyższej półki. Ściąga się więc tych których widzi w drużynie trener, i na których może pozwolić sobie klub!!! To się chyba nazywa zdrowe zasady!

Według kryteriów snajpera kwalifikuję się na kiepa piłkarskiego, ale znam setkę przypadków, gdy zawodnik w jednej drużynie nie błyszczał, a w innej odpalił, bo miał z kim grać, był czuł się lepiej w tym otoczeniu, w szatni, z trenerem, z regularną wypłatą, otoczony szacunkiem kibiców...

Proponuję zmienić nazwę wątku na "Spekulacje, transfery, marzenia", bo te ostatnie ostatnio biorą tu górę, dla wielu beniaminków utrzymanie składu jest wyczynem ponad miarę, klubowy trup w Polsce ściele się gęsto, a tutaj niektórzy już wydają miliony których w klubie nie ma i czekają na awans do Ekstraklasy, bo 1. ligę to przecież wciągamy nosem.

Oby tak się stało, ale z głową, bo pamiętajcie, że często 2 szybkie awanse = 3/4 jeszcze szybkie spadki.

Pozwólmy tej drużynie rozegrać chociaż dwa spotkania ligowe, a potem oceniajmy gdzie jesteśmy, przez całą III ligę pisano, że mamy pakę na czołówkę II ligi, skąd więc nagle taki brak wiary i przemożna potrzeba mega wzmocnień?
„Klub to nasza wspólna własność;
wobec klubu mamy tylko obowiązki;
dla klubu tylko wdzięczność”

223
Ja sie bede cieszyl jak Krysian czy Deja beda grac dobrze.Ale kibice pamietaja jak gral Deja w 2 lidze i teraz tez mial opinie w Kluczborku ze jest za slaby na 1 lige, dlatego tutaj jest poruszenie po co go brac.Krysian moze jest tylko uzupełnieniem kadry bo patrzac sie kto gra u nas w ofensywie bedzie ciezko mu nawet zalapac sie do kadry meczowej, no chyba ze na treningu bedzie sie dobrze spisywal.A ofensywa u nas dobrze wyglada kadrowo;Krysian,Brychlik,Wolny,Staron,Niemczyk,Janusz Gancarczyk,Mateusz Gancarczyk,Waldemar Gancarczyk,Michal Sypek,Mateusz Marzec plus kilku mlodych.No trener Furlepa bedzie mial ból głowy.

225
Odra ze swoim budżetem wciąga nosem 80% klubów II ligi. Ściągnęliśmy wcześniej Bodziocha, Staronia, Wepę i jakoś nie klękliśmy. Odra mimo problemów organizacyjnych ma argumenty finansowe, infrastruktury, szkoleniowe czy kibicowskie, którymi możemy przyciągać dobrych piłkarzy. Myślę, że ściąganie graczy ze słabszego finansowo Kluczborka czy Polonii lub innych klubów II ligi to nie jest jakiś wyczyn i nie powinien zachwiać finansami Odry. No nie ma siły jeśli mają mniejszy budżet to muszą grać tam piłkarze za mniejszą kasę. Oczywiście możemy grać tym składem którym mamy, może się uda awansować.