autor: respest
To ja może zacznę kompleksową analizę, bo wcześniej już się nad tym trochę zastanawiałem.
BR: (Kuchta, Kowalczyk, Kleemann out) Weinzettel, Ziarko M (+ Turek M/Styrczula M)
Kuchtę ciężko będzie zatrzymać, Kowalczyk z Kleemanem nic nie grają na wypożyczeniu. Do Tobiego dołączyć dobrze rokującego (i jeszcze ze statusem młodzieżowca w przyszłym sezonie) Ziarkę. W odwodzie któryś z młodych z rocznika '01.
Boczni obrońcy: Trznadel, Brusiło, Winiarczyk, x
Kolejną rundę za małe pole manewru na bokach obrony, musi przyjść jeszcze jeden zawodnik, najlepiej ze statusem młodzieżowca, bo wszyscy trzej obecni są dobrzy, ale i blisko 30-tki. To najlepszy wiek dla obrońcy, ale i musimy dalej stopniowo odmładzać skład - przez najbliższe 2-3 sezony mamy przygotowywać kadrę na walkę o awans. Także zdecydowanie popieram ściągnięcie kogoś z myślą o przyszłości (idealnie np. Szymusik z Błękitnych, rocznik '98).
ŚO: (Cverna, Kowalski M out?) Bodzioch, Peroński, Baran, x
Kluczowy cel transferowy, zaraz po napastniku. Bodzioch mimo słabej tej rundy jest pewniakiem, Peroński (wg mnie powinien być rozpatrywany tu, a nie w pomocy, bo ma dużo dobrych cech stopera i dużo braków w roli pomocnika; zresztą najlepiej wspominam właśnie parę stoperów Bodzioch-Peroński z 3 ligi) z Baranem solidni zmiennicy, potrzeba jednak kogoś lepszego do pierwszego składu. No i zdecydowanie potrzebne odmłodzenie pozycji, szczególnie jeśli odejdzie Kowalski (na co się zanosi). Na szybko: Deja z Cracovii? Klemenz z Katowic, jeśli przejdzie tam rewolucja? A może podobną drogą jak Kowalski pójdzie będący aktualnie na wypożyczeniu w Zdzieszowicach nasz junior Grądowski?
DP: Bonecki, Habusta
Jak uda się zatrzymać Boneckiego, to bez zmian. Zawsze są jeszcze Baran, Wepa czy Peroński.
ŚP: (Niemczyk out) Czyżycki M, Niziołek, Nowak, Wepa, Sypek M/ Bryłka M
Niemczyk gra słabo w Kluczborku, zapowiadało się na coś lepszego, ale chyba pozostaje mu poziom 3-4 ligi. Sypek ogrywa się na wypożyczeniu, dodatkowo najlepszy z juniorów Bryłka - któryś z nich powinien być realnie brany pod uwagę. No i liczę na dobrą pracę nowego trenera nad Czyżyckim. Dodatkowo powrót Niziołka do formy z jesieni (ta runda do ewidentnie wyapdek przy pracy), Nowak wg mnie zawsze pokazuje solidny poziom, Wepa jak sam nie będzie chciał odejść to w składzie powinno być dla niego miejsce, w końcu kapitan.
PP: (Gancarczyk, Żagiel/Maćczak out) Mikinić, Żagiel/Maćczak M?
Marek już u kresu kariery. Ktoś z pary Żagiel/Maćczak powinien odejść, skłaniam się ku Maćczakowi, ale mają obaj jeszcze 3 mecze + treningi na przekonanie do siebie nowego trenera. Mikinić udany transfer, a podejrzewam, że czas pracuje na jego korzyść.
LP: (Wrzesień/Marzec out?) Wodecki, x
Wrzesień stracił prawie cały sezon przez kontuzję na wypożyczeniu, ale pamiętam, że przed transferem do Odry prezentował wysoki poziom. Powinien przepracować lato i ew. po bliższej obserwacji opuścić zespół. To samo z Marcem, kompletnie nie mam zdania ws. do jego sytuacji w klubie, zależy od nowego trenera. Jak się nie spodobają obaj, to trzeba wtedy kogoś jeszcze na skrzydło.
N: (Ledecky out) Skrzypczak, x, Wolny?
Na pewno cel transferowy nr 1. Ledecky to była opcja tymczasowa, nie pokazał się źle, ale też nie pokazał nic, żeby chcieć go zatrzymać na siłę. Przy założeniu gry z systemem z 1 napastnikiem (a tak też preferuje grać Rumak) potrzeba kogoś równorzędnego do rywalizacji ze Skrzypą + na trzeciego kogoś młodego do ogrywania, ew. tutaj też myślę o powrocie Wolnego.
Zapraszam do dyskusji. ;)