Re: Transfery

159
Można zainteresować się Łukaszem Janczarkiem z Leśnicy, ma 26 lat i w tym sezonie tyle samo bramek co Tadziu, czyli 12. Wiem, że to nie jest możliwe w tym sezonie, ale w przyszłym jeżeli chcemy poważnie myśleć o awansie, a jak w tym sie nie uda to takie wzmocnienia właśnie są potrzebne. Inna kwestie to pewnie finansowe, ale myślę, że warto poświecić 3 słabych grajków dla takiego jednego.

160
Racja, ale z drugiej strony mamy Tyca i Setlę, a i tak zdaje się gramy tylko jednym wysuniętym napastnikiem. Rozpatrywałbym Janczarka jako "nice-to-have" w zależności od sytuacji budżetowej (bo ze strachem czekam na moment powrotu Tyca do - jak to ktoś słusznie określił - "standardowej dyspozycji"), a bezwzględną konieczność wzmocnień widzę przede wszystkim w pomocy.

161
Kolego Zebro, pisalem kilkanascie razy podajac przy tym nazwiska pilkarzy z innych druzyn, ktorzy prawdopodobnie chetnie zagraliby w Opole. Ale to bylo dawno temu, kiedy awansowalismy, na mecze chodzilo prawie dwa tysiaki, celem byl awans, splendor i CV dla ambitnego pilkarza.Przyjemnosc gry na takim stadionie jak ma Odra i dla takich kibicow. Jednak uklady pana K. i chyba zbednie rozbudowana kadra Odry ( acz tania ) i w rezultacie co sie dzieje ? Nie pozyskalismy nikogo wartosciowego. Gana u Kaniuki gral jak ...szkoda gadac, a teraz gra o klase wyzej i to nie zle. Pozostali grali po awansie i biegali az milo a zaraz potem jakos braklo im checi i pary. Inne przyklady nie chce mi sie znowu przytaczac bo to juz " musztarda po obiedzie ". Trzeba ratowac obecna sytuacje, ale sam nie wiem juz jak. Budzet zalosny, w Oderce nie ma wynikow, sukcesu, pieniedzy ( na cos lepszego niz wegetacja ) i ostatnio kibicow. Wiec kazdy pilkarz z LZS-ow woli zagrac w Zdzieszowicach lub Kluczborku, a nawet w Lesnicy czy Rybinku czy katowickim Rozwoju. Dalismy wszyscy ciala i ciezko bedzie to wszystko dac teraz do kupy - bez silniejszego sponsora. Ludzie juz drugi raz sie nie nabiora na taki cyrk, tym bardziej wyroznaiacy sie " grajki " z innych klubow.
A na awans jest jeszcze szansa i nie wiem dlaczego czesc kibicow ( mam nadzieje ze nie pilkarze ) juz poddaje sie. Musza byc kolejne zmiany i to w miare szybko. Jeszcze przed przerwa zimowa. Czesc pilkarzy musi zrozumiec ze w zimie moga zabrac swoje rzeczy z szatnii i teraz to ich ostatnia szansa. Pytanie jest tylko takie - czy mlody trener Mielnik moze - jest w stanie to im przekazac. Tu chodzi o autorytet i bardzo silna osobowosc. Czy jego szkoleniowy warsztat jest na tyle bogaty, azeby zainspirowac i zdyscyplinowac do ponownego duzego wysilku pilkarzy.
Obecnie mamy wielu pilkarzy, ale wiekszosc z nich to nie sa pilkarze tylko " kopacze " i dla nich 4 liga to szczyt jaki moga osiagnac w swojej karierze. nie bede wymienial z nazwisk bo to nie ma sensu i od tego nie sa kibice tylko TRENER I ZARZAD. O ile maja tam pojecie o umiejetnosciach pilkarzy ( nie urazajac - ale mam wytpliwosci po tym jak ogladalem naszych pilkarzy w akcji ) Jeden wielki smutek i na boisku i na trybunach. Najdluzej nie zawodzil sektor A, ale i oni juz nie wytrzymuja tej lurki.

163
rozeff pisze:ograny, rozwojowy pomocnik, od dwóch lat w podstawowej 11-tce Piotrówki, po kłótni z trenerem może szukać klubu: http://www.90minut.pl/wystepy.php?id=18105&id_sezon=77
z tym "ogranym " dwudziestolatkiem to bym byl ostrozny. ale kto wie.
Jezeli chodzi o mnie to uwazam ze powinnismy poszukac DOSWIADCZONEGO pomocnika. Mamy dwoch doswiadczonych obroncow Michniewicz i Surowiak. W ataku mamy super snajpera 4 ligi Tadzia. A w najwazniejszej pomocy nie mamy nikogo " ogranego na wyzszym poziomie " komu pilka nie bedzie przeszkadzac przy nodze. Brakuje tam pilkarza ktory uspokoji gre, przytrzyma pilke, wrzuci cos na skrzydla ( wieksze zaangazowanie bocznych obroncow ) i bedziemy mogli rozpoczynal gre w lini srodkowej !!!
Poniewaz, u nas najbardziej doswiadczeni sa obroncy, wiekszosc wszystkich akcji rozpoczynali wymienieni pilkarze i w momencie straty pily ( czeste niedokladne proste podanie z klepy ) i juz w strefie Odry mielismy czeste zagrozenia pod nasza brama. POMOC i napastnik ( Setla bardzo zmarnial ostatnio ) - to co jest nam potrzebne. Wtedy obroncy zaczna grac spokojniej i pokaza jeszcze na co stac ta formacje.

170
A skąd wy możecie mieć jakiekolwiek pojęcie o tym co ludzie za to odpowiedzialni robią, a czego nie? Grają u nas Setla, Klemenz, Deja, Rozmus i paru innych, najbardziej wyróżniających się juniorów na Opolszczyźnie ostatnich lat, na ogół 16-18 latków, w skrócie, coś czego nie było w Opolu od dawien dawna, a wy rzucacie jakichś 21 latków z B klasy. Bez żartów. Jak na warunki finansowe które tutaj są to scouting i szkolenie jest zorganizowane rewelacyjnie. Dla porównania powiem wam, że Cracovia, klub mający 20mln budżetu i 105 lat historii nie ma nawet 1/5 tego co mamy w Opolu pod tym względem, ba, chcą się wzorować m.in. na naszych rozwiązaniach w nowo budowanych strukturach sportowych. Zwyczajnie nie macie pojęcia jak wielkie i silne fundamenty pod ten klub położono właśnie takim podejściem do drużyn juniorskich. Sito przez które przesiewa się zawodników z województwa (i nie tylko, bo np Domański jest z Wrocławia), jest co raz szczelniejsze, tylko że nikt nie szuka 21latków, a 15-17 latków, bo jak ktoś gra w tym wieku w B klasie, to zbyt perspektywicznym piłkarzem nie jest.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

173
LooZ^ pisze:A skąd wy możecie mieć jakiekolwiek pojęcie o tym co ludzie za to odpowiedzialni robią, a czego nie? Grają u nas Setla, Klemenz, Deja, Rozmus i paru innych, najbardziej wyróżniających się juniorów na Opolszczyźnie ostatnich lat, na ogół 16-18 latków, w skrócie, coś czego nie było w Opolu od dawien dawna, a wy rzucacie jakichś 21 latków z B klasy. Bez żartów. Jak na warunki finansowe które tutaj są to scouting i szkolenie jest zorganizowane rewelacyjnie. Dla porównania powiem wam, że Cracovia, klub mający 20mln budżetu i 105 lat historii nie ma nawet 1/5 tego co mamy w Opolu pod tym względem, ba, chcą się wzorować m.in. na naszych rozwiązaniach w nowo budowanych strukturach sportowych. Zwyczajnie nie macie pojęcia jak wielkie i silne fundamenty pod ten klub położono właśnie takim podejściem do drużyn juniorskich. Sito przez które przesiewa się zawodników z województwa (i nie tylko, bo np Domański jest z Wrocławia), jest co raz szczelniejsze, tylko że nikt nie szuka 21latków, a 15-17 latków, bo jak ktoś gra w tym wieku w B klasie, to zbyt perspektywicznym piłkarzem nie jest.
Tylko w Czesci to prawda. Jezeli podajesz przyklady to przeanalizuj dokladniej i wiecej klubow ( warto ). Znajdziesz tam, ze nie tylko w 1, 2 ale i 3, 4 lidze jest bardzo duzo klubow ktore graja DUZO lepiej od Odry, a sklad opieraja - buduja w oparciu o mlodzierz i wychowankow.
O ile wymienieni pilkarze z Odry mieli byc przerzedzeni wczesniej przez " sito " i perspektywiczni, o tyle ich rozwoj jakos dziwnie zatrzymal sie i mam nadzieje, ze byla to wylacznie wina tak zachwalanego przez ciebie Kaniuke. A teraz pod okiem nowego trenera OZYJA na nowo. Oby. taka mam nadzieje.

A ta druga czesc to juz prawda: I dobrze ze w Opolu mamy takich szperaczy od talentow za symboliczna zlotowke.Czapki z glow i zyczenia wyszukania jeszcze lepszych mlodych pilkarzy.

174
rtoip pisze:Juniorów ODRA miała najlepszych zawsze od 30 lat, i co podnieta cracowią? troszke histori Odry nie znasz.Wygrywali w swojej lidze,turnieje, a do 1 trafiali nieliczni.... to jest ból...zawsze juniorzy ODRY byli jednymi z najlepszych.

A skad on ma to wiedziec. Jeszcze go nie bylo.
Faktem jest, ze Odra, druzyna z miasta o niewielkim budzecie i o malych osiagnieciach w skali krajowej miala zawsze swietnych juniorow !!!
I walczyli oni o mistrzostwo Polski !! Z takim potegami pilkarskimi jak W-wa Lodz Poznan Wroclaw lali na spiaco, itd.
Ilu z nich wywalczylo miejsce w pierwszej druzynie ? Jednostki.Ale w dzisiejszej Odrze to byliby MAJSTRY.

175
Mam tylko nadzieję, że teraz w szkoleniu juniorów będzie chodziło stworzenie jak najlepszych piłkarzy a nie o wyniki. Dzieciaków już trenują według systemu holenderskiego a tam jak wiemy uznają wyniki juniorów za mało istotne, wszystko co robią to pod drużynę seniorów. Może i u nas będzie normalnie i kosztem zlania Stali Brzeg czy nawet nic nie znaczącego Mistrzostwa Polski Juniorów wyjdą piłkarze którzy poważnie wzmocnią pierwszą drużynę lub dadzą zarobić klubowi.
Nie, nie chcemy was tu!
To nasz kraj!
Nie nie chcemy was tu!
I nie cofniemy się!