Re: FORTUNA 1 LIGA - sezon 2019/2020. Runda jesienna. Spekulacje, transfery

154
Wam sie wydaje ze my sobie tak każdego kto odchodzi możemy wziąć (Z legii Hamalajnen odchodzi - tez by sie przydal) a podejrzewam ze nasze oferty sa raczej z tych mniej atrakcyjnych niz nawet podbeskidzia. Okno sie dopiero otworzylo wiec nikt na sile nie bedzie zmieniał klubu tylko poczeka. Udaje nam sie skusic takich co maja świadomość ze poprzedni sezon taki sobie, nikt ich nie chce i chcieć nie bedzie. Z drugiej strony będziemy czekac do ostatniej chwili a potem zbierzemy szrot który zostal na lodzie. To pokazuje ze nasza postawa i forma to nie tylko Rumak - "tak krawiec kraje jak mu cos tam (nie pamietam;-)"

158
Najlepiej życzę i nowym nabytkom i przwde wszystkim Odrze ale żeby byla druzyna to poza mlodymi chlopakami ktorzy sa w stanie stworzyc jakas wiez w szatni potrzebne sa ogniwa dajace jakosc i wyniki. Sa wyniki jest teamspirit. Może zamiast sciagac podstarzale gwiazdy z przeceny (z Japonii czy Brazylii) jednak trzeba dac 2 czy 3 kontrakty ktore sklonia naprawdę klasowych zawodnikow do gry w Odrze i pomoga budować przyszłość?
Nie chodzi o wydawanie kasy ktorej nie mamy tylko inny model jej wykorzystania. Zamiast 10 grajkow po 5K wezmy 2 po 15 i 8 mlodych po 2.5K. Po to mamy trenera za 30 i sztab pewnie za 100 zeby mogli sie wykazac i zrobic z tych po 2.5 takich co beda kiedys za 15.

159
Oj... ;)))

Nie jestem na bieżąco, ale nie sądzę, aby ktokolwiek był w naszej drużynie za mniej niż 8k na rękę (podstawy, a jeszcze kasa za "plac"), a pensje od 15k w górę już dawno nie są w Odrze czymś wyjątkowym i jeśli miałbym typować to wymieniłbym 4-5 piłkarzy którzy mają przynajmniej tyle.

2,5k na rękę to nie miał nikt już w 2 lidze, a i w 3 to pewnie garstka.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

161
W przypadku młodego Wróbla pamiętajmy o jednej podstawowej kwestii – jeśli chłopak naprawdę ma duży talent, to długo u nas nie pogra. Dlatego nie jaram się specjalnie tym tematem.

Tego, czego potrzeba nam obecnie najbardziej w sferze sportowej to trafione transfery. Poprzednie dwa okienka były wprost fatalne. Jeśli teraz pod względem jakościowym będzie to wyglądało podobnie, to czeka nas znowu dramatyczna walka o utrzymanie. I liga to nie hollywoodzki film, nie zawsze można liczyć na happy end. Pierwsze transfery nie są zachęcające. Tego Górę z Rakowa bardzo dobrze pamiętam. Solidny obrońca. Na pewno by się nam przydał. Jestem zdania, że przespaliśmy ten temat. Tym bardziej, jeśli znowu pojawią się u nas wynalazki w rodzaju Dudu czy też Żemły. Jeśli zostanie Krysiak to w grę wchodzą prawdopodobnie dwie możliwości: układy menadżerskie lub, mówiąc wprost, bez owijania w bawełnę – żenująca polityka kadrowa. Żadną miarą nie podważam kompetencji merytorycznych naszego trenera, jednak, jeśli chodzi o politykę transferową, nie mam do niego zaufania.

A propos Mariusza Rumaka. Nie jestem jego fanem, ale to, co w ciągu ostatnich tygodni dzieje się na fejsbukowej stronie Odry, napawa mnie przerażeniem. Mamy tam do czynienia ze zmasowanym atakiem hejterów na Rumaka. Wypadałoby zadać sobie pytanie – komu to służy? Moim zdaniem, na pewno nie naszemu klubowi. Trener wykonał podstawowy cel – utrzymał drużynę w I lidze. Nie zrobił tego w olśniewającym stylu. Mamy do niego różne zastrzeżenia. W kontekście zbliżającego się sezonu pojawiają się różne obawy, czy trener nie przyczyni się do regresu sportowego drużyny. Warto jednak pamiętać o jednym - Odry nie stać na to, aby zrywać obecnie kontrakt i płacić kolosalną odprawę. Nie można kierować się emocjami, najważniejsza jest pragmatyka działania. Muszę przyznać, że nie podobały mi się również te różne okrzyki pod adresem trenera w czasie ostatnich meczów. Kurcze, gramy mecz o życie z Bytovią, tymczasem już po kilkunastu minutach pojawia się przyśpiewka: „Prawda jest taka, nie chcemy w Odrze Rumaka”. Czy takie teksty pomagają drużynie w czasie meczu? Przypuszczam, że wątpię. Generalnie, czy w naszym interesie jest to, aby w czasie meczów nieustannie dyskredytować Rumaka? Czy zwiększy to jego autorytet wśród zawodników? No chyba nie. Nie jestem przeciwnikiem krytyki. Rzecz w tym , aby robić to sensownie i w odpowiednim czasie i miejscu.

163
Generalnie się zgadzam z wypowiedzią, przy czym z drugiej strony nie mogę odgonić od siebie myśli, że:
1. Rumak wjeżdżał na białym koniu z pewną otoczką "zbawienia" Odry i wyniesienia jej na inny poziom. Nie uważam żeby przez rok było widać jakiekolwiek efekty, więc nieco zimnej wody na głowę nie zaszkodzi. Jestem przeciwnikiem zmasowanego hejtu, ale gość bierze kupę kasy, ma w zasadzie nieograniczoną władzę i czas przekuć to w jakieś efekty.
2. Nie stać nas na rozwiązanie kontraktu (nie stać=można kasę spożytkować lepiej), ale nie stać nas też na kolejnych Krysiaków i Dudu.

Już to pisałem, ale powtórzę - uważam że Rumak powinien zostać, ale koncepcja budowy powinna zostać nieco przeorganizowana. Najważniejsze, to weryfikacja podejścia do transferów.

Druga sprawa, która marzy mi się od dawna, to ogólne podejście klubu do rozwoju. Pisałem o tym rok temu, pisałem o tym gdy nasz król marketingu (ten, co abdykował) zwoływał spotkanie z kibicami. Klub powinien stawiać przed sobą jakieś cele, zapewne wynikające z przyjętej strategii. I tak:
- prezes ma cele organizacyjne i finansowe, z których raz w roku się rozlicza.
- trener ma cele sportowe (rozumiane dosyć szeroko, nie tylko miejsce w tabeli)
- dyrektor sportowy podobno został zatrudniony do rozwoju akademii, więc cele związane z rozwojem akademii.
To w zasadzie proste podsumowanie - gdzie byliśmy rok temu, gdzie jesteśmy teraz. Czy idziemy w dobrym kierunku, czy jednak coś nie działa dobrze i trzeba to zweryfikować? Czy podtrzymujemy cele ze strategii, czy je weryfikujemy?

W każdej z tych dziedzin jesteśmy dosyć słabi - organizacyjnie klub jest w tym samym miejscu co rok temu, efektów budowy Rumaka nie widać, a w zakresie szkolenia nie mamy żadnych sukcesów. Nie dorobiliśmy się żadnego sensownego wychowanka od wielu lat (w sumie oprócz Tobiego, który pierwsze kroki stawiał w Ozimku), w CLJ juniorzy nie mogą pochwalić się żadnymi sukcesami, a np. w zestawieniu robionym przez Weszło, które po prostu jeździ i porównuje szkolenie w różnych klubach, jesteśmy w ogonach. I nie zrozumcie mnie, że to jest malkontenctwo na zasadzie "zaorajmy to wszystko", ale przydałby się jakiś impuls. Uważam, że przez rok jako klub nie rozwinęliśmy się na żadnym polu - może się mylę, ale fajnie by było gdyby klub jakoś to podsumowywał po każdym sezonie.

164
LooZ^ pisze: wtorek, 28 maja 2019, 21:01 Oj... ;)))

Nie jestem na bieżąco, ale nie sądzę, aby ktokolwiek był w naszej drużynie za mniej niż 8k na rękę (podstawy, a jeszcze kasa za "plac"), a pensje od 15k w górę już dawno nie są w Odrze czymś wyjątkowym i jeśli miałbym typować to wymieniłbym 4-5 piłkarzy którzy mają przynajmniej tyle.

2,5k na rękę to nie miał nikt już w 2 lidze, a i w 3 to pewnie garstka.
Średnią w drużynie jest to 8 tysięcy, ale z premiami. Nikt nie zarabia mniej niż 4k z podstawy (z liczących się zawodników), ale też jest chyba tylko dwóch, którzy mają więcej niż 13k podstawy. Odra płaci mało na tle ligi, choć to się trochę zmieniło po zaciągu Rumaka.

A 30k miesięcznie podstawy daje dół górnej ósemki Ekstraklasy. (mówię o Polakach, bo zagranica krzyczy z miejsca 10k€ - mimo to dajemy się naciągnąć na szrot...)

165
Ciekawe skąd takie różnice w naszych informacjach, ale absolutnie nie mogę się zgodzić ;) Wedle mej najlepszej wiedzy od dawna nikt nie zarabia 4k, co umówmy się - byłoby kwotą śmieszną na tę ligę (Kotwica Kołobrzeg potrafiła płacić okolice 10k na rękę). Nie pasuje to nawet w kontekście % udziału kosztów 1 drużyny względem przychodów (które i tak są zaniżane).
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

168
LooZ^ pisze: środa, 29 maja 2019, 13:55 Ciekawe skąd takie różnice w naszych informacjach, ale absolutnie nie mogę się zgodzić ;) Wedle mej najlepszej wiedzy od dawna nikt nie zarabia 4k, co umówmy się - byłoby kwotą śmieszną na tę ligę (Kotwica Kołobrzeg potrafiła płacić okolice 10k na rękę). Nie pasuje to nawet w kontekście % udziału kosztów 1 drużyny względem przychodów (które i tak są zaniżane).
Widziałem trzy kontrakty, na 6, 7 i 10k podstawy netto. O generalnej sytuacji kontraktowej słyszałem od jednego zawodnika.
Nie wiem skąd nieścisłość między naszymi informacjami. Może twoje kwoty to pensje z naliczonymi już ewentualnymi premiami za wejściówkę i zdobycie 3 pkt w każdym meczu? Ostatnio chłopaki za dużo z premii nie zarobili. Albo może ktoś podawał kwoty brutto, żeby się dowartościować? :)
Oczywiście nie wykluczam, że zawodnik, z którym rozmawiałem nie miał wystarczającej wiedzy, a kontrakty, które widziałem były skrajnie niskie na tle drużyny.

Jednak, to, że Odra płaci bardzo mało na tle ligi słyszałem od wielu różnych źródeł. No i, że zaciąg Rumaka dostał trochę więcej, niż to było w praktyce wcześniej.

172
LooZ^ pisze: czwartek, 30 maja 2019, 22:12 Za wysoka liga, weźmie kogoś z 2 ;))

Swoją drogą z dwóch ogólnopolskich źródeł dostałem dzisiaj info, że trener Rumak bardzo brzydko o Odrze mówi w środowisku i ogólnie to by bardzo chętnie odszedł.
To jaki problem ma.Niech się spotka z Wójcikiem i się pożegnają.Każdy widzi że ten projekt nie ma sensu.

175
LooZ^ pisze: czwartek, 30 maja 2019, 22:12 Za wysoka liga, weźmie kogoś z 2 ;))

Swoją drogą z dwóch ogólnopolskich źródeł dostałem dzisiaj info, że trener Rumak bardzo brzydko o Odrze mówi w środowisku i ogólnie to by bardzo chętnie odszedł.
może by i odszedł, ale sam dobrze wie że nikt go chcieć nie będzie. ile nie prowadził drużyny zanim trafił d Odry? prawie dwa lata? dla niego Odra to dojna krowa, i dopóki daje mleko, będzie ciągnął jak najdłużej
Nie ma tutaj dla was miejsca, bo nie macie jaj
Słuszna sprawa, smutna prawda, tak musi być