OdraTV

https://youtu.be/qbOIagNYhjA

Nowy materiał z meczu CLJ, gdzie ciągle próbujemy nowych rzeczy (i nie jest idealnie, wiemy). Czas nie pozwolił na więcej, bo już gotowe są praktycznie dwa następne filmy:

Typowe "kulisy wyjazdu" na wzór najlepszych piłkarskich telewizji w Polsce, ale do ideału nam oczywiście nadal bardzo daleko (trochę potrwa, zanim Mateusz odpowiedzialny za OdraTV przywyknie do piłkarzy, a piłkarze do tego, że są ciągle nagrywani).

Potem czeka nas jeszcze materiał z sesji foto.

W planach m.in. odwiedzenie OKB Odra Opole i drużyny futsalowej.
Każde zwycięstwo jest tylko zapowiedzią następnego.

Re: OdraTV

Pojawiły się bardzo fajne kulisy z Niepołomic, apeluję o jeszcze więcej luźnych rozmów z piłkarzami jak ta z Żaglem przy stawku (choć rozumiem, że potrzeba czasu aż piłkarze 'kupią' kręcącego) i większe wykorzystanie Wodeckiego. Wiadomo, że nie od razu będzie u nas poziom KoronyTV, ale w dobrym kierunku to zmierza. ;)

Narazie dajcie sobie spokój z livestreamami na fb, bo to tylko strata nerwów i czasu, lepiej nagrać konferencję i zaraz wrzucić do neta. Co do kanału...znak wodny "ODRA TV" w rogu jest fajną opcją, ale nie wiem czy aż tak bardzo konieczną.

zielu pisze:Kto by ogladał konferencję live pol godziny po meczu, jak wtedy wszyscy wtedy albo piją piwo, albo wracają do domu. Niektórych to juz fantazja ponosi.
No ja bym ogladal ;)
Ale wystarczy jak potem bedzie na you tub

Co wy macie z tą konferencją ;) Macie na stronie Rakowa ;) No ale jak chcecie, to będziemy wrzucać i konferencje.

Bramki z meczu nie szybciej niż 36h, chociaż czasem się ktoś zapomni.

Z każdym filmem jest lepiej, widać ogromny progres. Z filmu na film widać że zarówno realizator, zawodnicy i sztab "obywają" się z kamerą i co raz swobodniej się czują w jej obecności.

Na ostatnim filmie, tj. pierwszym z serii pogadajmy zauważyłem kilka niedoróbek wynikających najprawdopodobniej z braku doświadczenia i ograniczeń technicznych
1) po prawej stronie od Mateusza na podłokietniku kanapy leży i "razi po oczach" odłożony smartfon
2) na ujęciach z przybliżeniem Marka Duraja był rozjechany głos w stosunku do obrazu (nie sprawdzałem na innym urządzeniu więc może to być problem występujący tylko u mnie)
3) moim zdaniem w tego typu realizacjach (rozmowy w formie wywiadu na kanapie, przy stole itp.) dużo lepiej by się sprawdziły i wyglądały małe mikrofony przyczepione do ubrań rozmówców zamiast trzymanego w ręce wielkiego z kostką. Ruch tego mikrofonu rozprasza widza i przeszkadza w odbiorze rozmowy. Nie wiem czy jest szansa na zakup takich mikrofonów i nie mam pojęcia jaki jest ich koszt. Jak jest to nie możliwe to można by spróbować postawić go na stoliku na małym statywie.
4) przy tej realizacji, jak i zresztą przy wszystkich innych, fajnie by było posiadać ujęcia z dwóch kamer( wiem Koszty zakupu), dało by to więcej możliwości montażowych. Przy realizacjach materiałów meczowych , pokusił bym się aby nakręcić i wykorzystać materiał "z życia trybun". Po głowie chodzi mi pomysł aby na ogrodzeniu umieścić kamerę szerokokątną (np. go pro) która będzie skierowana na trybuny. i będzie ukazywała reakcję kibiców.

Może warto by było spróbować załatwić Mateuszowi jakiś króciutki "staż" u zawodowego operatora (może w opolskim TVP) lub w jakim studiu fotograficznym które realizuje produkcje video. Na pewno by na tym nie stracił.

Reasumując...
Było chu..wo, bo nic nie było,
jest lepiej, bo już coś jest,
będzie zajeb....e, bo z każdą realizacją jest duży postęp.
Wykonaliście kawał dobrej nikomu nie potrzebnej roboty ;)
Oby tak dalej!!!

1. Ups.
2. Był, problem przy montażu.
3. Dzisiaj dotarły nowe mikrofony ;)
4. Marzy się nam, ale na razie dużo innych wydatków.

Dzięki :)

Jest dobrze. Widać też mega postęp u naszych aktorów, jest więcej luzu. Nie wspominając już o osobach, które w ogóle dobrze się odnajdują przed kamerą (Tobi, Wodecki, Żagiel).
Podpisuję się też pod powyższymi uwagami co można by było zrobić lepiej. Od siebie dorzucę tylko jedną - kulisy jak dla mnie mogłyby być krótsze. Tzn. ja wolałbym bardziej dynamiczny filmik 5-minutowy niż 10 minut z dłużyznami. Z jednego meczu wyjdą dłuższe kulisy, z innego krótsze, ale moim zdaniem nie ma co się bać cięcia jeżeli nie ma co pokazać.