Re: BETCLIC 1 LIGA - sezon 2025/2026. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

53
trops pisze: środa, 28 maja 2025, 10:13 Większość z nas jechała po Sobolewskim.Trener Skrobacz też mnie nie porwał,ale trzeba zrozumieć , że to nie trener Sobolewski był największą porażką.Zmiany trenera co chwilę nic tu nie zmienią, będą pojedyncze przebłyski w wynikach.Najwiekszą porażką jest scauting,a tak naprawdę jego brak i przypadkowe transfery(czytaj niewypały).
Bo tu nie ma czegoś takiego jak scouting.
Jest amatorka, robienie po znajomości, z polecenia, na czuja czy z kartą na ręku.
Mamy ogromne braki strukturalne.
Klub powinno się budować u podstaw, w pierwszą drużynę ładowane są "miliony" przez wiele lat i jednocześnie są przepalane bez pomysłu, byle by przetrwać, by jakoś to było.

Co do Mamrota, to myślę że pewną solidność gwarantuje, sukcesy z Jagą, solidne rundy w poprzednich klubach.
Fajerwerków oczekiwać nie ma co, ale solidność już tak. Solidności której brakowało w poprzednim sezonie.

Re: BETCLIC 1 LIGA - sezon 2025/2026. Runda jesienna. Spekulacje, kalkulacje, transfery.

56
Niezależnie już od krytyki w stronę działaczy i piłkarzy, Skrobacz ma tendencję do narzekania na wszystko wokół, ale bez żadnej refleksji względem siebie.
To, że w klubie konieczne są duże zmiany, jeśli Odra Opole ma grać o wyższe cele, a nie tylko o utrzymanie, podkreśla szkoleniowiec opolan.

– Niekiedy bardzo łatwo jest wyrażać opinię, jeśli się nie wie wszystkiego, jak to wszystko wygląda i przede wszystkim jak trudno jest rywalizować o utrzymanie w rundzie wiosennej jeśli już jesienią znajdziesz się w strefie spadkowej – obrazował Jarosław Skrobacz.
Wiosna - 15 meczów, 12 zdobytych punktów. Średnia, która na przestrzeni całego sezonu nie dawałaby utrzymania. W zimie sporo transferów, były jednak istotne wzmocnienia. Więc czego tak naprawdę trener potrzebuje, żeby Odra zaczęła grać?

Jednocześnie jako argument na obronę trenera - zaczęliśmy tracić mniej bramek. W ofensywie też ruszyło, Odra zaczęła strzelać bramki z gry, co na jesień było rzadkością. Ale przy tej skali wzmocnień i fakcie, że miał kawał jesieni i całą zimę na wypracowanie czegoś z tą drużyną, to jednak za mało.

62
trops pisze: środa, 28 maja 2025, 16:52 Z całym szacunkiem do Mamrota, łączy go wicemistrzostwo z Jagiellonią,tak jakRumaka sukces w Lechu,jednak drugie podejście tych panów do tych samych klubów,to ewidentnie porażki.Oby to był to fake news.Dawno temu przewidziałem ,że trenerem Odry będzie Furlepa.

Co ty bredzisz ? On trenerem Jagi był przez 4 sezony, za darmo tego nie daja. W Łęcznej dał rade, w Miedzi generalnie tez koncowka byla slabsza. Tak naprawde jedyny niewpał to ŁKS.

73
A dla mnie Mamrot to status quo, przedstawiciel tej samej fali trenerów co Skrobacz, więc wymiana 1:1. Nie widzę sensu, jak już coś zmieniać, to na kogoś spoza karuzeli, młodszego na dorobku, który będzie miał wiele do stracenia, a nie świadomość, że w razie niepowodzenia i tak w końcu znajdzie znów pracę na tym szczeblu. Bella, Grabowski (niestety już zgarnięty), Tomczyk (w obecnej chwili chyba jednak nie do wyjęcia z Bytomia) czy Szoka - w tą stronę powinniśmy patrzeć, jeśli już coś zmieniać. W innym wypadku zmiana trenera jest bezcelowa.

74
Dla mnie też kierunkowo najlepszy byłby świeży trener, który pokazał się z dobrej strony np. w niższych ligach albo w jakimś innym klubie 1 ligi, albo mający świetne opinie drugi trener. Ale jednak trener, a nie były piłkarz, który chce spróbować trenerki lub spróbował bez sukcesów. Specjalnie użyłem słowa "świeży", bo nie chodzi o to, żeby tenerem zostawał koniecznie trzydziestolatek, ale właśnie ktoś spoza karuzeli.
To jest trochę jak z piłkarzem - lepszy młody z niższej ligi, który może się rozwinąć, niż taki, który jest znany, ale na tę chwilę wiadomo, że nie znajdzie zatrudnienia w ekstraklasie, bo się tam nie sprawdził.

75
zebro pisze: czwartek, 29 maja 2025, 10:33 Dla mnie też kierunkowo najlepszy byłby świeży trener, który pokazał się z dobrej strony np. w niższych ligach albo w jakimś innym klubie 1 ligi, albo mający świetne opinie drugi trener. Ale jednak trener, a nie były piłkarz, który chce spróbować trenerki lub spróbował bez sukcesów. Specjalnie użyłem słowa "świeży", bo nie chodzi o to, żeby tenerem zostawał koniecznie trzydziestolatek, ale właśnie ktoś spoza karuzeli.
To jest trochę jak z piłkarzem - lepszy młody z niższej ligi, który może się rozwinąć, niż taki, który jest znany, ale na tę chwilę wiadomo, że nie znajdzie zatrudnienia w ekstraklasie, bo się tam nie sprawdził.
Tylko czy świeży trener bedzie miał recepte na odbudowę drużyny pod kątem fizycznym i mentalnym. Świeże spojrzenie i glowa pelna teorii to może byc za mało w starciu z praktycznym wyzwaniem, nie mamy juz rezerwy na brutalne zderzenie z rzeczywistością.